ВИЩИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД УКРАЇНИ
ПОСТАНОВА
ІМЕНЕМ УКРАЇНИ
02 червня 2009 р.
№ 2-446/06-29/62-08
( Додатково див. постанову Харківського апеляційного господарського суду (rs2856546) )
Вищий господарський суд України у складі колегії суддів:
Муравйова О.В.
–головуючого
Полянського А.Г.
Фролової Г.М.
за участю представників:
позивача
не з’явились (про час та місце
судового засідання повідомлені належним чином)
третьої особи, яка заявляє
самостійні вимоги на предмет спору
не з’явились (про час та місце
судового засідання повідомлені належним чином)
відповідача
1- Антонюк В.М.- дов. від 10.11.2008
року
відповідачів 2-4, третьої особи
1
не з’явились (про час та місце
судового засідання повідомлені належним чином)
третьої особи 2
Швайка І.О. –дов. від 16.02.2007
року
розглянувши у відкритому судовому
засіданні касаційні скарги
ОСОБА_1,
ОСОБА_2
на постанову
Харківського апеляційного
господарського суду від 10.12.2008 року
у справі
№ 29/62-08 господарського суду
Харківської області
за позовом
ОСОБА_2
до
- Регіонального відділення Фонду
державного майна України в Харківській області,
- ОСОБА_3,
- ОСОБА_4,
- ОСОБА_5,
треті особи
- Закрите акціонерне товариство
комерційний банк "Приватбанк" в особі філії Харківського головного
регіонального управління,
- Відкрите акціонерне товариство
"Завод "Індекс"
про
визнання незаконними дій
та за позовом третьої особи, яка
заявляє самостійні вимоги на предмет спору
ОСОБА_1
до
- Регіонального відділення Фонду
державного майна України в Харківській області,
- ОСОБА_3,
- ОСОБА_4,
- ОСОБА_5,
треті особи
- Закрите акціонерне товариство
комерційний банк "Приватбанк" в особі філії Харківського головного
регіонального управління,
- Відкрите акціонерне товариство
"Завод "Індекс"
про
визнання незаконними дій
ВСТАНОВИВ:
ОСОБА_2 звернувся до Дзержинського районного суду м. Харкова з позовом до Регіонального відділення Фонду державного майна України в Харківській області, ОСОБА_3 про визнання незаконними дій Регіонального відділення Фонду державного майна України в Харківській області з пільгового продажу ОСОБА_3 322 штук акцій Відкритого акціонерного товариства "Індекс", згідно уточненого плану розміщення акцій від 31.07.1995 року. Також просив визнати неправомірними дії ОСОБА_3 з придбання 322 штук акцій Відкритого акціонерного товариства "Індекс", згідно уточненого плану розміщення акцій від 31.07.1995 року.
Позивач подав доповнення до позовної заяви, в яких просив суд визнати недійсними угоди по відчуженню акцій Відкритого акціонерного товариства "Індекс" між ОСОБА_3 і ОСОБА_4, ОСОБА_5 в частині пакету акцій, незаконно придбаного ОСОБА_3 в процесі корпоратизації Відкритого акціонерного товариства "Індекс".
Позовні вимоги обґрунтовані тим, що відповідачами порушено право позивача на пільгове придбання акцій Відкритого акціонерного товариства "Індекс"та участь в приватизації підприємства відповідно до статті 25 Закону України "Про приватизацію державного майна", статті 7 Указу Президента України "Про корпоратизацію підприємств (210/93) ".
Також, ОСОБА_1 звернулася до суду з позовною заявою, в якій просила прийняти позовну заяву до спільного розгляду із первісним позовом і залучити ОСОБА_1 до участі у справі в якості третьої особи, що заявляє самостійні вимоги на предмет спору.
Позовні вимоги обґрунтовані тим, що відповідачами порушені, зокрема, вимоги Цивільного кодексу України (435-15) , а вчинення правочину із порушенням вимог закону є підставою для визнання його недійсним.
Рішенням господарського суду Харківської області від 03.10.2008 року (судді: Прохоров С.А. –головуючий, Аюпова Р.М. Присяжнюк О.О.), залишеним без змін постановою Харківського апеляційного господарського суду від 10.12.2008 року (судді: Погребняк В.Я. –головуючий, Афанасьєв В.В., Шевель О.В.) по справі № 29/62-08 господарського суду Харківської області, в задоволенні позову ОСОБА_2 до Регіонального відділення Фонду державного майна України по Харківській області, ОСОБА_3, ОСОБА_4, ОСОБА_5, треті особи: Відкрите акціонерне товариство "Завод "Індекс", Закрите акціонерне товариство комерційний банк "Приватбанк" в особі філії Харківського головного регіонального управління про визнання незаконними дій Регіонального відділення Фонду державного майна України в Харківській області з пільгового продажу ОСОБА_3 322 штук акцій Відкритого акціонерного товариства "Індекс"; визнання незаконними дії ОСОБА_3 з придбання 322 штук акцій Відкритого акціонерного товариства "Індекс", згідно уточненого плану розміщення акцій від 31.07.1995 року; визнання недійсними правочинів з відчуження акцій Відкритого акціонерного товариства "Індекс", укладених між ОСОБА_3 та ОСОБА_4, ОСОБА_5. в частині пакету акцій, придбаних ОСОБА_3 в процесі корпоратизації Відкритого акціонерного товариства "Індекс" –відмовлено повністю.
В задоволенні позову ОСОБА_1 до Регіонального відділення Фонду державного майна України в Харківській області, ОСОБА_3, ОСОБА_4, Сотникової Тетяни Чингізівни, треті особи: Відкрите акціонерне товариство "Завод "Індекс", Закрите акціонерне товариство комерційний банк "Приватбанк" в особі філії Харківського головного регіонального управління про визнання недійсними угод відчуження акцій Відкритого акціонерного товариства "Індекс" у розмірі 5% статутного фонду товариства між ОСОБА_3 та ОСОБА_4 - відмовлено повністю.
Мотивуючи судові рішення, господарські суди з посиланням на Список №3 працівників Відкритого акціонерного товариства "Індекс", які мають пільги на придбання акцій товариства згідно пункту 14 Указу Президента України "Про заходи щодо забезпечення прав громадян на використання приватизаційних майнових сертифікатів" від 26.11.1994 року № 699/94 (699/94) зазначили, що ані позивач, ані третя особа, яка заявляє самостійні вимоги на предмет спору до списку не включені, а відтак, дійшли висновку про відсутність порушення прав останніх на пільгове придбання акцій Відкритого акціонерного товариства "Індекс". Зазначено судами і те, що ОСОБА_3, як власник акцій мав право розпоряджатися ними на свій розсуд.
Не погоджуючись з постановою, ОСОБА_1 та ОСОБА_2 звернулися до Вищого господарського суду України з касаційними скаргами на постанову Харківського апеляційного господарського суду від 10.12.2008 року по справі № 29/62-08 господарського суду Харківської області, в яких просять рішення та постанову у справі скасувати, а справу передати на новий розгляд до суду першої інстанції, мотивуючи касаційні скарги доводами про порушення та неправильне застосування судами норм матеріального права. Зокрема, заявники зазначають про те, що при проведенні пільгового продажу акцій Відкритого акціонерного товариства "Індекс" були порушені їх права.
Відзиви на касаційні скарги не надано.
Заслухавши доповідь судді –доповідача, пояснення представників відповідача-1 та третьої особи-2, присутніх у судовому засіданні, перевіривши наявні матеріали справи на предмет правильності юридичної оцінки обставин справи та повноти їх встановлення в постанові, колегія суддів вважає, що касаційні скарги не підлягають задоволенню з таких підстав.
Згідно статті 108 Господарського процесуального кодексу України Вищий господарський суд України переглядає за касаційною скаргою (поданням) рішення місцевого господарського суду та постанови апеляційного господарського суду.
Відповідно до вимог статті 1117 Господарського процесуального кодексу України переглядаючи у касаційному порядку судові рішення, касаційна інстанція на підставі встановлених фактичних обставин справи перевіряє застосування судом першої чи апеляційної інстанції норм матеріального і процесуального права. Касаційна інстанція не має права встановлювати або вважати доведеними обставини, що не були встановлені у рішенні або постанові господарського суду чи відхилені ним, вирішувати питання про достовірність того чи іншого доказу, про перевагу одних доказів над іншими, збирати нові докази або додатково перевіряти докази.
Як встановлено судами, наказом Міністерства зв'язку України № 11553 відповідно до Указу Президента України "Про корпоратизацію підприємств" (210/93) та наказом Міністерства економіки України "Про затвердження переліку підприємств, що підлягають корпоратизації, та графіки її проведення" було затверджено комісію з корпоратизації Державного підприємства Харківське науково-виробниче підприємство "Індекс".
Наказом Міністерства зв'язку України № 46 від 14.04.1994 року на базі Державного підприємства Харківське науково-виробниче підприємство "Індекс" було створено Відкрите акціонерне товариство "Індекс".
19.01.1995 року згідно зі Свідоцтвом про реєстрацію випуску цінних паперів (реєстр. № І5К/І/95) було зареєстровано емісію акцій Відкритого акціонерного товариства "Індекс" у кількості 6437 простих іменних акцій на загальну суму 3 379 425 000,00 карбованців.
Згідно з пунктом 9 Указу Президента України "Про корпоратизацію підприємств" (210/93) від 15.06.1993 року № 210, пункту 14 Указу Президента України "Про заходи щодо забезпечення прав громадян на використання приватизаційних майнових сертифікатів" від 26.11.1994 року №699/94 (699/94) під час приватизації підприємств, корпоратизованих з додержанням графіків передбачених статтею 7 цього Указу, директори, їх заступники, головні спеціалісти, керівники структурних підрозділів мають право на додаткове придбання акцій товариства за їх номінальною вартістю з відстрочкою оплати на один рік на загальну суму до 5 відсотків статутного фонду товариства на пільгових умовах.
Судами встановлено, що розпорядженням Регіонального відділення Фонду державного майна України по Харківській області № 11-р від 06.02.1995 року затверджено план розміщення акцій Відкритого акціонерного товариства "Індекс".
Відповідно до плану розміщення акцій Відкритого акціонерного товариства "Індекс", затвердженого 17.01.1995 року Міністерством зв'язку України та 06.02.2005 року Регіональним відділенням Фонду державного майна України по Харківській області, пільговому продажу керівникам, їх заступникам, головним спеціалістам та керівникам структурних підрозділів Відкритого акціонерного товариства "Індекс" відповідно до Указу Президента України "Про корпоратизацію підприємств" від 15.06.1993 року № 210 (210/93) підлягає 322 штуки простих іменних акцій, що складає 5% статутного фонду підприємства.
Судами також встановлено, що цим же планом передбачено продаж акцій громадянам України і фінансовим посередникам за приватизаційні папери у кількості 1683 шт., що становить 26,1 % статутного фонду акціонерного товариства, а 2575 акцій, що становить 40 % від статутного фонду - залишені у власності держави.
Наказом Регіонального відділення Фонду державного майна України по Харківській області №120-п від 22.03.1995 року затверджено склад комісії з пільгового продажу акцій Відкритого акціонерного товариства "Індекс" та доручено комісії вжити заходів з пільгового продажу.
Також, судом зазначено про те, що було складено Список № 3 працівників Відкритого акціонерного товариства "Індекс", які мають пільги на придбання акцій товариства згідно з пунктом 14 Указу Президента України "Про заходи щодо забезпечення прав громадян на використання приватизаційних майнових сертифікатів" від 26.11.1994 року (699/94) №669/94, з якого, вбачається, що на час проведення підписки на пільговий продаж до складу директорів, їх заступників, головних спеціалістів, керівників структурних підрозділів відносилися 25 осіб.
Як встановлено судами, ні ОСОБА_2, ні ОСОБА_1 до переліку працівників Відкритого акціонерного товариства "Індекс", які мають пільги на придбання акцій товариства включені не були, відповідно матеріали справи не містять і доказів належності останніх до керівного складу Відкритого акціонерного товариства "Індекс" на час пільгового продажу акцій підприємства, як то витягів з трудових книжок, довідок з місця роботи та інше.
Судами встановлено, що 03.06.1995 року між Регіональним відділенням Фонду державного майна України по Харківській області та Відкритим акціонерним товариством "Індекс" було укладено договір доручення № 39, за умовами якого Регіональне відділення Фонду державного майна України по Харківській області доручає, а Відкрите акціонерне товариство "Індекс" зобов'язується організувати та провести пільговий продаж акцій відповідно до діючого законодавства на підставі плану приватизації (плану розміщення акцій).
За умовами вказаного вище договору Регіональне відділення Фонду державного майна України по Харківській області зобов’язалось передати Відкритому акціонерному товариству "Індекс" весь пакет документів для продажу згідно плану приватизації, а саме, 2 229 акцій, що складає 34,62 % статного фонду, із них: 1238 акцій для продажу працівникам та колишнім працівникам підприємства за приватизаційні сертифікати, 619 акцій для продажу працівникам і колишнім працівникам підприємства за гроші, 322 акції для продажу за гроші, керівному складу підприємства на пільгових умовах відповідно до пункту 9 Указу Президента України "Про корпоратизацію підприємств" від 15.06.1993 року № 210 (210/93) та 50 акцій для продажу за приватизаційні майнові сертифікати іншим громадянам, які мають право на пільгове придбання акцій.
Відповідно до пункту 5.2.5 Положення "Про застосування способів приватизації майна державних підприємств" (z0034-93) , затвердженого наказом Фонду державного майна України від 04.02.1993 року № 56 громадяни, які мають право на пільгове придбання акцій, реалізують своє право шляхом безпосереднього подання заяви до комісії з пільгового продажу.
Судами встановлено, що згідно з протоколом засідання керівництва підприємства Відкритого акціонерного товариства "Індекс" з питання розподілу акцій (5%) від 23.06.1995 року було прийнято рішення про відмову від придбання акцій на користь ОСОБА_3
Крім того, з додатку до зазначеного вище протоколу вбачається, що працівники Відкритого акціонерного товариства "Індекс", які мають пільги на придбання акцій товариства відповідно до пункту 14 Указу Президента України "Про заходи щодо забезпечення прав громадян на використання приватизаційних майнових сертифікатів" від 26.11.1994 року (699/94) №669/94 відмовились від належних їм акцій на користь ОСОБА_3
Врахувавши викладене суди, дійшли висновку, що твердження позивача про те, що керівні працівники Відкритого акціонерного товариства "Індекс" не були повідомлені про пільговий продаж та було порушено їх право на пільгове придбання 5% пакету акцій товариства, є безпідставними.
Відповідно до пункту 5.2.17 Положення "Про застосування способів приватизації майна державних підприємств" результати пільгового продажу оформляються протоколом засідання Комісії з продажу акцій, в якому вказується загальна кількість реалізованих акцій, окремо за приватизаційні майнові сертифікати та власні кошти.
Акції, не реалізовані в ході пільгового продажу, підлягають відкритому продажу згідно з уточненим планом розміщення акцій на наступному етапі продажу (пункт 5.2.21 Положення).
Судами встановлено, що протоколом № 5 від 24.07.1995 року засідання комісії з пільгового продажу акцій Відкритого акціонерного товариства "Індекс" було затверджено результати продажу акцій на пільгових умовах.
Розпорядженням Регіонального відділення Фонду державного майна України по Харківській області №235-р від 31.07.1995 року на підставі підсумків завершення пільгового продажу акцій затверджено уточнений план розміщення акцій, відповідно до якого пільговий продаж керівництву Відкритого акціонерного товариства "Індекс" здійснено у розмірі 322 акцій.
Стосовно вимог про визнання недійсними угод подальшого відчуження акцій Відкритого акціонерного товариства "Індекс" ОСОБА_3 суди зазначили, що статтею 225 Цивільного кодексу УРСР право продажу майна, крім випадків примусового продажу, належить власникові.
За таких обставин, суди дійшли висновку, що оскільки ОСОБА_3 набув право власності на розподілений йому пакет у 322 акцій Відкритого акціонерного товариства "Індекс" на законних підставах, то, останній мав право на розпорядження ними на свій розсуд.
Крім того, судом апеляційної інстанції правомірно, відзначено, що оскільки матеріалами справи не встановлено порушення прав та охоронюваних законом інтересів ОСОБА_2 та ОСОБА_1 під час проведення корпоратизації Відкритого акціонерного товариства "Індекс", то посилання суду першої інстанції в обґрунтування рішення про відмову в задоволенні позову на сплив строків позовної давності є зайвим. Проте, це не потягло за собою прийняття неправильного рішення.
З огляду на викладене, колегія суддів вважає, що підстав для зміни чи скасування постанови не вбачається.
За таких обставин, твердження заявників про порушення і неправильне застосування судом норм права при прийнятті постанови не знайшли свого підтвердження та суперечать матеріалам справи.
На підставі викладеного, керуючись статтями 1115, 1117, пунктом 1 статті 1119, статтею 11111 Господарського процесуального кодексу України (1798-12) , Вищий господарський суд України, -
ПОСТАНОВИВ:
Касаційні скарги ОСОБА_1, ОСОБА_2 залишити без задоволення.
Постанову Харківського апеляційного господарського суду від 10.12.2008 року у справі № 29/62-08 господарського суду Харківської області залишити без змін.
Головуючий О. Муравйов
Судді А. Полянський
Г. Фролова