ВИЩИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД УКРАЇНИ
ПОСТАНОВА
ІМЕНЕМ УКРАЇНИ
10 лютого 2009 р.
№ 35/189
( Додатково див. постанову Київського апеляційного господарського суду (rs2321904) )
Вищий господарський суд України у складі колегії суддів:
головуючого
Овечкіна В.Е.,
суддів :
Чернова Є.В., Цвігун В.Л.,
за участю представників:
позивача
- не з'явився,
відповідача прокуратури
- Волошенюк О.М., - Савицька О.В.,
розглянувши у відкритому судовому засіданні касаційну скаргу
ТОВ "Л-Медика"
на постанову
від 25.11.2008 Київського апеляційного господарського суду
у справі
№35/189
за позовом
ТОВ "Л-Медика"
до (за участю прокуратури
1.Київської міської ради; 2.Головного управління земельних ресурсів КМДА Святошинського району м.Києва)
про
визнання укладеним договору оренди земельної ділянки та зобов'язання другого відповідача зареєструвати цей договір
ВСТАНОВИВ:
Рішенням господарського суду м.Києва від 14.04.2008 (Літвінова М.Є.) позов задоволено –на підставі ст. 181 ГК України та ч.1 ст. 124 Земельного кодексу України визнано укладеним з дня набрання законної сили рішенням суду договір оренди земельних ділянок для будівництва малоповерхових житлових будинків на просп.Перемоги (15 км) у Святошинському районі м.Києва між товариством з обмеженою відповідальністю "Л-Медика" та Київською міською радою на умовах проекту, запропонованого позивачем, та зобов'язано Головне управління земельних ресурсів КМДА зареєструвати цей договір з усіма додатками, що є його невід'ємними частинами.
Рішення мотивоване тими обставинами, що згідно з рішенням Київської міської ради №1525/4358 від 27.12.2007 року "Про передачу товариству з обмеженою відповідальністю "Л-Медика" земельних ділянок для будівництва малоповерхових житлових будинків на просп.Перемоги (15 км) у Святошинському районі м. Києва" позивачу було передано в довгострокову оренду на 10 років дві земельні ділянки загальною площею 9,90 га (4,90 та 5 га відповідно) для будівництва малоповерхових житлових будинків на проспекті Перемоги (15 км) у Святошинському районі м.Києва, проте, першим відповідачем не був підписаний та не був повернутий із зауваженнями договір оренди вказаних земельних ділянок, який був надісланий позивачем до Головного управління земельних ресурсів КМДА та відповідав Закону України "Про оренду землі" (161-14) і типовій формі, затвердженій постановою Кабінету Міністрів України від 03.03.2004 №220 "Про затвердження Типового договору оренди землі" (220-2004-п) . Київською міською радою не було надано ані протоколу розбіжностей до договору оренди земельних ділянок, які знаходяться за адресою: проспект Перемоги (15 км) у Святошинському районі м.Києва, ані заперечень щодо редакції договору, який був наданий позивачем до суду, в зв'язку з чим Київська міська рада порушила терміни розгляду питання щодо укладення договору оренди земельної ділянки, що призводить до порушення прав позивача.
Постановою Київського апеляційного господарського суду від 25.11.2008 (судді: Кондес Л.О., Куровський С.В., Михальська Ю.Б.) рішення скасовано, в позові відмовлено у зв'язку з безпідставністю позовних вимог.
ТОВ "Л-Медика" в поданій касаційній скарзі просить постанову скасувати, рішення залишити без змін, посилаючись на неправильне застосування апеляційним судом норм матеріального та процесуального права, а саме ч.1 ст. 124 Земельного кодексу України та п.34 ч.1 ст. 26, ст. 59 Закону України "Про місцеве самоврядування в Україні". Зокрема, скаржник вважає, що постановою Вищого господарського суду України від 23.12.2008 рішення господарського суду м.Києва від 26.06.2008 і постанову Київського апеляційного господарського суду від 30.10.2008 у справі №25/139 скасовано та закрито провадження у справі. Тобто на сьогоднішній день рішення Київської міської ради №1525/4358 від 27.12.2007 "Про передачу товариству з обмеженою відповідальністю "Л-Медика" земельних ділянок для будівництва малоповерхових житлових будинків на просп.Перемоги (15 км) у Святошинському районі м.Києва" чинне та є всі правові підстави для укладання договору оренди вказаних земельних ділянок.
Колегія суддів, перевіривши фактичні обставини справи на предмет правильності їх юридичної оцінки судом апеляційної інстанції та заслухавши пояснення присутніх у засіданні представників першого відповідача і прокуратури, дійшла висновку, що касаційна скарга підлягає задоволенню, а оскаржувана постанова –скасуванню із залишенням без змін первісного рішення з наступних підстав.
Задовольняючи позов суд першої інстанції виходив з того, що:
Рішенням Київської міської ради №1525/4358 від 27.12.2007 "Про передачу товариству з обмеженою відповідальністю "Л-Медика" земельних ділянок для будівництва малоповерхових житлових будинків на просп.Перемоги (15 км) у Святошинському районі м. Києва" позивачу було передано в довгострокову оренду на 10 років дві земельні ділянки загальною площею 9,90 га (4,90 та 5 га відповідно) для будівництва малоповерхових житлових будинків на проспекті Перемоги (15 км) у Святошинському районі м.Києва.
Пунктом 3.2 рішення Київської міської ради №1525/4358 від 27.12.2007 позивача було зобов'язано у місячний термін замовити у Головному управлінні земельних ресурсів КМДА документ, що посвідчує право користування земельними ділянками.
На виконання п.3.2 зазначеного рішення позивач звернувся до Головного управління земельних ресурсів Київської міської державної адміністрації з клопотанням щодо організації робіт по винесенню меж земельних ділянок в натурі (на місцевість) та виготовленню документа, що посвідчує право користування земельною ділянкою та доручило виконання зазначених робіт приватному підприємству "У.К.Р.- Гео"
Головне управління земельних ресурсів виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації) видало технічне завдання на розробку технічної документації зі складання договору оренди земель.
Приватним підприємством "У.К.Р.-Гео" була підготовлена технічна документація зі складання договору оренди земельних ділянок ТОВ "Л-Медика" для будівництва малоповерхових житлових будинків на просп.Перемоги (15 км) у Святошинському районі м.Києва. Дана технічна документація була перевірена та прийнята до бази даних Головного управління земельних ресурсів КМДА, про що свідчить штамп на сторінці 1 даної технічної документації, наявної в матеріалах справи.
Відповідно до ч.1 ст. 124 Земельного кодексу України, передача в оренду земельних ділянок, що перебувають у державній або комунальній власності, здійснюється на підставі рішення відповідного органу виконавчої влади або органу місцевого самоврядування шляхом укладення договору оренди земельної ділянки.
Статтею 181 Господарського кодексу України визначений загальний порядок укладання господарських договорів, відповідно до якого господарський договір за загальним правилом викладається у формі єдиного документа, підписаного сторонами та скріпленого печатками.
Згідно п.2 ст. 181 Господарського кодексу України проект договору може бути запропонований будь-якою з сторін. У разі якщо проект договору викладено як єдиний документ, він надається другій стороні у двох примірниках.
Відповідно до п.5 ст. 16 Закону України "Про місцеве самоврядування в Україні"від імені та в інтересах територіальних громад права суб'єкта комунальної власності здійснюють відповідні ради.
Частиною третьою статті 181 Господарського кодексу України передбачено, що сторона, яка одержала проект договору, у разі згоди з його умовами оформляє договір відповідно до вимог частини першої цієї статті і повертає один примірник договору другій стороні.
Як вбачається з матеріалів справи, договір оренди земельних ділянок, розташованих на проспекті Перемоги (15 км) у Святошинському районі Києва, був підписаний товариством з обмеженою відповідальністю "Л-Медика" та надісланий позивачем до Головного управління земельних ресурсів КМДА. Вказаний договір відповідає вимогам Закону України "Про оренду землі" (161-14) та типовій формі, затвердженій постановою КМ України від 03.03.2004 №220 "Про затвердження Типового договору оренди землі" (220-2004-п) .
Однак, договір оренди земельних ділянок Київською міською радою не був підписаний та не був повернутий позивачу із зауваженнями.
Судом не прийнято до уваги заперечення Київської міської ради про те, що сторонами не було узгоджено всі істотні умови договору оренди земельних ділянок, оскільки процедура узгодження умов договору має відбуватись шляхом направлення протоколу розбіжностей до договору. Київською міською радою не було надано ані протоколу розбіжностей до договору оренди земельних ділянок, які знаходяться за адресою: проспект Перемоги (15 км) у Святошинському районі м. Києва, ані заперечень щодо редакції договору, який був наданий позивачем до суду.
Таким чином, Київська міська рада порушила терміни розгляду питання щодо укладення договору оренди земельної ділянки, що призводить до порушення прав позивача.
Що стосується позовних вимог до Головного управління земельних ресурсів Київської міської державної адміністрації про зобов'язання зареєструвати договір оренди земельної ділянки між орендодавцем (Київською міською радою) та орендарем (ТОВ "Л-Медика") у встановленому порядку, то дані вимоги суд також визнав такими, що підлягають задоволенню виходячи з наступного.
Відповідно до ст. 33 Закону України "Про місцеве самоврядування в Україні" до відання виконавчих органів сільських, селищних, міських рад належать реєстрація суб'єктів права власності на землю; реєстрація права користування землею і договорів на оренду землі; видача документів, що посвідчують право власності і право користування землею.
Відповідно до Положення про Головне управління земельних ресурсів виконавчого органу Київради (Київської міської державної адміністрації) затверджене рішенням Київської міської ради від 19.12.2002 №182/342, дане управління організовує видачу державних актів на право власності на землю і право користування землею, оформлення та видачу договорів оренди земельних ділянок та здійснює їх реєстрацію.
Відповідно до ст. 18 та ч.1 ст. 20 Закону України "Про оренду землі"договір оренди землі набирає чинності після його державної реєстрації. Укладений договір оренди землі підлягає державній реєстрації.
Зважаючи на те, що відповідачами не були наведені заперечення щодо істотних умов запропонованого позивачем проекту договору оренди земельних ділянок, позовні вимоги товариства з обмеженою відповідальністю "Л-Медика" визнано обґрунтованими та такими, що підлягають задоволенню в повному обсязі.
Скасовуючи первісне рішення про задоволення позову та приймаючи нове рішення про відмову в позові апеляційний господарський суд, в свою чергу, виходив з того, що рішенням господарського суду м.Києва від 26.06.2008 у справі №25/139, яке залишене без змін постановою Київського апеляційного господарського суду від 30.10.2008 та набрало законної сили, визнано недійсним рішення Київської міської ради №1525/4358 від 27.12.2007 року "Про передачу товариству з обмеженою відповідальністю "Л-Медика" земельних ділянок для будівництва малоповерхових житлових будинків на просп.Перемоги (15 км) у Святошинському районі м. Києва", в зв'язку з чим відсутні передбачені ч.1 ст. 124 Земельного кодексу України правові підстави для укладення договору оренди земельних ділянок.
Проте, колегія не може погодитися з висновками апеляційного суду з огляду на таке.
Відповідно до ч.1 ст. 124 Земельного кодексу України передача в оренду земельних ділянок, що перебувають у державній або комунальній власності, здійснюється на підставі рішення відповідного органу виконавчої влади або органу місцевого самоврядування шляхом укладення договору оренди земельної ділянки.
Згідно з ч.3 ст. 16 Закону України "Про оренду землі", яка регламентує порядок надання земельної ділянки в оренду, у разі згоди орендодавця передати земельну ділянку в оренду сторони укладають договір оренди землі відповідно до вимог цього Закону.
Відповідно до п.34 ч.1 ст. 26 Закону України "Про місцеве самоврядування в Україні" до виключної компетенції сільських, селищних, міських рад належить вирішення відповідно до закону питань регулювання земельних відносин.
Тобто, виходячи із системного аналізу змісту норм Земельного Кодексу України (2768-14) , Закону України "Про оренду землі" (161-14) та Закону України "Про місцеве самоврядування в Україні" (280/97-ВР) наявність рішення відповідного органу виконавчої влади або органу місцевого самоврядування про надання земельної ділянки в оренду чинним земельним законодавством визначається в якості обов'язкової передумови подальшого укладення договору оренди земельної ділянки.
В основу оскаржуваної постанови покладено виключно висновок про недійсність рішення Київської міської ради №1525/4358 від 27.12.2007 року "Про передачу товариству з обмеженою відповідальністю "Л-Медика" земельних ділянок для будівництва малоповерхових житлових будинків на просп.Перемоги (15 км) у Святошинському районі м.Києва", встановлену рішенням господарського суду м.Києва від 26.06.2008 у справі №25/139, яке набрало законної сили.
Проте, постановою Вищого господарського суду України від 23.12.2008, яка набрала законної сили та не оскаржена у встановленому порядку, рішення господарського суду м.Києва від 26.06.2008 і постанову Київського апеляційного господарського суду від 30.10.2008 у справі №25/139 скасовано та припинено провадження у справі.
Таким чином, зазначеною постановою Вищого господарського суду України по суті відновлено чинність рішення Київської міської ради №1525/4358 від 27.12.2007 "Про передачу товариству з обмеженою відповідальністю "Л-Медика" земельних ділянок для будівництва малоповерхових житлових будинків на просп.Перемоги (15 км) у Святошинському районі м.Києва", яке в розумінні ч.1 ст. 124 Земельного кодексу України є достатньою правовою підставою для укладення договору оренди земельних ділянок загальною площею 9,90 га по просп.Перемоги (15 км) у Святошинському районі м.Києва.
Відповідно до ч.1 ст. 649 ЦК України розбіжності, що виникли між сторонами при укладенні договору на підставі правового акта органу державної влади, органу влади Автономної Республіки Крим, органу місцевого самоврядування та в інших випадках, встановлених законом, вирішуються судом.
Згідно зі ст. 187 ГК України спори, що виникають при укладанні господарських договорів за державним замовленням, або договорів, укладення яких є обов'язковим на підставі закону та в інших випадках, встановлених законом, розглядаються судом. День набрання чинності рішенням суду, яким вирішено питання щодо переддоговірного спору, вважається днем укладення відповідного господарського договору, якщо рішенням суду не визначено інше.
Судом першої інстанції з достовірністю встановлено, а відповідачами не спростовано той факт, що першим відповідачем не був підписаний та не був повернутий із зауваженнями (протоколом розбіжностей) договір оренди вищевказаних земельних ділянок, який був надісланий позивачем до Головного управління земельних ресурсів КМДА та відповідав Закону України "Про оренду землі" (161-14) і типовій формі, затвердженій постановою КМ України від 03.03.2004 №220 "Про затвердження Типового договору оренди землі" (220-2004-п) . Київською міською радою також не було направлено позивачу протоколу розбіжностей до договору оренди земельних ділянок, як це передбачено ч.4 ст. 181 ГК України.
Отже, залишивши без відповіді надісланий товариством проект договору оренди земельних ділянок загальною площею 9,90 га по просп.Перемоги (15 км) у Святошинському районі м.Києва, перший відповідач (Київська міська рада) незаконно ухиляється від укладення з позивачем договору оренди землі, безпідставно не виконуючи при цьому своє ж чинне рішення від №1525/4358 від 27.12.2007.
Позовна вимога про зобов'язання Головного управління земельних ресурсів КМДА зареєструвати договір оренди земельних ділянок загальною площею 9,90 га по просп.Перемоги (15 км) у Святошинському районі м.Києва (з усіма невід'ємними додатками), яка має похідний характер від вимоги про визнання договору оренди укладеним, також є обґрунтованою та такою, що підлягає задоволенню, оскільки, як правильно зазначив суд першої інстанції, випливає з імперативних приписів ч.1 ст. 20 Закону України "Про оренду землі", згідно яких укладений договір оренди землі підлягає державній реєстрації.
Зважаючи на те, що підставою скасування рішення суду першої інстанції стало помилкове застосування апеляційною інстанцією приписів ч.1 ст. 124 Земельного кодексу України, а судом першої інстанції з достовірністю встановлено наявність підстав для виконання рішення Київської міської ради від №1525/4358 від 27.12.2007 шляхом укладання договору оренди землі і ці обставини не спростовано апеляційним господарським судом, то первісне рішення про задоволення позову є правомірним та підлягає залишенню без змін.
Разом з тим, колегія вважає за необхідне зазначити, що в разі скасування у встановленому порядку рішення Київської міської ради від №1525/4358 від 27.12.2007 чи постанови Вищого господарського суду України від 23.12.2008 у справі №25/139 заінтересована сторона не позбавлена права ініціювати перегляд за нововиявленими обставинами рішення у справі №35/189.
Враховуючи викладене та керуючись ст.ст. 111-5, 111-7- 111-11 Господарського процесуального кодексу України, Вищий господарський суд України,
ПОСТАНОВИВ:
Касаційну скаргу ТОВ "Л-Медика" задовольнити.
Постанову Київського апеляційного господарського суду від 25.11.2008 у справі №35/189 скасувати, а рішення господарського суду м.Києва від 14.04.2008 у даній справі залишити без змін.
Витрати позивача по сплаті держмита за подання касаційної скарги покласти на відповідачів порівну. Накази доручити видати господарському суду м.Києва.
Головуючий, суддя ;В.Овечкін
Судді: Є.Чернов
В.Цвігун