ВИЩИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД УКРАЇНИ
ПОСТАНОВА
ІМЕНЕМ УКРАЇНИ
03 червня 2009 р.
№ 31/156
Вищий господарський суд України у складі колегії суддів:
Костенко Т. Ф.- головуючого,
Волковицької Н.О.,
Полянського А.Г.,
розглянувши матеріали
касаційних скарг
Оріхівської районної ради Запорізької області та Комишуваської селищної ради Оріхівського району Запорізької області
на рішення
господарського суду м. Києва від 01.10.08
у справі
господарського суду м. Києва
за позовом
КП "Імпульс" Пологівської районної ради
до
ДП "Інформаційний центр" Міністерства юстиції України
про
надання доступу до електронного реєстру прав власності на нерухоме майно,
в судовому засіданні взяли участь представники:
позивача: Богдан А.М. (дов. від 25.03.09 № 125)
відповідачів: Мартинюк А.М. (дов. від 26.12.08 № 01-01/2823),
скаржників: Никоненко О.О. (дов. від 02.06.09),
ВСТАНОВИВ :
Рішенням від 01.10.2008 господарського суду м. Києва позов задоволено. Зобов’язано ДП "Інформаційний центр" Міністерства юстиції України: обмежити доступ КП "Бюро технічної інвентаризації" Оріхівського району на території Новотроїцької, Яснополянської, Юрківської, Щасливської, Преображенської, Омельницької, Новотавричеської, Вільнянської, Малотокмачаноської, Микильської, Мирненської, Новоданилівської, Новоіванівської, Новопавлівської, Новоселівської сільських рад, Комишуваської селищної ради Оріхівського району Запорізької області до електронного реєстру прав власності на нерухоме майно; відновити КП "Імпульс" Пологівської районної ради доступ до електронного реєстру прав власності на нерухоме майно на території Новотроїцької, Яснополянської, Юрківської, Щасливської, Преображенської, Омельницької, Новотавричеської, Вільнянської, Малотокмачаноської, Микильської, Мирненської, Новоданилівської, Новоіванівської, Новопавлівської, Новоселівської сільських рад, Комишуваської селищної ради Оріхівського району Запорізької області.
Не погоджуючись з судовим рішенням, Оріхівська районна рада Запорізької області та Комишуваська селищна рада Оріхівського району Запорізької області звернулися до Вищого господарського суду України з касаційними скаргами і просять його скасувати з огляду на порушення судами норм матеріального та процесуального права, провадження у справі припинити.
Позивач подав до Вищого господарського суду України заперечення на касаційні скарги, в якому просить залишити їх без задоволення, а судове рішення –без змін.
Колегія суддів Вищого господарського суду України, приймаючи до уваги межі перегляду справи в касаційній інстанції, проаналізувавши на підставі фактичних обставин справи застосування норм матеріального та процесуального права при винесенні оспорюваних судових актів знаходить необхідним касаційну скаргу задовольнити частково.
Як встановлено місцевим господарським судом, звертаючись з позовом у даній справі КП "Імпульс" Пологівської районної ради просило суд зобов’язати Відповідача обмежити доступ Комунального підприємства "Бюро технічної інвентаризації"Оріхівського району на території Новотроїцької, Яснополянської, Юрківської, Щасливської, Преображенської, Омельницької, Новотавричеської, Вільнянської, Малотокмачаноської, Микильської, Мирненської, Новоданилівської, Новоіванівської, Новопавлівської, Новоселівської сільських рад, Комишуваської селищної ради Оріхівського району Запорізької області до електронного реєстру прав власності на нерухоме майно та відновити Позивачу доступ до електронного реєстру прав власності на нерухоме майно на території Новотроїцької, Яснополянської, Юрківської, Щасливської, Преображенської, Омельницької, Новотавричеської, Вільнянської, Малотокмачаноської, Микильської, Мирненської, Новоданилівської, Новоіванівської, Новопавлівської, Новоселівської сільських рад, Комишуваської селищної ради Оріхівського району Запорізької області.
Судом з’ясовано, що у 2002 році між ДП "Інформаційний центр" Міністерства юстиції України та КП "Бюро технічної інвентаризації" Оріхівського району укладено договір, відповідно до якого останнє отримало доступ до електронного реєстру прав власності на нерухоме майно по Оріхівському району Запорізької області з 24.01.2003 р.
В подальшому КП БТІ Оріхівського району направило відповідачу відповідні рішення органів місцевого самоврядування Оріхівського району Запорізької області, якими було покладено виконання повноважень з державної реєстрації прав власності на об’єкти нерухомого майна на території Оріхівського району Запорізької області саме на КП БТІ Оріхівського району, у зв’язку з чим відповідачем обмежено доступ позивача до електронного реєстру прав власності на нерухоме майно на території Оріхівського району Запорізької області.
Рішеннями судів, прийнятими у відповідних справах за позовами КП "Імпульс" Пологівської районної ради, частину рішень зазначених органів місцевого самоврядування по деяких сільських радах Оріхівського району Запорізької області було визнано недійсними. Постановою Київського апеляційного господарського суду від 26.04.2006 КП "Імпульс" Пологівської районної ради відновлено доступ до електронного реєстру прав власності на нерухоме майно по Оріхівському району Запорізької області по частині сільських рад Оріхівського району Запорізької області, а саме: на території Кіровської, Білогір’ївської, Копанівської, Новояківлівської, Димитрівської, Новоандріївської, Нестерянської сільських рад та Оріхівської міської ради.
Державну реєстрацію прав власності на об’єкти нерухомого майна на території інших сільських рад Оріхівського району Запорізької області здійснює КП БТІ Оріхівського району.
Колегія суддів Вищого господарського суду України вважає, що господарський суд м. Києва, приймаючи оскаржене рішення, в тому числі щодо Комишуваської селищної ради Оріхівського району, ніяким чином не мотивував свою позицію в цій частині.
Зокрема, колегія суддів приймає до уваги посилання вказаної ради в касаційній скарзі на рішення від 26.07.04 господарського суду Запорізької області, залишене без змін постановою від 06.10.04 Запорізького апеляційного господарського суду та постановою від 15.03.05 Вищого господарського суду України, яким КП "Імпульс" Пологівської районної ради заборонено вчиняти дії щодо реєстрації та перереєстрації прав власності на території смт. Комишуваха.
Зазначені обставини потребують дослідження, що відповідно до ст. 111-7 ГПК України не входить до компетенції Вищого господарського суду України.
Крім того, судом всупереч вимог ГПК України (1798-12) не розглянуто наявні в матеріалах справи заяви та клопотання КП БТІ Оріхівського району.
Також, судом не залучено до участі у справі осіб, чиїх прав та охоронюваних законом інтересів може стосуватись прийняте у ній рішення і щодо яких в оскаржуваному рішенні містяться висновки.
Відповідно до вимог статті 111-10 Господарського процесуального кодексу України прийняття рішення, що стосується прав і обов’язків осіб, яких не було залучено до участі в справі, є підставою для скасування судового рішення і передачі справи на новий розгляд, при якому суду належить з’ясувати коло осіб, права і обов’язки яких стосуються предмету спору, вжити заходів щодо всебічного, повного і об’єктивного розгляду справи та ухвалення відповідного рішення.
З огляду на вказане вище судове рішення підлягає скасуванню з направленням справи на новий розгляд.
На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 111-5, 111-7, 111-9, 111-11 ГПК України, Вищий господарський суд України
ПОСТАНОВИВ :
Касаційні скарги задовольнити частково.
Рішення від 01.10.2008 господарського суду м. Києва у справі № 31/156 скасувати.
Справу направити на новий розгляд до господарського суду м. Києва.
Головуючий: Костенко Т. Ф. Судді: Волковицька Н.О. Полянський А.Г.