ВИЩИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД УКРАЇНИ
ПОСТАНОВА
ІМЕНЕМ УКРАЇНИ
01 червня 2009 р.
№ 14/557-08
Вищий господарський суд України у складі колегії суддів:
головуючого Карабаня В.Я.
суддів: Ковтонюк Л.В.
Чабана В.В.
за участю представників:
позивача Звірко Н.І.
відповідача не з'явився
розглянувши у відкритому судовому
засіданні касаційну
скаргу
засновника Товариства з обмеженою відповідальністю
"Меркурій" Звірко Ніни Іванівни
на постанову
Харківського апеляційного
господарського
суду від 09.02.2009
у справі
господарського суду
№ 14/557-08
Сумської області
за позовом
засновника Товариства з обмеженою
відповідальністю "Меркурій" Звірко Ніни Іванівни
до
засновника Товариства з обмеженою
відповідальністю "Меркурій" Колодяжної Віри
Павлівни
про
захист корпоративних прав
Рішенням господарського суду Сумської області від 23.10.2008 (суддя Миропільський С.О.) позов задоволено. Зобов'язано засновника товариства з обмеженою відповідальністю "Меркурій" Колодяжну Віру Павлівну вчинити дії по винесенню рішення відповідно до положень ст. 109 ЦК України для створення приватного підприємства "ОСОБА_1" з подальшою передачею в процесі виділу новоствореному приватному підприємству "ОСОБА_1" з Товариства з обмеженою відповідальністю "Меркурій" за розподільчим балансом частини нежитлового приміщення, що знаходиться за адресою м. Охтирка, вул. Жовтнева, 26 площею 35,7 кв.м., з застосуванням процедур реорганізації встановлених чинним законодавством.
Постановою Харківського апеляційного господарського суду від 09.02.2009 (колегія у складі суддів: Погребняка В.Я, Афанасьєва В.В., Шевель О.В.) рішення господарського суду Сумської області від 23.10.2008 скасовано та прийнято нове рішення, яким у задоволенні позовних вимог відмовлено.
Не погоджуючись з постановою Харківського апеляційного господарського суду від 09.02.2009, засновник Товариства з обмеженою відповідальністю "Меркурій" Звірко Ніна Іванівна звернулась з касаційною скаргою, в якій просить скасувати постанову Харківського апеляційного господарського суду від 09.02.2009 як таку, що прийнято з порушенням норм матеріального та процесуального права, а рішення господарського суду Сумської області від 23.10.2008 залишити в силі.
Дослідивши матеріали справи, Вищий господарський суд України
В С Т А Н О В И В:
В серпні 2008 року засновник Товариства з обмеженою відповідальністю "Меркурій" Звірко Ніна Іванівна звернулась до господарського суду Сумської області з позовом до засновника товариства з обмеженою відповідальністю "Меркурій" Колодяжної Віри Павлівни про зобов'язання вчинити дії по винесенню рішення про створення приватного підприємства "ОСОБА_1" шляхом виділу частки майна, що належить Товариству з обмеженою відповідальністю "Меркурій", а саме частини нежитлового приміщення, що знаходиться за адресою м. Охтирка, вул. Жовтнева, 26 площею 35,7 кв.м., та передачі його новоствореному приватному підприємству "ОСОБА_1".
Обгрунтовуючи свої вимоги, позивачка послалась на те, що нею у 2001 році спільно з відповідачкою було створено Товариство з обмеженою відповідальністю "Меркурій", частка кожного учасника складає 50 %; у звя'зку з тим, що Колодяжна В. П. чинить перешкоди у реалізації прав позивачки як засновника просила спонукати відповідачку вчинити дії щодо виділу частини майна Товариства з обмеженою відповідальністю "Меркурій" для новоствореного приватного підприємства "ОСОБА_1", де засновником буде виступати позивачка.
Приймаючи рішення про задоволення позову, місцевий господарський суд погодився з обґрунтуванням позивачки.
Скасовуючи рішення, апеляційний господарський суд виходив з того, що у місцевого господарського суду були відсутні підстави для постановлення рішення про примусовий поділ товариства, оскільки чинним законодавством та статутом товариства не передбачено можливість та порядок передачі майна за розподільчим балансом іншій юридичній особі, яку мають намір створити учасники товариства без виходу з товариства.
Такий висновок відповідає чинному законодавству та матеріалам справи, тому Вищий господарський суд України не вбачає підстав для задоволення касаційної скарги.
Керуючись ст. ст. 1115, 1119, 11111 Господарського процесуального кодексу України (1798-12) , Вищий господарський суд України
П О С Т А Н О В И В :
Касаційну скаргу засновника Товариства з обмеженою відповідальністю "Меркурій" Звірко Ніни Іванівни залишити без задоволення.
Постанову Харківського апеляційного господарського суду від 09.02.2009 у справі № 14/557-08 залишити без змін.
Головуючий В.Карабань Судді: Л.Ковтонюк В.Чабан