ВЕРХОВНИЙ СУД УКРАЇНИ
Р І Ш Е Н Н Я
ІМЕНЕМ УКРАЇНИ
2 лютого 2011 року
м. Київ
Колегія суддів Верховного Суду України у складі:
головуючого
Сеніна Ю.Л.,
суддів:
Балюка М.І.,
Охрімчук Л.І.,
Григор’євої Л.І.,
Романюка Я.М.,
розглянувши в судовому засіданні справу за позовом ОСОБА_6 та ОСОБА_7 до відкритого акціонерного товариства "Енергопостачальна компанія "Одесаобленерго" про відшкодування матеріальної та моральної шкоди, за касаційною скаргою відкритого акціонерного товариства "Енергопостачальна компанія "Одесаобленерго" на рішення Малиновського районного суду м. Одеси від 22 квітня 2004 року та рішення апеляційного суду Одеської області від 1 листопада 2007 року,
в с т а н о в и л а :
У жовтні 2003 року ОСОБА_6 та ОСОБА_7 звернулися до суду з позовом до відкритого акціонерного товариства "Енергопостачальна компанія "Одесаобленерго" (далі – ВАТ "ЕК "Одесаобленерго") про відшкодування матеріальної та моральної шкоди. Позивачі зазначали, що є споживачами електричної енергії, яку на підставі укладеного з ними договору постачає відповідач. 14 серпня 2003 року в їх будинку по вулиці Пушкінській, 14 в місті Одесі була раптово відключена, а потім включена електрична енергія, від чого в квартирі вийшов з ладу холодильник "НОРД- 214". Посилаючись на те, що через вихід з ладу холодильника зіпсувалися наявні в ньому продукти харчування на суму 50 грн., чим їм завдано майнової шкоди, а також завдано моральних страждань, позивачі просили стягнути з відповідача 50 грн. майнової та 12 000 грн. на відшкодування моральної шкоди.
рішенням Малиновського районного суду м. Одеси від 22 квітня 2004 року позов задоволено частково. Стягнуто з ВАТ "ЕК "Одесаобленерго" на користь кожного з позивачів по 25 грн. майнової та по 5 000 грн. на відшкодування моральної шкоди.
рішенням апеляційного суду Одеської області від 1 листопада 2007 року рішення суду першої інстанції змінено, зменшено суму на відшкодування моральної шкоди з 5 000 грн. до 2 500 грн. на користь кожного з позивачів.
У касаційній скарзі ВАТ "ЕК "Одесаобленерго", посилаючись на порушення судами норм матеріального та процесуального права, просить скасувати зазначені судові рішення та передати справу на новий розгляд до суду апеляційної інстанції.
Заслухавши доповідь судді Верховного Суду України, дослідивши матеріали справи та перевіривши наведені у скарзі доводи, колегія суддів дійшла висновку, що касаційна скарга підлягає задоволенню частково.
Ухвалюючи рішення про часткове задоволення позову суд першої інстанції, з висновком якого в цій частині погодився апеляційний суд, виходив із того, що внаслідок раптового відключення та подальшого включення відповідачем електричної енергії в квартирі позивачів вийшов з ладу холодильник, в результаті чого зіпсувалися продукти харчування, а позивачі перенесли моральні страждання, які повинні компенсувати відповідач.
Однак погодитися з таким висновком не можна.
Відповідно до ст. 203 чинного на час виникнення спірних правовідносин ЦК Української РСР (1540-06) в разі невиконання або неналежного виконання зобов’язання боржником він зобов’язаний відшкодувати кредиторові завдані цим збитки.
Статтею 3 Закону України "Про захист прав споживачів" в редакції, також чинній на час виникнення спірних правовідносин, було встановлено, що споживачі під час використання послуг для задоволення своїх побутових потреб мають право на відшкодування майнової та моральної (немайнової) шкоди, заподіяної небезпечними для життя і здоров’я людей товарами (роботами, послугами) у випадках, передбачених законодавством.
Судом встановлено, що між сторонами укладено договір, на підставі якого відповідач постачає в квартиру позивачів електричну енергію. 14 серпня 2003 року з вини відповідача сталося раптове відключення, а в подальшому включення електричної енергії, в результаті чого вийшов з ладу холодильник та зіпсувалися наявні в ньому продукти харчування.
Встановивши такі обставини, суд на зазначені вище положення закону уваги не звернув та не врахував, що закон надає право споживачеві на відшкодування моральної шкоди лише в разі заподіяння її небезпечними для життя і здоров’я людей товарами (роботами, послугами), і то у випадках, передбачених законодавством, а таких обставин по справі суд не встановив.
Таким чином, в частині вирішення позовної вимоги про відшкодування моральної шкоди судом ухвалено помилкове рішення через неправильне застосування норм матеріального права, що відповідно до ст. 341 ЦПК України є підставою для скасування рішення суду в цій частині та ухвалення нового рішення про відмову у позові.
В частині вирішення позовної вимоги про відшкодування майнової шкоди рішення ухвалено з додержанням норм матеріального права, доводи касаційної скарги в цій частині висновків суду не спростовують, а тому відповідно до ст. 337 ЦПК України рішення в цій частині слід залишити без змін.
Керуючись п.п. 1, 5 ч. 1 ст. 336, ст. 337, ст. 341, п. 1 ч. 1, ч. 2 ст. 344 ЦПК України, колегія суддів Верховного Суду України
в и р і ш и л а :
Касаційну скаргу відкритого акціонерного товариства "Енергопостачальна компанія "Одесаобленерго" задовольнити частково.
рішення Малиновського районного суду м. Одеси від 22 квітня 2004 року та рішення апеляційного суду Одеської області від 1 листопада 2007 року в частині вирішення вимог про відшкодування моральної шкоди скасувати.
У задоволенні позовної вимоги ОСОБА_6 та ОСОБА_7 до відкритого акціонерного товариства "Енергопостачальна компанія "Одесаобленерго" про відшкодування моральної шкоди відмовити.
У решті рішення Малиновського районного суду м. Одеси від 22 квітня 2004 року та рішення апеляційного суду Одеської області від 1 листопада 2007 року залишити без змін.
рішення оскарженню не підлягає.
Головуючий Ю.Л. Сенін Судді: М.І. Балюк Л.І. Григор’єва Л.І. Охрімчук Я.М. Романюк