ВИЩИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД УКРАЇНИ
ПОСТАНОВА
ІМЕНЕМ УКРАЇНИ
03 червня 2009 р.
№ 9/88
Вищий господарський суд України у складі колегії суддів:
головуючого - судді Кривди Д.С.,
суддів Доповідач –Жаботина Г.В. Жаботиної Г.В., Уліцького А.М.
у відкритому судовому засіданні за участю представників сторін:
від позивача: Булавинець М.М.
від відповідача: Селянін В.О.
розглянувши касаційну скаргу Калуської міської ради
на рішення Господарського суду Івано-Франківської області від 15.01.2009р. та додаткове рішення Господарського суду Івано-Франківської області від 12.02.2009р.
у справі № 9/88 Господарського суду Івано-Франківської області
за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю "Житлово-експлуатаційного будівельно-виробничого підприємства "МЖК Експрес-24"
до Виконавчого комітету Калуської міської ради
до Калуської міської ради
третя особа, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідача Приватний підприємець ОСОБА_1
про визнання права власності на приміщення,
ВСТАНОВИВ:
Товариство з обмеженою відповідальністю "Житлово-експлуатаційного будівельно-виробничого підприємства "МЖК Експрес-24" звернулося до Господарського суду Івано-Франківської області з позовом до Виконавчого комітету Калуської міської ради та Калуської міської ради про визнання права власності на приміщення магазину площею 197,7кв.м. за адресою: АДРЕСА_1.
Товариство з обмеженою відповідальністю "Житлово-експлуатаційного будівельно-виробничого підприємства "МЖК Експрес-24" заявою змінило предмет позову та просить суд стягнути з Виконавчого комітету Калуської міської ради вартість безпідставно набутого нежитлового приміщення площею 197,7 кв.м., за адресою: АДРЕСА_1 в розмірі 355000,00грн.
Рішенням Господарського суду Івано-Франківської області від 15.01.2009р. (суддя О.М.Фанда) позовні вимоги задоволено, стягнуто з Калуської міської ради на користь Товариства з обмеженою відповідальністю "Житлово-експлуатаційного будівельно-виробничого підприємства "МЖК Експрес-24" вартість безпідставно набутого нежитлового приміщення площею 197,7кв.м., за адресою: АДРЕСА_1 в розмірі 355000,00грн., витрати по сплаті держмита у розмірі 3350,00 грн. та витрати на інформаційно-технічне забезпечення судового процесу у розмірі 118,00 грн.
Товариство з обмеженою відповідальністю "Житлово-експлуатаційного будівельно-виробничого підприємства "МЖК Експрес-24" подало до Господарського суду Івано-Франківської області заяву про прийняття додаткового рішення.
Додатковим рішенням Господарського суду Івано-Франківської області від 12.02.2009р. (суддя О.М.Фанда) стягнуто з Виконавчого комітету Калуської міської ради на користь Товариства з обмеженою відповідальністю "Житлово-експлуатаційного будівельно-виробничого підприємства "МЖК Експрес-24" вартість безпідставно набутого нежитлового приміщення площею 197,7кв.м., за адресою: АДРЕСА_1 в розмірі 355000,00грн., витрати по сплаті держмита у розмірі 3350,00 грн. та витрати на інформаційно-технічне забезпечення судового процесу у розмірі 118,00 грн.
Не погодившись з прийнятими у даній справі судовими рішеннями, Калуська міська рада подала до Вищого господарського суду України касаційну скаргу та доповнення до касаційної скарги, в яких просить скасувати рішення Господарського суду Івано-Франківської області від 15.01.2009р. та додаткове рішення Господарського суду Івано-Франківської області від 12.02.2009р. та направити справу на новий розгляд до господарського суду першої інстанції. Свою вимогу Калуська міська рада мотивує тим, що господарським судом першої інстанції неправильно застосовано норми процесуального права.
Розглянувши касаційну скаргу, перевіривши правильність застосування місцевим господарським судом норм матеріального та процесуального права, Вищий господарський суд України дійшов висновку, що касаційна скарга Калуської міської ради підлягає задоволенню.
Господарським судом встановлено:
12.09.2005р. на підставі рішення сесії Калуської міської ради від 29.01.2004р. № 406 Калуська міська рада передала Івано-Франківському регіональному відділенню Державного фонду сприяння молодіжному житловому будівництву по програмі пільгового довготермінового кредитування в якості кредитних коштів об’єкт будівлі по АДРЕСА_2, оціночною вартістю 1011660,00грн.
15.09.2005р. між Івано-Франківським регіональним відділенням Державного фонду сприяння молодіжному житловому будівництву та позивачем було підписано інвестиційний договір, за яким Івано-Франківськие регіональне відділення Державного фонду сприяння молодіжному житловому будівництву зобов’язалося внести інвестиції в реконструкцію гуртожитку, що знаходиться за адресою АДРЕСА_2, в порядку та на умовах, передбачених цим договором, та прийняти квартири в стані, передбаченої договорами дольової участі, для наступного оформлення у власність позичальникам згідно з Положенням про порядок надання пільгових довготермінових кредитів молодим сім’ям та одиноким молодим громадянам на будівництво (реконструкцію) і придбання житла. Договором встановлено обов’язок позивача реконструювати та здати вищевказане житло в експлуатацію терміном до 01.01.2007р., після чого передати Івано-Франківському регіональному відділенню Державного фонду сприяння молодіжному житловому будівництву та позичальникам квартири на суму внесених інвестицій, згідно з акту прийому-передачі, протягом місяця після підписання акту державної комісії.
15.09.2005р. між Івано-Франківським регіональним відділенням Державного фонду сприяння молодіжному житловому будівництву та позивачем було підписано акт про внесення інвестицій, відповідно до якого Фонд на виконання своїх зобов’язань згідно з інвестиційним договором вносить інвестиції у вигляді об’єкта нерухомості - будівлі гуртожитку по АДРЕСА_2 оціночною вартістю 1011660,00грн., а організація облікує вказаний об’єкт у грошовому еквіваленті та зараховує до інвестицій в будівництво житлового будинку. Вказаний об’єкт переданий на підставі акту прийому-передачі будівлі гуртожитку від 12.09.2005р. та рішення сесії Калуської міської ради від 29.01.2004р. № 406.
10.10.2005р. для врегулювання відносин за Програмою пільгового довготермінового кредитування молодих сімей та одиноких молодих громадян на будівництво житла між Фондом комунальної власності територіальної громади м. Калуша та Івано-Франківським регіональним управлінням Державного фонду сприяння молодіжному житловому будівництву було укладено договір, за зазначеним договором Фонд комунальної власності територіальної громади м. Калуша передає Фонду в якості кредитних ресурсів за Програмою пільгового довготермінового кредитування молодих сімей та одиноких молодих громадян на будівництво житла ( далі - кредитні ресурси) будівлю гуртожитку "Дружба", яка знаходиться за адресою: АДРЕСА_2, а Фонд зобов'язується реконструювати вказану будівлю в житловий будинок, використати кредитні ресурси для кредитування молодих сімей та одиноких молодих громадян на реконструкцію житла та повернути кредитні ресурси до Калуського міського бюджету за винятком пільг, що надаються позичальникам згідно з п. 30 Положення.
Згідно преамбулі Закону України "Про інвестиційну діяльність" (1560-12) цей Закон визначає загальні правові, економічні та соціальні умови інвестиційної діяльності на території України. Він спрямований на забезпечення рівного захисту прав, інтересів і майна суб'єктів інвестиційної діяльності незалежно від форм власності, а також на ефективне інвестування народного господарства України, розвитку міжнародного економічного співробітництва та інтеграції.
Проте, господарський суд не звернув уваги на приписи даного Закону, обставини щодо відповідної інвестиції не дослідив та не дав правової оцінки.
Згідно ч. 1 ст. 328 ЦК України право власності набувається на підставах, що не заборонені законом, зокрема із правочинів.
Проте, вирішуючи даний спір господарський суд не дослідив обставин щодо набуття права власності позивачем на відповідне майно.
Згідно ч. 1 ст. 5 Закону України "Про місцеве самоврядування в Україні" система місцевого самоврядування включає: територіальну громаду; сільську, селищну, міську раду; сільського, селищного, міського голову; виконавчі органи сільської, селищної, міської ради; районні та обласні ради, що представляють спільні інтереси територіальних громад сіл, селищ, міст; органи самоорганізації населення.
Згідно ч. 5 ст. 16 Закону України "Про місцеве самоврядування в Україні" від імені та в інтересах територіальних громад права суб'єкта комунальної власності здійснюють відповідні ради.
Як вже було зазначено, позивачем подано позов до відповідачів: міської ради та її виконавчого органу. Проте, вирішуючи даний спір господарський суд на підставі відповідних доказів у встановленому законом порядку не досліджувала обставин хто саме із зазначених відповідачів порушив, підлягаюче захисту, право позивача.
Наведене свідчить про неповне з'ясування судами першої та апеляційної інстанцій фактичних обставин справи, що мають значення для правильного вирішення спору, а, отже, і порушення вимог ст. 43 Господарського процесуального кодексу України щодо всебічного, повного та об'єктивного розгляду всіх обставин справи в їх сукупності, керуючись законом.
Відповідно до ч. 2 ст. 111-5 Господарського процесуального кодексу України касаційна інстанція перевіряє юридичну оцінку обставин справи та повноту їх встановлення у рішенні або постанові господарського суду.
Оскільки відповідно до ч. 2 ст. 111-7 Господарського процесуального кодексу України касаційна інстанція не наділена повноваженнями щодо встановлення обставин справи, а останні встановлені неповно, справа підлягає передачі на новий розгляд до господарського суду першої інстанції.
Під час нового розгляду справи господарському суду першої інстанції слід взяти до уваги викладене, вжити всі передбачені законом заходи для всебічного, повного та об'єктивного встановлення обставин справи, прав та обов'язків сторін і, в залежності від встановленого та відповідно до вимог чинного законодавства, вирішити спір.
Керуючись ст.ст. 111-5, 111-7, п. 3 ст. 111-9, 111-10, 111-11, 111-12 Господарського процесуального кодексу України, Вищий господарський суд України
ПОСТАНОВИВ :
Касаційну скаргу Калуської міської ради задовольнити.
Рішення Господарського суду Івано-Франківської області від 15.01.2009р. та додаткове рішення Господарського суду Івано-Франківської області від 12.02.2009р. у справі № 9/88 скасувати, а справу передати на новий розгляд до Господарського суду Івано-Франківської області.
Головуючий - суддя Кривда Д.С. судді Жаботина Г.В. Уліцький А.М