Апеляційний суд Львівської області
 Головуючий у 1 інстанції: Дубель Г.М.
Доповідач в 2-й інстанції: ОСОБА_1
У Х В А Л А
ІМЕНЕМ УКРАЇНИ
30 червня 2011 року Справа № 22-ц-1301/11
( Додатково див. ухвалу Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ (rs21115573) )
колегія суддів судової палати у цивільних справах апеляційного суду Львівської області в складі:
головуючого: Бермеса І.В.
суддів: Шандри М.М., Шумської Н.Л.
з участю секретаря Бандрівської М.Ю.
та з участю ОСОБА_2
представника виконавчого комітету Дрогобицької міської ради Петренка О.В.
розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Львові цивільну справу за апеляційною скаргою виконавчого комітету Дрогобицької міської ради на ухвалу Дрогобицького міськрайонного суду Львівської області від 26 серпня 2010 року,-
встановила:
Оскаржуваною ухвалою змінено спосіб та порядок виконання рішення місцевого Дрогобицького міського суду № 2-2068/2003 від 23.06.2003 року про зобов"язання виконавчого комітету Дрогобицької міської ради надати сім"ї ОСОБА_2 благоустроєне житлове приміщення, що відповідає вимогам чинного житлового законодавства, з фонду Дрогобицької міської ради у зв"язку з виселенням з квартири АДРЕСА_1, що загрожує обвалом –на стягнення з виконавчого комітету Дрогобицької міської ради в користь ОСОБА_2 еквівалентної суми житла, що становить 504 000 грн.
Ухвалу суду оскаржив виконавчий комітет Дрогобицької міської ради.
В апеляційній скарзі зазначає, що ухвала є незаконною, судом неповно встановлено обставини, які мають значення для справи. Суд не взяв до уваги, що судом 05.02.2004 року було відмовлено в задоволенні подання відділу ДВС Дрогобицького міського управління юстиції про зміну способу і порядку виконання рішення Дрогобицького міського суду від 23.06.2003 року, оскільки ОСОБА_2 заперечив проти задоволення подання. Суд не з"ясував чи може виконавчий комітет Дрогобицької міської ради виконати рішення Дрогобицького міського суду від 23.06.2003 року на момент розгляду заяви ОСОБА_2 про зміну способу виконання рішення суду. Вважає завищеною вартість 1 кв.м загальної площі квартир будинку з розрахунку 6 000 грн. за 1 кв. м, оскільки відповідно до п.1 наказу Міністерства регіонального розвитку та будівництва України від 13.07.2009 року "Про прогнозні середньорічні показники опосередкованої вартості спорудження житла за регіонами України на 2010 рік" № 285 (v0285661-09) , затверджено до застосування прогнозні середньорічні показники опосередкованої вартості спорудження житла у Львівській області у розмірі 4 762 грн. за 1 кв.м. Судом завищено розмір площі житлового приміщення, що належить сім"ї ОСОБА_2
Просить ухвалу суду скасувати та постановити нову ухвалу, якою у задоволенні заяви ОСОБА_2 відмовити.
Заслухавши суддю-доповідача, перевіривши матеріали справи, доводи апеляційної скарги, колегія суддів вважає, що апеляційну скаргу слід задовольнити частково з таких підстав.
Рішенням місцевого Дрогобицького міського суду Львівської області від 23.06.2003 року позов ОСОБА_2 задоволено. Зобов"язано виконавчий комітет Дрогобицької міської ради надати сім"ї ОСОБА_2 благоустроєне жиле приміщення, що відповідає вимогам житлового законодавства, з фонду Дрогобицької міської ради у зв"язку з виселенням з квартири АДРЕСА_1 у зв"язку з виселенням з будинку, що загрожує обвалом.
Рішення районного суду не виконано.
Відповідно до ст. 373 ЦПК України за наявності обставин, що утруднюють виконання рішення, за заявою державного виконавця або за заявою сторони суд, який видав виконавчий документ, у десятиденний строк розглядає питання про відстрочку виконання, зміну чи встановлення способу і порядку виконання рішення.
Як убачається з матеріалів справи, постановою державного виконавця від 22.09.2008 року виконавчий лист № 2-2068 про зобов"язання виконавчого комітету Дрогобицької міської ради надати сім"ї ОСОБА_2 благоустроєне жиле приміщення, що відповідає вимогам житлового законодавства, з фонду Дрогобицької міської ради у зв"язку з виселенням з квартири АДРЕСА_1 у зв"язку з виселенням з будинку, що загрожує обвалом, повернуто в Дрогобицький міськрайонний суд Львівської області, оскільки державний виконавець вжив усі необхідні заходи, відповідно до Закону України "Про виконавче провадження" (606-14) , спрямовані на виконання виконавчого документа. Однак виконати даний виконавчий документ неможливо (а.с.5).
Задовольняючи заяву ОСОБА_2 про зміну способу та порядку виконання рішення місцевого Дрогобицького міського суду від 23.06.2003 року, районний суд правильно виходив з неможливості виконання зазначеного рішення протягом тривалого часу. Визначаючи суму, що підлягає стягненню з виконавчого комітету Дрогобицької комітету Дрогобицької міської ради, суд вірно взяв до уваги лист комунального підприємства "Управління капітального будівництва" Дрогобицької міської ради від 28.05.2010 року № 133, згідно якого вартість 1 кв.м загальної площі житла в м.Дрогобичі становить 5500-6000 грн. (а.с.6), а також норми загальної площі у розмірі 21 кв.м на одну особу.
У той же час, колегія суддів вважає, що суд першої інстанції при визначенні розміру коштів, що підлягають стягненню на користь позивача помилково виходив із складу сім"ї ОСОБА_2 4 чол, оскільки на момент ухвалення рішення місцевим Дрогобицьким міським судом Львівської області від 23.06.2003 року, яким було зобов"язано виконавчий комітет Дрогобицької міської ради надати сім"ї ОСОБА_2 благоустроєне жиле приміщення, його сім"я складалася з 2 чол. Відтак на користь позивача підлягає стягненню 252 000 грн. ( 6 000 грн. х 42 кв.м).
У зв"язку з наведеним ухвалу суду слід змінити в частині визначення розміру коштів, що підлягають стягненню з виконавчого комітету Дрогобицької міської ради на користь ОСОБА_2
Доводи апеляційної скарги проте, що питання зміни способу і порядку виконання рішення Дрогобицького міського суду від 23.06.2003 року вже було предметом судового розгляду у 2004 році за поданням відділу ДВС дрогобицького міського управління юстиції, не заслуговують на увагу, оскільки зазначене не є перешкодою для розгляду заяви позивача про зміну способу та порядку виконання рішення суду у зв"язку з неможливістю його виконання.
Керуючись п.3 ч.2 ст. 307, п.2 ч.1 ст. 312, ст. 315, ст. 317 ЦПК України, колегія суддів,-
ухвалила:
Апеляційну скаргу виконавчого комітету Дрогобицької міської ради задовольнити частково.
Ухвалу Дрогобицького міськрайонного суду Львівської області від 26 серпня 2010 року в частині суми, яка підлягає стягненню, змінити та стягнути з виконавчого комітету Дрогобицької міської ради в користь ОСОБА_2 252 000 грн. У решті ухвалу залишити без змін.
Ухвала набирає законної сили з моменту її проголошення і може бути оскаржена до суду Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ протягом двадцяти днів з дня набрання нею законної сили.
Головуючий:
Судді:
Бермес І.В.
Шандра М.М.
Шумська Н.Л.