ВИЩИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД УКРАЇНИ
ПОСТАНОВА
ІМЕНЕМ УКРАЇНИ
05 лютого 2009 р.
№ 11/175/08
( Додатково див. постанову Запорізького апеляційного господарського суду (rs2844452) )
Колегія суддів Вищого господарського суду України у складі :
головуючого судді
Першикова Є.В.,
суддів
Данилової Т.Б.,
Ходаківської І.П.,
розглянувши
касаційну
скаргу
Товариства з обмеженою відповідальністю "Консорціум "Енергомашінжинірінг"
на
постанову від 12.12.2008 Запорізького апеляційного господарського суду
у справі
№11/175/08 господарського суду Запорізької області
за позовом
ОСОБА_1
до
Товариства з обмеженою відповідальністю "Консорціум "Енергомашінжинірінг"
про
визнання недійсним рішення загальних зборів
За участю представників сторін:
Від позивача- не з*явились
Від відповідача- ОСОБА_2. (дов. від 12.01.09)
Відповідно до Розпорядження Заступника Голови Вищого господарського суду України від 04.02.09 у зв'язку з поверненням з відрядження судді Першикова Є.В. розгляд справи здійснюється колегією суддів у наступному складі: головуючий Першиков Є.В., судді: Данилова Т.Б., Ходаківська І.П.
Відповідно до ст.ст. 85, 111-5 Господарського процесуального кодексу України в судовому засіданні за згодою сторони були оголошені вступна та резолютивна частини постанови.
ВСТАНОВИЛА:
ОСОБА_1звернулася до господарського суду Запорізької області з позовом до Товариства з обмеженою відповідальністю "Консорціум "Енергомашінжинірінг"про визнання недійсним рішення загальних зборів учасників Товариства з обмеженою відповідальністю "Консорціум "Енергомашінжинірінг"про продовження строку повноважень ОСОБА_3на посаді генерального директора Товариства з обмеженою відповідальністю "Консорціум "Енергомашінлшнірінг"терміном на п'ять років, яке оформлено протоколом загальних зборів учасників Товариства з обмеженою відповідальністю "Консорціум "Енергомашінжинірінг"від 01.02.2006 року.
Рішенням господарського суду Запорізької області (суддя Гончаренко CA.) від 15.04.2008 року позов задоволено. Визнано недійсним рішення загальних зборів учасників Товариства з обмеженою відповідальністю "Консорціум "Енергомашінжинірінг", оформлене протоколом від 01.02.2006 року, яким подовжено строк повноважень ОСОБА_3на посаді генерального директора Товариства з обмеженою відповідальністю "Консорціум "Енергомашінжинірінг"терміном на п'ять років. Рішення суду мотивовано тим, що оскаржуване рішення загальних зборів учасників товариства є незаконними, оскільки загальні збори учасників Товариства з обмеженою відповідальністю "Консорціум "Енергомашінжинірінг"01.02.06 проведені з порушенням встановленого законом та статутом порядку проведення загальних зборів учасників.
Постановою колегії суддів Запорізького апеляційного господарського суду від 12.12.08 у складі: Кагітіної Л.П., Коробки Н.Д., Шевченко Т.М. рішення місцевого господарського суду залишено без змін.
ТОВ "Консорціум "Енергомашінжинірінг" у касаційній скарзі просить рішення та постанову по справі скасувати, як такі, що прийняті при неправильному застосуванні норм права, в позові відмовити.
Розглянувши матеріали справи та касаційної скарги, проаналізувавши на підставі встановлених фактичних обставин справи правильність застосування судом норм матеріального та процесуального права, колегія суддів зазначає наступне.
Господарськими судами при розгляді справи встановлено, що 01.02.2004 року зборами засновників Товариства з обмеженою відповідальністю "Консорціум "Енергомашінжинірінг"прийнято рішення, яким продовжено строк повноважень ОСОБА_3. на посаді Генерального директора Товариства з обмеженою відповідальністю "Консорціум "Енергомашінжинірінг"терміном на 5 років. Рішення зборів оформлено протоколом від 01.02.2006 року.
Як свідчить протокол зборів засновників Товариства з обмеженою відповідальністю "Консорціум "Енергомашінжинірінг"від 01.02.2006 року, на зборах були присутні 85% учасників товариства: ОСОБА_3., ОСОБА_4., ОСОБА_5., ОСОБА_6., ОСОБА_7., збори визнані правочинними. Порядок денний - Продовження повноважень Генерального директора Товариства з обмеженою відповідальністю "Консорціум "Енергомашінжигірінг"ОСОБА_3. Голова зборів - ОСОБА_4. та секретар - ОСОБА_6. засвідчили своїми підписами одностайність прийняття рішення про продовл'ення строку повноважень ОСОБА_3. на посаді Генерального директора Товариства з обмеженою відповідальністю "Консорціум "Енергомашінжинірінг"терміном на 5 (п'ять) років.
Як встановлено судами попередніх інстанцій, ОСОБА_1є учасником Товариства з обмеженою відповідальністю "Консорціум "Енергомашінжинірінг"із часткою у Статутному фонді цього товариства - 15%.
Позивач обґрунтовував свої позовні вимоги тим, що він не був повідомлений про проведення загальних зборів та не був присутнім на цих зборах, і не зміг передбаченим законом способом вплинути на результат прийняття оскаржуваного рішення загальних зборів.
Враховуючи, що відповідачем не надано доказів повідомлення ОСОБА_1. про проведення зборів, господарські суди зробили висновок, що загальні збори Товариства з обмеженою відповідальністю "Консорціум "Енергомашінжинірінг"01.02.06 проведені з порушенням встановленого законом і статутом порядку проведення загальних зборів учасників, чим порушені права ОСОБА_1. на участь в управлінні справами товариства шляхом участі в органах управління, зокрема зборах учасників товариства. В зв'язку з викладеним, позов про визнання недійсним рішення загальних зборів від 01.02.06 було задоволено.
Разом з тим, колегія суддів зазначає, що при розгляді справ судам слід враховувати, що не всі порушення законодавства, допущені під час скликання та проведення загальних зборів господарського товариства, є підставою для визнання недійсними прийнятих на них рішень.
Безумовною підставою для визнання недійсними рішень загальних зборів у зв'язку з прямою вказівкою закону є:
- прийняття загальними зборами рішення за відсутності кворуму для проведення загальних зборів чи прийняття рішення (статті 41, 42, 59, 60 Закону про господарські товариства);
- прийняття загальними зборами рішень з питань, не включених до порядку денного загальних зборів товариства (частина четверта статті 43 Закону про господарські товариства);
- прийняття загальними зборами рішення про зміну статутного капіталу товариства, якщо не дотримано процедури надання акціонерам (учасникам) відповідної інформації (статті 40, 45 Закону про господарські товариства).
При вирішенні питання про недійсність рішень загальних зборів у зв'язку з іншими порушеннями, допущеними під час скликання та проведення загальних зборів, господарські суди повинні були оцінити, наскільки ці порушення могли вплинути на прийняття загальними зборами відповідного рішення.
Для визнання недійсним рішення загальних зборів товариства необхідно встановити факт порушення цим рішенням прав та законних інтересів учасника (акціонера) товариства. Якщо за результатами розгляду справи факт такого порушення не встановлено, господарський суд не має підстав для
задоволення позову.
Рішення загальних зборів господарського товариства можуть бути визнаними недійсними в судовому порядку у випадку недотримання процедури їх скликання, встановленої статтями 43, 61 Закону про господарські товариства.
Права учасника (акціонера) товариства можуть бути визнані порушеними внаслідок недотримання вимог закону про скликання і проведення загальних зборів, якщо він не зміг взяти участь у загальних зборах, належним чином підготуватися до розгляду питань порядку денного, зареєструватися для участі у загальних зборах тощо. При вирішенні спорів про визнання недійсними рішень загальних зборів господарського товариства з підстав недопущення до участі в
них акціонерів (учасників) товариства судам необхідно з'ясувати, чи могла їх відсутність (або наявність) істотно вплинути на прийняття рішення, яке оскаржується.
Беручи до уваги, що вказані обставини не були предметом судового розгляду при вирішенні господарського спору, належна правова оцінка їм не надавалась, колегія суддів зазначає, що спір був розглянутий судом не в повному обсязі, що є порушенням принципу всебічного, повного і об'єктивного розгляду в судовому процесі всіх обставин справи в їх сукупності та призвело до прийняття незаконних та необґрунтованих рішення та постанови.
Беручи до уваги вищевикладене колегія суддів прийшла до висновку, що рішення та постанова у справі підлягають скасуванню, а справа -направленню на новий розгляд до місцевого господарського суду.
При новому розгляді справи суду необхідно врахувати наведене, всебічно, повно, об'єктивно з'ясувати всі обставини справи, надати об'єктивну оцінку доказам, які мають юридичне значення для її розгляду, правильно застосувати норми матеріального права, які регулюють спірні відносини та вирішити спір відповідно до вимог закону.
Керуючись, ст.ст. 111-5, 111-7, 111-9, 111-10, 111-11 Господарського процесуального кодексу України, Вищий господарський суд України
ПОСТАНОВИВ:
Касаційну скаргу Товариства з обмеженою відповідальністю "Консорціум "Енергомашінжинірінг"задовольнити частково.
Постанову від 12.12.08 Запорізького апеляційного господарського суду та рішення від 15.04.08 у справі №11/175/08 скасувати, справу направити на новий розгляд до господарського суду Запорізької області.
Головуючий суддя Є.Першиков
Судді Т. Данилова
І.Ходаківська