ВИЩИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД УКРАЇНИ
ПОСТАНОВА
ІМЕНЕМ УКРАЇНИ
( Відмовлено у порушенні провадження у справі на підставі ухвали Верховного Суду України (rs4792763) )
18 лютого 2009 р.
16/56
Вищий господарський суд України у складі колегії суддів:
головуючого
Кравчука
Г.А.,
суддів:
Мачульського
Г.М., Шаргала В.І.,
розглянувши
у відкритому судовому засіданні касаційну скаргу
ОСОБА_1
на
постанову
Київського
міжобласного апеляційного господарського суду від 21.10.2008 р.
у
справі
№ 16/56
господарського
суду
Полтавської
області
за
позовом
ОСОБА_1
до
Сільськогосподарського
товариства з обмеженою відповідальністю "Тарасівське"
про
визнання
недійсним рішення
в судовому засіданні взяли участь представники:
позивача:
ОСОБА_2.,
дов. реєстр. № 513 від 15.09.2008 р.;
відповідача:
Янченко
С.І., дов. № 18 від 17.92.2009 р.;
В С Т А Н О В И В:
У березні 2008 р. ОСОБА_1(далі -ОСОБА_1.) звернулась до господарського суду Полтавської області з позовною заявою, у якій просила визнати недійсним рішення зборів учасників Сільськогосподарського товариства з обмеженою відповідальністю "Тарасівське" (далі -Товариство) про її виключення зі складу учасників, прийняте 29.09.2007 р. та оформлене відповідним протоколом.
Позовні вимоги ОСОБА_1. обґрунтовувала тим, що рішення зборів учасників Товариства від 29.09.2007 р. про її виключення суперечить положенням Закону України "Про господарські товариства" (1576-12) та установчим документам Товариства.
Рішенням господарського суду Полтавської області від 10.07.2008 р. (суддя Тимощенко О.М.) позовні вимоги ОСОБА_1. задоволено. Рішення прийнято з посиланням на норми Закону України "Про господарські товариства" (1576-12) та мотивовано тим, що питання про виключення ОСОБА_1. зі складу учасників Товариства до порядку денного зборів учасників Товариства від 29.09.2007 р. не вносилось, а доказів наявності згоди усіх учасників, присутніх на вказаних зборів, необхідної для розгляду відповідного питання, Товариством не подано.
Постановою Київського міжобласного апеляційного господарського суду від 21.10.2008 р. (колегія суддів: Корсакова Г.В., Гаврилюк О.М., Мельник С.М.) рішення господарського суду Полтавської області від 10.07.2008 р. скасовано та прийнято нове рішення, яким у задоволенні позовних вимог ОСОБА_1. відмовлено. Постанова мотивована тим, що рішення зборів учасників Товариства від 29.09.2007 р. про виключення ОСОБА_1. зі складу учасників Товариства прийнято у відповідності до норм Закону України "Про господарські товариства" (1576-12) та за наявності достатніх підстав, передбачених цим Законом та статутними документами Товариства для виключення учасника зі складу Товариства.
ОСОБА_1. звернулась до Вищого господарського суду України з касаційною скаргою, у якій просить постанову Київського міжобласного апеляційного господарського суду від 21.10.2008 р. скасувати та залишити в силі рішення господарського суду Полтавської області від 10.07.2008 р. Викладені у касаційній скарзі вимоги ОСОБА_1. обґрунтовує тим, що апеляційний господарський суд при прийнятті оскаржуваної постанови дав неправильну оцінку доказам та обставинам справи, порушив ст. 60 Закону України "Про господарські товариства", ст. ст. 101 та 105 Господарського процесуального кодексу України та дійшов до неправильних висновків.
Товариство не скористалось правом, наданим ст. - 111-2 Господарського процесуального кодексу України, та відзив на касаційну скаргу ОСОБА_1. до Вищого господарського суду України не надіслало, що не перешкоджає касаційному перегляду судового акту, який оскаржується.
Розглянувши у відкритому судовому засіданні матеріали справи, перевіривши правильність юридичної оцінки встановлених фактичних обставини справи, застосування господарськими судами першої та другої інстанцій норм матеріального та процесуального права при прийнятті рішення та постанови, колегія суддів Вищого господарського суду України вважає, що касаційна скарга ОСОБА_1. підлягає задоволенню, враховуючи наступне.
Місцевим та апеляційним господарським судами встановлено та матеріалами справи підтверджується, що:
- до порядку денного зборів учасників Товариства від 29.09.2007 р. питання про виключення ОСОБА_1. зі складу учасників Товариства не вносилось;
- рішенням зборів учасників Товариства від 29.09.2007 р. ОСОБА_1. було виключено зі складу учасників Товариства.
Відповідно до частини п'ятої ст. 61 Закону України "Про господарські товариства" про проведення загальних зборів товариства учасники повідомляються передбаченим статутом способом з зазначенням часу і місця проведення зборів та порядку денного. Повідомлення повинно бути зроблено не менш як за 30 днів до скликання загальних зборів. Будь-хто з учасників товариства вправі вимагати розгляду питання на загальних зборах учасників за умови, що воно було ним поставлено не пізніш як за 25 днів до початку зборів. Не пізніш як за 7 днів до скликання загальних зборів учасникам товариства повинна бути надана можливість ознайомитися з документами, внесеними до порядку денного зборів. З питань, не включених до порядку денного, рішення можуть прийматися тільки за згодою всіх учасників, присутніх на зборах.
З наведеної норми Закону України "Про господарські товариства" (1576-12) випливає, що рішення з питань, не включених до порядку денного, може прийматись лише за згодою усіх учасників товариства, присутніх на зборах, тобто, необхідною умовою для здійснення голосування по таких питаннях є згода на це усіх присутніх на зборах учасників товариства.
Між тим, як встановлено господарським судом першої інстанції на підставі матеріалів справи, Товариство не надало доказів, які б свідчили, що усі учасники Товариства, присутні на зборах учасників Товариства від 29.09.2007 р., у тому числі -ОСОБА_1., надали згоду на прийняття рішення (на голосування) з питання щодо виключення ОСОБА_1. зі складу учасників Товариства.
Господарським судом другої інстанції викладене у попередньому абзаці твердження не спростовано.
Та обставина, що за рішення про виключення ОСОБА_1. зі складу учасників Товариства, тобто за питання, яке не було включено до порядку денного, проголосували усі учасники одноголосно, окрім ОСОБА_1., яка у відповідності до ст. 64 Закону України "Про господарські товариства" не приймала участі у голосуванні, не є підставою для висновку, що відповідне рішення прийнято з додержанням частини п'ятої ст. 61 Закону України "Про господарські товариства", оскільки, як зазначалось вище, рішення з вказаного питання могло прийматись (ставитись на голосування) лише за згодою усіх учасників, присутніх на зборах, а Товариство не довело, що усі учасники Товариства, у тому числі -ОСОБА_1., надали згоду на прийняття рішення (на голосування) з питання щодо виключення ОСОБА_1. зі складу учасників Товариства.
Таким чином, рішення зборів учасників Товариства від 29.09.2007 р. про виключення ОСОБА_1. зі складу учасників Товариства прийнято з порушенням частини п'ятої ст. 61 Закону України "Про господарські товариства", а саме -з питання, не включеного до прядку денного зборів учасників Товариства.
Крім того, вказане рішення суперечить вимогам частини першої ст. 64 Закону України "Про господарські товариства", яка передбачає, що учасника товариства з обмеженою відповідальністю, який систематично не виконує або неналежним чином виконує обов'язки, або перешкоджає своїми діями досягненню цілей товариства, може бути виключено з товариства на основі рішення, за яке проголосували учасники, що володіють у сукупності більш як 50 відсотками загальної кількості голосів учасників товариства. При цьому цей учасник (його представник) у голосуванні участі не бере.
Зі змісту вказаної норми Закону України "Про господарські товариства" (1576-12) випливає, що при вирішенні спорів, пов'язаних з виключенням учасника з товариства, необхідно дослідити всі обставини, пов'язані з виключенням учасника з товариства, дати оцінку його поведінці, встановити наявність негативних для товариства наслідків у зв'язку з діями (бездіяльністю) учасника. Якщо негативні наслідки ще не настали, потрібно правильно визначити вірогідність їх настання. Необхідно встановити причинний зв'язок між діями (бездіяльністю) учасника товариства та негативними наслідками для товариства, а також дослідити мотиви поведінки учасника, форму вини тощо.
Вирішуючи питання про наявність факту перешкоджання учасником своїми діями досягненню цілей товариства, необхідно встановити, що поведінка учасника суттєво ускладнює діяльність товариства чи робить її практично неможливою.
Апеляційним господарським судом не встановлено та матеріали справи не містять доказів того, що ОСОБА_1.:
- систематично не виконувала обов'язків учасника Товариства, внаслідок чого для Товариства настали або могли настати негативні наслідки;
- своїми діями, що суттєво ускладнювали діяльність Товариства чи робили її практично неможливою, перешкоджала досягненню цілей Товариства.
Зокрема, господарським судом апеляційної інстанції не встановлено, що виступ ОСОБА_1., зміст якого викладено у протоколі № 1 зборів громадян -співвласників земельних і майнових паїв за період з 10.02.2006 р. по 07.03.2007 р. (т. 1, а. с. 61 -63) та на який суд посилався як на основну підставу виключення ОСОБА_1. зі складу учасників Товариства, суттєво ускладнив діяльність Товариства чи зробив її практично неможливою, або якимось чином перешкоджав досягненню цілей Товариства.
Таким чином, рішення зборів учасників Товариства від 29.09.2007 р. про виключення ОСОБА_1. зі складу учасників Товариства прийнято також і з порушенням частини першої ст. 64 Закону України "Про господарські товариства".
Київський міжобласний апеляційний господарський суду, приймаючи постанову від 21.10.2008 р., наведеного вище не врахував, у зв'язку з чим необґрунтовано скасував рішення господарського суду Полтавської області від 10.07.2008 р. та прийняв нове рішення, яким відмовив у задоволенні позовних вимог ОСОБА_1.
Частина перша ст. - 111-10 Господарського процесуального кодексу України встановлює, що підставами для скасування або зміни рішення місцевого чи апеляційного господарського суду або постанови апеляційного господарського суду є порушення або неправильне застосування норм матеріального чи процесуального права.
Враховуючи викладене, колегія суддів Вищого господарського суду України приходить до висновку, що постанова Київського міжобласного апеляційного господарського суду від 21.10.2008 р. підлягає скасуванню як така, що прийнята з порушенням частини п'ятої ст. 61 та частини першої ст. 64 Закону України "Про господарські товариства".
При цьому рішення господарського суду Полтавської області від 10.07.2008 р. підлягає залишенню в силі як таке, що ґрунтується на всебічному, повному та об'єктивному розгляді всіх обставин справи, які мають значення для вирішення спору та відповідає вимогам частини п'ятої ст. 61 та частини першої ст. 64 Закону України "Про господарські товариства".
Керуючись ст. ст. - 111-5, - 111-7, - 111-9, - 111-10 та - 111-11 Господарського процесуального кодексу України, Вищий господарський суд України
П О С Т А Н О В И В:
Касаційну скаргу ОСОБА_1задовольнити.
Постанову Київського міжобласного апеляційного господарського суду від 21.10.2008 р. у справі № 16/56 господарського суду Полтавської області скасувати.
Рішення господарського суду Полтавської області від 10.07.2008 р. у справі № 16/56 залишити в силі.
Головуючий суддя Г.А. Кравчук
Суддя Г.М. Мачульський
Суддя В.І. Шаргало