Номер провадження № 22-ц/785/5386/13
Головуючий у першій інстанції Чернявська Л.М.
Доповідач Вадовська Л. М.
АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ
РІШЕННЯ
ІМЕНЕМ УКРАЇНИ
11.07.2013 року м. Одеса
( Додатково див. ухвалу Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ (rs35317582) )
Колегія суддів судової палати у цивільних справах апеляційного суду Одеської області в складі:
головуючого - Вадовської Л.М.,
суддів - Ващенко Л.Г.,
Фадєєнко А.Ф.,
при секретарі - Орловій С.І.,
розглянувши у відкритому судовому засіданні цивільну справу за позовом відкритого акціонерного товариства "Енергопостачальна компанія "Одесаобленерго" в особі Південного району електричних мереж до ОСОБА_3 про стягнення збитків за апеляційною скаргою відкритого акціонерного товариства "Енергопостачальна компанія "Одесаобленерго" в особі Південного району електричних мереж на рішення Приморського районного суду м. Одеси від 17 квітня 2013 року, -
в с т а н о в и л а :
Позивач ВАТ "ЕК Одесаобленерго" в особі Південного РЕМ, звернувшись 28 березня 2012 року до суду з вищеназваним позовом, вказав, що ОСОБА_3 є побутовим споживачем електричної енергії. В ході перевірки дотримання правил користування електричною енергією 26 серпня 2010 року в квартирі АДРЕСА_1 виявлено самовільне підключення штучного нуля при зміненій фазировці електролічильника. Посилаючись на безоблікове споживання електричної енергії, позивач просив стягнути з відповідача збитки в сумі 7 146,98, грн. та судові витрати (а.с.2-3).
Відповідач ОСОБА_3 позов не визнав (а.с.57-58).
рішенням Приморського районного суду м. Одеси від 17 квітня 2013 року в позові відмовлено (а.с.75-76).
В апеляційній скарзі ВАТ "ЕК Одесаобленерго" в особі Південного РЕМ просить рішення суду першої інстанції скасувати, ухвалити нове рішення про задоволення позову.
Неправильність рішення суду апелянт мотивував порушенням норм матеріального та процесуального права.
Перевіривши законність і обґрунтованість рішення суду першої інстанції, заслухавши пояснення, дослідивши докази, колегія суддів дійшла висновку про задоволення апеляційної скарги з наступних підстав.
Ухвалюючи рішення про відмову в позові, суд першої інстанції виходив з відсутності даних щодо ОСОБА_3 як споживача електроенергії в квартирі АДРЕСА_1 та здійснення ним порушення, відсутності даних щодо укладення договору постачання електричними ресурсами та належного повідомлення відповідача про розгляд акту про порушення.
Висновки суду не відповідають обставинам справи, що згідно п.3 ч.1 ст. 309 ЦПК України є підставою для скасування рішення суду та ухвалення нового рішення по суті позовних вимог.
Колегія суддів вважає встановленими такі факти та відповідні ним правовідносини.
ОСОБА_3 є власником квартири АДРЕСА_1, однак з 1976 року зареєстрований в квартирі АДРЕСА_2 (а.с.11, 27-28, 103).
ОСОБА_3 за адресою квартири АДРЕСА_1 обліковується як побутовий споживач електроенергії, на його ім'я з 1 січня 1998 року значиться відкритим особовий рахунок № НОМЕР_1 (а.с.97-99, 108-110).
Прилад обліку електричної енергії знаходиться в квартирі АДРЕСА_1, що підтверджено представником позивача, зазначено в акті про порушення та не заперечується ОСОБА_3
Із аналізу особового рахунку № НОМЕР_1 вбачається, що контролери в період з квітня 2004 року по 26 серпня 2010 року фактично не мали доступу до приладу обліку через відсутність абонента чи через відмову надати доступ до квартири, про що складались відповідні рапорти про необхідність перевірки (а.с.97-99).
26 серпня 2010 року Південним РЕМ видано завдання № 191 на перевірку абонентів по вул. Достоєвського в м. Одесі, в ході перевірки проведено 10 оглядів та складено 2 акти про порушення правил користування електричною енергією (а.с.104, 105).
26 серпня 2010 року представниками Південного РЕМ ОСОБА_4, ОСОБА_5, ОСОБА_6 на виконання завдання № 191 від 26 серпня 2010 року в порядку рейдової перевірки споживачів здійснено в присутності мешканця квартири перевірку дотримання побутовим споживачем квартири АДРЕСА_1 правил користування електричною енергією. За результатами перевірки складено акт № 097111 про порушення, де зазначено про самовільне підключення штучного нуля при зміненій фазировці електролічильника. До акту № 097111 від 26 серпня 2010 року складено схему порушення, як то підключення штучного нуля при зміненій фазировці електролічильника (а.с.5,6).
Відповідно до положень пункту 37 Правил користування електричною енергією для населення, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 26 липня 1999 року № 1357 (1357-99-п) , енергопостачальник має право перевіряти справжність приладів обліку, знімати показання відповідно до умов договору та проводити обстеження електроустановок споживачів щодо виявлення споживання електричної енергії поза приладом обліку, вимагати від споживача відшкодування збитків, завданих порушеннями, допущеними споживачем під час користування електроенергією. Згідно пункту 53 цих Правил у разі виявлення представником енергопостачальника порушення споживачем правил користування електричною енергією, у тому числі фактів розкрадання електричної енергії, складається акт, який підписується представником енергопостачальника та споживачем. Один примірник акта вручається споживачу, другий залишається у енергопостачальника. Споживач має право внести до акта свої зауваження. У разі відмови споживача від підпису в акті робиться позначка про відмову. Акт вважається дійсним, якщо його підписали три представники енергопостачальника.
Акт № 097111 від 26 серпня 2010 року про порушення правил користування електричною енергією для населення складено у відповідності до Правил, акт підписано трьома представниками енергопостачальника та споживачем, будь-яких зауважень акт не містить, акт складено за результатами перевірки, проведеної безпосередньо в квартирі побутового споживача та в присутності особи, яка надала доступ у квартиру та назвалася ОСОБА_3 Посилання відповідача на те, що перевірки в його квартирі не було, так як він знаходився 26 серпня 2010 року за межами України, є безпідставними, оскільки звернення до правоохоронних органів з заявою про проникнення в квартиру не було, прилад обліку знаходиться в квартирі, доступ до приладу обліку представникам енергопостачальника було надано мешканцем квартири. Діючим законодавством до обов'язків представників енергопостачальника під час перевірки дотримання правил користування електричною енергією не належить встановлення особи споживача шляхом витребування паспорту та правовстановлюючих документів на квартиру, будинок тощо.
Проживання в квартирі інших осіб з відома відповідача не звільняє останнього як побутового споживача від відповідальності у разі виявлення порушення правил користування електричною енергією.
Відповідно до пункту 4 Порядку визначення розміру і відшкодування збитків, завданих енергопостачальнику внаслідок викрадення електричної енергії, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 8 лютого 2006 року № 122 (122-2006-п) , обсяг електричної енергії, не облікованої внаслідок порушення споживачами правил користування електричною енергією, визначається за величиною розрахункового споживання електричної енергії протягом періоду порушення на підставі акта виявлених порушень, складеного відповідно до методики визначення обсягу та вартості не облікованої електричної енергії, затвердженої НКРЕ.
Згідно пункту 3.3 Методики визначення обсягу та вартості електричної енергії, не облікованої внаслідок порушення споживачами Правил, затвердженої постановою НКРЕ від 4 травня 2006 року № 562 (z0782-06) (зі змінами в редакції на дату складання акту), розрахунок вартості не облікованої електричної енергії здійснюється: за добовою величиною розрахункового споживання електричної енергії; за тарифами (цінами) для населення, що діяли в період, за який розраховується розмір вартості не облікованої електричної енергії; за кількістю днів (якщо споживач вчинив дії, що призвели до споживання не облікованої електричної енергії, виявити які представники постачальника електричної енергії під час проведення контрольного огляду приладу обліку не мали можливості, споживачу робиться перерахунок за спожиту електричну енергію з дати останньої технічної перевірки або допуску електроустановки споживача в експлуатацію чи набуття прав власності на об'єкт, але не більше ніж за три роки.
Відповідно до розрахунку, складеного по акту № 097111 від 26 серпня 2010 року на підставі Методики визначення обсягу та вартості електричної енергії, не облікованої внаслідок порушення споживачем правил користування електричною енергією, за період з 2 листопада 2007 року (з дати останнього огляду приладу обліку, про що наявна відмітка в особовому рахунку) по 26 серпня 2010 року (дати виявлення порушення) кількість недорахованої безобліково спожитої електроенергії визначена рівною 29 339 кВт/год, її вартість склала 7 146,98 грн. Вихідні дані для розрахунку: тип провідника - мідний ізольований; загальна площа перерізу - 1,5 кв. мм; спосіб прокладки - 1 двожильний; довготривалий допустимий струм - 18А; кількість фаз - 1; тривалість роботи обладнання - 8 годин; косинус кута між фазною напругою та струмом навантаження - 0,90. Розрахунок затверджено рішенням комісії Південного РЕМ (протокол № 1154 від 16 грудня 2011 року), надіслана абоненту ОСОБА_3 за адресою квартири АДРЕСА_1 кореспонденція з розрахунком збитків по акту повернута енергопостачальнику за закінченням строку зберігання (а.с.7-9).
Таким чином, в порядку задоволення вимог ВАТ ЕК "Одесаобленерго" в особі Південного РЕМ з ОСОБА_3 підлягають стягненню завдані порушенням правил користування електричною енергією збитки в сумі 7 146,98 грн. Відсутність договору на постачання енергетичними ресурсами не звільняє відповідача від відповідальності, оскільки мало місце фактичне надання послуги енергопостачальником, споживання електроенергії побутовим споживачем з проведенням оплати. Відповідно до судової практики підключення електроенергії та відкриття особового рахунку вважається фактичним укладенням договору на умовах, передбачених Законом України "Про електроенергетику" (575/97-ВР) та Правилами користування електричною енергією для населення (1357-99-п) .
Відповідно до частини 1 статті 88 ЦПК України понесені та документально підтверджені судові витрати на сплату судового збору в загальній сумі 329,30 грн. підлягають присудженню з відповідача на користь позивача (а.с.1,80).
Керуючись ст. 303, п.2 ч.1 ст. 307, п.3 ч.1 ст. 309, ст. 313, ч.2 ст. 314, ст.ст. 316, 317, 319 ЦПК України, колегія суддів -
в и р і ш и л а :
Апеляційну скаргу відкритого акціонерного товариства "Енергопостачальна компанія "Одесаобленерго" в особі Південного району електричних мереж задовольнити.
рішення Приморського районного суду м. Одеси від 17 квітня 2013 року - скасувати.
Позов відкритого акціонерного товариства "Енергопостачальна компанія "Одесаобленерго" в особі Південного району електричних мереж до ОСОБА_3 про стягнення збитків задовольнити.
Стягнути з ОСОБА_3 на користь відкритого акціонерного товариства "Енергопостачальна компанія "Одесаобленерго" в особі Південного району електричних мереж матеріальні збитки в сумі 7 146 грн. 98 коп.
Стягнути з ОСОБА_3 на користь відкритого акціонерного товариства "Енергопостачальна компанія "Одесаобленерго" в особі Південного району електричних мереж судові витрати в загальній сумі 329 грн. 30 коп.
рішення набирає законної сили з моменту проголошення.
рішення може бути оскаржено до Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ протягом двадцяти днів з дня набрання законної сили.
Головуючий
Судді
Л.М.Вадовська
Л.Г.Ващенко
А.Ф.Фадєєнко