ВИЩИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД УКРАЇНИ
ПОСТАНОВА
ІМЕНЕМ УКРАЇНИ
05 лютого 2009 р.
№ 6/431/08
( Додатково див. постанову Одеського апеляційного господарського суду (rs2539870) )
Вищий господарський суд України у складі колегії суддів:
Остапенка М.І. (головуючий),
Харченка В.М., Борденюк Є.М.
розглянувши у відкритому
касаційну
скаргу
судовому засіданні у м. Києві Товариства з обмеженою
відповідальністю "Одема-Юг"
на постанову
від 30.10.2008
Одеського апеляційного
господарського суду
у справі
№ 6/431/08
господарського суду
Миколаївської області
за позовом
Закритого акціонерного товариства "Одема" ім. В. Соловйової
до
Товариства з обмеженою відповідальністю "Одема-Юг", фізичної
особи ОСОБА_1., фізичної особи ОСОБА_2
про
визнання недійсним правочину, визнання недійсним Статуту та
визнання права власності
Представники сторін в судове засідання не з'явилися, про час і місце слухання справи сторони були повідомлені належним чином.
ВСТАНОВИВ:
Ухвалою господарського суду Миколаївської області від 19.08.2008 у справі № 6/431/08 клопотання позивача щодо вжиття заходів забезпечення позову задоволено. Накладено арешт на нерухоме майно, що знаходиться за АДРЕСА_1 Накладено арешт на грошові кошти, що належать ОСОБА_1. та ОСОБА_2., на загальну суму 75307,00 грн. Заборонено державному реєстратору вносити будь-які зміни до Державного реєстру підприємств і організацій України стосовно учасників ТзОВ "Одема-Юг".
Постановою Одеського апеляційного господарського суду від 30.10.2008, за тією ж справою, вищезазначена ухвала суду змінена. Виключено з резолютивної частини п. 3, яким накладено арешт на грошові кошти, що належать ОСОБА_1. та ОСОБА_2., на загальну суму 75307,00 грн. В іншій частині ухвалу залишено без змін.
У касаційній скарзі ТзОВ "Одема-Юг" просить змінити постанову апеляційного суду від 30.10.2008, а ухвалу господарського суду першої інстанції від 19.08.2008 скасувати та відмовити позивачу у задоволенні клопотання про вжиття заходів забезпечення позову. Свої вимоги скаржник мотивує тим, що апеляційним судом порушено ст.ст. 54, 66, 86 ГПК України.
Відзиву на касаційну скаргу позивач до Вищого господарського суду України не надіслав.
Заслухавши доповідача, перевіривши правильність застосування апеляційним господарським судом норм процесуального та матеріального права, колегія суддів Вищого господарського суду України знаходить касаційну скаргу такою, що не підлягає задоволенню.
До такого висновку суд дійшов на підставі наступного.
Як встановлено апеляційним судом, і це відповідає наявним матеріалам справи, позивач звернувся до господарського суду з позовною заявою, в якій просив визнати правочин з реорганізації дочірнього підприємства "Одема-Юг" в товариство з обмеженою відповідальністю "Одема-Юг", вчинений генеральним директором - головою правління ОСОБА_1. від імені ЗАТ "Одема" ім. В. Соловйової недійсним; визнати недійсним Статут ТзОВ "Одема-Юг"; здійснити реституцію, шляхом стягнення з ОСОБА_1. та ОСОБА_2 солідарно на користь позивача 75307,00 грн. та визнати право власності ЗАТ "Одема" ім. В. Соловйової на нерухоме майно, що знаходиться за АДРЕСА_1
Відповідно до ст. 66 ГПК України, заходи забезпечення позову застосовуються господарським судом за заявою сторони, прокурора чи його заступника, який подав позов, або з ініціативи господарського суду як гарантія реального виконання рішення суду. При цьому умовою застосування заходів до забезпечення позову є доста тньо обґрунтоване припущення, що майно (в тому числі грошові суми, цінні папери тощо), яке є у відповідача на момент пред'явлення позову до нього, може зникнути, зменшитись за кількістю або погіршитись за якістю на мо мент виконання рішення.
У відповідності до ст. 67 ГПК України позов забезпечується, зокрема, накладенням арешту на майно або грошові суми, що належать відповідачеві.
Враховуючи наведене, заходи забезпечення позову, застосовані господарським судом першої інстанції ухвалою від 19.08.2008 шляхом накладення арешту на нерухоме майно та шляхом заборони державному реєстратору вносити будь-які зміни до Державного реєстру підприємств і організацій України стосовно учасників ТзОВ "Одема-Юг", мотивовані наявністю обставин, що дозволяють зробити припущення про неможливість в подальшому виконання рішення господарського суду через невжиття заходів забезпечення позову.
В іншій частині, а саме в частині виключення з ухвали суду першої інстанції п. 3, яким накладено арешт на грошові кошти, що належать ОСОБА_1. та ОСОБА_2., на загальну суму 75307,00 грн., постанова апеляційного суду не оскаржується жодною з сторін.
Таким чином, оспорювана постанова апеляційної інстанції відповідає вимогам діючого законодавства, що, в свою чергу, свідчить про відсутність підстав для її скасування.
Керуючись ст.ст. - 111-5, - 111-7, - 111-9-- 111-11, - 111-13 Господарського процесуального кодексу України, Вищий господарський суд України
ПОСТАНОВИВ:
Касаційну скаргу Товариства з обмеженою відповідальністю "Одема-Юг" залишити без задоволення.
Постанову Одеського апеляційного господарського суду від 30.10.2008 у справі № 6/431/08 залишити без змін.
Головуючий Остапенко М.І.
Суддя Харченко В.М.
Суддя Борденюк Є.М.