ВИЩИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД УКРАЇНИ
ПОСТАНОВА
ІМЕНЕМ УКРАЇНИ
18 лютого 2009 р.
№ 25/95
Вищий господарський суд України у складі колегії суддів:
головуючого - судді Кривди Д.С.,
суддів Жаботиної Г.В., Уліцького А.М.
у відкритому судовому засіданні за участю представників сторін:
від позивача: Пендерецький В.І.
від відповідача: Юрченко Ю.І.
розглянувши касаційну скаргу Відкритого акціонерного товариства "Страхове товариство "Гарантія"
на ухвалу Київського апеляційного господарського суду від 29.09.2008р.
у справі № 25/95 Господарського суду м. Києва
за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю "Транс-Сервіс-1"
до Відкритого акціонерного товариства "Страхове товариство "Гарантія"
про стягнення збитків,
ВСТАНОВИВ:
Товариство з обмеженою відповідальністю "Транс-Сервіс-1" звернулося до Господарського суду м. Києва з позовом до Відкритого акціонерного товариства "Страхове товариство "Гарантія" про зобов’язання надати оригінал заяви про страховий випадок, стягнення 137027,83 грн. основного боргу, 5260,70 грн. пені та 811,04 грн. 3% грн.
Рішенням Господарського суду м. Києва від 13.05.2008р. (суддя С.М.Морозов) позовні вимоги задоволено, стягнуто з Відкритого акціонерного товариства "Страхове товариство "Гарантія" на користь Товариства з обмеженою відповідальністю "Транс-Сервіс-1" 143099,57 грн., стягнуто з Відкритого акціонерного товариства "Страхове товариство "Гарантія" на користь Товариства з обмеженою відповідальністю "Транс-Сервіс-1" судові витрати у розмірі 1552,00 грн.
Не погодившись з рішенням Господарського суду м. Києва від 13.05.2008р., Відкрите акціонерне товариство "Страхове товариство "Гарантія" подало апеляційну скаргу.
Ухвалою Київського апеляційного господарського суду від 29.09.2008р. (судді: Л.Г.Смірнова, С.О.Алданова, В.В.Шапран) відмовлено у прийнятті апеляційної скарги Відкритого акціонерного товариства "Страхове товариство "Гарантія" на рішення Господарського суду м. Києва від 13.05.2008р. у справі №25/95.
Не погодившись з ухвалою Київського апеляційного господарського суду від 29.09.2008р., Відкрите акціонерне товариство "Страхове товариство "Гарантія" подало касаційну скаргу, в якій просить скасувати ухвалу Київського апеляційного господарського суду від 29.09.2008р., та направити справу до Київського апеляційного господарського суду для розгляду апеляційної скарги по суті. Свою вимогу Відкрите акціонерне товариство "Страхове товариство "Гарантія" мотивує тим, що господарським судом апеляційної інстанції неправильно застосовано норми процесуального права.
Розглянувши касаційну скаргу, перевіривши правильність застосування господарським судом першої та апеляційної інстанції норм матеріального та процесуального права, Вищий господарський суд України дійшов висновку, що касаційна скарга Відкритого акціонерного товариства "Страхове товариство "Гарантія" не підлягає задоволенню.
Як вже було зазначено, Товариство з обмеженою відповідальністю "Транс-Сервіс-1" звернулося до Господарського суду м. Києва з позовом до Відкритого акціонерного товариства "Страхове товариство "Гарантія" про зобов’язання надати оригінал заяви про страховий випадок, стягнення 137027,83 грн. основного боргу, 5260,70 грн. пені та 811,04 грн. 3% грн.
Рішенням господарського суду позов задоволено, стягнуто з відповідача на користь позивача 143099,57грн. та судові витрати у розмірі 1552грн.
При цьому, представник відповідача в судове засідання не з’явився, оскільки, як випливає з довідки пошти, належним чином про судове засідання не був повідомлений.
Не погодившись з рішенням місцевого господарського суду відповідач 12.09.2008р. подав апеляційну скаргу.
Відмовляючи у прийнятті апеляційної скарги, господарський суд апеляційної скарги виходив з того, що заявником подано апеляційну скаргу поза межами трьохмісячного строку, встановленого ст. 93 ГПК України, протягом якого апеляційний суд може відновити пропущений строк на подачу апеляційної скарги.
Правила щодо права апеляційного оскарження встановлені ст. 91 ГПК України, згідно ч. 1 якої сторони у справі мають право подати апеляційну скаргу, а прокурор - апеляційне подання на рішення місцевого господарського суду, яке не набрало законної сили. Таким чином, приписами даної правової норми встановлено, що сторони мають право подати апеляційну скаргу на рішення, яке не набрало законної сили.
Відповідно до ч. 3 ст. 85 ГПК України рішення господарського суду набирає законної сили після закінчення десятиденного строку з дня його прийняття, а у разі, якщо у судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини рішення, воно набирає законної сили після закінчення десятиденного строку з дня підписання рішення, оформленого відповідно до статті 84 цього Кодексу.
Як випливає з рішення місцевого господарського суду, дане рішення було підписано 19.05.2008р. Отже, рішення місцевого господарського суду набрало законної сили 29.05.2008р.
Проте, як вже було зазначено, відповідач подав апеляційну скаргу 12.09.2008р.
Згідно ст. 93 ГПК України апеляційна скарга подається, а апеляційне подання вноситься, протягом десяти днів з дня прийняття рішення місцевим господарським судом, а у разі якщо у судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частину рішення - з дня підписання рішення, оформленого відповідно до статті 84 цього Кодексу. Відновлення пропущеного строку подання апеляційної скарги (подання) можливе протягом трьох місяців з дня прийняття рішення місцевим господарським судом. Таким чином, приписами даної правової норми встановлено, що відновлення пропущеного строку можливе протягом трьох місяців з дня прийняття рішення місцевим господарським судом.
Проте, як вже було зазначено, відповідач подав апеляційну скаргу після спливу трьох місяців з дня прийняття рішення місцевим господарським судом.
За таких обставин, відновлення пропущеного строку подання апеляційної скарги, відповідно до приписів вищенаведеної правової норми є неможливим.
Враховуючи, що відповідач пропустив строк на апеляційне оскарження рішення місцевого господарського суду у зв’язку з неналежним попередженням щодо судового розгляду даної справи, то відповідач не позбавлений права щодо оскарження рішення місцевого господарського суду, яке набрало законної сили, у касаційному порядку.
Враховуючи зазначене, ухвала Київського апеляційного господарського суду від 29.09.2008р. у справі № 25/95 відповідає вимогам чинного законодавства, у зв’язку з чим підстав для її скасування не вбачається.
Керуючись ст.ст. 111-5, 111-7, п. 1 ст. 111-9, 111-10, 111-11, 111-12 Господарського процесуального кодексу України, Вищий господарський суд України
ПОСТАНОВИВ :
Касаційну скаргу Відкритого акціонерного товариства "Страхове товариство "Гарантія" залишити без задоволення, ухвалу Київського апеляційного господарського суду від 29.09.2008р. у справі №25/95 - без змін.
Головуючий - суддя Кривда Д.С. судді Жаботина Г.В. Уліцький А.М.