ВИЩИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД УКРАЇНИ
ПОСТАНОВА
ІМЕНЕМ УКРАЇНИ
25 лютого 2009 р.
№ 22/394д/07-11/100д/08
Вищий господарський суд України у складі колегії суддів:
Божок В,С. - головуючого,
Костенко Т. Ф.,
Рогач Л.І.,
розглянувши матеріали
касаційної скарги
ВАТ "ГАММА"
на постанову
Запорізького апеляційного господарського суду від 25.11.08
у справі
господарського суду Запорізької області
за позовом
РВ ФДМУ по Запорізькій області
до 3-тя особа
ЗАТ "Інвестиції та нерухомість" ВАТ "ГАММА" ТОВ "Західна енергозберігаюча компанія"
про
визнання недійсним договору та визнання права власності за державною,
в судовому засіданні взяли участь представники:
позивача: Тетенко В.В. (дов. від 30.01.09 № 01/8),
відповідача-1: не з’явились,
відповідача-2: Безрукова С.О. (дов. від 30.09.08 № 07/636),
3-тох особи: Біленко О.В. (дов. від 08.01.09),
ВСТАНОВИВ :
Рішенням від 17.04.2008 господарського суду Запорізької області позов задоволено. Визнано недійсним договір купівлі-продажу від 03.08.2007, укладений між ВАТ "Гамма" та ЗАТ "Інвестиції та нерухомість". З ВАТ "ГАММА" на користь Державного бюджету стягнуто 85 грн. державного мита та 118 грн. –на ІТЗ судового процесу.
Постановою від 25.11.08 Запорізького апеляційного господарського суду вказане вище рішення залишено без змін.
Не погоджуючись з судовими рішеннями, ВАТ "ГАММА" звернулось до Вищого господарського суду України з касаційною скаргою і просить їх скасувати з огляду на порушення судами норм матеріального та процесуального права.
Колегія суддів Вищого господарського суду України, приймаючи до уваги межі перегляду справи в касаційній інстанції, проаналізувавши на підставі фактичних обставин справи застосування норм матеріального та процесуального права при винесенні оспорюваних судових актів знаходить необхідним касаційну скаргу залишити без задоволення.
Як встановлено попередніми судовими інстанціями, які приймали рішення у даній справі, відповідно до умов договору купівлі-продажу від03.08.2007, укладеного між ВАТ "Гамма" та ЗАТ "Інвестиції та нерухомість", останнім придбано нерухоме майно, яке складається з навісу літ. Б, навісу літ. В, навісу літ. Г, навісу літ. Д, навісу літ. М, вбиральної літ. Н; 1,2,4 - ворота; 3,5,7 - паркани; 6-автостоянка; І - замощення; сторожка літ. Е, битовка літ. Ж, битовка літ. К; будівля кафе літ. Л,3 розташовані за адресою м. Запоріжжя вул. Перемоги, 62.
На виконання положень Указу Президента України від 26.11.1994р. № 699/94 "Про заходи щодо забезпечення прав громадян на використання приватизаційних майнових сертифікатів" (699/94) , начальником регіонального відділення ФДМУ по Запорізькій області видано наказ за №764 від 18.07.1996 року про початок приватизації державного майна - заводу "Гамма".
В результаті проведеної приватизаційної процедури, державне підприємство завод "Гамма" перетворено у відкрите акціонерне товариство "Гамма", про що видано наказ начальника регіонального відділення Фонду державного майна України від 22.10.1996 № 1581.
До статутного фонду ВАТ "Гамма" передано у власність (статутний фонд) визначене у встановленому законодавством порядку майно, про що було складено інвентарний опис майна, яке увійшло до статутного фонду ВАТ "Гамма".
При цьому судами з’ясовано, що при приватизації ДП заводу "Гамма" із вартості майна що приватизується, було вилучено вартість об'єктів, які не підлягають приватизації залишковою вартістю 5178 млн. крб., в тому числі, об'єкти цивільної оборони залишковою вартістю 5143 млн. крб. та спеціальне устаткування залишковою вартістю 35 млн. крб., відповідно до "Методики оцінки вартості об'єктів приватизації", що підтверджується, в свою чергу, Планом приватизації підприємства та Актом оцінки майна.
У зазначений перелік майна, яке увійшло до статутного фонду створеного підприємства - ВАТ "Гамма" не було включено майно, розташоване за адресою: м.Запоріжжя вул. Перемоги, 62 та яке складається з навісу літ. Б, В, Г, Д, М; туалет літ. Н; 1, 2, 4 ворота; 3, 5, 7-огородження; 6-автостоянка; 1-замощення; сторожка літ.Е; битовка літ.Ж, К; приміщення кафе літ.Л, 3.
В подальшому РВ ФДМУ по Запорізькій області, здійснюючи повноваження розпорядника державного майна, що не увійшло до статутних фондів та перебуває на балансі підприємства, керуючись ст. 5 Закону України "Про оренду державного та нерухомого майна", 31.07.2000 уклало договір № 536 оренди державного нерухомого майна, що знаходиться на балансі ВАТ "Гамма", за умовами якого ПП "Ронмат" прийняло у користування державне майно, а саме: асфальтований майданчик загальною площею 3200 м2, розташований над об'єктом цивільної оборони, та вбудоване нежитлове приміщення, розташоване над бомбосховищем, загальною площею 36,24 м2, які знаходяться за адресою: м.Запоріжжя вул. Перемоги, 62.
19.11.2004 на виконання рішення господарського суду Запорізької області від 27.10.2004 у справі № 22/233 між РВ ФДМУ по Запорізькій області та ПП "Ронмат" було укладено договір оренди № 1271, за умовами якого в оренду передано частину державного майна, а саме: асфальтований майданчик площею 3200 м2, розташований за адресою: м.Запоріжжя вул. Перемоги, 62. Зазначене майно знаходилось у фактичному користуванні орендаря та повернуто 23.04.2007р. до державної власності на користь регіонального відділення ФДМУ по Запорізькій області за Актом прийому-передачі.
Також судами встановлено, що наприкінці 2004 року органами державної реєстрації речових прав на нерухоме майно ОП ЗМБТІ проведена технічна інвентаризація спірного майна, розташованого за адресою м.Запоріжжя вул. Перемоги, 62 з присвоєнням інвентарних позначень та виготовленням технічної документації на будівлі та споруди. Після проведеної органами БТ1 індивідуалізації майна, державними органами приватизації, в свою чергу, визначене майно було включено до реєстру державного майна.
Колегія суддів Вищого господарського суду України вважає, що судами попередніх інстанцій обгрунтовано взято до уваги, що право власності спірного майна за Державою неодноразово підтверджено рішеннями господарського суду Запорізької області у справах №20/101/06 за позовом РВ ФДМУ по Запорізькій області до ПП "Ронмат", 3 особа: ВАТ "Гамма", Управління з питань надзвичайних ситуацій та у справах захисту населення від наслідків Чорнобильської катастрофи ЗОДА про виселення та повернення майна до державної власності, у справі №22/233 за позовом ПП "Ронмат" до РВ ФДМУ по Запорізькій області про зобов'язання укласти договір оренди у справі № 15/435 за позовом ВАТ "Гамма" до ПП "Ронмат", 3 особа: РВ ФДМУ по Запорізькій області про виселення.
РВ ФДМУ на підставі ст. 5 Закону України "Про оренду державного та комунального майна", ст. 118 Закону України "Про Державний бюджет України на 2007 рік" здійснило на конкурентних засадах процедуру визначення орендаря - конкурс щодо передачі у строкове платне користування державного майна, розташованого за адресою: м.Запоріжжя вул. Перемоги, 62.
При цьому судами враховано, що до проведення конкурсу по визначенню орендаря спірного майна, останнє було передано ВАТ "Гамма" на відповідальне зберігання на підставі договору № 55 від 24.04.2007 року, укладеного між ФДМУ по Запорізькій області і ВАТ "Гамма", умовами якого передбачено, що спірне майно не увійшло до статутного фонду ВАТ "Гамма", воно є державною власністю.
До того ж, суди правомірно звернули увагу на ту обставину, що за умовами договору зберігання нерухомого майна, що не увійшло до статутного фонду ВАТ "Гамма", його укладено строком з 24.04.2007 року до моменту укладення договору оренди з переможцем конкурсу на право оренди майна зазначеного у пункті 1 зазначеного договору (п.3 договору № 55).
За підсумками проведеного конкурсу, 31.07.2007 між РВ ФДМУ по Запорізькій області та ТОВ "Західна енергозберігаюча компанія" укладено договір оренди державного нерухомого майна, що знаходиться на балансі ВАТ "Гамма" та не увійшло до його статутного фонду № 2284, за умовами якого останньомупередано у строкове платне користування майно, яке складається з навісу літ. Б; навісу літ.В; навісу літ.Г; навісу літ. Д; сторожки літ. Е; битовки літ. Ж; складу літ. З; битовки літ. К; будівлі кафе літ.Л; навісу літ. М; уборної літ. Н; ворот №№ 1,2,4; парканів № 3,5,7; автостоянки №6.
Колегія суддів Вищого господарського суду України вважає, що суди попередніх інстанцій обгрунтовано взяли до уваги також і те, що серед осіб, які претендували бути орендарями спірного майна, заявку на конкурс подало також ВАТ "Гамма".
Згідно з п. 2 ст. 326 ЦК України від імені та в інтересах держави Україна право власності здійснюють відповідно органи державної влади.
Відповідно до ст. 321 ЦК України, право власності є непорушним. Ніхто не може бути протиправно позбавлений цього права чи обмежений у його здійсненні.
Колегія суддів Вищого господарського суду України відзначає також і те, що в матеріалах справи відсутні докази вибуття у встановленому законом порядку спірного майна з державної власності.
З огляду на зазначене вище суди дійшли правомірного висновку, що спірний договір укладено всупереч вимогам ст.ст. 203, 326 ЦК України, оскільки відчужувачем майна - ВАТ "Гамма" здійснено продаж без відповідних повноважень власника майна.
Відповідно до Положення про управління державним майном, яке не увійшло в процесі приватизації до статутного фонду господарського товариства, але залишилося на його балансі, затвердженого спільним наказом Фонду державного майна України та Міністерства економіки України від 19.05.1999 року № 908/68 (z0414-99) , органом управління зазначеним державним майном є відповідні органи приватизації.
В частині посилань скаржника на те, що РВ ФДМУ по Запорізькій області не є належним позивачем, колегія суддів Вищого господарського суду України погоджується з посиланням суду апеляційної інстанції на ст. 7 Закону України "Про управління об'єктами державної власності", згідно якої до повноважень ФДМУ України належать, зокрема, повноваження щодо забезпечення захисту майнових прав держави на території України відповідно до законодавства.
З оглядну на викладене, колегія суддів Вищого господарського суду України вважає, що судове рішення прийнято при правильному застосуванні норм процесуального права і підстави для його скасування відсутні.
На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 111-5, 111-7, 111-9, 111-11 ГПК України, Вищий господарський суд України
ПОСТАНОВИВ :
Касаційну скаргу залишити без задоволення.
Постанову від 25.11.2008 Запорізького апеляційного господарського суду у справі № 22/394д/07-11/100д/08 залишити без змін.
Головуючий Божок В.С. Судді Костенко Т.Ф. Рогач Л.І.