ВИЩИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД УКРАЇНИ
ПОСТАНОВА
ІМЕНЕМ УКРАЇНИ
11 лютого 2009 р.
№ 11/95/08
( Додатково див. постанову Запорізького апеляційного господарського суду (rs2174460) )
Вищий господарський суд України у складі колегії суддів:
Гончарука П. А.(головуючого),
Вовка І.В.,
Малетича М.М.,
розглянувши у відкритому судовому засіданні касаційну скаргу Закритого акціонерного товариства "Металургмонтаж-203" на постанову Запорізького апеляційного господарського суду від 01.10.2008 року у справі № 11/95/08 за позовом Закритого акціонерного товариства "Металургмонтаж-203" до Товариства з обмеженою відповідальністю "Авто-М" про визнання права власності,
У С Т А Н О В И В:
У січні 2008 року позивач звернувся до господарського суду Запорізької області з позовною заявою до відповідача про визнання права власності на частину нерухомого майна літ. "К" –будівля центрального складу № 0040 загальною площею 91 кв.м. у зв'язку з не визнанням за ним цього права.
Під час розгляду справи в суді першої інстанції позивач змінив заявлені вимоги та просив визнати право власності на підвал літ. "пд." загальною площею 205,8 кв.м, ганок загальною площею 5,4 кв.м, Ѕ естакади та ганок загальною площею 19,4 кв.м, що знаходяться за адресою: м. Запоріжжя, вул. Південне шосе, 71.
Рішенням господарського суду Запорізької області від 15.07.2008 року в позові відмовлено.
Постановою Запорізького апеляційного господарського суду від 01.10.2008 року зазначене судове рішення залишено без змін.
У касаційній скарзі позивач вважає, що судом порушено і неправильно застосовано норми матеріального та процесуального права, і тому просить прийняті ним рішення скасувати та позов задовольнити.
У відзиві на касаційну скаргу відповідач вважає, що судові рішення є законними і підлягають залишенню без змін, а касаційна скарга без задоволення.
Заслухавши пояснення представників сторін, дослідивши доводи касаційної скарги та відзиву на неї, перевіривши матеріали справи і прийняті у ній судові рішення, суд вважає, що касаційна скарга не підлягає задоволенню з наступних підстав.
Як вбачається з матеріалів справи, між Товариством орендаторів ОП "Металургмонтаж-203" (правонаступником якого є позивач) та Фондом державного майна України було укладено договір купівлі-продажу цілісного майнового комплексу від 30.10.1993 року, за умовами якого Товариству орендаторів ОП "Металургмонтаж-203" були передана у власність адміністративна будівля з побутовими та складськими приміщеннями і трансформаторною підстанцією інв. № 0009: будівля центрального складу інв. № 0040, за адресою м. Запоріжжі по вул. Південне шосе, буд. 71
01.12.2004 року між сторонами було укладено договір купівлі-продажу, за умовами якого позивач (продавець) зобов’язався передати у власність відповідачу (покупець) нерухоме майно –інвентарні № 0009 та № 0040, загальною площею –770,4 кв.м, розташований на земельній ділянці площею - 8716кв.м., за адресою: м. Запоріжжя, вул. Південне шосе, будинок № 71.
Відповідно до ст. 33 ГПК України кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог і заперечень.
Судом першої інстанції встановлено, що позивачем не доведено наявності правових підстав для задоволення позовних вимог про визнання права власності на спірне нерухоме майно, і такий висновок ґрунтується на обставинах справи та вимогах закону.
Отже, суд першої інстанції дійшов правильного висновку, з яким погодився і апеляційний господарський суд, про відсутність правових підстав для задоволення заявлених вимог й обґрунтовано відмовив у позові.
Доводи касаційної скарги не спростовують висновків суду.
За таких обставин, постанова апеляційного господарського суду відповідає матеріалам справи та вимогам закону, і тому підлягає залишенню без змін, а касаційна скарга - без задоволення.
З огляду наведеного та керуючись ст. ст. 111-5, 111-7, 111-9, 111-11 Господарського процесуального кодексу України, Вищий господарський суд України
П О С Т А Н О В И В:
Касаційну скаргу Закритого акціонерного товариства "Металургмонтаж-203" залишити без задоволення, а постанову Запорізького апеляційного господарського суду від 01.10.2008 року - без змін.
Головуючий суддя П.Гончарук
Судді І. Вовк
М. Малетич