ВИЩИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД УКРАЇНИ
ПОСТАНОВА
ІМЕНЕМ УКРАЇНИ
25 лютого 2009 р.
№ 31/90пн
Вищий господарський суд України у складі колегії суддів:
головуючого судді
Кривди Д.С. -(доповідача у справі),
суддів:
Жаботиної Г.В., Уліцького А.М.,
розглянувши у відкритому судовому засіданні касаційну скаргу
ОСОБА_1
на постанову
Донецького апеляційного господарського суду від 25.11.2008 року
у справі
№31/90пн господарського суду Донецької області
за позовом
ОСОБА_2
до
ТОВ "Центр біоінформаційної медицини"
третя особа
ОСОБА_1
про
визнання недійсними рішень позачергових загальних зборів,
за участю представників сторін від:
позивача:
не з'явились
відповідача:
ОСОБА_3 -за довіреністю від 31.12.2008р.
третьої особи:
ОСОБА_3 за довіреністю від 22.10.2007р.
ВСТАНОВИВ:
Рішенням господарського суду Донецької області від 15.10.2008р. (суддя Ушенко Л.В.), залишеним без змін постановою Донецького апеляційного господарського суду від 25.11.2008р. (судді Москальова І.В. -головуючий, Акулова Н.В., Алєєва І.В.), позов задоволено частково; визнано недійсними рішення загальних зборів учасників ТОВ "Центр біоінформаційної медицини" від 26.10.2007р. щодо збільшення статутного фонду ТОВ "Центр біоінформаційної медицини"; розподілення часток в статутному фонді між учасниками товариства; порядку внесення статутного фонду товариства; затвердження змін до статутного фонду товариства; виключення ОСОБА_4 із складу засновників товариства, викладені в протоколі загальних зборів від 26.10.2007р. №3. В частині позовних вимог щодо визнання недійсними рішень позачергових загальних зборів товариства від 26.10.2007р. (протокол №3) щодо звільнення директора товариства та призначення директора товариства провадження у справі припинено. В іншій частині у задоволенні позовних вимог відмовлено. Стягнуто з відповідача на користь позивача витрати по сплаті державного мита у сумі 42,50грн. та витрати на інформаційно-технічне забезпечення судового процесу в сумі 69грн.
ОСОБА_1 в касаційній скарзі просить скасувати рішення в частині задоволення позовних вимог та постанову і прийняти нове рішення, яким відмовити в задоволенні позовних вимог в повному обсязі, посилаючись на порушення норм матеріального та процесуального права, неповне з'ясування обставин, що мають значення для справи.
Колегія суддів, перевіривши наявні матеріали (фактичні обставини) справи на предмет правильності застосування судами норм матеріального та процесуального права, заслухавши пояснення представника відповідача та третьої особи, дійшла висновку, що касаційна скарга не підлягає задоволенню з наступних підстав.
Як встановлено судами попередніх інстанцій та вбачається з матеріалів справи, Товариство з обмеженою відповідальністю "Центр біоінформаційної медицини" зареєстровано 16.01.2006р. (реєстраційний запис НОМЕР_1) засновником ОСОБА_2 (протокол №1 від 15.12.2005р) із статутним фондом в розмірі 35000грн.
Рішенням загальних зборів ТОВ "Центр біоінформаційної медицини" від 20.02.2006р. до складу учасників була прийнята ОСОБА_1 та збільшений статутний фонд до 70000грн. ОСОБА_2 також переуступила частину своєї частки в статутному фонді у розмірі 14000грн. Рішенням загальних зборів долі учасників були розподілені і склали: ОСОБА_2 - 30%, ОСОБА_1 - 70%. Зміни в складі учасників та статутному фонді були зареєстровані 23.03.2006р.
12.10.2007р. були проведені позачергові загальні збори учасників ТОВ "Центр біоінформаційної медицини", про проведення яких позивач був повідомлений 04.10.2007р., що підтверджується повідомленням про вручення телеграми.
Однак, з протоколу №2 позачергових загальних зборів ТОВ "Центр біоінформаційної медицини" від 12.10.2007р. вбачається, що збори у зв'язку з заявою ОСОБА_2 про те, що вона знаходиться на лікарняному, перенесено на 26.10.2007р. на 16 годину з незмінним порядком денним та зобов'язанням ОСОБА_2 надати зборам листок непрацездатності.
Отже, враховуючи, що питання порядку денного по суті не розглядались і рішення по ним не приймались, місцевий господарський суд, з яким погодився апеляційний господарський дійшов обґрунтованого висновку, що вимоги позивача в частині визнання недійсними рішень, викладених в протоколі позачергових загальних зборів учасників ТОВ "Центр біоінформаційної медицини" від 12.10.2007р., задоволенню не підлягають, оскільки прийнятим рішенням фактично не були порушені корпоративні права ОСОБА_2, як учасника товариства.
В подальшому за рішенням позачергових загальних зборів учасників товариства (протокол №3 від 26.10.2007р.) ОСОБА_2 була виключена із складу учасників ТОВ "Центр біоінформаційної медицини" з посиланням на неявку ОСОБА_2 на збори і неповідомлення про причини неявки, ненадання листка непрацездатності. В протоколі від 26.10.2007р. зазначено, що дані обставини свідчать про перешкоджання позивачкою нормальній господарській діяльності підприємства, унеможливлюють збільшення статутного фонду та підписання змін до засновницьких документів і що своїми діями позивачка зриває укладення договорів купівлі-продажу майна.
В зв'язку із виключенням ОСОБА_2 із складу учасників товариства було прийняте рішення про перерозподіл долі в статутному капіталі, згідно якого ОСОБА_1 стала єдиним учасником ТОВ "Центр біоінформаційної медицини" з долею в статутному капіталі 100%, збільшено статутний капітал до 150000грн., визначений порядок внесення ОСОБА_1 долі в статутному капіталі з урахуванням збільшення статутного капіталу та перерозподілу долі ОСОБА_1 Також було прийняте рішення про звільнення ОСОБА_2 з посади директора ТОВ "Центр біоінформаційної медицини" та про призначення директором товариства ОСОБА_1
Правовий статус і діяльність господарських товариств регулюються положеннями Цивільного кодексу України (435-15) , Господарського кодексу України (436-15) та Закону України "Про господарські товариства (1576-12) . Статтею 58 названого Закону унормовано, що вищим органом товариства є збори учасників, які складаються з учасників товариства або призначених ними представників.
Відповідно до ст. 61 Закону України "Про господарські товариства" позачергові загальні збори учасників скликаються головою товариства при наявності обставин, зазначених в установчих документах, у разі неплатоспроможності товариства, а також у будь-якому іншому випадку, якщо цього потребують інтереси товариства в цілому, зокрема, якщо виникає загроза значного скорочення статутного (складеного) капіталу.
Учасники товариства, що володіють у сукупності більш як 20 відсотками голосів, мають право вимагати скликання позачергових загальних зборів учасників у будь-який час і з будь-якого приводу, що стосується діяльності товариства. Якщо протягом 25 днів голова товариства не виконав зазначеної вимоги, вони вправі самі скликати загальні збори учасників.
Однак, як встановили суди попередніх інстанцій, доказів того, що ОСОБА_1 була обрана головою ТОВ "Центр біоінформаційної медицини", а також наявності обставин, з якими пов'язується обов'язок голови товариства скликати позачергові збори, матеріали справи не містять.
Крім того, відповідно до ст. 64 Закону України "Про господарські товариства" учасника товариства з обмеженою відповідальністю, який систематично не виконує або неналежним чином виконує обов'язки, або перешкоджає своїми діями досягненню цілей товариства, може бути виключено з товариства на основі рішення, за яке проголосували учасники, що володіють у сукупності більш як 50 відсотками загальної кількості голосів учасників товариства.
Відповідно до ст. 33 ГПК України обов'язок доведення обставин покладається на сторону, яка на них посилається як на підставу своїх вимог або заперечень.
Відповідачем не надано жодних доказів систематичного невиконання позивачем своїх обов'язків або вчинення дій, які перешкоджають досягненню цілей товариства, що підтверджується обставинами справи, встановленими господарськими судами попередніх інстанцій. При цьому неявка ОСОБА_2 на збори 26.10.2007р. не є достатньою підставою в розумінні Закону України "Про господарські товариства" (1576-12) для виключення зі складу учасників.
Посилання в спірному протоколі на те, що дії ОСОБА_2 направлені на унеможливлення збільшення статутного фонду та підписання змін до засновницьких документів суди обґрунтовано відхили, виходячи з того, що такі рішення зборів не приймались як до 12.10.2007р. так і до 26.10.2007р. Доводи відповідача ґрунтуються лише на припущеннях щодо можливості непідписання ОСОБА_2 в майбутньому рішень загальних зборів про зміну розміру статутного фонду та змін до статуту у разі їх прийняття в установленому порядку.
Таким чином, передбачені ст. 64 Закону України "Про господарські товариства" підстави для виключення учасника з товариства були відсутні.
За таких обставин, судова колегія погоджується з висновком судів попередніх інстанцій про те, що при скликанні та проведенні позачергових загальних зборів були порушені приписи Закону України "Про господарські товариства" (1576-12) , та порушені корпоративні права позивача, тому суди правомірно визнали недійсними рішення загальних зборів учасників ТОВ "Центр біоінформаційної медицини" від 26.10.2007р. щодо збільшення статутного фонду ТОВ "Центр біоінформаційної медицини"; розподілення часток в статутному фонді між учасниками товариства; порядку внесення статутного фонду товариства; затвердження змін до статутного фонду товариства; виключення ОСОБА_4 із складу засновників товариства.
Разом з тим спір щодо правомірності рішення про звільнення ОСОБА_2 з посади директора ТОВ "Центр біоінформаційної медицини" та про призначення директором товариства ОСОБА_1 не є корпоративним спором в розумінні ст. 12 ГПК України, а стосується трудових правовідносин, а тому правомірно провадження у справі в цій частині припинено на підставі п.1 ст. 80 ГПК України.
Доводи касаційної скарги зводяться до оцінки доказів та переоцінки обставин справи, що суперечить вимогам статті 111-7 Господарського процесуального кодексу України; твердження заявника про порушення судами попередніх інстанцій норм матеріального та процесуального права не знайшли свого підтвердження, у зв'язку з чим підстав для скасування постанови апеляційного господарського суду колегія не вбачає.
Керуючись ст.ст. 111-5, 111-7, 111-8, п.1 ч.1 ст. 111-9, ст. 111-11 Господарського процесуального кодексу України, Вищий господарський суд України, -
П О С Т А Н О В И В:
Постанову Донецького апеляційного господарського суду від 25.11.2008р. у справі №31/90пн залишити без змін, а касаційну скаргу -без задоволення.
Головуючий суддя
Судді
Д.Кривда
Г.Жаботина
А.Уліцький