ВИЩИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД УКРАЇНИ
ПОСТАНОВА
ІМЕНЕМ УКРАЇНИ
23 лютого 2009 р.
№ 55/213-07
( Додатково див. постанову Харківського апеляційного господарського суду (rs2641474) )
Вищий господарський суд України у складі колегії суддів:
головуючого Карабаня В.Я.
суддів: Ковтонюк Л.В.
Чабана В.В.
за участю представників:
позивача не з'явився
відповідача не з'явився Відділу державної виконавчої служби Шевченківського районного управління юстиції у м. Києві не з'явився
розглянувши у відкритому судовому засіданні касаційну скаргу
Товариства з обмеженою відповідальністю "Автотехпром"
на постанову
Харківського апеляційного господарського суду від 15.12.2008
у справі господарського суду
№ 55/213-07 Харківської області
за позовом
Товариства з обмеженою відповідальністю "Автотехпром"
до
Дочірньої компанії "Укргазвидобування" Національної акціонерної компанії "Нафтогаз України" в особі філії Бурового управління "Укрбургаз"
про скарга на дії
стягнення 119 271,81 грн. Товариства з обмеженою відповідальністю "Автотехпром" Відділу державної виконавчої служби Шевченківського районного управління юстиції у м. Києві
Ухвалою господарського суду Харківської області від 09.10.2008 (суддя Гребенюк Н.В.) в задоволенні скарги Товариства з обмеженою відповідальністю "Автотехпром" на бездіяльність відділу державної виконавчої служби Шевченківського районного управління юстиції у м. Києві відмовлено.
Постановою Харківського апеляційного господарського суду від 15.12.2008 (колегія у складі суддів: Погребняка В.Я., Афанасьєва В.В., Бухана А.І.) ухвалу господарського суду Харківської області від 09.10.2008 залишено без змін.
Не погоджуючись постановою Харківського апеляційного господарського суду від 15.12.2008, Товариство з обмеженою відповідальністю "Автотехпром" звернулось із касаційною скаргою, в якій просить скасувати постанову Харківського апеляційного господарського суду від 15.12.2008 та ухвалу господарського суду Харківської області від 09.10.2008, прийняти нове рішення про задоволення скарги на бездіяльність державної виконавчої служби.
Дослідивши матеріали справи, Вищий господарський суд України
В С Т А Н О В И В:
В січні 2008 року Товариство з обмеженою відповідальністю "Автотехпром" звернулось до господарського суду Харківської області зі скаргою на бездіяльність відділу державної виконавчої служби Шевченківського районного управління юстиції у м. Києві при виконанні наказу господарського суду Харківської області у справі № 55/213-07 від 31.07.2007 про стягнення з Дочірньої компанії "Укргазвидобування" Національної акціонерної компанії "Нафтогаз України" в особі філії Бурового управління "Укрбургаз" на користь Товариства з обмеженою відповідальністю "Автотехпром" 94 999,98 грн. суми основного боргу, 4845 грн. інфляційних нарахувань, 1631,92 грн. 3% річних, 1014,74 грн. державного мита та 99,53 грн. витрат на інформаційно-технічне забезпечення судового процесу.
Товариство з обмеженою відповідальністю "Автотехпром" вказало, що 23.08.2007 відділом державної виконавчої служби Шевченківського районного управління юстиції у м. Києві винесена постанова про відкриття виконавчого провадження по виконанню зазначеного наказу, а 14.09.2007 було винесено постанову про зупинення виконавчого провадження на підставі пункту 15 статті 34 Закону України "Про виконавче провадження" у зв'язку з внесенням боржника до реєстру підприємств паливно-енергетичного комплексу, які приймають участь в процедурі погашення заборгованості відповідно до Закону України "Про заходи, спрямовані на забезпечення сталого функціонування підприємств паливно-енергетичного комплексу" (2711-15) . На думку скаржника Закон України "Про заходи, спрямовані на забезпечення сталого функціонування підприємств паливно-енергетичного комплексу" (2711-15) не повинен застосовуватися в даному випадку, оскільки підставою для звернення позивачем до суду було невиконання Дочірньою компанією "Укргазвидобування" Національної акціонерної компанії "Нафтогаз України" в особі філії Бурового управління "Укрбургаз" зобов'язань щодо оплати сплати вартості поставленого йому товару - "реагент ОСБ-5", який не підпадає під поняття "енергоносії" згідно Закону України "Про заходи, спрямовані на забезпечення сталого функціонування підприємств паливно-енергетичного комплексу" (2711-15) .
Відповідно до пункту 3.7 статті 3 Закону України "Про заходи, спрямовані на забезпечення сталого функціонування підприємств паливно-енергетичного комплексу" на строк участі підприємства паливно-енергетичного комплексу у процедурі погашення заборгованості підлягають зупиненню виконавчі провадження та заходи примусового виконання рішень щодо цього підприємства, що підлягають виконанню в порядку, встановленому Законом України "Про виконавче провадження" (606-14) .
Згідно з абзацом п'ятим частини другої статті 36 Закону України "Про виконавче провадження" у випадках, передбачених пунктом 15 статті 34 цього Закону, виконавче провадження зупиняється до закінчення терміну дії процедури погашення заборгованості підприємствами паливно-енергетичного комплексу, визначеного Законом України "Про заходи, спрямовані на забезпечення сталого функціонування підприємств паливно-енергетичного комплексу" (2711-15) .
Відмовляючи у задоволенні скарги Товариства з обмеженою відповідальністю "Автотехпром", місцевий господарський суд, з висновками якого погодився суд апеляційної інстанції, виходив з того, що дії державної виконавчої служби щодо зупинення виконавчого провадження з примусового виконання наказу у справі № 55/213-07 є такими, що відповідають Закону України "Про виконавче провадження" (606-14) , оскільки виконавче провадження було зупинено на підставі п. 15 ч. 1 ст. 34 Закону України "Про виконавче провадження" та Закону України "Про заходи спрямовані на забезпечення сталого функціонування підприємств паливно-енергетичного комплексу" (2711-15) , під дію вимог якого на підставі наказу Міністерства палива та енергетики України № 568 від 10.11.2005 підпадає боржник.
Вказані висновки відповідають матеріалам справи та вимогам чинного законодавства, підстав для задоволення касаційної скарги Вищий господарський суд України не вбачає.
Керуючись ст.ст. 111-5, 111-9, 111-11 Господарського процесуального кодексу України, Вищий господарський суд України
П О С Т А Н О В И В:
Касаційну скаргу Товариства з обмеженою відповідальністю "Автотехпром" залишити без задоволення.
Постанову Харківського апеляційного господарського суду від 15.12.2008 у справі № 55/213-07 залишити без змін.
Головуючий суддя В.Карабань
судді: Л.Ковтонюк
В.Чабан