• Надмірно утриманий прибутковий податок не за місцем основної роботи



Який порядок утримання та повернення прибуткового податку, надміру утриманого протягом календарного року з будь-яких доходів громадян, що виплачуються їм не за місцем основної роботи?
(Рівненська обл.)

Згідно з Декретом № 13-92, яким регулюється порядок нарахування та сплати до бюджету прибуткового податку, доходи громадян, які вони отримують протягом календарного року не за місцем основної роботи, оподатковуються у джерела виплати такого доходу за ставкою 20 відсотків без надання пільг. Після закінчення звітного календарного року, в якому одержано дохід, громадяни, крім тих, котрі отримували доходи лише за місцем основної роботи, зобов’язані у терміни, визначені законом (до 1 квітня 2003 р.), подати до податкового органу за місцем проживання декларацію про доходи, одержані у звітному році, для обчислення (перерахунку) прибуткового податку з громадян на основі сукупної річної суми доходу.
Органи державної податкової служби на підставі поданих громадянами декларацій про сукупний річний дохід та форми № 2 проводять обчислення річної суми податку. При цьому з оподатковуваного доходу виключається встановлений чинним законодавством неоподатковуваний мінімум, надаються у відповідних випадках пільги щодо прибуткового податку, а також ураховується сума податку, утриманого у джерела виплати доходу.
Обчислення річної суми податку із сукупного оподатковуваного річного доходу провадиться за шкалою ставок оподаткування, встановленою Указом Президента України від 13.09.94 р. № 519 «Про збільшення неоподатковуваного мінімуму та ставки прогресивного оподаткування доходів громадян» (у редакції Указу Президента України від 21.11.95 р. № 1082/95 «Про внесення змін до Указу Президента України від 13 вересня 1994 р. № 519») з урахуванням Указу Президента України від 25.08.96 р. № 762/96 «Про грошову реформу».
Прибутковий податок з річного доходу визначається органами державної податкової служби виходячи із середньомісячного доходу з урахуванням сплаченого (утриманого) протягом року податку з місячних доходів. Перерахунки прибуткового податку за сукупним річним оподатковуваним доходом громадян податкові органи проводять протягом двох календарних місяців, наступних за місяцем, в якому подано декларацію.
У разі якщо за результатом проведеного органами державної податкової служби перерахунку визначена сума податку буде більшою за суму податку, сплаченого протягом звітного року з доходів громадянина, який подав декларацію, то різниця підлягатиме сплаті до бюджету не пізніше одного місяця з дня одержання повідомлення податкового органу, в протилежному випадку (за відсутності у громадянина інших податкових зобов’язань) надміру утримана сума підлягає поверненню платнику податку не пізніше одного місяця після проведення остаточного перерахунку з цього ж бюджету. Повернення переплати з прибуткового податку дозволяється здійснювати без заяви платника.
З 1 січня 2002 р. на виконання вимог ст. 78 Бюджетного кодексу України введено казначейське обслуговування місцевих бюджетів за доходами i перерахуванням міжбюджетних трансфертів. Податки, збори (обов’язкові платежі) та інші доходи місцевого бюджету зараховуються безпосередньо на рахунок відповідного бюджету, відкритого органами Держказначейства України.
Наказом Держказначейства України від 17.01.2002 р. № 17 затверджено Порядок казначейського обслуговування місцевих бюджетів за доходами i перерахуванням міжбюджетних трансфертів, який регламентує організаційні взаємовідносини між органами Держказначейства України, фінансовими органами, платниками податків, зборів (обов’язкових платежів), що належать місцевим бюджетам у процесі казначейського обслуговування органами Держказначейства України місцевих бюджетів за доходами при функціонуванні внутрішньої платіжної системи Держказначейства України.
Згідно з п. 2.1 цього наказу однією з функцій держказначейства є підготовка платіжних документів i повернення надміру та/або помилково сплачених до місцевих бюджетів платежів на підставі висновків органів виконавчої влади, яким відповідно до закону надано право стягнення до бюджету податків, зборів (обов’язкових платежів) та інших надходжень. Висновки щодо повернення у готівковій формі надміру сплачених до місцевих бюджетів платежів подаються органами стягнення на виконання до відповідних органів Держказначейства України.

Консультують фахівці Головного управління оподаткування фізичних осіб ДПА України

 

ВІСНИК ПОДАТКОВОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ № 8 лютий 2003 року