ВИЩИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД УКРАЇНИ
ПОСТАНОВА
ІМЕНЕМ УКРАЇНИ
03 лютого 2009 р.
№ 29/241-08
Вищий господарський суд України у складі колегії суддів:
Муравйов О. В. –головуючий
Полянський А. Г.
Фролова Г. М.
розглянувши у відкритому судовому засіданні касаційну скаргу
Підприємства об'єднання громадян "Українська юридична компанія" "Всеукраїнської організації інвалідів" "Союз організацій інвалідів України"
на постанову
Харківського апеляційного господарського суду від 21.10.2008 року
у справі
№ 29/241-08 Господарського суду Харківської області
за позовом
Підприємства об'єднання громадян "Українська юридична компанія" "Всеукраїнської організації інвалідів" "Союз організацій інвалідів України" в особі директора Івана Радика, що діє на підставі статуту та наказу про призначення, що дії в інтересах і за дорученням підприємства Kregor Holdings LTD, яке є юридичною особою за законодавством Британських Вірджинських островів, дата реєстрації 07/03/2008, реєстраційний номер 1468878 в особі директора Androula Charilaou
до третя особа
Товариства з обмеженою відповідальністю "Інтенсивник –А" Міністерство оборони України
про визнання рішення Постійно діючого
третейського суду при товарній біржі "Санвест" по третейській справі №05/ПТС-08 та видачу наказу
за позовною заявою: Підприємства об'єднання громадян "Українська юридична компанія" "Всеукраїнської організації інвалідів" "Союз організацій інвалідів України" в особі директора Івана Радика, що діє на підставі статуту та наказу про призначення, що дії в інтересах і за дорученням підприємства Kregor Holdings LTD, яке є юридичною особою за законодавством Британських Вірджинських островів, дата реєстрації 07/03/2008, реєстраційний номер 1468878 в особі директора Androula Charilaou
до: Товариства з обмеженою відповідальністю "Інтенсивник –А"
про: визнання права власності на об'єкти нерухомого майна –нежитлові приміщення та спонукання до державної реєстрації
 
За участю представників сторін: від позивача: від відповідача: від третьої особи:
Радик І. - директор не з'явились не з'явились
В С Т А Н О В И В:
Підприємство об'єднання громадян "Українська юридична компанія" "Всеукраїнської організації інвалідів" "Союз організацій інвалідів України" в особі директора Івана Радика, що діє на підставі статуту та наказу про призначення, що дії в інтересах і за дорученням підприємства Kregor Holdings LTD, яке є юридичною особою за законодавством Британських Вірджинських островів, звернувся до Постійно діючого третейського суду при товарній біржі "Санвест" з позовом до Товариства з обмеженою відповідальністю "Інтенсивник-А" про визнання права власності на об'єкти нерухомого майна - нежитлові приміщення та спонукання до державної реєстрації.
Рішенням Постійно діючого третейського суду при товарній біржі "Санвест" від 28.04.2008 року по справі № 05/ПТС-08 позов Підприємства об'єднання громадян "Українська юридична компанія" "Всеукраїнської організації інвалідів" "Союз організацій інвалідів України" задоволено: визнано за ТОВ "Інтенсивник-А" право власності на об'єкти нерухомого майна - нежитлові приміщення, що розташовані на земельній ділянці орієнтовною загальною площею 4,57га та знаходяться за адресою у м. Києві по вул. Туполева, 8 і зобов'язано КП "Київське міське бюро технічної інвентаризації та реєстрації права власності на об'єкти нерухомого майна" зареєструвати їх на праві власності.
Ухвалою Господарського суду Харківської області від 21.05.2008 року по справі № 29/241-08 (суддя Тихий В. П.) за заявою позивача виданий наказ за резолютивною частиною рішення третейського суду.
Ухвалою Господарського суду Харківської області від 01.08.2008 року в цій же справі виданий наказ згідно додаткового рішення цього ж третейського суду від 07.05.2008 року.
Постановою Харківського апеляційного господарського суду від 21.10.2008 року по справі №29/241-08 (головуючий суддя Олійник В., судді Гончар Т., Кравець Т.) апеляційні скарги Міністерства оборони України задоволено: рішення Постійно діючого третейського суду при товарній біржі "Санвест" від 28.04.2008 року та від 07.05.2008 року по третейській справі №05/ПТС-08 скасовано. Ухвали Господарського суду Харківської області від 21.05.2008 року та від 01.08.2008 року по справі №29/241-08 скасовано та прийнято нове рішення. В задоволенні заяви Підприємства об'єднання громадян "Українська юридична компанія" "Всеукраїнської організації інвалідів" "Союз організацій інвалідів України" м. Харків в особі Директора Івана Радика, що діє на підставі статуту та наказу про призначення, що діє в інтересах та за дорученням підприємства Kregor Holdings LTD, яке є юридичною особою за законодавством Британських Вірджинських островів, дата реєстрації 07/03/2008, реєстраційний номер 1468878 в особі Директора Androula Charilaou про визнання рішення Постійно діючого третейського суду при товарній біржі "Санвест" по третейській справі № 05/ПТС-08 та видачу наказу відмовлено.
Підприємство об'єднання громадян "Українська юридична компанія" "Всеукраїнської організації інвалідів" "Союз організацій інвалідів України" звернулося до Вищого господарського суду України з касаційною скаргою на постанову Харківського апеляційного господарського суду України від 21.10.2008 року, в якій стверджує про порушення апеляційним судом норм матеріального та процесуального права, у зв'язку з чим просить скасувати оскаржену постанову, а рішення Постійно діючого третейського суду при товарній біржі "Санвест" від 28.04.2008 року та 01.08.2008 року по справі № 05/ПТС-08 та ухвали Господарського суду Харківської області від 21.05.2008 року та від 01.08.2008 року по справі №29/241-08 залишити в силі.
Відзив на касаційну скаргу не надходив, що не перешкоджає її розгляду по суті.
Представники відповідача та третьої особи в судове засідання касаційної інстанції не з'явились, хоча про дату, час та місце розгляду скарги повідомлені заздалегідь належним чином.
Враховуючи особливості розгляду справи в касаційній інстанції, передбачені ст. ст. 111-5, 111-7 Господарського процесуального кодексу України, колегія суддів вважає за можливе розглянути справу за наявними матеріалами без участі представників сторін.
За згодою представника позивача в судовому засіданні 03.02.2009 року оголошені вступна та резолютивна частина постанови Вищого господарського суду України.
Заслухавши суддю-доповідача, пояснення представника позивача, перевіривши наявні матеріали справи на предмет правильності юридичної оцінки обставин справи та повноти їх встановлення в рішенні у даній справі, колегія суддів вважає, що касаційна скарга не підлягає задоволенню з наступних підстав.
Відповідно до вимог статей 108, 111-7 Господарського процесуального кодексу України Вищий господарський суд України переглядає за касаційною скаргою (поданням) рішення місцевих господарських судів та постанови апеляційних господарських судів та на підставі встановлених фактичних обставин справи перевіряє застосування судом першої чи апеляційної інстанції норм матеріального і процесуального права.
Підставою для скасування або зміни рішення місцевого чи апеляційного господарського суду або постанови апеляційного господарського суду є порушення або неправильне застосування норм матеріального чи процесуального права.
Апеляційним судом встановлено, що 15.05.2008 року Підприємство об'єднання громадян "Українська юридична компанія" "Всеукраїнської організації інвалідів" "Союз організацій інвалідів України" в особі Директора Івана Радика, що діє на підставі статуту та наказу про призначення, що діє в інтересах та за дорученням підприємства Kregor Holdings LTD, яке є юридичною особою за законодавством Британських Вірджинських островів, дата реєстрації 07.03.2008 року, реєстраційний номер 1468878 в особі Директора Androula Charilaou звернулось із заявою до Господарського суду Харківської області про визнання рішення Постійно діючого третейського суду при товарній біржі "Санвест" від 31.03.2008 року по справі № 05/ПТС-08 та видачу Наказу про примусове виконання вказаного рішення третейського суду.
Ухвалою господарського суду від 15.05.2008 року дану заяву було прийнято до провадження, розгляд її було призначено на 21.05.2008 року.
Апеляційним судом встановлено, що судом першої інстанції не були витребувані із Постійно діючого третейського суду при товарній біржі "Санвест" третейська справа, регламент суду, документи, які б підтверджували повноважний склад суду, оскільки судом або суддею не постановлялись ухвали про витребування таких документів та матеріалів третейської справи, такі ухвали в матеріалах справи відсутні, в протоколі судового засідання відсутні будь-які дані про дослідження вказаних документів та матеріалів третейської справи.
В матеріалах справи також відсутні дані про належне повідомлення сторін про час та місце розгляду справи, оскільки відсутні поштові відправлення про повідомлення сторін.
Також апеляційним судом встановлено, що не зважаючи на зазначене та те, що заявник звернувся до Господарського суду Харківської області із заявою саме про визнання рішення Постійно діючого третейського суду при товарній біржі "Санвест" від 31.03.2008 року по справі №05/ПТС-08 та видачу Наказу про примусове виконання вказаного рішення третейського суду, якого Постійно діючий третейський суд товарній біржі "Санвест" не приймав, проте на шостий день після прийняття вказаної заяви до провадження суду, а саме 21.05.2008 року Господарський суд Харківської області постановив ухвалу по справі № 29/241-08, якою визнав рішення Постійно діючого третейського суду при товарній біржі "Санвест" від 28.04.2008 року по справі № 05/ПТС-08 законним та постановив видати наказ суду наступного змісту:
"Визнати право власності Товариства з обмеженою відповідальністю "Інтенсивник-А" (04208, м. Київ, вул. Василя Порика, буд. 17; зареєстровано Державним реєстратором Подільської районної у м. Києві державної адміністрації 27.12.2007 року код ЄДРПУО 35669308) на об'єкти нерухомого майна - нежитлові приміщення (будівлі, споруди), що розташовані на земельній ділянці орієнтовною загальною площею 4,57 (чотири цілі п'ятдесят сім сотих) га, знаходяться за адресою у м. Києві по вул. Туполева, 8 (військове містечко № 118), серед яких:
- приміщення № 8 літ. "З" вул. Туполева, м. Київ, Шевченківський р-н, загальною площею приміщень 2090,5 кв. м. (основна 2090,5);
- приміщення № 8 літ. "Є" вул. Туполева, м. Київ, Шевченківський р-н, загальною площею приміщень 224,2 кв. м. (основна - 124, 0, допоміжна - 100,2);
- приміщення № 8 літ. "І" вул. Туполева, м. Київ, Шевченківський р-н, загальною площею приміщень 294, 3 кв. м. (основна - 276, 4, допоміжна -17,9);
- приміщення № 8 літ. "К" вул. Туполева, м. Київ, Шевченківський р-н, загальною площею приміщень 877,5 кв. м. (основна-451, 5, допоміжна-426,0);
- приміщення № 8 літ. "М" вул. Туполева, м. Київ, Шевченківський р-н, загальною площею приміщень 220,3 кв. м. (основна -165, 7, допоміжна - 54,6);
- приміщення № 8 літ. "Н" вул. Туполева, м. Київ, Шевченківський р-н, загальною площею приміщень 103,2 кв. м. (основна - 89, 5, допоміжна -13,7);
- приміщення № 8 літ. "О" вул. Туполева, м. Київ, Шевченківський р-н, загальною площею приміщень 609,7 кв. м. (основна - 481,4, допоміжна - 128,3);
- приміщення № 8 літ. "С" вул. Туполева, м. Київ, Шевченківський р-н, загальною площею приміщень 884,0 кв. м. (основна-452, 6, допоміжна-431,4);
- приміщення № 8 літ. "У" вул. Туполева, м. Київ, Шевченківський р-н, загальною площею приміщень 725,0 кв. м. (основна - 725,0);
- приміщення № 8 літ. "Ч" вул. Туполева, м. Київ, Шевченківський, загальною площею приміщень 733,0 кв. м.
а також:
- приміщення № 8 літ. "Ж" вул. Туполева, м. Київ, Шевченківський р-н загальною площею приміщень яка реально існує;
- приміщення № 8 літ. "Ф" вул. Туполева, м. Київ, Шевченківський р. загальною площею приміщень, яка реально існує;
- приміщення № 8 літ. "Т" вул. Туполева, загальною площею приміщень яка реально існує;
- приміщення № 8 літ. "П" вул. Туполева, м. Київ, Шевченківський р-н загальною площею приміщень яка реально існує;
- приміщення № 8 літ. "Р" вул. Туполева, м. Київ, Шевченківський р-н загальною площею приміщень яка реально існує;
Зобов'язати Комунальне підприємство "Київське міське бюро технічно інвентаризації та реєстрації права власності на об'єкти нерухомого майна" зареєструвати на праві власності Товариства з обмеженою відповідальністю "Інтенсивник - А" (04208, м. Київ, вул. Василя Порика, буд. 17; зареєстровано Державним реєстратором Подільської районної у м. Києві державної адміністрації 27 грудня 2007 р.) на об'єкти нерухомого майна –нежитлові приміщення (будівлі, споруди), що розташовані на земельній ділянці орієнтовною загальною площею 4,57 (чотири цілі п'ятдесят сім сотих) га, знаходяться за адресою у м. Києві по вул. Туполева, 8 (військове містечко № 118), серед яких :
- приміщення № 8 літ. "З" вул. Туполева, м. Київ, Шевченківський р-н, загальною площею приміщень 2090,5 кв. м. (основна 2090,5);
- приміщення № 8 літ. "Є" вул. Туполева, м. Київ, Шевченківський р-н, загальною площею приміщень 224,2 кв. м. (основна - 124, 0, допоміжна - 100,2);
- приміщення № 8 літ. "І" вул. Туполева, м. Київ, Шевченківський р-н, загальною площею приміщень 294, 3 кв. м. (основна - 276, 4, допоміжна -17,9);
- приміщення № 8 літ. "К" вул. Туполева, м. Київ, Шевченківський р-н, загальною площею приміщень 877,5 кв. м. (основна-451, 5, допоміжна-426,0);
- приміщення № 8 літ. "М" вул. Туполева, м. Київ, Шевченківський р-н, загальною площею приміщень 220,3 кв. м. (основна -165, 7, допоміжна - 54,6);
- приміщення № 8 літ. "Н" вул. Туполева, м. Київ, Шевченківський р-н, загальною площею приміщень 103,2 кв. м. (основна - 89, 5, допоміжна -13,7);
- приміщення № 8 літ. "О" вул. Туполева, м. Київ, Шевченківський р-н, загальною площею приміщень 609,7 кв. м. (основна - 481,4, допоміжна - 128,3);
- приміщення № 8 літ. "С" вул. Туполева, м. Київ, Шевченківський р-н, загальною площею приміщень 884,0 кв. м. (основна-452, 6, допоміжна-431,4);
- приміщення № 8 літ. "У" вул. Туполева, м. Київ, Шевченківський р-н, загальною площею приміщень 725,0 кв. м. (основна - 725,0);
- приміщення № 8 літ. "Ч" вул. Туполева, м. Київ, Шевченківський, загальною площею приміщень 733,0 кв. м.
а також:
- приміщення № 8 літ. "Ж" вул. Туполева, м. Київ, Шевченківський р-н загальною площею приміщень яка реально існує;
- приміщення № 8 літ. "Ф" вул. Туполева, м. Київ, Шевченківський р. загальною площею приміщень, яка реально існує;
- приміщення № 8 літ. "Т" вул. Туполева, загальною площею приміщень яка реально існує;
- приміщення № 8 літ. "П" вул. Туполева, м. Київ, Шевченківський р-н загальною площею приміщень яка реально існує;
- приміщення № 8 літ. "Р" вул. Туполева, м. Київ, Шевченківський р-н загальною площею приміщень яка реально існує.
Направити окреме повідомлення в Міністерство оборони України в особі директора Державного департаменту надлишкового майна та земель Кириллова Віктора Дмитровича, що діє на підставі довіреності Міністра оборони України від 22 лютого 2008 р. № 220/693/д (03049, м. Київ, Повітрофлотський пр-т, 28а, тел./факс: (044) 243-64-76, Одержувач: Міністерство оборони України банк отримувача: ОПЕРУ Державного казначейства України; ЄДРПОУ 00034022; код банку (МФО) 820172 рахунок № 35 227 031 003 192; призначення платежу: інвестування будівництва житла для військовослужбовців згідно з договором без ПДВ) на предмет того, що у випадку не належного виконання інвестиційного договору, - останній має право на звернення до суду із заявою про видачу виконавчого документу про примусове стягнення із Відповідача на його користь суми у розмірі 10 % відповідно до п. 7.7. Договору про спільну діяльність у будівництві житла (без об'єднання вкладів учасників) у термін не пізніше ніж 22 червня 2008 p., що складає 4 570 000, 00 гривень та решту суми, що складає 90 % від частки Сторони-2 та у грошовому еквіваленті складає 41130 000, 00 гривень згідно п.3.1 цього доповнення до договору Стороні-1 на рахунок вказаний Стороною-1 рахунок не пізніше 31 грудня 2008 p., що вказано у п.3.1 цього доповнення до договору."
В мотивувальній частині зазначеної ухвали Господарський суд Харківської області вказав, що суд розглянув матеріалами справи №05/ПТС-08. В той же час апеляційний суд встановив, що судом першої інстанції такий запис в зазначеній ухвалі про розгляд матеріалів справи №05/ПТС-08 зроблений явно по надуманим мотивам, оскільки вказана третейська справа до суду першої інстанції не надходила.
Постійно діючий третейський суд при товарній біржі "Санвест" 07.05.2008 року прийняв додаткове рішення по справ №05 П ТС-08, яким задовольнив заяву Підприємства об'єднання громадян "Українська юридична компанія" "Всеукраїнської організації інвалідів" "Союз організацій інвалідів України" м. Харків в особі Директора Івана Радика, що діє на підставі статуту та наказу про призначення, що діє в інтересах та за дорученням підприємства Kregor Holdings LTD, яке є юридичною особою за законодавством Британських Вірджинських островів, дата реєстрації 07.03.2008 року, реєстраційний номер 1468878 в особі Директора Androula Charilaou та виклав резолютивну частину рішення Постійно діючого третейського суду при товарній біржі "Санвест" від 28.04.2008 року по справі № 05 ПТС-08 в новій редакції.
25.07.2008 року Підприємство об'єднання громадян "Українська юридична компанія" "Всеукраїнської організації інвалідів" "Союз організацій інвалідів України" звернулось із заявою до Господарського суду Харківської області про визнання додаткового рішення Постійно діючого третейського суду при товарній біржі "Санвест" від 07.05.2008 року по справі № 05/ПТС-08 та видачу Наказу про примусове виконання вказаного рішення третейського суду.
Апеляційним судом встановлено, що не прийнявши вказану заяву до провадження суду та не постановивши відповідну ухвалу про зазначене, ухвалою Господарського суду Харківської області від 01.08.2008 року вказану заяву було задоволено визнано законним рішення Постійно діючого третейського суду при товарній біржі "Санвест" від 07.05.2008 року по справі № 05/ПТС-08 та постановлено видати відповідний Наказ згідно додаткового рішення Постійно діючого третейського суду при товарній біржі "Санвест" від 07.05.2008 року по справі № 05/ПТС-08, а саме:
"Видати наказ на підставі додаткового рішення постійно діючого третейського суду при Товарній біржі "Санвест" від 07.05.08 року по справі №05/ПТС-08 наступного змісту:
"Визнати право власності Товариства з обмеженою відповідальністю
 
"Інтенсивник - А" (04208, м. Київ, вул. Василя Порика, буд. 17; зареєстровано Державним реєстратором Подільської районної у м. Києві державної адміністрації 27.12.2007 року) об'єкти нерухомого майна - нежитлові приміщення (будівлі споруди), що розташовані на земельній ділянці орієнтовною загальною площею 4,57 (чотири цілі п'ятдесят сім сотих) га, знаходяться за адресою у м. Києві по вул. Туполева, 8 (військове містечко і№ 118), серед яких :
- будівля літ. "З" вул. Туполева, 8 м. Київ, Шевченківський р-н, загальною площею 2090,5 кв. м. (основна 2090,5);
- будівля літ. "Є" вул. Туполева, 8 м. Київ, Шевченківський р-н, загальною площею 224,2 кв. м. (основна -124,0, допоміжна -100,2);
- будівля літ. "І" вул. Туполева, 8 м. Київ, Шевченківський р-н, загальною площею 294, 3 кв. м. (основна - 276,4, допоміжна -17,9);
- будівля літ. "К" вул. Туполева, 8 м. Київ, Шевченківський р-н, загальною площею 877,5 кв. м. (основна - 451,5, допоміжна - 426,0);
- будівля літ. "М" вул. Туполева, 8 м. Київ, Шевченківський р-н, загальною площею 220,3 кв. м. (основна -165,7, допоміжна - 54,6);
- будівля літ. "Н" вул. Туполева, 8 м. Київ, Шевченківський р-н, загальною площею 103,2 кв. м. (основна - 89,5, допоміжна -13,7);
- будівля літ. "О" вул. Туполева, 8 м. Київ, Шевченківський р-н, загальною площею 609,7 кв. м. (основна-481,4, допоміжна-128,3);
- будівля літ. "С" вул. Туполева, 8 м. Київ, Шевченківський р-н, загальною площею 884,0 кв. м. (основна - 452,6, допоміжна - 431,4);
- будівля літ. "У" вул. Туполева, 8 м. м. Київ, Шевченківський площею 725,0 кв. м. (основна - 725,0);
- будівля літ. "Ч" вул. Туполева, 8 м. Київ, Шевченківський р-н, загальною площею 733, 0 кв. м. (основна - 733, 0);
а також:
- споруда літ. "Ж" вул. Туполева, 8 м. Київ, Шевченківський р-н, загальною площею згідно технічного паспорту;
- споруда літ. "Ф" вул. Туполева, 8 м. Київ, Шевченківський р-н, загальною площею згідно технічного паспорту;
- споруда літ. "Т" вул. Туполева, 8 м. Київ, Шевченківський р-н, загальною площею згідно технічного паспорту;
- споруда я літ. "П" вул. Туполева, 8 м. Київ, Шевченківський р-н, загальною площею згідно технічного паспорту;
- споруда літ. "Р" вул. Туполева, 8 м. Київ, Шевченківський р-н, загальною площею згідно технічного паспорту.
Зобов'язати Комунальне підприємство "Київське міське бюро технічної інвентаризації та реєстрації права власності на об'єкти нерухомого майна" зареєструвати на праві власності Товариства з обмеженою відповідальністю "Інтенсивник - А" (04208, м. Київ, вул. Василя Порика, буд. 17; зареєстровано Державним реєстратором Подільської районної у м. Києві державної адміністрації 27 грудня 2007 р.) об'єкти нерухомого майна - нежитлові приміщення (будівлі споруди), що розташовані на земельній ділянці орієнтовною загальною площею 4, 57 (чотири цілі п'ятдесят сім сотих) га, знаходяться за адресою у м. Києві по вул. Туполева, 8 (військове містечко і№ 118), серед яких:
- будівля літ. "З" вул. Туполева, 8 м. Київ, Шевченківський р-н, загальною площею 2090,5 кв. м. (основна 2090,5);
- будівля літ. "Є" вул. Туполева, 8 м. Київ, Шевченківський р-н, загальною площею 224,2 кв. м. (основна -124,0, допоміжна -100,2);
- будівля літ. "І" вул. Туполева, 8 м. Київ, Шевченківський р-н, загальною площею 294,3 кв. м. (основна - 276,4, допоміжна -17,9);
- будівля літ. "К" вул. Туполева, 8 м. Київ, Шевченківський р-н, загальною площею 877,5 кв. м. (основна - 451,5, допоміжна - 426,0);
- будівля літ. "М" вул. Туполева, 8 м. Київ, Шевченківський р-н, загальною площею 220,3 кв. м. (основна -165,7, допоміжна - 54,6);
- будівля літ. "Н" вул. Туполева, 8 м. Київ, Шевченківський р-н, загальною площею 103,2 кв. м. (основна - 89,5, допоміжна -13,7);
- будівля літ. "О" вул. Туполева, 8 м. Київ, Шевченківський р-н, загальною площею 609,7 кв. м. (основна-481,4, допоміжна-128,3);
- будівля літ. "С" вул. Туполева, 8 м. Київ, Шевченківський р-н, загальною площею 884,0 кв. м. (основна - 452,6, допоміжна - 431,4);
- будівля літ. "У" вул. Туполева, 8 м. Київ, Шевченківський р-н, площею 725,0 кв. м. (основна - 725,0);
- будівля літ. "Ч" вул. Туполева, 8 м. Київ, Шевченківський р-н, загальною площею 733,0 кв. м. (основна - 733,0);
- а також:
- споруда літ. "Ж" вул. Туполева, 8 м. Київ, Шевченківський р-н, загальною площею згідно технічного паспорту;
- споруда літ. "Ф" вул. Туполева, 8 м. Київ, Шевченківський р-н, загальною площею згідно технічного паспорту;
- споруда літ. "Т" вул. Туполева, 8 м. Київ, Шевченківський р-н, загальною площею згідно технічного паспорту;
- споруда я літ. "П" вул. Туполева, 8 м. Київ, Шевченківський р-н, загальною площею згідно технічного паспорту;
- споруда літ. "Р" вул. Туполева, 8 м. Київ, Шевченківський р-н, загальною площею згідно технічного паспорту.
Направити окреме повідомлення в Міністерство оборони України в особі директора Державного департаменту надлишкового майна та земель Кириллова Віктора Дмитровича, що діє на підставі довіреності Міністра оборони України від 22.02.2008 року № 220/693/д (03049, м. Київ, Повітрофлотський пр-т, 28а, тел./факс: (044) 243-64-76, Одержувач: Міністерство оборони України банк отримувача: ОПЕРУ Державного казначейства України; ЄДРПОУ 00034022; код банку (МФО) 820172 рахунок № 35 227 031 003 192; призначення платежу: інвестування будівництва житла для військовослужбовців згідно з договором без ПДВ) на предмет того, що у випадку неналежного виконання інвестиційного договору, - останній має право на звернення до суду із заявою про видачу виконавчого документу про примусове стягнення із Відповідача на його користь суми у розмірі 10 % відповідно до п. 7.7. Договору про спільну діяльність у будівництві житла (без об'єднання вкладів учасників) у термін не пізніше ніж 22.06.2008 pоку, що складає 4 700 000, 00 гривень та решту суми, що складає 90 % від частки Сторони-2 та у грошовому еквіваленті складає 41 130 000, 00 гривень згідно п.3.1 цього доповнення до договору Стороні-1 на рахунок вказаний Стороною-1 рахунок не пізніше 31 грудня 2008 pоку, що вказано у п. 3.1 цього доповнення до договору.
Загальна сума, котра підлягає виплаті Стороні-1 за цим договором складає 45 700 000, 00 гривень, що складає 50 % вартості загальної площі Об'єктів спільної діяльності."
Ухвалою Харківського апеляційного господарського суду від 23.09.2008 року по справі № 29/241-08 зобов'язала:
- Постійно діючий третейський суд при товарній біржі "Санвест" направити до Харківського апеляційного господарського суду до 21.10.2008 року матеріали третейської справи № 05/ПТС-08;
- Товарну біржу "Санвест" направити до Харківського апеляційного господарського суду до 21.10.2008 року належно завірені копії установчих документів, довідку про державну реєстрацію, рішення про утворення постійно діючого третейського суду, Положення про постійно діючий третейський суд, затверджений регламент третейського суду, затверджений список третейських суддів;
- Підприємство об'єднання громадян "Українська юридична компанія" "Всеукраїнської організації інвалідів" "Союз організацій інвалідів України" м. Харків в особі Директора Івана Радика направити до Харківського апеляційного І господарського суду до 21.10.2008 року наказ про призначення останнього директором та легалізацію доручення від підприємства Kregor Holdings LTD, яке є юридичною особою за законодавством Британських Вірджинських островів,дата реєстрації 07.03.2008 року, реєстраційний номер 1468878 в особі Директора Androula Charilaou.
Зазначена ухвала вказаними особами не виконана.
Апеляційним судом встановлено, що 21.10.2008 року при розгляді справи по суті представник Підприємства об'єднання громадян "Українська юридична компанія" "Всеукраїнської організації інвалідів" "Союз організацій інвалідів України" м. Харків в особі Директора Івана Радика, що діє на підставі статуту та наказу про призначення, що діє в інтересах та за дорученням підприємства Kregor Holdings LTD, яке є юридичною особою за законодавством Британських Вірджинських островів, дата реєстрації 07/03/2008, реєстраційний номер 1468878 в особі Директора Androula Charilaou, заявив, що у нього відсутня довіреність, в цивільно-правовому розумінні, від підприємства Kregor Holdings LTD, яке є юридичною особою за законодавством Британських Вірджинських островів, дата реєстрації 07.03.2008 року, реєстраційний номер 1468878 в особі Директора Androula Charilaou.
Також судом апеляційної інстанції встановлено, що Підприємство Kregor Holdings LTD, яке є юридичною особою за законодавством Британських Вірджинських островів, дата реєстрації 07.03.2008 року, реєстраційний номер 1468878, є нерезидентом України.
Стаття 6 Закону України "Про третейські суди" передбачає, що третейські суди не можуть розглядати справи, коли хоча б одна із сторін є нерезидентом України.
Крім того, із змісту рішення третейського суду, на примусове виконання якого місцевим господарським судом виданий наказ, вбачається, що внаслідок рішення третейського суду відбулося незаконне відчуження майна, що належало Міністерству оборони України.
З урахуванням наведеного, колегії суддів погоджується з висновком апеляційного суду, що при таких обставинах рішення Постійно діючого третейського суду при товарній біржі "Санвест" від 28.04.2008 року та від 07.05.2008 року по третейській справі № 05/ПТС-08 підлягають скасуванню, оскільки Постійно діючий третейський суд при товарній біржі "Санвест" не мав право розглядати справу позовом підприємства Kregor Holdings LTD, яке є юридичною особою за законодавством Британських Вірджинських островів, дата реєстрації 07.03.2008 року, реєстраційний номер 1468878, яке є нерезидентом України, а Підприємство об'єднання громадян "Українська юридична компанія" "Всеукраїнської організації інвалідів" "Союз організацій інвалідів України" м. Харків в особі Директора Івана Радика також не мало права для звернення до третейського суду за захистом прав та охоронюваних інтересів стосовно нерезидента України Підприємства Kregor Holdings LTD, яке є юридичною особою за законодавством Британських Вірджинських островів, дата реєстрації 07.03.2008 року, реєстраційний номер 1468878, а діяло на свій розсуд та без належно оформленого доручення останнього.
Також колегія суддів погоджується з думкою апеляційного суду, що ухвали Господарського суду Харківської області від 21.05.2008 року та від 01.08.2008 року по справі №29/241-08 також не можуть бути залишеними в силі, оскільки постановлені явно незаконно.
Посилання скаржника на неповідомлення апеляційним судом сторін про дату та час слухання, колегією відхиляється, оскільки згідно відбитку штампу апеляційного суду ухвалу від 23.09.2008 року про відкладення розгляду справи надіслано 29.09.2008 року в кількості 5 примірників, а в матеріалах справи відсутні докази повернення надісланих поштових конвертів.
Твердження скаржника про неправомірність прийняття до провадження Харківським апеляційним господарським судом апеляційної скарги Міністерства оборони України не приймаються, оскільки касаційна скарга стосується лише постанови від 21.10.2008 року.
Колегія суддів Вищого господарського суду України вважає, що висновки апеляційного суду відповідають встановленим обставинам справи, доводи касаційної скарги їх не спростовують, а тому підстав для зміни чи скасування оскаржуваних рішень не вбачається.
Керуючись ст. 111-5, 111-7, 111-9, 111-11 Господарського процесуального кодексу України, суд, -
П О С Т А Н О В И В:
Касаційну скаргу Підприємства об'єднання громадян "Українська юридична компанія" "Всеукраїнської організації інвалідів" "Союз організацій інвалідів України" залишити без задоволення.
Постанову Харківського апеляційного господарського суду від 21.10.2008 року по справі №29/241-08 Господарського суду Харківської області залишити без змін.
Головуючий суддя О. В. Муравйов
Судді А. Г. Полянський
Г. М. Фролова