ВИЩИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД УКРАЇНИ
ПОСТАНОВА
ІМЕНЕМ УКРАЇНИ
04 лютого 2009 р.
№ 48/97-08
Вищий господарський суд України у складі колегії суддів:
головуючого
Губенко Н.М.
суддів
Барицької Т.Л. Подоляк О.А.
розглянувши у відкритому судовому засіданні касаційну скаргу
Сільськогосподарського багатофункціонального кооперативу "Росія"
на рішення від
господарського суду Харківської області 14.10.2008
у справі
№ 48/97-08
за позовом
Сільськогосподарського товариства з обмеженою відповідальністю "Сосонівка-Агро"
до
Акціонерної компанії "Харківобленерго"
про
зобов'язання вчинити дії
у судовому засіданні взяли участь представники:
- скаржника –СБК "Росія"
Крецул Л.М.;
- позивача
Васильєва Н.С.;
- відповідача
Оганян Л.А.
ВСТАНОВИВ:
Рішенням господарського суду Харківської області від 14.10.2008 у справі №48/97-08 (суддя Тихий П.В.) позов задоволено повністю, зобов'язано Акціонерну компанію "Харківобленерго" (далі –АК "Харківобленерго") укласти з Сільськогосподарським товариством з обмеженою відповідальністю "Сосонівка-Агро" (далі –СТОВ "Сосонівка-Агро") договір на постачання електроенергії для обслуговування майнового комплексу за адресою: Харківська область, Нововодолазький район, село Сосонівка.
Не погоджуючись із вказаним рішенням, Сільськогосподарський багатофункціональний кооператив "Росія" (далі –СБК "Росія") звернувся до Вищого господарського суду України з касаційною скаргою, скориставшись правом, наданим ст. 107 ГПК України, відповідно до положень якої, касаційну скаргу мають право подати також особи, яких не було залучено до участі у справі, якщо суд прийняв рішення чи постанову, що стосується їх прав і обов'язків, та просить скасувати оскаржуване рішення та прийняти нове рішення про відмову у задоволенні позовних вимог.
04.02.2009 через канцелярію Вищого господарського суду України СБК "Росія" подало уточнення до касаційної скарги, відповідно до яких просить оскаржуване рішення скасувати та передати справу на новий розгляд до господарського суду першої інстанції.
Відзиви на касаційну скаргу від СТОВ "Сосонівка-Агро" та АК "Харківобленерго" не надходили, що відповідно до ч. 2 ст. 111-2 ГПК України не перешкоджає перегляду судового рішення, що оскаржується.
Ознайомившись з матеріалами та обставинами справи на предмет надання їм місцевим господарським судом належної юридичної оцінки та повноти встановлення обставин справи, дотримання норм матеріального та процесуального права, колегія суддів Вищого господарського суду України дійшла висновку, що касаційна скарга СБК "Росія" підлягає задоволенню з наступних підстав.
Відповідно до пункту 3 статті 107 ГПК України касаційну скаргу вправі подати особи, яких не було залучено до участі у справі, якщо суд прийняв рішення, що стосується їх прав та обов'язків.
Обґрунтовуючи підстави звернення з касаційною скаргою, скаржник зазначає, що СБК "Росія" листом №133 від 17.06.2008 просив АК "Харківобленерго" тимчасово припинити постачання електричної енергії на 6 підстанцій, однак, через деякий час подача електричної енергії була відновлена АК "Харківобленерго" без заявки СБК "Росія", при цьому виявилось, що електрична енергія постачається на підставі договору №058-014 про постачання електричної енергії від 23.07.2004, укладеного між АК "Харківобленерго" та СБК "Росія", по підстанціях СБК "Росія" та по рахунках СБК "Росія" іншому споживачу –СТОВ "Сосонівка-Агро". Представник АК "Харківобленерго" документально підтвердив, що за договором №058-014 ним постачається електроенергія СТОВ "Сосонівка-Агро" на підставі ухвали господарського суду Харківської області від 25.06.2008 у справі №48/97-08 про заборону здійснювати відключення електроенергії для обслуговування майнового комплексу, який розташований в с. Сосонівка Нововодолазького району Харківської області.
На підставі рішення господарського суду Харківської області від 14.10.2008 у справі №48/97-08 СТОВ "Сосонівка-Агро" готує проект договору з АК "Харківобленерго" і саме на підстанції СБК "Росія", тоді як під час здійснення розгляду даної справи не було досліджено, що договір №058-014 про постачання електричної енергії від 23.07.2004, укладений між АК "Харківобленерго" та СБК "Росія", є чинним, розірваним не був, а його договірна сторона –СБК "Росія" навіть не був залучений до участі у справі, чим порушуються його права та охоронювані законом інтереси.
Вищий господарський суд України вважає доводи касаційної скарги обґрунтованими та такими, що слугують підставами для скасування прийнятого у даній справі судового рішення з огляду на наступне.
Місцевим господарським судом було встановлено, що:
- 30.04.2008 СТОВ "Сосонівка-Агро" із співвласниками майна реорганізованого КСП колгоспу "Росія" був укладений договір оренди належних громадянам майнових паїв –основних засобів згідно з переліком, у тому числі об'єктів нерухомості (будівлі корівників, телятників, току, зерноскладу, тощо) за адресою: Харківська область, Нововодолазький район, с. Сосонівка;
- раніше майновий комплекс використовував СБК "Росія"; 19.06.2008 представниками Нововодолазького відділення АК "Харківобленерго" було здійснено відключення майнового комплексу від постачання електроенергії.
На переконання суду касаційної інстанції, вищевстановлені місцевим господарським судом обставини справи, не є достатніми для встановлення наявності підстав для задоволення позовних вимог, оскільки першочергове питання, яке повинно було виникнути у суду, при наявності в матеріалах справи поданого АК "Харківобленерго" договору про постачання електричної енергії №058-014 від 23.07.2004, укладеного між АК "Харківобленерго" та СБК "Росія", чи припинились дані договірні відносини (з метою уникнення можливого порушення прав та інтересів договірних сторін зазначеного договору); встановити, які саме основні засоби були передані в оренду СТОВ "Сосонівка-Агро" за договором від 30.04.2008 та чи не співпадають вони з об'єктами, на які здійснювалось (здійснюється) постачання електричної енергії за договором №058-014 від 23.07.2004.
Дані обставини справи не були досліджені місцевим господарським судом, що свідчить про недотримання ним вимог, викладених у пунктах 1, 6 постанови Пленуму Верховного Суду України від 29.12.1976 № 11 "Про судове рішення" (v0011700-76) .
Відповідно до вимог ст. 111-10 ГПК України прийняття рішення, що стосується прав і обов'язків осіб, яких не було залучено до участі в справі, є підставою для скасування судового рішення і передачі справи на новий розгляд, при якому суду належить залучити до участі у справі осіб, права і обов'язки яких стосуються предмету спору, встановити їх права на спірне майно, вжити заходів щодо всебічного, повного і об'єктивного розгляду справи та ухвалення відповідного рішення.
З огляду на те, що відповідно до приписів ч. 2 ст. 111-7 ГПК України касаційна інстанція не має права встановлювати або вважати доведеними обставини, що не були встановлені у рішенні або постанові господарського суду чи відхилені ним, вирішувати питання про достовірність того чи іншого доказу, про перевагу одних доказів над іншими, збирати нові докази або додатково перевіряти докази, під час здійснення нового розгляду справи місцевий господарський суд повинен надати оцінку поданим СБК "Росія" документам, та виконати вищезазначені приписи ст. 111-10 ГПК України.
Керуючись ст. ст. 111-5, 111-7, 111-9 - 111-12 Господарського процесуального кодексу України, Вищий господарський суд України
ПОСТАНОВИВ:
Касаційну скаргу Сільськогосподарського багатофункціонального кооперативу "Росія" задовольнити.
Скасувати рішення господарського суду Харківської області від 14.10.2008 у справі №48/97-08, справу №48/97-08 направити на новий розгляд до господарського суду Харківської області.
Головуючий суддя Н.М. ГУБЕНКО Судді Т.Л. БАРИЦЬКА О.А. ПОДОЛЯК