АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД ЧЕРКАСЬКОЇ ОБЛАСТІ
Справа № 22-ц-1871/11
Головуючий по 1 інстанції Фетісова Т.Л.
Категорія : 5
Доповідач в апеляційній інстанції Ювшин В. І.
РІШЕННЯ
ІМЕНЕМ УКРАЇНИ
21 листопада 2011 року
( Додатково див. ухвалу Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ (rs31459396) )
Колегія суддів судової палати в цивільних справах апеляційного суду Черкаської області в складі:
головуючого Ювшин В. І.
суддів Корнієнко Н.В., Пономаренко В.В.
при секретаріБурдукова О.В.
позивача ОСОБА_6
представників відповідачів Літовкіна Л.В., Жура Н.Г.
розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Черкаси апеляційну скаргу Черкаської міської ради на рішення Черкаського районного суду Черкаської області від 18 червня 2010 року по справі за позовом ОСОБА_6 та ОСОБА_9 до виконавчого комітету Свидівоцької сільської ради, Свидівоцької сільської ради, Черкаської міської ради, третя особа приватне підприємство «Август-Тур» про визнання недійсним рішень та визнання права власності на майно, -
в с т а н о в и л а :
ОСОБА_6 та ОСОБА_9 звернулись з позовом до виконавчого комітету Свідівоцької сільської ради, Свидівоцької сільської ради, Черкаської міської ради, третя особа приватне підприємство «Август-Тур» про визнання недійсним рішень та визнання права власності на майно, посилаючись на те, що на території Свидівоцької сільської ради розташований цілісний майновий комплекс дитячої оздоровчої бази «Орлятко». 18 квітня 2000 року обласна федерація спортивного туризму звернулась до ДОБ «Орлятко» з клопотанням передати федерації два будиночки для відпочинку, що знаходяться на території бази (літера А-1,а) та (літера Б-1,б). На підставі акту від 15.06.2000 року вказані будиночки були передані у власність федерації. В подальшому на підставі протоколу №6 загальних зборів членів обласної федерації спортивного туризму будинки для відпочинку передані у власність ОСОБА_6
рішенням виконкому Свидівоцької сільської ради №53 від 26.05.2005 року територіальній громаді м. Черкаси в особі Черкаської міської ради надано дозвіл на оформлення права власності на нерухоме майно дитячої оздоровчої бази «Орлятко», в тому числі і на будиночки належні йому будиночки та будиночок для відпочинку літера И-1и, належний ВАТ «Ватфарм». На підставі зазначеного рішення Черкаській міській раді видано свідоцтво про право власності на нерухоме майно. Даним рішенням було порушено особисті майнові права позивачів, так як позбавило їх права власності на нерухоме майно. рішенням виконкому Свидівоцької сільської ради від 25.04.2007 року було скасовано частково свідоцтво про право власності на нерухоме майно територіальної громади м. Черкаси на будиночки літер А-1.а та Б-1.б та доручено КП ЧОБТІ оформити та зареєструвати за ОСОБА_6 право власності на зазначені будиночки.
03.12.2007 року ОСОБА_9 придбала у ВАТ «ВАТФАРМ» будинок для відпочинку №7 дитячої оздоровчої бази «Орлятко» літера И-1,и.
За протестами прокурора Черкаської області рішенням Свидівоцької сільської ради № 18-1 від 29.02.2008 року скасовано рішення виконавчого комітету Свидівоцької сільської ради №63 від 25.04.2007 року та погашено право власності ОСОБА_6 на передані йому обєкти нерухомості та рішенням Свидівоцької сільської ради №18-2 від 29.02.2008 року також скасовано рішення виконавчого комітету Свидівоцької сільської ради №181 від 24.12.2007 року та погашено свідоцтво про право власності на будинок для відпочинку літер И-1,и на імя ОСОБА_9 Позивачі вважають що рішення Свидівоцької сільської ради № 18-1 та 18-2 від 29 лютого 2007 року не відповідають вимогам чинного законодавства та порушують їх права, а тому просили визнати недійсним рішення виконавчого комітету Свидівоцької сільської ради 26.05.2005 року в частині надання дозволу територіальній громаді міста Черкаси в особі Черкаської міської ради на оформлення права власності на нерухоме майно дитячої оздоровчої бази «Орлятко» в частині будиночків для відпочинку літери А-1,а; Б-1,б та И-1,и та визнати недійсним свідоцтво про право власності на зазначені приміщення, видане Свидівоцької сільською радою 08.06.2005 року. Визнати недійсними рішення Свидівоцької сільської ради №18-1 та 18-2 від 29.02.2008 року та визнати право власності на зазначені будівлі за ОСОБА_6 та ОСОБА_9
рішенням Черкаського районного суд Черкаської області від 18 червня 2010 року позовні вимоги ОСОБА_6 та ОСОБА_9 задоволено. Визнано недійсним рішення виконавчого комітету Свидівоцької сільської ради від 26.05.2005 року в частині надання дозволу територіальній громаді міста Черкаси в особі Черкаської міської ради на оформлення права власності на нерухоме майно дитячої оздоровчої бази «Орлятко» в частині будиночків для відпочинку літери А-1,а; Б-1,б та И-1,и та визнано недійсним свідоцтво про право власності на зазначені приміщення, видане Свидівоцької сільською радою 08.06.2005 року. Визнано недійсними рішення Свидівоцької сільської ради №18-1 та 18-2 від 29.02.2008 року та визнано право власності на зазначені будівлі за ОСОБА_6 та ОСОБА_9
В апеляційній скарзі Черкаська міська рада просить рішення Черкаського районного суду від 18 червня 2010 року скасувати, вважаючи що судом першої інстанції при ухвалення рішення було порушено норми процесуального та матеріального права, та ухвалити нове рішення, яким в задоволенні позовних вимог позивачам відмовити.
Заслухавши думку учасників процесу, вивчивши матеріали справи, перевіривши законність і обґрунтованість рішення суду першої інстанції в межах доводів апеляційної скарги, колегія суддів приходить до висновку про те, що апеляційна скарга підлягає до часткового задоволення, виходячи із наступного.
Відповідно до роз'яснень Пленуму Верховного Суду України, що викладені в п. 2 Постанови від 18.12.2009 року №14 "Про судове рішення у цивільній справі" (v0014700-09) , рішення є законним тоді, коли суд, виконавши всі вимоги цивільного судочинства відповідно до статті 2 ЦПК України, вирішив справу згідно з нормами матеріального права, що підлягають застосуванню до даних правовідносин відповідно до статті 8 ЦПК, а також правильно витлумачив ці норми.
Обґрунтованим визнається рішення, ухвалене на основі повно і всебічно з'ясованих обставин, на які сторони посилаються як на підставу своїх вимог і заперечень, підтверджених доказами, які були досліджені в судовому засіданні і які відповідають вимогам закону про їх належність і допустимість, або обставин, що не підлягають доказуванню, а також якщо рішення містить вичерпні висновки суду, що відповідають встановленим на підставі достовірних доказів обставинам, які мають значення для вирішення справи.
рішення суду першої інстанції не повністю відповідає зазначеним вимогам, оскільки не ґрунтується на повному і об'єктивному розгляді в судовому процесі всіх обставин справи в сукупності.
Задовольняючи позовні вимоги ОСОБА_6 та ОСОБА_9 до виконавчого комітету Свидівоцької сільської ради, Свидівоцької сільської ради, Черкаської міської ради, третя особа приватне підприємство «Август-Тур» про визнання недійсним рішень та визнання права власності на майно, суд першої інстанції виходив з того, що відповідач, виконавчий комітет Свидівоцької сільської ради та Свидівоцька сільська рада, неправомірно скасували право власності позивачів на будинки для відпочинку, чим порушив їх права, а тому порушене право підлягає до відновлення.
Проте з такими висновками суду першої інстанції повністю погодитись не можна.
Встановлено, що 04.03.1999 року Черкаський міський голова звернувся з листом до президента Української державної будівельної корпорації «Укрбуд» з проханням передати дитячий оздоровчий табір «Орлятко» у комунальну власність міста для створення дитячого оздоровчого табору. Листом від 05.03.1999 року Українська державна будівельна корпорація «Укрбуд» дала свою згоду на передачу в комунальну власність міста Черкаси оздоровчого табору «Орлятко». Будівлі і споруди дитячого оздоровчого табору, що належали Українській державній будівельній корпорації «Укрбуд», перебували на балансі житлово-побутової фірми «Обрій-1». рішенням Черкаської міської ради №4-87 від 16.06.1999 року дитяча оздоровча база «Орлятко» передана на баланс управління комунального майна міста Черкаси.
Листом директора ДОБ «Орлятко» начальнику управління фонду комунального майна м. Черкаси повідомлено, що станом на 01 лютого 1999 року споруди на території ДОБ «Орлятко» знаходяться у власності та перебувають на балансі різних підприємств міста Черкаси та дано перелік підприємств та споруд, які належать даним підприємствам, в тому числі і ЖБФ «Обрій-1» (а.с. 80 т. 1 та а.с. 162 т. 1).
Відповідно до акту прийому-передачі від 22 липня 1999 року в комунальну власність міста передано 4-х поверховий спальний корпус, їдальня з кухнею цегляна одноповерхова, лазня з пральнею одноповерхова цегляна, овочесховище цегляне одноповерхове та технологічне обладнання до них. Іншого майна не передавалось в і комунальну власність не приймалось.
Даний майновий комплекс дитячої оздоровчої бази «Орлятко» розташований на території Свідивоцької сільської ради. 18 квітня 2000 року обласна федерація спортивного туризму звернулась до ДОБ «Орлятко» з клопотанням передати федерації два будиночки для відпочинку, що знаходяться на території бази (літера А-1,а) та (літера Б-1,б). На підставі акту від 15.06.2000 року вказані будиночки були передані у власність федерації. В подальшому на підставі протоколу №6 загальних зборів членів обласної федерації спортивного туризму будинки для відпочинку передані у власність ОСОБА_6 Свідоцтво про право власності на дані будиночки ОСОБА_6 не видавались.
рішенням виконкому Свидівоцької сільської ради №53 від 26.05.2005 року територіальній громаді м. Черкаси в особі Черкаської міської ради надано дозвіл на оформлення права власності на нерухоме майно дитячої оздоровчої бази «Орлятко», в тому числі і на будиночки літера А-1,а та літера Б-1,б, які не належали ЖБФ «Обрій-1», не були передані в комунальну власність міста Черкаси та були передані ДОБ «Орлятко» обласній федерації спортивного туризму та будиночок для відпочинку літера И-1и, належний ВАТ «Ватфарм».
Тому вирішуючи даний спір та визнаючи рішення органів місцевого самоврядування недійсними в частині надання права на оформлення права власності на будиночки А-1,а та Б-1,б, які належать ОСОБА_6 і скасовуючи рішення органу місцевого самоврядування про погашення права власності ОСОБА_6 на дані споруди, суд першої інстанції прийшов до правильного висновку, що відповідно до ст. 41 Конституції України та 321 ЦК України (435-15) право власності є непорушним і ніхто не мав права позбавити ОСОБА_6 власності на будиночки А-1,а та Б-!,б.
Акт прийому-передачі від 15.06.2000 року про передачу будиночків у власність федерації спортивного туризму та протокол №6 загальних зборів членів обласної федерації спортивного туризму про передачу будиночків для відпочинку у власність ОСОБА_6 ніким не оспорені і мають юридичну силу.
Доводи апеляційної скарги щодо задоволення позовних вимог ОСОБА_9 про часткове скасування рішень органу місцевого самоврядування від 26.05.2005 року в частині надання дозволу територіальній громаді м. Черкаси на оформлення права власності на будиночок літер И-1,и та свідоцтва про право власності на даний будиночок заслуговують на увагу.
Відповідно до довідки ВАТ «Ватфарм» (а.с.152 т.1) зазначений будиночок літера И-1,и належить ВАТ «Ватфарм» і перебуває у них на балансі. Але рішеннями виконкому Свидівоцької сільської ради від 26.05.2005 року №53 надано дозвіл територіальній громаді м Черкаси на оформлення права власності на даний будиночок, а рішенням від 08.06.2005 року видано свідоцтво про право власності.
Вже не будучи власником будиночку И-1,и ВАТ «Ватфарм» 03.12.2007 року продав даний будиночок ОСОБА_9 Статтею 3 ЦПК України передбачено, що кожна особа має право в порядку, встановленому цим Кодексом, звернутися до суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи інтересів.
Так як станом на червень 2005 року ОСОБА_9 не набула права на спірний будиночок літера И-1,и, а власником його був ВАТ «Ватфарм», то право оспорити рішення виконкому Свидівоцької сільської ради має лише власник, ВАТ «Ватфарм», а ОСОБА_9 має лише право заявити позов до ВАТ «Ватфарм» про повернення її коштів, які вона внесла за будиночок літера И-1,и.
Тому рішення суду першої інстанції в частині позовних вимог ОСОБА_9, як постановлене з порушенням норм матеріального та процесуального права підлягає до скасування з ухваленням нового рішення, яким в позові їй необхідно відмовити.
Судом першої інстанції також визнано право власності ОСОБА_6 на житлові будиночки А-1,а та Б-1,б, що розташовані на території ДОБ «Орлятко». Разом з тим, судом першої інстанції скасовано рішення виконкому Свидівоцької сільської ради №18-1 від 29.02.2008 року, яким свідоцтво про право власності на будиночки літер А-1,а та Б-1,б на імя ОСОБА_6 погашено, тим самим поновивши порушене право власності ОСОБА_6 на зазначені спірні будиночки. Тому при таких обставинах повторне визнання судом права власності на будиночки літер А-1,а та Б-1,б не потребується та не віднесено до компетенції суду, а тому рішення суду першої інстанції в частині визнання за ОСОБА_6 права власності на будиночки літер А-1,а та Б-1,б також підлягає до скасування.
Доводи апелянта про те, що будиночки літер А-1,а та Б-1,б являються власністю територіальної громади м. Черкаси станом на 2005 рік та що виконкомом Свидівоцької сільської ради правомірно їм надано дозвіл на оформлення права власності на дані будиночки та правомірно видано свідоцтво про право власності нічим не підтверджено, так як лише ЖБФ «Обрій-1», АТЗТ «Черкаський шовковий комбінат» передали свої будиночки в комунальну власність міста Черкаси.
Згідно ст. 60 ЦПК України кожна сторона зобов'язана довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог і заперечень, крім випадків, встановлених статтею 61 цього Кодексу. Докази подаються сторонами та іншими особами, які беруть участь у справі.. Доказуванню підлягають обставини, які мають значення для ухвалення рішення у справі і щодо яких у сторін та інших осіб, які беруть участь у справі, виникає спір. Доказування не може ґрунтуватися на припущеннях.
Апелянт, Черкаська міська рада, не надала суду належних та допустимих доказів про те, що її всіма підприємствами та установами, яким належали будиночки на території ДОБ «Орлятко», належні їм будиночки були передані в комунальну власність міста Черкаси. Тому інші доводи апеляційної скарги є безпідставними і не підлягають до задоволення.
За таких обставин все ухвалене у справі рішення вважати обґрунтованими немає підстав, як частково постановлене з порушенням норм процесуального та матеріального права в частині задоволення позовних вимог ОСОБА_9, а тому воно підлягає до зміни з ухваленням нового рішення в частині відмови ОСОБА_9 в задоволенні позовних вимог.
Керуючись ст. ст. 301, 303, 307, п. 4 ст. 309, ст. 316 ЦПК України, колегія суддів, -
в и р і ш и л а :
Апеляційну скаргу апеляційну скаргу Черкаської міської ради на рішення Черкаського районного суду Черкаської області від 18 червня 2010 року задоволити частково.
рішення Черкаського районного суду Черкаської області від 18 червня 2010 року змінити.
рішення Черкаського районного суду Черкаської області від 18 червня 2010 року в частині визнання недійсним рішення виконавчого комітету Свидівоцької сільської ради від 26.05.2005 року №53 в частині надання дозволу територіальній громаді м. Черкаси в особі Черкаської міської ради на оформлення права власності на нерухоме майно дитячої оздоровчої бази «Орлятко», яка знаходиться в АДРЕСА_1, а саме будиночок для відпочинку літера И-1,и та визнання недійсним свідоцтва про право власності на нерухоме майно, видане виконавчим комітетом Свидівоцької сільської ради 08.06.2005 року в частині будиночку літера И-1,и, скасувати.
рішення Черкаського районного суду Черкаської області від 18 червня 2010 року про визнання недійсним рішення Свидівоцької сільської ради від 29.02.2008 року №18-2 скасувати.
Відмовити ОСОБА_9 в задоволенні позову в частині визнання недійсним рішення виконавчого комітету Свидівоцької сільської ради від 26.05.2005 року №53 в частині надання дозволу територіальній громаді м. Черкаси в особі Черкаської міської ради на оформлення права власності на нерухоме майно дитячої оздоровчої бази «Орлятко», яка знаходиться в АДРЕСА_1, а саме будиночок для відпочинку літера И-1,и та визнання недійсним свідоцтва про право власності на нерухоме майно, видане виконавчим комітетом Свидівоцької сільської ради 08.06.2005 року в частині будиночку літера И-1,и, та в визнанні недійсним та скасуванні Свидівоцької сільської ради від 29.02.2008 року №18-2 .
рішення Черкаського районного суду від 18 червня 2010 року в частині визнання права власності за ОСОБА_6 на будиночки літер А-1,а та Б-1,б скасувати та відмовити в позові в частині визнання права власності на будиночки А-1,а та Б-1,б.
В іншій частині рішення Черкаського районного суду Черкаської області від 18 червня 2010 року залишити без змін.
рішення суду апеляційної інстанції набирає законної сили негайно після його проголошення, але може бути оскаржено до суду касаційної інстанції на протязі двадцяти днів, починаючи з дня його проголошення.
Головуючий :
Судді :