ВИЩИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД УКРАЇНИ
ПОСТАНОВА
ІМЕНЕМ УКРАЇНИ
04 лютого 2009 р.
№ 21/50
Вищий господарський суд України у складі колегії суддів:
Божок В,С. - головуючого,
Костенко Т. Ф.,
Коробенко Г.П.,
розглянувши матеріали
касаційної скарги
гр. ОСОБА_1.
на рішення
господарського суду м. Києва від 03.07.08
у справі
господарського суду м. Києва
за позовом
Міністерства транспорту та зв'язку України
до
3-тя особа
Державного концерну "Укрморпорт" ДП "Морський торговельний порт
"Южний"
про
відсутність компетенції в сфері управління,
в судовому засіданні взяли участь представники:
позивача: не з'явились,
відповідача: не з'явились,
3-тої особи: не з'явились,
скаржника: ОСОБА_2. (дов. від 02.06.08),
ВСТАНОВИВ :
Рішенням від 03.07.08 господарського суду м. Києва визнано відсутність у державного концерну "Укрморпорт" компетенції щодо вирішення питання при прийнятті кадрових рішень при призначенні ОСОБА_1. на посаду в.о. начальника та начальника ДП "Морський торговельний порт "Южний", яке відбулось відповідно 11 вересня та 20 листопада 2007 року, визнавши, що прийняття зазначених рішень належало до виключної компетенції Міністерства транспорту та зв'язку України, в іншій частині позовних вимог провадження у справі припинено на підставі п. 4 ст. 80 ГПК України. З відповідача на користь позивача стягнуто 85 грн. витрат по сплаті державного мита та 118 грн. -на ІТЗ судового процесу.
Не погоджуючись з судовим рішенням, гр. ОСОБА_1звернувся до Вищого господарського суду України з касаційною скаргою і просить його скасувати з огляду на порушення судом норм процесуального права, закрити провадження у справі.
04.02.09 представником Міністерства транспорту та зв'язку України подано до Вищого господарського суду України заяву про перенесення слухання справи у зв'язку з неможливістю бути присутнім у даному судовому засіданні.
Колегія суддів Вищого господарського суду України, обговоривши вказану заяву, не знайшла підстав для її задоволення, оскільки цим же представником вже заявлялось клопотання про перенесення слухання і розгляд справи було відкладено, що призвело до спливу строку розгляду касаційної скарги, встановленого ст. - 111-8 ГПК України.
Колегія суддів Вищого господарського суду України, приймаючи до уваги межі перегляду справи в касаційній інстанції, проаналізувавши на підставі фактичних обставин справи застосування норм матеріального та процесуального права при винесенні оспорюваних судових актів знаходить необхідним касаційну скаргу задовольнити частково.
Як встановлено місцевим господарським судом, предметом спору у даній справі є визнання відсутності у державного концерну "Укрморпорт" компетенції щодо вирішення питання при прийнятті кадрових рішень при призначенні ОСОБА_1. на посаду в.о. начальника та начальника ДП "Морський торговельний порт "Южний".
Відповідно до чинного ГПК України (1798-12) юрисдикція господарських судів не поширюється на правовідносини, пов'язані із встановленням фактів наявності чи відсутності компетенції у юридичних осіб при прийнятті кадрових рішень щодо призначення фізичних осіб на посади.
З огляду на викладене, колегія суддів Вищого господарського суду України дійшла висновку про необхідність скасування судового рішення з передачею справи до господарського суду м. Києва для перегляду зі стадії прийняття позовної заяви.
На підставі викладеного, керуючись ст.ст. - 111-5, - 111-7, - 111-9, - 111-11 ГПК України, Вищий господарський суд України
ПОСТАНОВИВ :
Касаційну скаргу задовольнити частково.
Рішення від 03.07.08 господарського суду м. Києва у справі № 21/50 скасувати.
Справу направити до господарського суду м. Києва на новий розгляд зі стадії прийняття позовної заяви.
Головуючий Божок В.С. Судді Костенко Т.Ф. Коробенко Г.П.