ВИЩИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД УКРАЇНИ
ПОСТАНОВА
ІМЕНЕМ УКРАЇНИ
02 лютого 2009 р.
№ 23-6/9-08-21
Вищий господарський суд України у складі колегії суддів:
Карабаня В.Я. -головуючого,
Ковтонюк Л.В.,
Чабана В.В.,
розглянувши у відкритому судовому засіданні матеріали касаційної
скарги
Товариства з обмеженою відповідальністю "ТРК "Ефір", м.Одеса
на
постанову Одеського апеляційного господарського суду від
16.10.2008р.
у справі
господарського суду Одеської області №23-6/9-08-21
за позовом
ОСОБА_1, ОСОБА_2, м.Одеса
до
третя особа
ОСОБА_3, м.Одеса Товариство з обмеженою відповідальністю "ТРК
"Ефір"
про
розірвання договору купівлі -продажу корпоративних прав
за участю представників сторін:
від позивачів -ОСОБА_2.;
від відповідача -ОСОБА_4.;
від третьої особи -ОСОБА_5.
У С Т А Н О В И В:
13.05.2008р. ухвалою господарського суду Одеської області (суддя Демешин О.А.) скасовано заходи забезпечення позову, вжиті відповідно до ухвали господарського суду Одеської області від 23.01.2007р. у вигляді заборони державним реєстраторам виконавчого комітету Одеської міської ради здійснювати державну реєстрацію змін до установчих документів ТОВ "ТРК "Ефір" та накладення арешту на майно та грошові кошти, що належать ТОВ "ТРК "Ефір" на суму 449 149,61грн. Суд, зважаючи на предмет спору, який виник між позивачами та відповідачем щодо розірвання укладеного 04.12.2007р. між ними договору купівлі -продажу корпоративних прав, а також те, що довготривала дія (4 місяці) зазначених заходів може негативно вплинути на господарську діяльність ТОВ "ТРК "Ефір", дійшов висновку про скасування вжитих заходів забезпечення позову.
16.10.2008р. постановою Одеського апеляційного господарського суду (судді: Картере В.І. -головуючий, Жеков В.І., Пироговський В.Т.) ухвалу місцевого суду від 13.05.2008р. скасовано, мотивуючи тим, що невжиття заходів до забезпечення позову може утруднити чи зробити неможливим виконання рішення суду.
У касаційній скарзі ТОВ "ТРК "Ефір" зазначали, що при скасуванні законної ухвали місцевого суду, апеляційним судом не було взято до уваги неспіврозмірність вжитих заходів забезпечення позову до заявлених позивачами вимог, а також на те, що ці заходи негативно впливають на господарську діяльність підприємства, яке тривалий час працює на ринку телекомунікаційних послуг, одержує стабільний прибуток та має хорошу репутацію у споживачів, тому постанову апеляційного суду просили скасувати.
Заслухавши представників сторін та проаналізувавши касаційну скаргу на предмет її обґрунтованості у сукупності з іншими матеріалами справи, колегія погоджується з доводами заявника. Оскільки, викладені в постанові апеляційного господарського суду висновки не ґрунтуються на матеріалах справи, тому не можуть бути підставою для скасування законної ухвали місцевого суду, який виходячи з предмету спору та вимог розділу Х Господарського процесуального кодексу України (1798-12) , правомірно скасував заходи забезпечення позову, вжиті відповідно до ухвали господарського суду Одеської області від 23.01.2007р.
Крім того, як убачається із матеріалів справи, договір, про розірвання якого було заявлено позов, укладено між фізичними особами, тому судам, під час розгляду справи, слід обговорити питання щодо підвідомчістю цього спору господарським судам.
Керуючись ст.ст. 111-5, 111-7, 111-9, 111-11, Господарського процесуального кодексу України (1798-12) , Вищий господарський суд України
ПОСТАНОВИВ:
Касаційну скаргу Товариства з обмеженою відповідальністю "ТРК "Ефір" задоволити.
Постанову Одеського апеляційного господарського суду від 16.10.2008р. скасувати, а ухвалу господарського суду Одеської області від 13.05.2008р. у справі №23-6/9-08-21 - залишити в силі.
Головуючий суддя
В.Я. Карабань
Суддя
Л.В. Ковтонюк
Суддя
В.В. Чабан