ВИЩИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД УКРАЇНИ
ПОСТАНОВА
ІМЕНЕМ УКРАЇНИ
11 лютого 2009 р.
№ 10/68
Вищий господарський суд України у складі колегії суддів:
головуючого - судді Кривди Д.С.,
суддів Жаботиної Г.В., Уліцького А.М.
у відкритому судовому засіданні за участю представників сторін:
від позивача: ОСОБА_7., ОСОБА_8.
від відповідача: ОСОБА_9.
розглянувши касаційну скаргу Товариства з обмеженою відповідальністю "Оріон"
на постанову Львівського апеляційного господарського суду від 13.10.2008р.
у справі № 10/68 Господарського суду Львівської області
за позовом ОСОБА_1.
до ОСОБА_2., ОСОБА_3, ОСОБА_4., ОСОБА_5., ОСОБА_6., Товариства з обмеженою відповідальністю "Оріон"
третя особа Державний реєстратор виконкому Львівської міської ради
про визнання недійсним рішення загальних зборів товариства та скасування державної реєстрації змін до установчих документів,
ВСТАНОВИВ:
ОСОБА_1. звернувся до Господарського суду Львівської області з позовом до ОСОБА_2., ОСОБА_3, ОСОБА_4., ОСОБА_5., ОСОБА_6. та Товариства з обмеженою відповідальністю "Оріон" про визнання недійсним рішення загальних зборів товариства від 27.03.2007р. та скасування державної реєстрації змін до установчих документів
Рішенням Господарського суду Львівської області від 11.07.2008р. (суддя О.І.Довга) в задоволенні позовних вимог відмовлено.
Не погодившись з рішенням Господарського суду Львівської області від 11.07.2008р., ОСОБА_1. подав апеляційну скаргу.
Постановою Львівського апеляційного господарського суду від 13.10.2008р. (судді: Р.Марко, Т.Бонк, С.Бойко) апеляційну скаргу задоволено, рішення Господарського суду Львівської області від 11.07.2008р. скасовано, визнано недійсним рішення загальних зборів Товариства з обмеженою відповідальністю "Оріон" оформлені протоколом № 02/03 від 27.03.2007р. зазначені п. 1-4 порядку денного, скасовано державну реєстрацію змін до установчих документів (Статуту) Товариства з обмеженою відповідальністю "Оріон", проведену державним реєстратором виконавчого комітету Львівської міської ради Білецьким Б.Ф. 11.09.2007р. за номером 14151050006003230.
Не погодившись з постановою Львівського апеляційного господарського суду від 13.10.2008р., Товариство з обмеженою відповідальністю "Оріон" подало касаційну скаргу, в якій просить скасувати постанову Львівського апеляційного господарського суду від 13.10.2008р. та залишити в силі рішення Господарського суду Львівської області від 11.07.2008р. Свою вимогу Товариство з обмеженою відповідальністю "Оріон" мотивує тим, що господарським судом апеляційної інстанції неправильно застосовано норми матеріального права.
У відзиві на касаційну скаргу ОСОБА_1. доводить безпідставність вимог даної скарги та просить залишити її без задоволення, а постанову Львівського апеляційного господарського суду від 13.10.2008р. -без змін.
Розглянувши касаційну скаргу, перевіривши правильність застосування місцевим та апеляційним господарським судом норм матеріального та процесуального права, Вищий господарський суд України дійшов висновку, що касаційна скарга Товариства з обмеженою відповідальністю "Оріон" не підлягає задоволенню.
Господарським судом встановлено:
Частка позивача у статутному фонді Товариства з обмеженою відповідальністю "Оріон" становить 46,5 %.
27.03.2007р. відбулися загальні збори учасників Товариства з обмеженою відповідальністю "Оріон". На порядок денний були поставлені питання: про обрання голови та секретаря зборів товариства, про внесення змін до основних видів діяльності товариства, про виключення позивача - ОСОБА_1. зі складу учасників товариства з виплатою йому належної частки, про затвердження до кінця 2007 року нової редакції статуту товариства з новим складом учасників з внесенням ними часток в статутний фонд.
Вищезгаданим рішенням питання порядку денного були вирішені, зокрема, позивача було виключено зі складу учасників у зв'язку з систематичною неявкою на збори учасників, що перешкоджало вирішенню відповідних питань.
Згідно ч. 1 ст. 58 Закону України "Про господарські товариства" вищим органом товариства з обмеженою відповідальністю є загальні збори учасників. Вони складаються з учасників товариства або призначених ними представників.
Згідно ст. 10 Закону України "Про господарські товариства" учасники товариства мають право: а) брати участь в управлінні справами товариства в порядку, визначеному в установчих документах, за винятком випадків, передбачених цим Законом; б) брати участь у розподілі прибутку товариства та одержувати його частку (дивіденди). Право на отримання частки прибутку (дивідендів) пропорційно частці кожного з учасників мають особи, які є учасниками товариства на початок строку виплати дивідендів; в) вийти в установленому порядку з товариства; г) одержувати інформацію про діяльність товариства. На вимогу учасника товариство зобов'язане надавати йому для ознайомлення річні баланси, звіти товариства про його діяльність, протоколи зборів; д) здійснити відчуження часток у статутному (складеному) капіталі товариства, цінних паперів, що засвідчують участь у товаристві, в порядку, встановленому законом. Учасники можуть мати також інші права, передбачені законодавством і установчими документами товариства. Таким чином, приписами даної правової норми, зокрема, встановлено, що учасники товариства мають право брати участь в управлінні справами товариства.
Обов'язки учасників товариства визначені ст. 11 Закону України "Про господарські товариства", згідно якої учасники товариства зобов'язані: а) додержувати установчих документів товариства і виконувати рішення загальних зборів та інших органів управління товариства; б) виконувати свої зобов'язання перед товариством, в тому числі і пов'язані з майновою участю, а також вносити вклади (оплачувати акції) у розмірі, порядку та засобами, передбаченими установчими документами; в) не розголошувати комерційну таємницю та конфіденційну інформацію про діяльність товариства; г) нести інші обов'язки, якщо це передбачено цим Законом, іншим законодавством України та установчими документами. Таким чином, як випливає із приписів даної правової норми, даною правовою нормою не передбачено обов'язку учасника товариства здійснювати участь в управлінні товариства.
Згідно ст. 19 Конституції України правовий порядок в Україні грунтується на засадах, відповідно до яких ніхто не може бути примушений робити те, що не передбачено законодавством.
Оскільки участь в управлінні товариством є правом, а не обов'язком позивача і позивача не може бути примушено робити те, що не передбачено законодавством, то неявка позивача на збори не є підставою для виключення його зі складу учасників товариства.
Згідно ч. 1 ст. 60 Закону України "Про господарські товариства" загальні збори учасників вважаються повноважними, якщо на них присутні учасники (представники учасників), що володіють у сукупності більш як 60 відсотками голосів.
Оскільки в загальних зборах, які відбулися 27.03.2007р. прийняли участь учасники, які володіють у сукупності менш як 60 відсотків голосів, то дані збори повноважними не були.
Згідно ч. 1 ст. 111-10 ГПК України підставами для скасування або зміни рішення місцевого чи апеляційного господарського суду або постанови апеляційного господарського суду є порушення або неправильне застосування норм матеріального чи процесуального права.
Оскільки апеляційним господарським судом норми матеріального та процесуального права порушено не було, то підстави для скасування даного судового рішення відсутні.
Керуючись ст.ст. 111-5, 111-7, п. 1 ст. 111-9, ст. 111-11 Господарського процесуального кодексу України, Вищий господарський суд України
ПОСТАНОВИВ :
Касаційну скаргу Товариство з обмеженою відповідальністю "Оріон" залишити без задоволення, постанову Львівського апеляційного господарського суду від 13.10.2008р. у справі № 10/68 -без змін.
Головуючий - суддя Кривда Д.С. судді Жаботина Г.В. Уліцький А.М.