Справа № 2-367/11
Головуючий у 1 інстанції:Ушаков М.М.
Провадження № 22-ц/0390/1429/11
Категорія:53
Доповідач: Веремчук Л. М.
АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД ВОЛИНСЬКОЇ ОБЛАСТІ
У Х В А Л А
І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И
22 серпня 2011 року
місто Луцьк
Колегія суддів судової палати з розгляду цивільних справ апеляційного суду Волинської області в складі:
головуючого - судді Веремчук Л.М., Л М
суддів - Здрилюк О.І., Бовчалюк З.А.,
при секретарі Гнепі П.М.
розглянувши у відкритому судовому засіданні в місті Луцьку клопотання відповідача публічного акціонерного товариства "Трест Луганськшахтопроходка"(далі –ПАТ) про поновлення строку апеляційного оскарження заочного рішення Нововолинського міського суду Волинської області від 31 травня 2011 року у справі за позовом ОСОБА_1 до публічного акціонерного товариства "Трест Луганськшахтопроходка"про стягнення заробітної плати, компенсації невикористаної відпустки та середнього заробітку за час затримки розрахунку при звільненні,
В С Т А Н О В И Л А :
Заочним рішенням Нововолинського міського суду Волинської області від 31 травня 2011 року позов ОСОБА_1 у даній справі задоволено.
23 червня 2011 відповідачем було подано заяву до суду першої інстанції про перегляд заочного рішення в порядку вимог ст. 228 ЦПК України. Ухвалою Нововолинського міського суду Волинської області від 06 липня 2011 року дану заяву залишено без задоволення.
Не погоджуючись із рішенням Нововолинського міського суду Волинської області від 31 травня 2011 року, відповідачем ПАТ "Трест Луганськшахтопроходка" було подано апеляційну скаргу, у якій він просив поновити строк апеляційного оскарження та постановити нове рішення, яким відмовити позивачу в частині вимог щодо стягнення з відповідача середнього заробітку за час затримки розрахунку.
Пропуск строку апеляційного оскарження мотивує тим, що на вказане рішення суду було подано заяву про перегляд заочного рішення, яку судом залишено без задоволення. Таким чином, відповідно до ч. 4 ст. 231 ЦПК України у разі залишення заяви про перегляд заочного рішення без задоволення заочне рішення може бути оскаржене в загальному порядку, встановленому цим Кодексом. У цьому разі строк на апеляційне оскарження рішення починає відраховуватися з дати постановлення ухвали про залишення заяви про перегляд заочного рішення без задоволення.
Із матеріалів справи вбачається, що ухвалу було постановлено 06 липня 2011 року, а відповідачем її отримано згідно копії супровідного листа лише 26 липня 2011 року.
Відповідно до ч. 1 ст. 294 ЦПК України апеляційна скарга на рішення суду подається протягом десяти днів з дня його проголошення. Особи, які брали участь у справі, але не були присутні в судовому засіданні під час проголошення судового рішення, можуть подати апеляційну скаргу протягом десяти днів з дня отримання копії цього рішення.
За змістом ч. 3 ст. 294, ст. ст. 72, 73 ЦПК України право на вчинення процесуальної дії втрачається із закінченням строку, встановленого законом або судом. Документи, подані після закінчення процесуальних строків, залишаються без розгляду, якщо суд за клопотанням особи, яка їх подала, не знайде підстав для поновлення або продовження строку. Суд поновлює або продовжує строк, встановлений відповідно законом або судом, за клопотанням сторони або іншої особи у разі його пропущення з поважних причин.
Таким чином, колегія суддів вважає, що відповідачем ПАТ "Трест Луганськшахтопроходка" було пропущено строк апеляційного оскарження з поважних причин, що підтверджується відповідними доказами, наявними у справі, а тому його слід поновити.
Керуючись ст. 294 ЦПК України, колегія суддів,
У Х В А Л И Л А :
Поновити відповідачу публічному акціонерному товариству "Трест Луганськшахтопроходка"строк апеляційного оскарження заочного рішення Нововолинського міського суду Волинської області від 31 травня 2011 року у справі за позовом ОСОБА_1 до публічного акціонерного товариства "Трест Луганськшахтопроходка"про стягнення заробітної плати, компенсації невикористаної відпустки та середнього заробітку за час затримки розрахунку при звільненні.
Ухвала оскарженню не підлягає.
Головуючий
Судді