ВИЩИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД УКРАЇНИ
ПОСТАНОВА
ІМЕНЕМ УКРАЇНИ
12 лютого 2009 р.
№ 16/149-08
Вищий господарський суд України у складі колегії суддів:
головуючого судді
Добролюбової Т.В.
суддів
Гоголь Т.Г., Швеця В.О.
розглянувши матеріали касаційної скарги
Товариства з обмеженою відповідальністю "ІКП-Київ-1"
на ухвалу
Дніпропетровського апеляційного господарського суду від 08.09.08
у справі
№16/149-08
за позовом
Дніпропетровської міської ради
до
Товариства з обмеженою відповідальністю "ІКП-Київ-1"
про
визнання недійсним договору оренди землі від 07.11.07
Представники сторін у судове засідання не з'явилися, належно повідомлені про час і місце розгляду касаційної скарги.
Дніпропетровською міською радою у квітні 2008 року заявлений позов до Товариства з обмеженою відповідальністю "ІКП-Київ-1" про визнання недійсним договору оренди земельної ділянки, розташованої за адресою: просп. Карла Маркса між вулицями Леніна та Артема (Бабушкінський район). Водночас, позивач просив зобов'язати відповідача повернути йому вказану земельну ділянку. Позовні вимоги обґрунтовані приписами статей 12, 122 Земельного кодексу України, статей 4, 35 Закону України "Про оренду землі", статей 227, 386, 387 Цивільного кодексу України, статей 26, 60 Закону України "Про місцеве самоврядування".
Разом з цим, в червні 2008 року Дніпропетровська міська рада звернулась до суду першої інстанції із заявою про вжиття заходів до забезпечення позову шляхом заборони відповідачеві та будь - яким іншим особам вчиняти дії, спрямовані на проектування та будівництво підземного торгівельного комплексу за адресою: місто Дніпропетровськ, просп. Карла Маркса, між вул. Леніна та Артема.
Ухвалою господарського суду Дніпропетровської області від 15.07.08, ухваленою суддею Загинайко Т.В., відмовлено Дніпропетровській міській раді у задоволенні заяви про забезпечення позову через необґрунтованість таких вимог та відсутність зв'язку між конкретним заходом до забезпечення позову і предметом позовної вимоги. Ухвала обґрунтована приписами статей 66, 67 Господарського процесуального кодексу України.
Ухвалою Дніпропетровського апеляційного господарського суду від 13.08.08, ухваленою колегією суддів у складі: Неклеси М.П. –головуючого, Стрелець Т.Г., Мороз В.Ф., прийнято до провадження апеляційну скаргу Дніпропетровської міської ради на ухвалу господарського суду першої інстанції від 15.07.08 та призначено її розгляд на 09.09.08.
Ухвалою Дніпропетровського апеляційного господарського суду від 08.09.08, ухваленою колегією суддів у складі: Неклеси М.П. –головуючого, Стрелець Т.Г., Мороз В.Ф., провадження у справі зупинено на підставі частини 1 статті 79 Господарського процесуального кодексу України через подання відповідачем касаційної скарги на ухвалу апеляційного суду від 13.08.08 до Вищого господарського суду України.
Ухвалою Вищого господарського суду України від 06.10.08, прийнятою колегією суддів у складі: Добролюбової Т.В. –головуючого, Гоголь Т.Г., Швеця В.О., відмовлено Товариству з обмеженою відповідальністю "ІКП-Київ-1" у прийнятті касаційної скарги на ухвалу суду апеляційної інстанції від 13.08.08, оскільки вона не підлягає оскарженню.
Ухвалою Дніпропетровського апеляційного господарського суду від 31.10.08, ухваленою колегією суддів у складі: Неклеси М.П. –головуючого, Стрелець Т.Г., Мороз В.Ф., провадження у справі поновлено, розгляд справи призначено на 18.11.08.
Товариство з обмеженою відповідальністю "ІКП-Київ-1" звернулось до Вищого господарського суду України з касаційною скаргою, в якій просить скасувати ухвалу апеляційного суду від 08.09.08. В обґрунтування своїх вимог скаржник посилається на порушення судом приписів частини 2 статті 19, пункту 8 частини 3 статті 129 Конституції України, статті 12 Закону України "Про судоустрій України", частини 1 статті 111-13 Господарського процесуального кодексу України. На думку скаржника, суд апеляційної інстанції помилково зупинив провадження у справі через подання касаційної скарги на ухвалу суду апеляційної інстанції від 13.08.08, адже ця ухвала не підлягає оскарженню, тому вважає, що суд повинен був відмовити у прийнятті касаційної скарги.
Від Дніпропетровської міської ради відзиву на касаційну скаргу судом не отримано.
Вищий Господарський суд України заслухавши доповідь судді Добролюбової Т.В., переглянувши матеріали справи і доводи касаційної скарги, перевіривши правильність застосування апеляційним господарським судом приписів процесуального законодавства, відзначає наступне.
Як вбачається з матеріалів справи, ухвалою Дніпропетровського апеляційного господарського суду від 08.09.08, провадження у справі зупинено на підставі приписів частини 1 статті 79 Господарського процесуального кодексу України. Зупинення провадження у справі –це тимчасове й повне припинення всіх процесуальних дій у справі, що викликане настанням зазначених у законі причин, що перешкоджають подальшому руху процесу, і щодо яких невідомо, коли вони можуть бути усунені. Питання зупинення провадження у справі регулюється статтею 79 Господарського процесуального кодексу України. Частиною 1 вказаної статті унормовано, що господарський суд зупиняє провадження у справі у разі неможливості розгляду даної справи до вирішення пов'язаної з нею іншої справи, що розглядається іншим судом.
Відповідно до частин 4, 5 статті 79 вказаного Кодексу про зупинення провадження у справі виноситься ухвала, яку може бути оскаржено. З матеріалів справи вбачається, що підставою зупинення провадження у справі стало подання Товариством з обмеженою відповідальністю "ІКП-Київ-1" касаційної скарги до Вищого господарського суду України на ухвалу Дніпропетровського апеляційного господарського суду від 13.08.08 у цій справі. За приписами частини 2 статті 111-13 Господарського процесуального кодексу України касаційні скарги на ухвали апеляційного господарських судів розглядаються у порядку, передбаченому для розгляду касаційних скарг на постанову апеляційного господарського суду.
Відповідно до вимог статті 109 вказаного Кодексу касаційна скарга подається до Вищого господарського суду України через місцевий чи апеляційний господарський суд, який прийняв оскаржуване рішення або постанову. Апеляційний господарський суд, який прийняв оскаржувану постанову, зобов’язаний надіслати скаргу разом зі справою до Вищого господарського суду України у п’ятиденний строк з дня її надходження. Враховуючи, що подання касаційної скарги на прийнятий у справі судом апеляційної інстанції процесуальний документ, унеможливлює подальший розгляд апеляційним судом даної справи, колегія суддів погоджується з висновком суду апеляційної інстанції про наявність підстав для зупинення провадження у справі до розгляду касаційної скарги. Наведеним спростовуються твердження скаржника про порушення судом апеляційної інстанції норм процесуального права.
Враховуючи викладене та керуючись статтями 111-5, 111-7, 111-8, 111-9, 111-11, 111-13 Господарського процесуального кодексу України, Вищий господарський суд України –
П О С Т А Н О В И В:
Ухвалу Дніпропетровського апеляційного господарського суду від 08.09.08 у справі № 16/149-08 залишити без змін.
Матеріали справи скерувати до Дніпропетровського апеляційного господарського суду.
Касаційну скаргу Товариства з обмеженою відповідальністю "ІКП-Київ-1" залишити без задоволення.
Головуючий суддя Т. Добролюбова С у д д і Т.Гоголь В.Швець