ВИЩИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД УКРАЇНИ
ПОСТАНОВА
ІМЕНЕМ УКРАЇНИ
05 лютого 2009 р.
№ 14/386-08
Вищий господарський суд України у складі колегії суддів:
Головуючого
суддів:
Кочерової Н.О. Мамонтової О.М. Черкащенка М.М.
розглянувши
касаційну
скаргу
приватної фірми "Будтехмонтаж"
на постанову
Харківського апеляційного господарського суду від 11.11.2008
року
у справі
№ 14/386-08 господарського суду Сумської області
за позовом
приватної фірми "Будтехмонтаж"
до
суб'єкта підприємницької діяльності -фізичної особи ОСОБА_1
про
розірвання договору
за участю представників сторін:
від позивача: не з'явилися
від відповідача: не з'явилися
ВСТАНОВИВ:
В липні 2008 року приватна фірма "Будтехмонтаж" пред'явила в суді позов до фізичної особи -суб'єкта підприємницької діяльності ОСОБА_1про розірвання договору підряду № 25/10, укладеного між сторонами 25 жовтня 2006 року.
В обґрунтування позовних вимог приватна фірма "Будтехмонтаж" зазначала, що відповідачем роботи виконано неякісно із затриманням строків здачі в експлуатацію об'єкта, що примусило позивача укласти угоду з іншим підрядником.
Рішенням господарського суду Сумської області від 11.09.2008 року (суддя Миропольський С.О.) позов задоволено.
Розірвано договір № 25/10 від 25.10.2006 року, укладений між приватною фірмою "Будтехмонтаж" та фізичною особою - підприємцем ОСОБА_1про вогнезахист металевих конструкцій автоцентра м.Харків.
Задовольняючи позов, господарський суд виходив з того, що роботи підрядником за договором виконані неякісно.
Постановою Харківського апеляційного господарського суду від 11.11.2008 року (судді Такмаков Ю.В. - головуючий, Барбашова С.В., Шевель О.В.) рішення господарського суду скасовано і прийнято нове рішення, яким в позові відмовлено.
Скасовуючи рішення місцевого господарського суду і приймаючи нове рішення про відмову у позові, апеляційна інстанція виходила з того, що позивачем не доведено факту порушення відповідачем істотних умов договору щодо їх якості, тоді як приватна фірма "Будтехмонтаж" свої зобов'язання стосовно оплати виконаних суб'єктом підприємницької діяльності-фізичною особоюОСОБА_1не виконала.
В касаційній скарзі приватна фірма "Будтехмонтаж" просить скасувати рішення господарського суду та постанову апеляційної інстанції, провадження у справі припинити, посилаючись на те, що на стадії апеляційного провадження позивач відмовився від позову, про що оформив заяву у відповідності з вимогами процесуального права. Проте апеляційна інстанція залишила її без задоволення, посилаючись на те, що Господарським процесуальним кодексом України (1798-12) на стадії апеляційного провадження не передбачена відмова від позову.
Перевіривши повноту встановлених судом обставин справи та їх юридичну оцінку, Вищий господарський суд України вважає, що касаційна скарга підлягає частковому задоволенню виходячи з наступного.
Відповідно до ст. - 111-7 Господарського процесуального кодексу України касаційна інстанція перевіряє застосування судом першої чи апеляційної інстанції норм матеріального і процесуального права на підставі фактичних обставин справи, встановлених судом першої чи апеляційної інстанції.
Скасовуючи рішення місцевого господарського суду про розірвання договору підряду № 25/10 від 25.10.2006 року, укладеного між приватною фірмою "Будтехмонтаж" та СПД ОСОБА_1., апеляційна інстанція прийшла до правильного висновку, що позивачем не доведено порушень істотних умов договору з боку відповідача. Цей висновок апеляційної інстанції підтверджується обставинами, дослідженими апеляційним господарським судом і не спростованими позивачем. Більш того, постановою Вищого господарського суду України від 30.10.2008 року залишено без змін рішення господарського суду Сумської області від 26.06.2008 року та постанова Харківського апеляційного господарського суду, якими стягнуто з приватної фірми "Будтехмонтаж" на користь СПД ОСОБА_1. 89299,0 грн. боргу за виконані роботи за договором № 25 від 25.10.2006 року, що також свідчить про необґрунтованість вимог позивача.
Наведені обставини свідчить про те, що апеляційною інстанцією підставно скасовано рішення місцевого господарського суду.
Відповідно до ст. 101 Господарського процесуального кодексу України апеляційний господарський суд розглядає справу повторно, тобто метою суду є не перевірка правильності й законності рішення суду першої інстанції, а розгляд справи повторно.
Згідно ст. 22 Господарського процесуального кодексу України позивач вправі до прийняття рішення по справі відмовитись від позову.
Господарський суд не приймає відмови від позову, якщо ця дія суперечить законодавству або порушує чиї-небудь права і охоронювані законом інтереси.
Як вбачається з касаційної скарги та заяви про відмову від позову (а.с. 67), позивач надав 11 листопада 2008 року до Харківського апеляційного господарського суду заяву про відмову від позову та скасування рішення господарського суду і припинення провадження у справі.
З протоколу судового засідання апеляційної інстанції від 11.11.2008 року вбачається, що головуючий оголосив, що колегія залишає надану приватною фірмою "Будтехмонтаж" заяву без задоволення, оскільки Господарським процесуальним кодексом України (1798-12) не передбачено відмову від позову на стадії апеляційного провадження.
Цей висновок апеляційного господарського суду є помилковим, оскільки він суперечить вищенаведеним нормам Господарського процесуального кодексу України (1798-12) , а тому погодитись з ним не можна.
Відповідно до п.4 ст.- 111-9 Господарського процесуального кодексу України касаційна інстанція за результатами розгляду касаційної скарги має право скасувати рішення першої інстанції, постанову апеляційної інстанції повністю або частково і припинення провадження з підстав, зазначених в ст. 80 Господарського процесуального кодексу України: спір не підлягає вирішенню в господарських судах України; відсутній предмет спору; є рішення господарського суду або іншого органу, який у межах своєї компетенції вирішив господарський спір між тими ж сторонами, про той же предмет і з тих же підстав; сторони уклали угоду про передачу даного спору на вирішення третейського суду; підприємство чи організацію, які є сторонами, ліквідованої сторони уклали мирову угоду і вона затверджена господарським судом.
Наведене свідчить про те, що у касаційної інстанції відсутні повноваження щодо припинення провадження у справі з підстав відмови позивача від позову, а тому вимоги касаційної скарги не можуть бути задоволені в повному обсязі.
Враховуючи викладене та керуючись 111-5, 111-7, 111-9 - 111-11 Господарського процесуального кодексу України (1798-12) , Вищий господарський суд України
ПОСТАНОВИВ:
Касаційну скаргу приватної фірми "Будтехмонтаж" задовольнити частково.
Постанову від 11.11.2008 року Харківського апеляційного господарського суду в частині прийняття нового рішення про відмову в позові скасувати і в цій частині справу № 14/386-08 направити на розгляд до господарського суду апеляційної інстанції, в решті постанову залишити без змін.
Головуючий суддя Н. Кочерова Судді О. Мамонтова М. Черкащенко