ВИЩИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД УКРАЇНИ
ПОСТАНОВА
ІМЕНЕМ УКРАЇНИ
( Відмовлено у порушенні провадження у справі на підставі ухвали Верховного Суду України (rs4809272) )
09 червня 2009 р.
№ 2-1/2323.2-08 (2-5/4996.1-2007, 2-8/8592-2006)
Вищий господарський суд України у складі колегії суддів:
Муравйов О. В. –головуючий Полянський А. Г. Фролова Г. М.
розглянувши у відкритому судовому засіданні касаційне подання
Фонду державного майна України
на постанову
Севастопольського апеляційного господарського суду від 12.02.2009 року
у справі
№ 2-1/2323.2-2008 Господарського суду Автономної Республіки Крим
за позовом
Фонду державного майна України
до про
Закритого акціонерного товариства "Туристичний центр "Аян-Дере" визнання недійсним рішення загальних зборів
За участю представників сторін: від позивача: від відповідача:
Погорілко Н. М. –дов. від 26.03.09р. Чалов А. О. –дов. від 05.06.09р.
В С Т А Н О В И В:
Фонд державного майна України звернувся до Господарського суду Автономної Республіки Крим з позовом до Закритого акціонерного товариства "Туристичний центр "Аян-Дере" про визнання недійсним рішення загальних зборів.
Рішенням Господарського суду Автономної Республіки Крим від 13.11.2008 року по справі №2-1/2323.2-2008 (суддя Ковтун Л. О.), залишеним без змін постановою Севастопольського апеляційного господарського суду від 12.02.2009 року по справі №2-1/2323.2-2008 (головуючий суддя Голик В. С., судді Лисенко В. А., Черткова І. В.), в задоволенні позовних вимог відмовлено.
Фонд державного майна України звернувся до Вищого господарського суду України з касаційною скаргою на рішення Господарського суду Автономної Республіки Крим від 13.11.2008 року та постанову Севастопольського апеляційного господарського суду від 12.02.2009 року, в якій стверджує про порушення судами норм матеріального та процесуального права, зокрема ст. ст. 40, 43 Закону України "Про господарські товариства", у зв'язку з чим просить скасувати оскаржені судові рішення та прийняти нове, яким позовні вимоги задовольнити.
Дана справа в касаційному порядку розглядається повторно.
Відзив на касаційну скаргу не надходив, що не перешкоджає її розгляду по суті.
У зв'язку з виходом з відпустки судді Фролової Г. М. для перегляду в касаційному порядку справи №2-1/2323.2-2008, розпорядженням в. о. голови палати 05.06.2009 року утворено колегію суддів в наступному складі: головуючий –Муравйов О. В., судді: Полянський А. Г., Фролова Г.М.
Відводів складу суду не заявлено.
Заслухавши суддю-доповідача, пояснення представників сторін, перевіривши наявні матеріали справи на предмет правильності юридичної оцінки обставин справи та повноти їх встановлення в рішенні у даній справі, колегія суддів вважає, що касаційна скарга підлягає частковому задоволенню з наступних підстав.
Відповідно до вимог статей 108, 111-7 Господарського процесуального кодексу України Вищий господарський суд України переглядає за касаційною скаргою (поданням) рішення місцевих господарських судів та постанови апеляційних господарських судів та на підставі встановлених фактичних обставин справи перевіряє застосування судом першої чи апеляційної інстанції норм матеріального і процесуального права.
Підставою для скасування або зміни рішення місцевого чи апеляційного господарського суду або постанови апеляційного господарського суду є порушення або неправильне застосування норм матеріального права.
Судами встановлено, що 23.12.2005 року в м. Алушта по вулиці Перекопська, 4, в приміщенні пансіонату "Демерджи" відбулися загальні збори акціонерів ЗАТ "Туристичний центр "Аян-Дере".
Відповідно до реєстру власників іменних цінних паперів, акціонерами даного товариства є Компанія "DOMAAX LIMITED LIABILITY COMPANY", частка якої у статутному фонді становить 74,99 % та Фонд державного майна України, частка якого складає 25,01 % у статутному фонді товариства.
Підпунктом 8.1.2 пункту 8.1 Статуту ЗАТ "Туристичний центр "Аян-Дере" встановлено, що повідомлення про проведення загальних зборів акціонерів не пізніше ніж за 45 днів до дати їх проведення публікується Правлінням товариства в офіційному виданні Верховної Ради України, Кабінету Міністрів України чи Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку та в місцевій пресі за місцезнаходженням товариства. Також, власникам іменних акцій у той же строк надсилається повідомлення рекомендованим листом або вручається за особистим підписом. Повідомлення про проведення загальних зборів акціонерів повинно містити перелік питань, включених до порядку денного, час та місце проведення зборів. У разі потреби може бути здійснене повторне повідомлення.
Судом першої інстанції встановлено, що згідно протоколу №4 від 23.12.2005 року на загальних зборах акціонерів товариства була присутня лише Компанія LIMITED LIABILITY COMPANY, що підтверджується протоколом, складеним представниками (контрольною групою) Територіального управління Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку Автономної Республіки Крим.
Представник Фонду державного майна України участі у зборах не приймав.
Судами встановлено, що позивач був належним чином, з додержанням вимог чинного законодавства України, повідомлений про проведення загальних зборів акціонерів, а саме: позивач був повідомлений про проведення загальних зборів акціонерів рекомендованим листом від 01.11.2005 року вих. № 26/1 з повідомленням про вручення поштового відправлення за № 38764, та одержаного позивачем 14.11.2005 року, в якому повідомлялось про час і місце проведення зборів та зазначались питання порядку денного.
ЗАТ "Туристичний центр "Аян-Дере" в газеті "Оголошення Криму" від 01.11.2005 року №43 та офіційному виданні Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку Придніпровської, Донецької та Кримської фондових бірж, видання за №83 (293) від 04.11.2005 року, було опубліковано оголошення про проведення загальних зборів акціонерів товариства із зазначенням дати, часу та місця, а саме: 23.12.2005 року в місті Алушта, вул. Перекопська, 4, пансіонат "Демерджи", початок реєстрації з 8:00 до 8:45, початок зборів о 9:00. Також в оголошенні розміщено інформацію про порядок денний загальних зборів, контактний телефон і адресу, за якими можливо ознайомитись з матеріалами щодо загальних зборів та отримати додаткову інформацію.
Суди встановили, що Фонд державного майна України був повідомлений належним чином про проведення загальних зборів товариства та знав про коло питань, які винесені на розгляд зборів, оскільки видав довіреність від 22.12.2005 року № 592 представникові Турбабі І. Л. на право прийняти участь у загальних зборах акціонерів ЗАТ "Туристичний центр "Аян-Дере" та видав окреме доручення № 117, відповідно до якого представник Фонду був уповноважений певним чином голосувати по кожному конкретному питанню порядку денного на загальних зборах акціонерів, які відбулися 23.12.2005 року за адресою: місто Алушта, вул. Перекопська, 4.
Відповідно до приписів ст. 43 Закону України "Про господарські товариства" про проведення загальних зборів акціонерів держателі акцій повідомляються персонально передбаченим статутом способом. Крім того, загальне повідомлення друкується в місцевій пресі за місцезнаходженням акціонерного товариства в одному із офіційних друкованих видань Верховної Ради України, Кабінету Міністрів України чи Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку із зазначенням часу і місця проведення зборів та порядку денного. Якщо до порядку денного включено питання про зміну статутного фонду акціонерного товариства, то одночасно з порядком денним друкується інформація, передбачена статтею 40 цього Закону. Повідомлення повинно бути зроблено не менш ніж за 45 днів до скликання загальних зборів. Загальні зборі акціонерів проводяться на території України, як правило, за місцезнаходженням акціонерного товариства. Тобто, місце проведення зборів визначає орган, який скликає загальні збори.
Стаття 40 вказаного закону передбачено, що у повідомленні про наступне скликання загальних зборів для вирішення питання про зміни статутного (складеного) капіталу акціонерного товариства повинні міститися:
а) мотиви, спосіб та мінімальний розмір збільшення або зменшення статутного (складеного) капіталу;
б) проект змін до статуту акціонерного товариства, пов'язаних із збільшенням або зменшенням статутного (складеного) капіталу;
в) дані про кількість акцій, що випускаються додатково або вилучаються, та їх загальну вартість;
г) відомості про нову номінальну вартість акцій;
д) права акціонерів при додатковому випуску акцій або їх вилученні;
е) дата початку і закінчення підписки на акції, що додатково випускаються, або їх вилучення;
є) порядок відшкодування власникам акцій збитків, пов'язаних із змінами статутного (складеного) капіталу.
Безумовною підставою для визнання рішень загальних зборів щодо зміни розміру статутного капіталу акціонерного товариства недійсним є недотримання у повідомленні про загальні збори встановлених законодавством вимог.
Аналогічна позиція викладена в постанові Пленуму Верховного Суду України від 24.10.2008 року №13 "Про практику розгляду судами корпоративних спорів" (v0013700-08) , в якій вказано, що при розгляді спорів про визнання недійсним рішення загальних зборів щодо збільшення (зменшення) статутного капіталу товариства господарські суди повинні з'ясувати чи були загальні підстави для визнання загальних зборів недійсними, а також спеціальні підстави, зокрема дотримання правил повідомлення про загальні збори з питань змін статутного капіталу товариства.
Як встановлено судами першої та апеляційної інстанцій, в повідомлені про проведення загальних зборів акціонерів 23.12.2005 року відсутній проект змін до статуту акціонерного товариства, пов'язаних із збільшенням або зменшенням статутного (складеного) капіталу, дата початку і закінчення підписки на акції, що додатково випускаються, або їх вилучення, порядок відшкодування власникам акцій збитків, пов'язаних із змінами статутного (складеного) капіталу.
Відхиляючи доводи позивача про недійсність рішень спірних загальних зборів, суди першої та апеляційної інстанції стверджували про те, що позивач мав можливість в разі необхідності ознайомитися з матеріалами, які стосуються порядку денного, у спосіб, зазначений в оголошені про загальні збори.
Враховуючи імперативний характер вимог, викладених в ст. 40 Закону України "Про господарські товариства", суд касаційної інстанції вважає, що відмовляючи в позові в цій частині місцевий та апеляційний господарські суди невірно застосували норми матеріального права, що є підставою для скасування оскаржених позивачем судових рішень в цій частині.
Разом з тим, виходячи з приписів ст. 108 ГПК України, суд касаційної інстанції відзначає, що позивачем в касаційній скарзі не наведено доводів та обґрунтування позовних вимог в частині скасування інших рішень, прийнятих на оскаржених загальних зборах.
Оскільки порушена відповідачем при проведенні загальних зборів норма матеріального права (ст. 40 Закону України "Про господарські товариства") ставить додаткові вимоги щодо повідомлення про збори лише при розгляді питання про внесення змін до статуту товариства, в іншій частині позову слід відмовити.
За таких обставин суд касаційної інстанції вправі прийняти нове рішення про часткове задоволення позовних вимог: позов задовольняється в частині визнання недійсним рішення загальних зборів акціонерів ЗАТ "Туристичний центр "Аян-Дере" від 23.12.2005 року про збільшення статутного капіталу та про затвердження нової редакції статуту. В іншій частині підстав оскаржені судові рішення залишаються без змін.
Керуючись ст. 111-5, 111-7, 111-9, 111-11 Господарського процесуального кодексу України, суд, -
П О С Т А Н О В И В:
Касаційну скаргу Фонду державного майна України задовольнити частково.
Постанову Севастопольського апеляційного господарського суду від 12.02.2009 року по справі №2-1/2323.2-2008 та рішення Господарського суду Автономної Республіки Крим від 13.11.2008 року по справі №2-1/2323.2-2008 скасувати в частині відмови в позові про визнання недійсним рішення загальних зборів Закритого акціонерного товариства "Туристичний центр "Аян-Дере" від 23.12.2005 року про збільшення статутного капіталу Товариства та про затвердження змін до Статуту Товариства, оформлене протоколом №4 від 23.12.2005 року (пункти 8 та 9 порядку денного).
В цій частині прийняти нове рішення.
Позов задовольнити частково.
Визнати недійсним рішення загальних зборів Закритого акціонерного товариства "Туристичний центр "Аян-Дере" від 23.12.2005 року про збільшення статутного капіталу Товариства та про затвердження змін до Статуту Товариства, оформлене протоколом №4 від 23.12.2005 року (пункти 8 та 9 порядку денного).
В іншій частині рішення Господарського суду Автономної Республіки Крим від 13.11.2008 року по справі №2-1/2323.2-2008 та постанову Севастопольського апеляційного господарського суду від 12.02.2009 року по справі №2-1/2323.2-2008 залишити без змін.
Головуючий суддя О. В. Муравйов
Судді А. Г. Полянський
Г. М. Фролова