ВИЩИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД УКРАЇНИ
ПОСТАНОВА
ІМЕНЕМ УКРАЇНИ
04 червня 2009 р.
№ 9/200
( Додатково див. постанову Львівського апеляційного господарського суду (rs3086711) )
Вищий господарський суд України у складі колегії суддів: Дерепи В.І. - головуючого (доповідача), Грека Б.М.. Стратієнко Л.В., за участю представників сторін: позивача –
відповідача –
розглянувши касаційну скаргу ВАТ "Львівобленерго" на рішення господарського суду Львівської області від 16 грудня 2008 року та постанову Львівського апеляційного господарського суду від 12 лютого 2009 року у справі за позовом Старичівської сільської ради до ВАТ "Львівобленерго", третя особа без самостійних вимог на предмет спору на стороні позивача Яворівська квартирно-експлуатаційна частина району про визнання недійсним договору та за зустрічним позовом про визнання права власності,
встановив:
Старичівська сільська рада звернулась до господарського суду Львівської області з позовом до ВАТ "Львівобленерго" про визнання недійсним договору №12/03-301 від 05.08.2003 року про безоплатну передачу майна, укладеного між позивачем та відповідачем у справі. ВАТ "Львівобленерго" звернулось до суду з зустрічною позовною заявою до Старичівської сільської ради про визнання права власності на енергооб’єкти в с.Старичі за переліком, згідно акту приймання-передачі від 05.08.2003 року.
Рішенням господарського суду Львівської області від 16 грудня 2008 року (суддя Данко Л.С.) первісний позов задоволений повністю. Визнаний недійсним договір безоплатної передачі майна №12/03-301 від 05.08.2003 року, укладений між Старичівською сільською радою та ВАТ "Львівобленерго". В зустрічному позові відмовлено.
Постановою Львівського апеляційного господарського суду від 12 лютого 2009 року рішення суду залишене без змін.
У касаційній скарзі ВАТ "Львівобленерго" просить скасувати вказані судові рішення, посилаючись на те, що вони прийняті з порушенням норм матеріального та процесуального права.
Перевіривши матеріали справи та на підставі встановлених в ній фактичних обставин, проаналізувавши правильність застосування господарськими судами, при прийнятті оскаржуваних судових рішень, норм матеріального права, суд вважає, що касаційна скарга не підлягає задоволенню з таких підстав.
Як вбачається з матеріалів справи, на підставі рішення Старичівської сільської ради Яворівського району Львівської області №91 про безоплатну передачу у власність ВАТ "Львівобленерго" енергооб’єктів, прийнятого 10 липня 2003 року, між позивачем та відповідачем у даній справі було укладено договір №12/03-301 безоплатної передачі майна від 05.08.2003 року.
Згідно акту приймання-передачі від 5 серпня 2003 року, на підставі вказаного рішення, Старичівська сільська рада передала, а ВАТ "Львівобленерго" прийняло безоплатно майно згідно переліку.
При вирішенні спору господарські суди всебічно дослідили надані сторонами докази і правильно встановили той факт, що позивач за основним позовом не мав правових підстав розпоряджатися майном, переданим на підставі спірного договору за актом від 5 серпня 2003 року, оскільки фактично він набув право власності на вказане майно тільки 8 серпня 2006 року.
Відповідно до ст. 4 Закону України "Про власність" лише власник на свій розсуд володіє, користується і розпоряджається належним йому майном.
Власник має право вчиняти щодо свого майна будь-які дії, що не суперечать закону. Він може використовувати майно для здійснення господарської та іншої не забороненої законом діяльності, зокрема, передавати його безоплатно або за плату у володіння і користування, а також у довірчу власність іншим особам.
Розглядаючи справу, суди попередніх судових інстанцій дійшли правильного висновку про те, що на час укладення між сторонами у справі оспорюваного договору №12/03-301 про безоплатну передачу майна від 05.08.2003 року це майно не перебувало у комунальній власності Старичівської сільської ради.
На час до 8 серпня 2006 року майно перебувало у державній власності і всі права володіння, користування та розпорядження майном належали державі, тому позивач за основним позовом не може вважатись законним власником об’єктів і не мав права розпоряджатися спірним майном.
Згідно ст. 48 ЦК України (чинного до 1 січня 2004 року) недійсною є та угода, що не відповідає вимогам закону.
Виходячи з викладеного, місцевий господарський суд, з яким погодився суд апеляційної інстанції, дійшов правильного висновку про те, що договір №12/03-301 безоплатної передачі майна від 5 серпня 2003 року, є таким, що не відповідає вимогам законодавства, чинного на час його укладення.
Суд вважає, також, вірним висновок судів попередніх судових інстанцій про безпідставність заявленого ВАТ "Львівобленерго" зустрічного позову, оскільки визнання права власності на енергооб’єкти в с.Старичі за переліком згідно акту приймання-передачі від 5 серпня 2003 року позивач за зустрічним позовом обгрунтовує спірним договором №12/03-301 безоплатної передачі майна, який визнаний недійсним.
З огляду на викладене, рішенням, залишеним без змін, постановою апеляційної інстанції, місцевим господарським судом обгрунтовано відмовлено ВАТ "Львівобленерго" в задоволенні його зустрічних позовних вимог.
Касаційною інстанцією перевірені обставини справи і їх відповідність викладеним судом нормам матеріального права.
Наведені висновки місцевого та апеляційного господарських судів відповідають матеріалам справи та діючому законодавству.
Доводи касаційної скарги про необґрунтованість оскаржуваних судових рішень помилкові і не відповідають матеріалам справи.
З урахуванням викладеного, підстав для задоволення касаційної скарги немає.
На підставі викладеного та керуючись ст. ст. 111-5, 111-7, 111-9, 111-11 Господарського процесуального кодексу України, Вищий господарський суд
П О С Т А Н О В И В :
Рішення господарського суду Львівської області від 16 грудня 2008 року та постанову Львівського апеляційного господарського суду від 12 лютого 2009 року залишити без змін, а касаційну скаргу ВАТ "Львівобленерго" –без задоволення.
Головуючий, суддя В. Дерепа
Судді Б.Грек
Л.Стратієнко