Обкладання ПДВ операцій в окремих спеціальних економічних зонах



Кабінет Міністрів України розпорядженням від 17.08.2002 р. № 456-р «Про деякі питання оподаткування у спеціальних економічних зонах «Закарпаття», «Азов» та «Донецьк» зобов’язав митні органи забезпечувати митне оформлення товарів та інших предметів, повністю вироблених або достатньо перероблених у спеціальних зонах, із справлянням ПДВ i акцизного збору як при імпорті товарів в Україну.
На виконання цього розпорядження Держмитслужба України затвердила відповідні порядки.

I. Наказом Держмитслужби України від 19.11.2002 р. № 636 затверджено Порядок митного оформлення товарів та предметів, що переміщуються через межі території спеціальної економічної зони «Азов» резидентами при здійсненні операцій, передбачених підпунктами «в» i «е» пункту 2 статті 12 Закону України «Про спеціальні економічні зони та спеціальний режим інвестиційної діяльності в Донецькій області».


У пунктах «в» i «е» значаться операції із ввезення на митну територію України з території СЕЗ товарів та інших предметів, повністю вироблених або достатньо перероблених чи оброблених у СЕЗ, за якими ПДВ i акцизний збір справляються як для вільного використання, i відповідно операції з вивезення товарів та інших предметів (крім підакцизних) з митної території України на територію СЕЗ, за якими ПДВ справляється за нульовою ставкою.
При цьому товари та інші предмети, що переміщуються через межі СЕЗ «Азов» як при вивезенні з її території, так i при ввезенні на її територію, відповідно до пп. 1.5 розділу першого цього Порядку декларуються. Вантажна митна декларація оформляється та заповнюється відповідно до Інструкції Держмитслужби України від 09.07.97 р. № 307, зареєстрованої в Мін’юсті України 24.09.97 р. за № 443/2247, i Порядку, затвердженого наказом Держмитслужби України від 30.06.98 р. № 380, зареєстрованим у Мін’юсті України 22.07.98 р. за № 469/2909 (у редакції наказу Держмитслужби України від 14.10.2002 р. № 555, зареєстрованого в Мін’юсті України 31.10.2002 р. за № 860/7148).

1. Обкладання ПДВ при вивезенні товарів та предметів з митної території України на територію СЕЗ «Азов»


Митне оформлення товарів та предметів, що вивозяться з митної території України на територію СЕЗ «Азов» резидентом, здійснюється митним органом, у зоні діяльності якого розташований цей резидент, а ПДВ справляється за нульовою ставкою.
Для митного оформлення товарів та предметів, що вивозяться з митної території України на територію СЕЗ «Азов» резидент зобов’язаний надати митному органу пакет документів, перелік яких встановлено пп. 2.4 розділу другого цього Порядку. У свою чергу суб’єкт господарювання, який перебуває на території СЕЗ «Азов», для отримання таких товарів та предметів також надає пакет документів митному органу, у зоні діяльності якого він розташований, тобто контроль за таким переміщенням товарів та предметів одночасно здійснюють митниця відправлення та митниця призначення.
Фактичне підтвердження операцій з вивезення товарів та предметів з митної території України на територію СЕЗ «Азов» здійснюється згідно з «Порядком підтвердження відомостей про фактичне вивезення товарів за межі митної території України», затвердженим наказом Держмитслужби України та ДПА України від 21.03.2002 р. № 163/121 i зареєстрованим у Мін’юсті України 26.03.2002 р. за № 295/6583.
Для підтвердження особою-резидентом (платником ПДВ) нульової ставки ПДВ за операціями
з вивезення товарів та предметів з митної території України на територію СЕЗ «Азов» такий платник повинен мати оригінал п’ятого основного аркуша вантажної митної декларації, на якому митним органом відправлення з урахуванням інформації від митного органу призначення вчинено напис про фактичне вивезення товарів та предметів з митної території України на територію СЕЗ «Азов», який додається до декларації. У декларації з ПДВ така операція відображається в п. 2.2 «інші операції, що оподатковуються за нульовою ставкою» за рядком 2 розділу I «Податкові зобов’язання».
Платник ПДВ — суб’єкт господарювання, розташований у СЕЗ «Азов», щодо товарів та предметів, які надійшли з митної території України без сплати ПДВ, права на податковий кредит не має.

2. Обкладання ПДВ операцій із ввезення на митну територію України з території СЕЗ «Азов» товарів та предметів, повністю вироблених або достатньо перероблених чи оброблених у СЕЗ «Азов»


Операції із ввезення на митну територію України з території СЕЗ «Азов» товарів та предметів, повністю вироблених або достатньо перероблених чи оброблених у СЕЗ «Азов» (визначення повністю вироблених або достатньо перероблених чи оброблених у СЕЗ «Азов» наведено в підпунктах 3.3 та 3.4 цього Порядку), підлягають обкладанню ПДВ i акцизним збором як при імпорті товарів в Україну. При цьому суб’єкт господарювання СЕЗ «Азов» відповідно до цього Порядку заповнює умовну вантажну митну декларацію в спрощеному порядку, а резидент (суб’єкт, який знаходиться на митній території України) оформляє та заповнює вантажну митну декларацію відповідно до митного режиму при імпорті i забезпечує сплату податку під час такого митного оформлення.

3. Зазначені положення не стосуються:

операцій з вивезення платником податку з митної території України на територію СЕЗ «Азов» товарів та предметів, розрахунки за які здійснюються не в грошовій формі, а шляхом застосування товарообмінних (бартерних) операцій (п. 4 Закону України від 24.12.98 р. № 356-XIV);
операцій з виконання робіт (надання послуг), оскільки Законом України № 356-XIV встановлено порядок ввезення виключно для товарів та інших предметів.
Крім того, з 1 січня 2003 р. згідно із Законом України від 24.12.2002 р. № 346-IV «Про внесення змін до Закону України «Про податок на додану вартість» пільги з ПДВ, встановлені для платників, які знаходяться на території вільних та інших спеціальних зон, режим оподаткування яких відрізняється від загального, надаються з урахуванням того, що цей режим не поширюється на операції з продажу підакцизних товарів та товарів груп 1 — 24 Української класифікації товарів зовнішньоекономічної діяльності (далі — УКТ ЗЕД), а також на операції із ввезення (пересилання) на митну територію України зазначених товарів.
Таким чином, з 1 січня 2003 р. за операціями
з продажу продуктів харчування (групи 1 — 24 УКТ ЗЕД) i підакцизних товарів як на території СЕЗ, так i при їх ввезенні на територію СЕЗ (як із митної території України, так i з-за меж митної території України) та при їх вивезенні із СЕЗ на митну територію України податкові зобов’язання, обчислені виходячи із 20-відсоткової ставки, виникають відповідно до п. 7.3 ст. 7 Закону України від 03.04.97 р. № 168/97-ВР «Про податок на додану вартість», а податкова накладна складається в момент виникнення таких зобов’язань.

 

II. Наказом Держмитслужби України від 02.12.2002 р. № 673 затверджено Порядок митного оформлення товарів та предметів, що переміщуються через межі території спеціальної економічної зони «Донецьк» резидентами при здійсненні операцій, передбачених підпунктами «в» i «е» п. 3 ст. 12 Закону України «Про спеціальні економічні зони та спеціальний режим інвестиційної діяльності в Донецькій області».


Порядок оподаткування ПДВ товарів та предметів, що переміщуються через межі території СЕЗ «Донецьк» резидентами при здійсненні операцій, передбачених підпунктами «в» i «е», аналогічний тому порядку, який встановлено для товарів та предметів, що переміщуються через межі території спеціальної економічної зони «Азов».
З 1 січня 2003 р. за операціями з продажу продуктів харчування (груп 1 — 24 УКТ ЗЕД) i підакцизних товарів як на території СЕЗ «Донецьк», так i при їх ввезенні на територію СЕЗ «Донецьк» (як із митної території України, так i з-за меж митної території України) та при вивезенні із СЕЗ «Донецьк» на митну територію України необхідно також враховувати положення Закону України від 24.12.2002 р. № 346-IV «Про внесення змін до Закону України «Про податок на додану вартість».

 

III. Наказом Держмитслужби від 02.12.2002 р. № 672 затверджено Порядок митного оформлення товарів та предметів, що переміщуються через межі території спеціальної економічної зони «Закарпаття» резидентами при здійсненні операцій, передбачених пунктами «в» i «е» статті 7 Закону України «Про спеціальну економічну зону Закарпаття».

Цей Порядок аналогічний порядку, встановленому для товарів та предметів, що переміщуються через межі територій СЕЗ «Азов» та «Донецьк».
З 1 січня 2003 р. за операціями з продажу продуктів харчування (груп 1 — 24 УКТ ЗЕД) i підакцизних товарів як на території СЕЗ «Закарпаття», так i при їх ввезенні на територію СЕЗ «Закарпаття» (як із митної території України, так i з-за меж митної території України) та при їх вивезенні із СЕЗ «Закарпаття» на митну територію України необхідно також враховувати положення Закону України від 24.12.2002 р. № 346-IV «Про внесення змін до Закону України «Про податок на додану вартість».

Людмила ПОНОМАРЕНКО,
заступник начальника управління ПДВ Головного управління оподаткування юридичних осіб ДПА України

ВІСНИК ПОДАТКОВОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ № 5 лютий 2003 року