АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД ТЕРНОПІЛЬСЬКОЇ ОБЛАСТІ
Справа № 1907/2203/2012
Головуючий у 1-й інстанції Іваницький О.Р. 
Провадження № 22-ц/789/98/13 
Доповідач - Дикун С.І.Категорія - 45
У Х В А Л А
І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И
15 січня 2013 р.
( Додатково див. ухвалу Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ (rs30810646) ) ( Додатково див. рішення Зборівського районного суду Тернопільської області (rs28584373) )
колегія суддів судової палати в цивільних справах апеляційного суду Тернопільської області в складі:
головуючого - Дикун С.І.
суддів - Парандюк Т. С., Храпак Н. М.,
при секретарі - Матусів Ю.Б.
з участю представника апелянта Паславського В.Н., представника ОСОБА_2 - ОСОБА_3
розглянула у відкритому судовому засіданні в м.Тернополі цивільну справу за апеляційною скаргою Товариства з обмеженою відповідальністю "Грей Ленд Україна" на рішення Зборівського районного суду від 12 грудня 2012 року по справі за позовом ОСОБА_2 до ТОВ "Грей Ленд Україна", третіх осіб - управління Держкомзему в Зборівському районі, районного відділу Тернопільської регіональної філії ДП "Центр ДЗК при Держкомземі України" про визнання недійсним договору оренди землі,-
ВСТАНОВИЛА:
Рішенням Зборівського районного суду від 12 грудня 2012 року договір оренди землі, укладений між ОСОБА_2 та Товариством з обмеженою відповідальністю "Грей Ленд Україна", зареєстрований Зборівським відділом Тернопільської регіональної філії ДП "Центр ДЗК" при держкомземі України 06 серпня 2007 року за №040754903031, визнано недійсним.
Стягнуто з Товариства з обмеженою відповідальністю "Грей Ленд Україна" в користь ОСОБА_2 214 грн. судових витрат.
Не погодившись із вказаним рішенням суду, ТОВ "Грей Ленд Україна" звернулось із апеляційною скаргою, в якій просить рішення суду скасувати та відмовити позивачу в задоволенні позовних вимог, посилаючись на те, що оскаржуване рішення порушує норми матеріального та процесуального права.
В обгрунтування вимог зазначає, що при ухваленні оскаржуваного рішення судом порушено норми ст. 267 Цивільного кодексу України та не взято до уваги заяви відповідача про застосування ч.4 ст. 267 ЦК України в зв'язку зі спливом позовної давності. Також апелянт зазначає, що наявність державного акту на право власності на земельну ділянку є підтвердженням наявності плану або схеми земельної ділянки, яка передана в оренду, її кадастрового плану та акту визначення меж земельної ділянки в натурі (на місцевості). Так, зареєструвавши оскаржуваний договір 06.08.2007 року, Зборівський відділ Тернопільської регіональної філії ДП "Центр ДЗК при Держкомземі України" додатково підтвердив відповідність його умов вимогам чинного законодавства та дійсність вказаного договру.
У судовому засіданні представник ТОВ "Грей Ленд Україна" підтримав вимоги апеляційної скарги.
Представник позивача апеляційну скаргу заперечив, рішення суду вважає законним та обгрунтованим.
Колегія суддів, перевіривши законність та обгрунтованість рішення суду в межах доводів апеляційної скарги, вимог, заявлених у суді першої інстанції, вважає, що апеляційна скарга до задоволення не підлягає, виходячи із слідуючих мотивів.
Відповідно до вимог ст. 308 ЦПК України апеляційний суд відхиляє апеляційну скаргу і залишає рішення без змін, якщо визнає, що суд першої інстанції ухвалив рішення з додержанням норм матеріального і процесуального права. Не може бути скасоване правильне по суті і справедливе рішення суду з одних лише формальних міркувань.
Судом встановлено, що 06 серпня 2007 року ОСОБА_2 уклав з ТзОВ "Грей Ленд Україна" договір оренди належної йому земельної ділянки сільськогосподарського призначення, яка знаходиться на території Богданівської сільської ради.
Зазначений договір оренди землі зареєстрований районним відділом Тернопільської регіональної філії ДП "Центр ДЗК при Держкомземі України"06 серпня 2007 року за №040764903031.
В порушення вимог ст. 15 Закону України "Про оренду землі" до підписаного сторонами спірного договору не долучено планів або схем земельних ділянок, які передаються в оренду, їх кадастрових планів та актів визначення меж земельних ділянок у натурі (на місцевості), що унеможливлює їх ідентифікацію на місцевості, акта приймання передачі об'єкта оренди, умов збереження стану об'єкта оренди.
Згідно з ч. 1 ст. 638 ЦК України договір є укладеним, якщо сторони в належній формі досягли згоди з усіх істотних умов договору.
Істотними умовами договору є умови про предмет договору, умови, що визначені законом як істотні або є необхідними для договорів даного виду, а також усі ті умови, щодо яких за заявою хоча б однієї із сторін має бути досягнуто згоди.
За змістом ч. 2 ст. 792 ЦК України відносини щодо найму (оренди) земельної ділянки регулюються законом.
Відповідно до ст. 15 Закону України "Про оренду землі" істотними умовами договору оренди землі є: об'єкт оренди (кадастровий номер, місце розташування та розмір земельної ділянки); строк дії договору оренди; орендна плата із зазначенням її розміру, індексації, форм платежу, строків, порядку її внесення і перегляду та відповідальності за її несплату; умови використання та цільове призначення земельної ділянки, яка передається в оренду; умови збереження стану об'єкта оренди; умови і строки передачі земельної ділянки орендарю; умови повернення земельної ділянки орендодавцеві; існуючі обмеження (обтяження) щодо використання земельної ділянки; визначення сторони, яка несе ризик випадкового пошкодження або знищення об'єкта оренди чи його частини; відповідальність сторін; умови передачі у заставу та внесення до статутного фонду права оренди земельної ділянки.
Частиною другою ст. 15 Закону України "Про оренду землі" установлено, що відсутність у договорі оренди землі однієї з істотних умов, передбачених цією статтею, є підставою для визнання договору недійсним відповідно до закону.
Згідно із ч. 1 ст. 215 ЦК України підставою недійсності правочину є недодержання в момент вчинення правочину стороною (сторонами) вимог, які встановлені чч. 1-3, 5 та 6 ст. 203 цього Кодексу.
У ч. 1 ст. 203 ЦК України встановлено, що зміст правочину не може суперечити цьому Кодексу, іншим актам цивільного законодавства, а також моральним засадам суспільства.
Отже, відсутність у договорі оренди землі хоча б однієї з істотних умов, передбачених у ч. 1 ст. 15 Закону України "Про оренду землі" є підставою для визнання недійсним такого договору оренди відповідно до ч. 2 ст. 15 Закону України "Про оренду землі".
Задовольняючи позовні вимоги, суд першої інстанції дійшов обгрунтованого висновку про порушення норм ст. 15 Закону України "Про оренду землі" при укладенні спірного договору оренди землі та підставно визнав недійсним даний договір, оскільки до договору не долучено планів або схем земельних ділянок, які передаються в оренду, їх кадастрових планів, актів визначення меж земельних ділянок у натурі (на місцевості), акта приймання передачі об'єкта оренди, умов збереження стану об'єкта оренди.
Колегія суддів погоджується із висновком суду як таким, що відповідає вимогам закону та обставинам справи. При цьому колегія суддів враховує, що даний висновок узгоджується із позицією Верховного Суду України, викладеною у Постанові Судової палати у цивільних справах Верховного Суду України від 18 липня 2012 року по справі №6-77цс12, згідно із якою відсутність у договорах оренди землі хоча б однієї з істотних умов, передбачених у ч. 1 ст. 15 Закону України "Про оренду землі" є підставою для визнання недійсними таких договорів оренди відповідно до ч. 2 ст. 15 Закону України "Про оренду землі".
Доводи апелянта щодо застосування судом норм ч.4 ст. 267 ЦК України в зв'язку зі спливом позовної давності колегія суддів до уваги не приймає як безпідставні, оскільки в заяві про уточнення позовних вимог позивач вказує, що про вищевказані порушення істотних умов договору йому стало відомо лише у серпні 2012 року (а.с.35) і зазначені доводи відповідачем не спростовані.
Колегія суддів, виходячи із мотивів апеляційної скарги, в межах вимог позову, не вбачає підстав до задоволення апеляційної скарги.
Керуючись ст.ст. 307, 308, 315, 319, 324; 325 ЦПК України (1618-15) , колегія суддів,-
У Х В А Л И Л А:
Апеляційну скаргу Товариства з обмеженою відповідальністю "Грей Ленд Україна" відхилити.
Рішення Зборівського районного суду від 12 грудня 2012 року залишити без змін.
Ухвала набирає законної сили з моменту її проголошення і може бути оскаржена в касаційному порядку безпосередньо до Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ протягом двадцяти днів з дня набрання нею законної сили.
Головуючий - підпис
Судді-два підписи
з оригіналом згідно
Суддя апеляційного суду
Тернопільської області С.І.Дикун