Справа №
22-ц-5382/11
Головуючий у І інстанції
Вознюк С. М.
Категорія
52
Доповідач у 2 інстанції
Сліпченко
17.02.2012
Апеляційний суд Київської області
Р І Ш Е Н Н Я
Іменем України
5 грудня 2011 року
( Додатково див. ухвалу Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ (rs26092753) ) ( Додатково див. рішення Бориспільського міськрайонного суду Київської області (rs17550673) )
колегія суддів судової палати в цивільних справах Апеляційного суду Київської області у складі:
головуючого Суханової Є.М.,
суддів Коцюрби О.М., Сліпченка О.І.,
при секретарі Клименко В.І,
розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Києві матеріали цивільної справи за апеляційною скаргою Публічного акціонерного товариства "Акціонерний комерційний банк "Аркада" на рішення Бориспільського міськрайонного суду Київської області від 21 липня 2011 року по справі за позовом ОСОБА_2 до Публічного акціонерного товариства "Акціонерний комерційний банк "Аркада" про стягнення заробітної плати, невиплаченої при звільненні працівника,-
Заслухавши доповідь судді Апеляційного суду, вислухавши учасників процесу, перевіривши матеріали справи в межах доводів апеляційної скарги, колегія суддів,
встановила:
У червні 2011 року позивач звернулась із зазначеним позовом, який обґрунтовувала тим, що відповідачем при її звільненні з роботи 21.03.2011 року з посади головного юрисконсульта ПАТ "Акціонерний комерційний банк "Аркада" не проведено повного розрахунку, чим порушено вимоги діючого законодавства. Просила стягнути невиплачену заробітну плату за березень 2011 року в сумі 8 212 грн., стягнути з відповідача 49 079 грн. 17 коп. середнього заробітку за весь час затримки розрахунку при звільненні та допустити негайне виконання рішення суду в межах суми 12 337 грн. 27 коп.
рішенням Бориспільського міськрайонного суду Київської області від 21 липня 2011 року позов задоволено частково. Стягнуто на користь позивача 6 596 грн. 18 коп. невиплаченої заробітної плати при звільненні, та 24 400 грн. 82 коп. подвійного розміру середньомісячного заробітку за час затримки розрахунку при звільненні по день постановлення рішення суду, а всього 30 997 грн.
У апеляційній скарзі апелянт просить скасувати вказане рішення, прийняти нове, яким в позові відмовити в повному обсязі, при цьому посилається на порушення норм матеріального та процесуального права.
Апеляційна скарга підлягає до задоволення, виходячи з наступного .
Відповідно до вимог ст. 213 ЦПК України рішення суду повинно бути законним і обґрунтованим.
Законним є рішення, яким суд виконавши всі вимоги цивільного судочинства, вирішив справу згідно з законом.
Обґрунтованим є рішення, ухвалене на основі повно і всебічно з'ясованих обставин, на які сторони посилаються як на підставу своїх вимог і заперечень, підтверджених тими доказами, які були досліджені в судовому засіданні.
Відповідно до вимог п. 4 ч.І ст. 309 ЦПК України підставами для скасування рішення суду першої інстанції і ухвалення нового рішення або зміни рішення є порушення або неправильне застосування норм матеріального і процесуального права. Норми матеріального права вважаються порушеними або неправильно застосованими, якщо застосовано закон, який не поширюється на ці правовідносини, або не застосовано закон, який підлягав застосуванню. Порушення норм процесуального права можуть бути підставою для скасування або зміни рішення, якщо це порушення призвело до неправильного вирішення справи.
Частково задовольняючи позов суд першої інстанції виходив з того, що ОСОБА_2 отримувала за час своєї роботи не лише посадовий оклад, а й додаткові види заробітку, які на думку суду, охоплюються поняттям заробітної плати та прийшов до висновку, що умови оплати праці позивача при його звільненні були погіршені по відношенню до розміру заробітку,який вона отримувала, перебуваючи на посаді.
З таким висновком суду не можна погодитись з наступних підстав.
Судом першої інстанції встановлено та не заперечується сторонами, що ОСОБА_2 працювала в ПАТ "Аркада"з 16 травня 2006 року та 21 березня 2011 року була звільнена з посади головного юрисконсульта юридичного відділу ПАТ АКБ "Аркада" за угодою сторін, на підставі п. 1 ст. 36 КЗпП України (наказ №34-К від 21.03.2011 року).
В день свого звільнення позивач отримала трудову книжку та заробітну плату за березень 2011 року в розмірі 1272 грн. 73 коп .
У відповідності до ст. 116 КЗпП України при звільненні працівника виплата всіх сум, що належать йому від підприємства, установи, організації, провадиться в день звільнення.
Днем звільнення вважається останній день роботи. У цей день з працівником повністю проводиться розрахунок із заробітної плати: має бути видана заробітна плата, включаючи оплату праці за останній день роботи, компенсація за невикористані дні відпустки.
При нарахуванні суми, належної до виплати працівникові, який звільняється, власник вправі провести утримання із заробітної плати працівника, з дотриманням правил, які встановлюють підстави, межі утримання та види виплат, з яких допускається утримання.
При звільненні позивачу було виплачено частину заробітної плати за період з 16.03.2011р. по 21.03.2011р. в сумі 363,64 грн., індексацію доходу в сумі 249, 49 грн., компенсацію за невикористану відпустку в сумі 17 088 грн. (а/с 19 - довідка №76 від 05.07.2011р.)
Відповідно до ст. 94 КЗпП України, заробітна плата - це винагорода, обчислена, як правило, у грошовому виразі, яку власник або уповноважений ним орган виплачує працівникові за виконану ним роботу. Розмір заробітної плати залежить від складності та умов виконуваної роботи, професійно-ділових якостей працівника, результатів його праці та господарської діяльності підприємства, установи, організації і максимальним розміром не обмежується.
У відповідності до ст. 4 Закону України "Про оплату праці ", джерелом коштів на оплату праці працівників госпрозрахункових підприємств є частина доходу та інші кошти, одержані внаслідок їх господарської діяльності.
Згідно зі ст. 96 КЗпП України, основою організації оплати праці є тарифна система оплати праці, яка включає тарифні сітки, тарифні ставки, схеми посадових окладів і тарифно-кваліфікаційні характеристики (довідники).
Посадові оклади службовцям установлює власник або уповноважений ним орган відповідно до посади і кваліфікації працівника.
Згідно з штатно-посадовим розписом посадовий оклад особи на посаді головного юрисконсульта юридичного відділу ПАТ АКБ "Аркада" було встановлено в розмірі 2 000, 00 грн.
Оплата праці працівників ПАТ АКБ "Аркада" здійснюється на підставі Положення про оплату праці, затвердженого рішенням Правління ПАТ АКБ "Аркада"(протокол №5 від 29.01.2010р.), Спостережною радою ПАТ АКБ "Аркада"(протокол №3 від 04.02.2010р.),погодженого Профспілковим комітетом АКБ "Аркада"(протокол №29/1-10 від 29.01.2010р.) зі змінами №1 до Положення, затвердженими рішенням Правління ПАТ АКБ "Аркада"(протокол №63 від 22.11.2010р.), Спостережною Радою ПАТ АКБ "Аркада"(протокол №22 від 10.12.2010р.), погоджених Профспілковим комітетом АКБ "Аркада"(протокол №22/11 від 22.11.2010р.), надалі - Положення про оплату праці, що є Додатком до Колективного договору схваленого конференцією трудового колективу ПАТ АКБ "Аркада" від 05.02.2010р., зареєстрованого Управлінням праці та соціального захисту населення Печерської районної у м. Києві державної адміністрації за №40 від 10.02.2010р.
У відповідності до п. 2 розділу II Положення про оплату праці, основою для розрахунку основної заробітної плати працівників банку є встановлені їм посадові оклади, затверджені наказом Голови Правління або в трудовому договорі (контракті). Крім того, в банку на постійній основі здійснюється коригування основної заробітної плати працівників банку залежно від результатів діяльності банку у відпрацьованому місяці.
Остаточні розміри основної заробітної плати працівників не можуть бути меншими, ніж встановлені відповідним працівникам посадові оклади .
Заробітна плата працівників складається з двох елементів: основної заробітної плати, розрахованої відповідно до встановлених посадових окладів, що виплачується два рази на місяць -16 числа поточного місяця (за період з 1-го по 15-те число поточного місяця) та в останній робочий день поточного місяця (з 16-го по останнє число поточного місяця) та коригування основної заробітної плати працівників банку, що здійснюється в залежності від фінансового результату діяльності, обсягу доходу та результатів роботи працівника у відповідному місяці, що виплачується в останній день поточного місяця.
Враховуючи вище викладене, колегія суддів вважає, що ПАТ АКБ "Аркада" здійснило повний розрахунок при звільненні позивачу, виплативши належну за відпрацьований час основну заробітну плату та компенсацію за невикористану відпустку в день звільнення. Коригування основної заробітної плати здійснюється за результатами діяльності за поточний робочий місяць як банку, так і конкретного працівника, тому розмір коригування не є фіксованим і не залежить від середнього заробітку працівника за попередній період.
Вимоги позивача щодо оплати праці за відпрацьований у березні 2011 року час при звільненні у розмірі середньомісячної заробітної плати не обґрунтовані жодним нормативно-правовим актом.
Підстави для обчислення середньої заробітної плати визначені Порядком обчислення середньої заробітної плати, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 08.02.1995р. № 100 (100-95-п) . Так як ОСОБА_2 була звільнена за угодою сторін на підставі п. 1 ч. 1 ст. 36 КЗпП України, нею у повному обсязі було отримано компенсацію за невикористану відпустку, розраховану з середньої заробітної плати.
Враховуючи вищенаведене, вимога позивача щодо оплати праці за березень 2011 року в розмірі середньої заробітної плати є безпідставною та не ґрунтується на вимогах трудового законодавства.
Позовні вимоги ОСОБА_2 ґрунтуються на положеннях ст. 29 Закону України "Про оплату праці", за якими про нові або зміну діючих умов оплати праці в бік погіршення власник або уповноважений ним орган повинен повідомити працівника не пізніш як за два місяці до їх запровадження або зміни.
Однак ПАТ АКБ "Аркада" не проводило зміни або введення нових умов оплати праці при звільненні ОСОБА_2, а здійснило виплату у відповідності до ст. 116 КЗпП України та Положення про оплату праці.
З урахуванням наведеного рішення суду необхідно скасувати і ухвалити нове рішення про відмову в задоволенні позову, оскільки суд першої інстанції правильно встановивши обставини, дав їм невірну юридичну оцінку та відповідно неправильно застосував норми матеріального права.
Керуючись ст.ст. 309, 316 ЦПК України, колегія суддів, -
ВИРІШИЛА:
Апеляційну скаргу публічного акціонерного товариства "Акціонерний комерційний банк "Аркада" - задоволити.
рішення Бориспільського міськрайонного суду Київської області від 21 липня 2011 року скасувати та ухвалити нове рішення.
У задоволені позовних вимог ОСОБА_2 до Публічного акціонерного товариства "Акціонерний комерційний банк "Аркада" про стягнення заробітної плати, невиплаченої при звільненні працівника - відмовити.
рішення набирає законної сили з моменту проголошення і може бути оскаржене в касаційному порядку до Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ протягом двадцяти днів.
Головуючий:
Судді: