ВИЩИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД УКРАЇНИ
ПОСТАНОВА
ІМЕНЕМ УКРАЇНИ
12 лютого 2009 р.
№ 3/265
Вищий господарський суд України у складі колегії суддів:
головуючого
Остапенка М.І.
суддів :
Борденюк Є.М. Харченко В.М.
розглянувши касаційну скаргу
ТОВ "Перша Західно-Українська Лізингова Компанія"
на рішення та постанову
Господарського суду м. Києва від 26.08.2008 року Київського апеляційного господарського суду від 02.12.2008 року
у справі за позовом
ТОВ "Автосайт Трейдінг"
до
1) ТОВ "Автокліма"; 2) ТОВ "Перша Західно-Українська Лізингова Компанія"; 3) Управління ДАІ ГУ МВС України в м. Києві
про
розірвання договору та визнання права власності
В С Т А Н О В И В:
у липні 2008 року, ТОВ "Автосайт Трейдінг" звернулося до господарського суду м. Києва з позовом про розірвання укладеного з ТОВ "Автокліма" договору купівлі-продажу автомобіля Lexus ES 350 від 16.10.2007р., визнання права власності на цей автомобіль та витребування його у ТОВ "Автокліма" зі скасуванням державної реєстрації автомобіля за ТОВ "Перша західно-українська лізингова компанія".
В обґрунтування своїх вимог позивач посилався на невиконання ТОВ "Автокліма" своїх договірних зобов’язань щодо оплати автомобіля та незаконність державної реєстрації автомобіля за ТОВ "Перша Західно-Українська Лізингова Компанія".
Рішенням господарського суду м. Києва від 26.08.2008 року позов задоволено.
За наслідками перегляду справи в апеляційному порядку, постановою Київського апеляційного господарського суду від 02.12.2008 року апеляційна скарга ТОВ "Автокліма" залишена без задоволення, а рішення господарського суду м. Києва від 26.08.2008 року –без змін.
Судові рішення оскаржено у касаційному порядку й ухвалою Вищого господарського суду України від 04.02.2009 року порушено касаційне провадження у справі за касаційною скаргою ТОВ "Перша Західно-Українська Лізингова Компанія", у якій воно посилається на неправильну правову оцінку обставин справи, безпідставність висновків про право власності позивача на автомобіль і просить постанову апеляційного господарського суду та рішення господарського суду скасувати, а справу - передати на новий судовий розгляд.
Заслухавши суддю-доповідача, пояснення представників позивача, ТОВ "Перша Західно-Українська Лізингова Компанія", перевіривши матеріали справи та обговоривши наведені у касаційній скарзі доводи судова колегія не вбачає підстав для зміни чи скасування судових рішень, за наведених у скарзі мотивів, виходячи з наступного.
За договором купівлі-продажу одна сторона (продавець) передає або зобов’язується передати майно (товар) у власність другій стороні (покупцеві), а покупець приймає або зобов’язується прийняти майно (товар) і сплатити за нього певну грошову суму.
Згідно ст. 697 ЦК України, договором може бути встановлено, що право власності на переданий покупцеві товар зберігається за продавцем до оплати товару або настання інших обставин. У цьому разі покупець не має права до переходу до нього права власності розпоряджатися товаром, якщо інше не встановлено договором, законом або не випливає із призначення та властивостей товару.
Якщо покупець прострочив оплату товару, продавець має право вимагати від нього повернення товару.
Продавець має право вимагати від покупця повернення товару також у разі ненастання обставин, за яких право власності на товар мало перейти до покупця.
Як встановлено господарським судом першої інстанції та під час перегляду справи в апеляційному порядку, ТОВ "Автокліма", уклавши з позивачем 16.10.2007 року договір купівлі-продажу автомобіля Lexus ES 350 і зобов’язавшись здійснити повну оплату автомобіля протягом 10 днів з часу підписання договору, взяте на себе зобов’язання не виконало, оплату не здійснило у повному обсязі, перерахувавши лише 10 000 грн. зі 339 900 грн. повної вартості автомобіля, що виключало передачу автомобіля у його власність відповідно до п.4.1 договору.
Невиконання договору покупцем надає право позивачу у справі відмовитись від договору (ст. 692 ЦК України), вимагати повернення товару, а тому, з урахуванням наведеного та відсутності у покупця права розпоряджатися автомобілем до переходу до нього права власності та незаконності реєстрації спірного автомобіля за іншою особою, господарський суд першої інстанції та апеляційний господарський суд прийшли до правильного висновку щодо правомірності заявлених вимог, обґрунтовано постановили про задоволення позову і підстав для скасування судових рішень, за наведених у касаційній скарзі мотивів, судова колегія не вбачає.
Враховуючи наведене, керуючись ст. ст. 111-9, 111-11 ГПК України, Вищий господарський суд України, -
П О С Т А Н О В И В:
Касаційну скаргу залишити без задоволення, а рішення господарського суду м. Києва від 26.08.2008 року та постанову Київського апеляційного господарського суду від 02.12.2008 року –без змін.
Головуючий М.І. Остапенко Судді Є.М. Борденюк В.М. Харченко