Справа № 22-ц-1433/2011
Категорія 24
Головуючий у 1 інстанції Беркещук Б.Б.
Суддя-доповідач Пнівчук О.В.
Апеляційний суд Івано-Франківської області
У Х В А Л А
ІМЕНЕМ УКРАЇНИ
01 вересня 2011 року м. Івано-Франківськ
( Додатково див. рішення Коломийського міськрайонного суду Івано-Франківської області (rs17189390) ) ( Додатково див. рішення Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ (rs21115902) )
Колегія суддів судової палати у цивільних справах апеляційного суду Івано-Франківської області в складі:
головуючого Пнівчук О.В.
суддів Соколовського В.М., Шишка А.І.
секретаря Довжинської Н.Б.
з участю представника апелянта Чабанюка І.І.
відповідача ОСОБА_3,
розглянувши у відкритому судовому засіданні справу за позовом ПАТ "Прикарпаттяобленерго" в особі філії "Коломийський МРЕМ" до ОСОБА_3 про відшкодування шкоди заподіяної правопорушенням в електроенергетиці за апеляційною скаргою ПАТ "Прикарпаттяобленерго" в особі філії "Коломийський МРЕМ" на рішення Коломийського міськрайонного суду від 12 липня 2011 року,-
в с т а н о в и л а :
ПАТ "Прикарпаттяобленерго" в особі філії "Коломийський МРЕМ" звернулося в суд з позовом до ОСОБА_3 про відшкодування шкоди заподіяної правопорушенням в електроенергетиці.
Позивач свої вимоги мотивував тим, що 26.01.2011 року представниками філії ВАТ "Прикарпаттяобленерго" "Коломийського МРЕМ при проведенні обстеження схеми живлення та обліку електроенергії у житловому будинку відповідача ОСОБА_3, що по вул. Шкрібляка 53 в м. Коломия було виявлено порушення "Правил користування електричною енергією для населення" (1357-99-п) - безоблікове використання електроенергії.
Згідно проведеного розрахунку, протиправними діями відповідача було не донараховано електроенергії на суму 8028,81 грн.
В добровільному порядку відповідач відмовився від сплати заборгованості за необліковану електроенергію, тому позивач просив стягнути зазначений борг в судовому порядку.
Рішенням Коломийського міськрайонного суду від 12 липня 2011 року позов
ПАТ "Прикарпаттяобленерго" в особі філії "Коломийський МРЕМ" задоволено частково.
Стягнуто з ОСОБА_3 на користь ПАТ "Прикарпаттяобленерго" філії "Коломийський МРЕМ" 4000 грн. заподіяної шкоди та понесені судові витрати в сумі 81 грн.
На дане рішення ПАТ "Прикарпаттяобленерго" в особі філії "Коломийський МРЕМ" подало апеляційну скаргу в якій посилається на порушення судом норм матеріального та процесуального права.
Апелянт вважає, що суд першої інстанції необґрунтовано зменшив суму матеріального відшкодування посилаючись на важкий матеріальний стан відповідача.
В судовому засіданні позивачем доведено порушення відповідачем ОСОБА_4 та правомірність нарахування не донарахованої електричної енергії на суму 8028,81 грн. у відповідності до Методики (z0782-06) її нарахування.
Посилаючись на зазначені обставини апелянт просив рішення суду скасувати та ухвалити нове рішення яким задовольнити його позовні вимоги.
В судовому засіданні апеляційного суду представник апелянта ПАТ "Прикарпаттяобленерго" філії "Коломийський МРЕМ" ОСОБА_5 підтримав вимоги апеляційної скарги. Відповідач ОСОБА_3 заперечив доводи апелянта.
Вислухавши доповідача, пояснення сторін, перевіривши матеріали справи, колегія суддів приходить до висновку, що апеляційна скарга не підлягає до задоволення з наступних підстав.
Постановляючи рішення про часткове задоволення позову ПАТ "Прикарпаттяобленерго" філії "Коломийський МРЕМ", суд першої інстанції правильно виходив із того, що в судовому засіданні встановлено, що відповідач ОСОБА_3 допустив порушення "Правил користування електричною енергією для населення" (1357-99-п) - безоблікове використання електроенергії, про що 26.01.2011 року складено акт про порушення ОСОБА_4.
Відповідно до Методики визначення обсягу та вартості електричної енергії, не облікованої внаслідок порушення споживачами правил користування електричною енергією, затвердженої Постановою Національної комісії регулювання електроенергетики України від 04 травня 2006 року (z0782-06) - визначено вартість не облікованої електроенергії за три роки на суму 8028,81 грн.
Відповідно до ч.4 ст. 1193 ЦК України суд може зменшити розмір відшкодування шкоди, завданої фізичною особою, залежно від її матеріального становища, крім випадків, коли шкоди завдано вчиненням злочину.
Колегія суддів вважає, що вирішуючи питання про стягнення з відповідача заподіяної шкоди внаслідок порушення правил користування електричною енергією, суд першої інстанції обґрунтовано врахував матеріальний стан ОСОБА_3, те що він не працює, його дружина ОСОБА_6 – інвалід третьої групи та отримує пенсію по інвалідності, інших доходів сім"я не має та відповідно до ст. 1193 ЦК України зменшив розмір відшкодування заподіяної шкоди до 4000 грн.
Рішення суду постановлено з дотриманням вимог норм матеріального та процесуального права, доводи апеляційної скарги не спростовують правильність висновків суду першої інстанції, а тому підстав для його скасування колегія суддів не вбачає.
Керуючись ст.ст. 307, 308, 313- 315, 317 ЦПК України, колегія суддів, -
у х в а л и л а :
Апеляційну скаргу ПАТ "Прикарпаттяобленерго" в особі філії "Коломийський МРЕМ" відхилити.
Рішення Коломийського міськрайонного від 12 липня 2011 року залишити без зміни.
Ухвала набирає законної сили з моменту проголошення, однак може бути оскаржена в касаційному порядку безпосередньо до Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ протягом двадцяти днів з часу набрання законної сили.
Головуюча
Судді:
Пнівчук О.В.
Соколовський В.М.
Шишко А.І.