ВИЩИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД УКРАЇНИ
ПОСТАНОВА
ІМЕНЕМ УКРАЇНИ
04 лютого 2009 р.
№ 2-2188/07-45/179
( Додатково див. постанову Київського апеляційного господарського суду (rs2513270) )
Вищий господарський суд України у складі колегії суддів:
головуючого
Губенко Н.М.
суддів :
Барицької Т.Л., Подоляк О.А.,
розглянувши у відкритому судовому засіданні касаційну
скаргу
ТОВ "Готельні інновації"
на постанову
від 15.10.2008 р. Київського апеляційного господарського
суду
у справі
№ 2-2188/07-45/179
за позовом
ОСОБА_1.; ОСОБА_2.
до
КП "Київське міське бюро технічної інвентаризації та реєстрації
права власності на об'єкти нерухомого майна"; КП Готель "Знання";
Печерської районної в м. Києві державної адміністрації
третя особа
ТОВ "Готельні інновації"
про
звернення стягнення на майно до статутного фонду товариства
за участю
Прокуратури м. Києва
за участю представників:
від позивача-1
- не з'явились
від позивача-2
- не з'явились
від відповідача-1
- не з'явились
від відповідача-2
- Левкович Л. А.; Мороз А.С.
від відповідача-3
- Орел Л.В.
від третьої особи
- не з'явились
від прокуратури
- Савицька О.В.
В С Т А Н О В И В:
Ухвалою Шевченківського районного суду м. Києва, залишеною без змін ухвалою апеляційного суду міста Києва, цивільну справу за позовом ОСОБА_1. та ОСОБА_2. до КП "Київське міське бюро технічної інвентаризації та реєстрації права власності на об'єкти нерухомого майна", КП Готель "Знання" та Печерської районної в м. Києві державної адміністрації, третя особа ТОВ "Готельні інновації", про звернення стягнення на майно до статутного фонду товариства передано на розгляд до господарського суду міста Києва.
Ухвалою господарського суду міста Києва від 19.06.2008 р. (суддя Балац С.В.) провадження у справі припинено на підставі п. 1 ч. 1 ст. 80 ГПК України.
Ухвала мотивована тим, що даний спір не є корпоративним в розумінні п. 4 ч. 1 ст. 12 ГПК України, а тому не підвідомчий господарським судам.
Постановою Київського апеляційного господарського суду від 15.10.2008 р. (суддя: Кондес Л.О., Куровський С.В., Михальська Ю.Б.) ухвалу скасовано, справу передано на розгляд до господарського суду міста Києва.
Постанова мотивована тим, що даний спір виник між засновниками (учасниками) ТОВ "Готельні інновації" та пов'язаний формування статутного фонду (капіталу) товариства, а тому згідно ст. 12 ГПК України дана справа підвідомча господарським судам.
Не погоджуючись з постановою, ТОВ "Готельні інновації" звернулось до Вищого господарського суду України з касаційною скаргою, в якій просить постанову скасувати, а ухвала залишити без змін, мотивуючи скаргу порушенням і неправильним застосуванням апеляційним господарським судом норм матеріального та процесуального права.
Заслухавши пояснення представників учасників судового процесу, розглянувши матеріали справи, оцінивши доводи касаційної скарги, перевіривши правильність застосування судами норм матеріального і процесуального права, колегія суддів Вищого господарського суду України прийшла до висновку, касаційна скарга не підлягає задоволенню, виходячи із наступного.
Відповідно до ч. 2 ст. 124 Конституції України юрисдикція судів поширюється на всі правовідносини, що виникають у державі.
Виходячи з конституційних положень, законодавцем встановлено у ст. 12 ГПК України, що господарським судам підвідомчі справи, що виникають з корпоративних відносин у спорах між господарським товариством та його учасником (засновником, акціонером), у тому числі учасником, який вибув, а також між учасниками (засновниками, акціонерами) господарських товариств, що пов'язані із створенням, діяльністю, управлінням та припиненням діяльності цього товариства, крім трудових спорів.
Як вбачається з матеріалів справи та встановлено судами, позивачем заявлено вимогу про звернення стягнення на майно КП Готель "Знання" до статутного фонду ТОВ "Готельні інновації", як внесок учасника до статутного фонду (капіталу) товариства.
Суд апеляційної інстанції дійшов правомірних висновків, що даний спір виник між учасниками товариства стосовно формування (створення) статутного фонду (капіталу) ТОВ "Готельні інновації", як засновників (учасників) ТОВ "Готельні інновації", а тому даний спір є корпоративним в розумінні ст. 12 ГПК України та підлягає вирішенню в господарських судах України.
За таких обставин, апеляційний господарський суд правомірно скасував помилкову ухвалу господарського суду першої інстанції та передав справу для розгляду господарському суду міста Києва.
Посилання оскаржувача на інші обставини не приймаються колегією суддів до уваги з огляду на положення ст. - 111-7 ГПК України та з підстав їх суперечності матеріалам справи.
Відповідно до п. 1 ст. - 111-9 ГПК України касаційна інстанція за результатами розгляду касаційної скарги має право залишити постанову суду апеляційної інстанції без змін, а скаргу без задоволення.
Касаційна скарга залишається без задоволення, коли суд визнає, що постанова апеляційного господарського суду прийнята з дотриманням вимог матеріального та процесуального права.
Твердження оскаржувача про порушення і неправильне застосування апеляційним господарським судом норм законодавства при прийнятті постанови не знайшли свого підтвердження, в зв'язку з чим підстав для зміни чи скасування законного та обґрунтованого судового акту колегія суддів не вбачає.
Керуючись ст. ст. - 111-5, - 111-7, - 111-9, - 111-11 ГПК України, суд
ПОСТАНОВИВ:
Касаційну скаргу ТОВ "Готельні інновації" залишити без задоволення.
Постанову Київського апеляційного господарського суду від 15.10.2008 р. у справі № 2-2188/07-45/179 залишити без змін.
Головуючий, суддя Н. Губенко
С у д д і Т. Барицька
О. Подоляк