ВИЩИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД УКРАЇНИ
ПОСТАНОВА
ІМЕНЕМ УКРАЇНИ
16 лютого 2009 р.
№ 23/67
( Додатково див. постанову Донецького апеляційного господарського суду (rs2321988) )
Карабаня В.Я. –головуючого,
Ковтонюк Л.В.,
Чабана В.В. - доповідач,
розглянувши у відкритому судовому засіданні матеріали касаційної
скарги
Товариства з обмеженою відповідальністю "Юнион-Углегаздобыча", м. Сніжне, Донецька область
на
постанову Донецького апеляційного господарського суду від 04.11.08
у справі
господарського суду Донецької області №23/67
за позовом
Товариства з обмеженою відповідальністю "Юнион-Углегаздобыча"
до
Товариства з обмеженою відповідальністю "Компанія ОЛВІ", м. Харцизьк, Донецька область
третя особа,
яка не заявляє самостійні вимоги на предмет спору Відкрите акціонерне товариство "Сілур", м. Харцизьк, Донецька область
про
стягнення 15 591,75грн.
за участю представників сторін:
від ТОВ "Юнион-Углегаздобыча" –не з'явилися,
від ТОВ "Компанія ОЛВІ" –не з'явилися,
від ВАТ "Сілур" - не з'явилися.
Рішенням господарського суду Донецької області (суддя Забарющий М.І.) від 04.07.08 в позові відмовлено.
Донецький апеляційний господарський суд (судді: Скакун О.А., Колядко Т.М., Мирошниченко С.В.) переглянув вказане рішення і постановою від 04.11.08 залишив його без змін.
ТОВ "Юнион-Углегаздобыча" рішення та постанову вважає такими, що прийняті з порушенням норм матеріального та процесуального права, тому просить їх скасувати та прийняти нове рішення про задоволення позовних вимог.
Перевіривши матеріали справи, Вищий господарський суд України,
ВСТАНОВИВ:
Товариством з обмеженою відповідальністю "Юнион-Углегаздобыча" заявлено позов до ТОВ "Компанія ОЛВІ" про стягнення з останнього 15 591,75грн.
Обгрунтовуючи свої вимоги, позивач послався на те, що за домовленістю на разову поставку обладнання згідно рахунку-фактури відповідача №283 від 02.03.07 сплатив відповідачу вартість барабану та 840 метрів канату ГОСТ 3081-80 ГЛ-СВ-180 діаметром 19мм., 13.04.07 отримав товар. Проте, провівши випробування канату згідно вимог "Правил безпеки у вугільних шахтах", отримав висновок Макіївського НДІ по безпеці робіт в гірничій промисловості №7068 від 04.05.07 щодо невідповідності канату пункту 6.32 "Інструкції по випробуванню шахтних канатів" та непридатності його до експлуатації.
В задоволенні претензії відповідач відмовився з огляду на те, що вказаний інститут проводив випробування на розбалансованому обладнанні, тому його висновок прийматись не повинен. Внаслідок чого, за неналежне виконання своїх зобов'язань і поставку неякісної продукції ТОВ "Юнион-Углегаздобыча" звернулося до господарського суду про стягнення з ТОВ "Компанія ОЛВІ" 11 097,36грн. вартості неякісної продукції, 2 219,47грн. штрафу, 277,40грн. 3 % річних, 1 997,52грн. - інфляційні втрати.
Приймаючи рішення про відмову в позові, господарський суд Донецької області виходив з того, що хоча Макіївським науково-дослідним інститутом з безпеки робіт у гірничій промисловості і встановлено, що поставлений відповідачем позивачу канат не відповідає вимогам відповідного стандарту, проте позивач не довів факту перерахування коштів за згаданий канат.
В апеляційній скарзі позивач стверджує, що спору між сторонами з приводу сплати за канат взагалі не існує.
Донецький апеляційний господарський суд, залишаючи рішення місцевого господарського суду без змін, послався на те, що свідоцтво №7076 від 21.05.07 про якість канату, видане Макіївським науково-дослідним інститутом з безпеки робіт в гірничій промисловості за наслідками здійснення відповідного дослідження, суд не може прийняти до уваги як належний доказ, оскільки це свідоцтво підписане не тими особами, що зазначені в ньому. Тому, незважаючи на мотиви, з яких було відмовлено в позові, рішення господарського суду Донецької області підлягає залишенню буз змін.
З цього приводу колегія суддів зазначає, що позивач не є експертною установою, яка досліджує належність підпису певної особи. Не наділений позивач і правами контролю за роботою органу, який зобов'язаний контролювати продукцію, що використовується шахтами, на її відповідність певним стандартам.
Крім того, як вбачається з матеріалів справи, Макіївський науково-дослідний інститут з безпеки робіт в гірничій промисловості має відповідні зразки, тому, якщо дійсно свідоцтво підписали не ті особи, що приймали участь в дослідженні, Інститут не тільки має можливість, а і зобов'язаний усунути допущені ним помилки.
За вказаних обставин рішення та постанова підлягають скасуванню як такі, що прийняті з неповним з'ясуванням обставин, що мають значення у справі.
Враховуючи викладене та керуючись статтями 1115, 1117, 1119-11 ГПК України (1798-12) , Вищий господарський суд України
ПОСТАНОВИВ:
1.Касаційну скаргу ТОВ "Юнион-Углегаздобыча" задоволити частково.
2.Рішення господарського суду Донецької області від 04.07.08 у справі №23/67 та постанову Донецького апеляційного господарського суду від 04.11.08 скасувати, а справу передати на новий розгляд до господарського суду Донецької області в іншому складі суддів.
Головуючий суддя
В.Я. Карабань
Суддя
Л.В. Ковтонюк
Суддя
В.В. Чабан