Номер провадження № 22-ц/785/805/13
Головуючий у першій інстанції Калашнікова
Доповідач Каранфілова В. М.
АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ
РІШЕННЯ
ІМЕНЕМ УКРАЇНИ
20.02.2013 року м. Одеса
( Додатково див. ухвалу Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ (rs32868302) ) ( Додатково див. рішення Київського районного суду м.Одеси (rs27914053) )
Колегія суддів судової палати у цивільних справах апеляційного суду Одеської області в складі:
головуючого - Каранфілової В.М.
суддів - Троїцької Л.Л., Таварткіладзе О.М.
при секретарі - Каланжової Н.Ф.
розглянувши у відкритому судовому засіданні апеляційну скаргу ОСОБА_1 на рішення Київського районного суду м.Одеси від 07 грудня 2012 року по цивільній справі за позовом ОСОБА_2 до ОСОБА_1 про стягнення аліментів на утримання дитини та матері дитини, -
встановила:
08.08.2012 року позивачка звернулась до суду з позовом про стягнення аліментів на утримання дитини ОСОБА_3, ІНФОРМАЦІЯ_1, у розмірі 675 доларів США та на своє утримання, до досягнення дитиною 3-х річного віку, у розмірі 300 доларів США, вказуючи, що відповідач являється батьком дитини та нерегулярно надає допомогу на утримання дитини. Після уточнення своїх вимог про сила стягнути з відповідача щомісячно на утримання дитини 5 400 грн., а на свої утримання 2 400 грн..
рішенням суду від 07 грудня 2012 року позовні вимоги задоволені частково. Стягнуто з ОСОБА_1 на користь позивачки аліменти на утримання дочки ОСОБА_3 у рорзмірі 1\3 частини з усіх видів доходу відповідача, але не менше ніж 30% від прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку, починаючи з 08.08.2012 року і до досягнення дитиною повноліття, тобто до ІНФОРМАЦІЯ_4.
В іншій частині позову відмовлено.
В апеляційній скарзі апелянт просить рішення суду змінити, визначити суму аліментів на дитину у розмірі 600 грн., в іншій частині рішення суду залишити без зміни, посилаючись на те, що рішення постановлено з порушенням норм матеріального та процесуального права.
Колегія суддів, заслухав суддю - доповідача, вивчив матеріали справи в межах доводів апеляційної скарги, заперечень на них, вважає, що апеляційна скарга підлягає задоволенню з наступних підстав.
Задовольняючи позов в частині стягнення аліментів на утримання дитини, суд першої інстанції обґрунтовано виходив з того, що відповідач являється батьком дитини ОСОБА_3, і відповідно до вимог ст. 180 СК України повинен утримувати дитину до повноліття.
Разом з тим, приймаючи рішення про стягнення аліментів у частковому відношенні до доходів, суд першої інстанції не врахував, що відповідач на момент ухвалення рішення, не працював, а перебував на обліку як безробітний в Одеському міському центрі зайнятості, що позивачка ставила питання про стягнення аліментів у твердій грошовій сумі саме у зв'язку з тим, що відповідач не мав фіксованого заробітку \а.с.1-2,37, 52\.
Відповідно до вимог ст. 84 СК України, якщо боржник має нерегулярний, мінливий дохід, а також за наявності інших обставин, що мають істотне значення, суд може визначити розмір аліментів у твердій грошовій сумі.
Враховуючи, що відповідач не працює, що він не заперечує виплачувати аліменти у розмірі 600 грн., а також встановлений законом прожитковий мінімум на дитину відповідного віку, колегія приходить до висновку про стягнення аліментів саме у сумі 600 грн..
В іншій частині рішення суду не оскаржувалось.
Керуючись ст.ст. 303, 307 ч.1 п.2, 317 ЦПК України, колегія суддів судової палати у цивільних справах апеляційного суду Одеської області,
вирішила:
Апеляційну скаргу ОСОБА_1 задовольнити.
рішення Київського районного суду м.Одеси від 07 грудня 2012 року в частині стягнення з ОСОБА_1 аліментів на утримання дочки ОСОБА_3 скасувати.
Ухвалити в цій частині нове рішення.
Стягнути з ОСОБА_1, ІНФОРМАЦІЯ_2, на користь ОСОБА_2 аліменти на утримання дочки ОСОБА_3, ІНФОРМАЦІЯ_3, у розмірі 600 грн. щомісячно, починаючи з 08.08.2012 року до досягнення дитиною повноліття ІНФОРМАЦІЯ_4.
рішення може бути оскаржене у касаційному порядку до Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ протягом 20 днів з дня його проголошення.
Судді апеляційного суду
Одеської області
В.М.Каранфілова
О.М.Таварткіладзе
Л.Л.Троїцька