ВИЩИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД УКРАЇНИ
ПОСТАНОВА
ІМЕНЕМ УКРАЇНИ
17 лютого 2009 р.
№ 10/4647-13/442-07
Вищий господарський суд України у складі колегії: головуючого, судді Васищака І.М., суддів Грека Б.М., Палій В.М., за участю представників сторін І.Волокити (дов. від 13.02.09), Д. Грищенюка (дов. від 08.01.09), Є. Путієнка (дов. від 21.07.08), розглянувши у відкритому судовому засіданні касаційну скаргу дочірньої компанії "Укртрансгаз" Національної акціонерної компанії "Нафтогаз України" в особі Управління "Укргазтехзв’язок" на рішення господарського суду Київської області від 13 травня 2008 року та постанову Київського міжобласного апеляційного господарського суду від 13 серпня 2008 року у справі № 10/4647-13/442-07 за позовом відкритого акціонерного товариства "Укртелеком" в особі філії "Дирекція первинної мережі відкритого акціонерного товариства "Укртелеком" до дочірньої компанії "Укртрансгаз" Національної акціонерної компанії "Нафтогаз України" в особі Управління "Укргазтехзв’язок" про усунення перешкод у користуванні майном, звільнення займаного приміщення та антено-місць, стягнення 28123 грн. 85 коп.,
ВСТАНОВИВ:
У липні 2007 року відкрите акціонерне товариство "Укртелеком" в особі філії "Дирекція первинної мережі відкритого акціонерного товариства "Укртелеком" звернулося до господарського суду Київської області з позовом до дочірньої компанії "Укртрансгаз" Національної акціонерної компанії "Нафтогаз України" в особі Управління "Укргазтехзв’язок" про усунення перешкод у користуванні майном, звільнення займаного приміщення та антено-місць, які знаходяться на об’єкті РРС-84 в с.Ковтуни (Маркізівка) Золотоношівського району Черкаської області та відшкодування вартості оренди майна і витрат на електроживлення за період з 1 січня 2006 року - 1 квартал 2007 року в сумі 28123 грн. 85 коп.
Відповідач позов не визнав з огляду на умови оренди та розмір орендної плати.
Рішенням господарського суду Київської області від 13 травня 2008 року (суддя С.Наріжний) позов задоволено частково: зобов’язано відповідача звільнити приміщення та антено-місця, які знаходяться на об’єкті РРС-84, с. Ковтуни (Маркізівка) Золотоношівського району Черкаської області; у решті позову відмовлено.
Рішення мотивовано правом власності позивача на спірне майно та безпідставністю володіння ним відповідачем.
Постановою Київського міжобласного апеляційного господарського суду від 13 серпня 2008 року рішення скасовано з мотивів порушення правил підсудності і справу скеровано до місцевого господарського суду.
Дочірня компанія "Укртрансгаз" Національної акціонерної компанії "Нафтогаз України" в особі Управління "Укргазтехзв’язок" просить судові рішення скасувати з підстав неправильного застосування господарськими судами статей 21, 24, 99, 105 Господарського процесуального кодексу України та прийняти нове рішення, яким в позові відмовити.
Відкрите акціонерне товариство "Укртелеком" в особі філії "Дирекція первинної мережі відкритого акціонерного товариства "Укртелеком" просить касаційну скаргу задовольнити частково, скасувавши постанову, що оспорюється, та залишити в силі рішення господарського суду Київської області від 13 травня 2008 року.
Колегія суддів вважає, що касаційна скарга підлягає задоволенню частково.
Задовольняючи позов у частині повернення майна, господарський суд виходив з того, що позивач є його власником і відповідач безпідставно ним користується; водночас вимоги позову про відшкодування вартості оренди майна та витрат на споживання електричної енергії в сумі 28123 грн. 85 коп. суд залишив без задоволення як безпідставні.
Здійснюючи перегляд рішення в апеляційному порядку, господарський суд встановив, що спірне майно знаходиться в Черкаської області і в силу правила частини другої статті 16 Господарського процесуального кодексу України справа у спорі про усунення перешкод у користуванні майном має розглядатися господарським судом за його місцезнаходженням.
Також, за висновками господарського суду апеляційної інстанції, позивач не надав доказів, які б свідчили про право власності товариства на спірне майно, його індивідуальні ознаки та відомості про державну реєстрацію. При цьому суд не визнав належним доказом Перелік майна, переданого до статутного фонду відкритого акціонерного товариства "Укртелеком", затверджений Фондом державного майна України.
Скасувавши рішення господарського суду Черкаської області від 13 травня 2008 року з підстав порушення правил виключної підсудності, господарський суд апеляційної інстанції не розглянув спір по суті, а неправомірно вийшовши за межі повноважень апеляційної інстанції, скерував справу до місцевого господарського суду.
Неправильне застосування господарським судом апеляційної інстанції статті 103 Господарського процесуального кодексу України зумовлює скасування постанови та передачу справи на новий розгляд за встановленою підсудністю до господарського суду Черкаської області.
Оскільки позивач здійснює захист права власності на майно, господарському суду слід встановити, зокрема, вид речового позову, з яким позивач звернувся до господарського суду; правовстановлювальні документи, на підставі яких позивач доводить право власності на спірне майно; склад цього майна в контексті державної реєстрації виключно нерухомості.
Керуючись статтями 111-5, 111-7, 111-9- 111-11 Господарського процесуального кодексу України, суд
ПОСТАНОВИВ:
Касаційну скаргу дочірньої компанії "Укртрансгаз" Національної акціонерної компанії "Нафтогаз України" в особі Управління "Укргазтехзв’язок" задовольнити частково.
Рішення господарського суду Київської області від 13 травня 2008 року та постанову Київського міжобласного апеляційного господарського суду від 13 серпня 2008 року у справі № 10/4647-13/442-07 скасувати, справу передати на новий розгляд до господарського суду Черкаської області.
Головуючий, суддя
І. М. Васищак
Суддя
Б.М. Грек
Суддя
В. М. Палій