ВИЩИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД УКРАЇНИ
ПОСТАНОВА
ІМЕНЕМ УКРАЇНИ
18 лютого 2009 р.
№ 9/55
Вищий господарський суд України у складі колегії суддів:
Божок В.С. -головуючого,
Костенко Т.Ф., Коробенко Г.П.
розглянувши матеріали касаційної скарги
ОСОБА_1
на рішення
господарського суду Івано-Франківської області від 13.06.2008 р.
у справі
господарського суду Івано-Франківської області
за позовом
ТОВ торгово-виробничої фірми "Жако"
до
Івано-Франківської міської ради
про
визнання права на розробку проекту відведення земельної ділянки
за участю представників:
позивача: не з'явився,
відповідача: не з'явився,
скаржника: ОСОБА_2. за дов. від 16.02.2009р. № 377
ВСТАНОВИВ:
Рішенням господарського суду Івано-Франківської області від 13.06.2008 р. у даній справі задоволено позовні вимоги ТОВ торгово-виробничої фірми "Жако" до Івано-Франківської міської ради про визнання права на розробку проекту відведення земельної ділянки.
Визнано право ТОВ торгово-виробничої фірми "Жако" на розробку проекту відведення земельної ділянки орієнтовною площею 0,1333 га для будівництва торгово-офісного комплексу з приміщенням побутового та сервісного обслуговування населення на розі вул. Гетьмана Сагайдачного-Надрічної у м. Івано-Франківську.
Не погоджуючись з вказаним рішенням, ОСОБА_1звернувся з касаційною скаргою до Вищого господарського суду України, в якій просить рішення скасувати і передати справу на новий розгляд до суду першої інстанції, мотивуючи скаргу порушенням місцевим судом норм процесуального права, а саме ст. 107 ГПК України, оскільки він не був залучений до участі у справі як власник нерухомого майна, яке розташоване на спірній земельній ділянці.
У відзиві на касаційну скаргу ТОВ торгово-виробнича фірма "Жако" просить рішення суду залишити без змін, а касаційну скаргу без задоволення.
Позивач та відповідач не реалізували своє процесуальне право на участь у судовому засіданні суду касаційної інстанції.
Колегія суддів, приймаючи до уваги межі перегляду справи в касаційній інстанції, проаналізувавши на підставі фактичних обставин справи застосування норм матеріального та процесуального права при винесенні оспорюваного судового акта знаходить необхідним касаційну скаргу задовольнити.
Згідно зі ст. 107 Господарського процесуального кодексу України особи, яких не було залучено до участі у справі, якщо суд прийняв рішення чи постанову, що стосується їх прав і обов'язків, мають право подати касаційну скаргу на ці судові рішення.
Громадянин ОСОБА_1оскаржує судове рішення у даній справі саме як така особа.
На підтвердження своїх вимог скаржником додано до касаційної скарги відповідні докази, які підтверджують право власності останнього на майно, яке розташоване на спірній земельній ділянці.
Скаржник до участі у справі не залучався, що унеможливило захист ним своїх прав та інтересів.
Зазначене є порушенням процесуального законодавства, що зумовлює скасування оспорюваного рішення господарського суду на підставі ст. - 111-10 ГПК України.
На підставі викладеного та керуючись ст.ст. - 111-5, - 111-7, - 111-9, - 111-10, - 111-11 ГПК України Вищий господарський суд України,
ПОСТАНОВИВ:
Касаційну скаргу задовольнити.
Рішення господарського суду Івано-Франківської області від 13.06.2008р. у справі № 9/55 скасувати.
Справу направити до господарського суду Івано-Франківської області на новий розгляд.
Головуючий суддя В.С. Божок Судді: Т.Ф. Костенко Г.П. Коробенко