ВИЩИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД УКРАЇНИ
ПОСТАНОВА
ІМЕНЕМ УКРАЇНИ
25 лютого 2009 р.
№ 7/478-ПН-08
Вищий господарський суд України у складі колегії суддів:
головуючого судді
Кравчука Г.А.
суддів :
Мачульського Г.М., Шаргала В.І.
За участю представників сторін:
позивачів
не з'явилися
відповідача
Кравченка С.А. дов. б/н від 26.11.2008 р.
Розглянувши у відкритому судовому засіданні
касаційну скаргу
Сільськогосподарського товариства з обмеженою відповідальністю "НИВА"
на постанову
Запорізького апеляційного господарського суду від 09.12.2008 р.
у справі
№7/478-пн-08 господарського суду Херсонської області
за позовом
ОСОБА_1 ОСОБА_2 ОСОБА_3 ОСОБА_4
до
Сільськогосподарського товариства з обмеженою відповідальністю "НИВА"
3-тя особа
Державний реєстратор Чаплинської райдержадміністрації Сапожков П.Г.
про
визнання недійсними рішення зборів, нового Статуту СТОВ "НИВА"
В С Т А Н О В И В:
ОСОБА_1, ОСОБА_2, ОСОБА_3, ОСОБА_4 звернулись до господарського суду Херсонської області з позовом до Сільськогосподарського товариства з обмеженою відповідальністю (надалі СТОВ) "НИВА" та просили визнати недійсними рішення зборів товариства від 26.11.2007 року, а також нову редакцію Статуту, затверджену на цих зборах.
Позовні вимоги мотивовані тим, що засновниками (учасниками) товариства є 15 чоловік, яким належать 90,55% голосів, а у зборах, які відбулися 26.11.2007 року брали участь лише 2 учасника товариства, а саме: ОСОБА_5 -голова зборів та ОСОБА_7 -секретар, яким належать лише 9,45 % голосів. Однак, на зборах прийнято рішення про виключення позивачів зі складу товариства та розподілено їхні частки між ОСОБА_5 -головою товариства та новоприйнятими учасниками товариства -ОСОБА_6 та ОСОБА_8, питання про виплату вибулим учасникам їх частки в статутному капіталі взагалі не розглядалось. На зборах затверджено нову редакцію Статуту товариства, де учасниками значаться ОСОБА_5, ОСОБА_6 та ОСОБА_6 з визначенням їх часток у статутному капіталі. Ця редакція Статуту зареєстрована державним реєстратором.
Ухвалою господарського суду Херсонської області від 04.09.2008 року до участі у страві залучено Державного реєстратора Чаплинської райдержадміністрації ОСОБА_9 як третю особу без самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідача.
Рішенням господарського суду Херсонської області від 25.09.2008 року (суддя Задорожна Н.О.), залишеним без змін постановою Запорізького апеляційного господарського суду від 09.12.2008 року (судді: Антонік С.Г., Кричмаржевський В.А., Шевченко Т.М.), позов задоволений, визнані недійсними рішення, прийняті на зборах товариства від 26.11.2007 року, визнана недійсною нова редакція Статуту товариства, що затверджена на цих зборах.
Судові рішення мотивовані посиланням на ст. 147 Цивільного кодексу України, ст. ст. 59, 60, 51, 64 Закону України " Про господарські товариства" та тим, що збори відбулися з порушенням порядку їх скликання, рішення прийняті на зборах за відсутності кворуму, на зборах прийняті рішення, що не включені до порядку денного.
Не погоджуючись з прийнятими у справі рішенням та постановою, СТОВ "НИВА" звернулось до Вищого господарського суду України з касаційною скаргою, в якій посилаючись на порушення судами попередніх інстанцій норм матеріального та процесуального права, просить їх скасувати, а справу передати на новий розгляд до суду першої інстанції. Скаржник, зокрема, звертає увагу касаційної інстанції на те, що прийняті судовими інстанціями рішення зачіпають права та обов'язки ОСОБА_6 та ОСОБА_8
У відзиві на касаційну скаргу третя особа просить касаційну скаргу задовольнити, вважаючи, що суди попередніх інстанцій прийняли помилкові рішення про задоволення позову.
Заслухавши в судовому засіданні пояснення представника відповідача, розглянувши та обговоривши доводи касаційної скарги, перевіривши правильність застосування судами першої та апеляційної інстанцій норм матеріального та процесуального права, судова колегія Вищого господарського суду вважає, що касаційна скарга не підлягає задоволенню з наступних підстав.
Господарськими судами попередніх інстанцій встановлено, що позивачі - ОСОБА_1, ОСОБА_2, ОСОБА_3, ОСОБА_4 відповідно до Статуту СТОВ "НИВА" в редакції від 25.11.2005 року є учасниками товариства з частками у статутному фонді відповідно 7,62%, 10,94%, 7,26%, 3,78%. Статутний фонд товариства створений за рахунок майнових паїв його учасників і складає 403 182,14 грн.
Пунктами 8.5, 8.6, 8.7 Статуту встановлено, що загальні збори можуть бути скликані головою товариства у разі неплатоспроможності товариства або якщо цього потребують інтереси товариства з власної ініціативи, або на вимогу учасників товариства, які мають у сукупності більш ніж 20% голосів. Про час і місце засідання борів повідомляється шляхом розміщення оголошення в загальнодоступному місці в приміщенні правління товариства не менш ніж за 30 днів до їх скликання.
При скликанні зборів учасників товариства від 26.11.2007 року визначений ст. 61 Закону України "Про господарські товариства" та встановлений Статутом порядок щодо повідомлення учасників товариства про дату та час проведення зборів та про ознайомлення з порядком денним був порушений. Разом з тим, на зборах вирішувалось питання не включене до порядку денного, а саме: "Вихід зі складу засновників СТОВ "Нива" попередніх учасників та прийняття до нового складу учасників ОСОБА_6 та ОСОБА_6" Це питання не відображено в повному тексті протоколу зборів учасників товариства від 26.11.2007 року. Разом з тим, у повному тексті протоколу не вказано щодо яких учасників розглядалося питання про їх вихід, оскільки в тексті зазначено лише "згідно заяв". В той же час, господарськими судами встановлено, що заяви про вихід з товариства були оформлені вже після того, як збори відбулися, про що свідчить довідка Скадовської сільської ради (а.с.64). Більш того, якщо навіть брати до уваги заяви про вихід з товариства, то така заява за правилами ст. 148 Цивільного кодексу України має бути подана учасником ТОВ не пізніше як за три місяці до виходу, якщо інший строк не встановлений Статутом. Статутом передбачено, що заява про вихід з товариства подається не пізніше ніж за місяць до виходу (п. 4.4 в редакції 2005 року). Наявні в матеріалах справи заяви цим вимогам не відповідають, оскільки, як зазначалося вище, були оформленні після того, як відбулися збори.
Крім того, питання про затвердження нової редакції Статуту також не включено до повного тексту протоколу зборів. Таким чином, як відзначили господарські суди, зі змісту всіх примірників "протоколу" зборів від 26.11.2007 року неможливо встановити, які саме учасники надали заяви про вихід з товариства і які переуступили свої частки в статутному капіталі громадянам ОСОБА_6. Крім того, як відзначили суди, в матеріалах справи взагалі відсутні докази щодо волевиявлення вибулих учасників товариства про передачу своїх часток громадянам ОСОБА_6.
Разом з тим, відповідно до Статуту СТОВ "Нива" в редакції рішення зборів від 26.11.2007 року (нова редакція), засновниками товариства є ОСОБА_5, ОСОБА_6, ОСОБА_8, частка кожного становить 33,333 %.
Виходячи з приписів Закону України "Про господарські товариства" (1576-12) , зокрема, безумовною підставою для визнання недійсними рішень загальних зборів в силу прямої вказівки закону є:
- прийняття загальними зборами рішення за відсутності кворуму (ст.ст. 59,60 Закону);
- прийняття загальними зборами рішень з питань, не включених до порядку денного зборів товариства (ч. 4 ст. 43 Закону).
З огляду на встановлені судами обставини справи щодо порушення порядку скликання зборів, проведення зборів за відсутності кворуму, прийняття зборами рішень з питань, не включених до порядку денного зборів товариства, встановлення факту відсутності заяв про вихід з товариства на час проведення зборів, порушення вимог ст. 147 Цивільного кодексу України щодо переходу частки учасника у статутному капіталі товариства з обмеженою відповідальністю до іншої особи, господарські суди попередніх інстанцій правомірно задовольнили позов та визнали недійсними рішення зборів товариства від 26.11.2007 року, а також нову редакцію Статуту, затверджену на цих зборах.
З огляду на наведене, колегія суддів вважає, що під час розгляду справи судами попередніх інстанцій фактичні обставини справи встановлено на основі повного і об'єктивного дослідження матеріалів справи, висновки господарських судів відповідають цим обставинам і їм надана правильна юридична оцінка з правильним застосуванням норм матеріального і процесуального права, тому у касаційної інстанції відсутні підстави для скасування прийнятих у справі рішень.
Керуючись ст. ст. - 111-5, - 111-7, - 111-9, - 111-11 Господарського процесуального кодексу України, Вищий господарський суд України, -
ПОСТАНОВИВ:
Касаційну скаргу Сільськогосподарського товариства з обмеженою відповідальністю "НИВА" залишити без задоволення.
Постанову Запорізького апеляційного господарського суду від 09.12.2008 р. у справі №7/478-пн-08 залишити без змін.
Головуючий суддя
Кравчук Г.А.
Суддя
Мачульський Г.М.
Суддя
Шаргало В.І.