АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ
РІШЕННЯ
ІМЕНЕМ УКРАЇНИ
18 травня 2011 року м. Одеса
( Додатково див. ухвалу Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ (rs21115414) )
Колегія суддів судової палати у цивільних справах апеляційного суду Одеської області в складі:
головуючого – Мартинової К.П.,
суддів – Журавльова О.Г., Доценко Л.І.,
за участю секретаря – Карпової О.О.,
розглянувши у відкритому судовому засіданні цивільну справу за позовом прокурора Овідіопольського району Одеської області в інтересах ОСОБА_1 до ЗАТ "Україна" про витребування майна з чужого незаконного володіння та стягнення моральної шкоди за апеляційною скаргою представника ТОВ "Україна-2010" - Шевчука Кирила Миколайовича на заочне рішення Овідіопольського районного суду Одеської області від 02 червня 2010 року,
ВСТАНОВИЛА :
У березні 2010 року прокурор Овідіопольського району Одеської області звернувся до суду з позовом до ЗАТ "Україна" в інтересах ОСОБА_1, в якому просив зобов"язати відповідача повернути ОСОБА_1 земельну ділянку НОМЕР_1, яка розташована на території Овідіопольської селищної ради Одеської області, на масиві № 25, площею 4.49 га, з цільовим призначенням для ведення сільськогосподарського виробництва, та належить їй на підставі державного акту на право приватної власності на землю серії РІ № 499864, відповідно розпорядження Овідіопольської районної державної адміністрації №87 від 12.02.2003 року.
15.08.2003 року між ОСОБА_1 та ЗАТ "Україна" в особі голови правління Іванченко О.М. був укладений договір оренди землі № 57, відповідно до якого позивачка передала відповідачу свою земельну ділянку НОМЕР_1 в користування на п'ять років.
Позивач посилався на те, що на теперішній час строк дії договору оренди закінчився, однак, відповідач не повертає позивачу землю на її вимоги.
Прокурор Овідіопольського району просив суд зобов'язати ЗАТ "Україна" повернути земельну ділянку НОМЕР_1, яка розташована на території Овідіопольської селищної ради Одеської області, на масиві №25, площею 4,49 га. громадянці ОСОБА_1
19.01.2010 позивачка звернулась до суду з позовними вимогами та просила стягнути з ЗАТ "Україна" на її користь моральну шкоду в сумі 40000 гривен за неповернення землі по договору оренди.
Відповідач представник ЗАТ "Україна" в судове засідання не з'явився
Заочним рішенням Овідіопольського районного суду Одеської області від 02 червня 2010 року позовні вимоги прокурора Овідіопольського району Одеської області в інтересах ОСОБА_1 до ЗАТ"Україна" про витребування землі з чужого незаконного володіння та стягнення моральної шкоди задоволені. Суд зобов'язав ЗАТ "Україна" повернути земельну ділянку НОМЕР_1, яка розташована на території Овідіопольської селищної ради, Одеської області,
на масиві № 25 площею 4,49 га., цільове призначення для ведення сільськогосподарського виробництва, власнику - ОСОБА_1
Суд стягнув з ЗАТ "Україна" на користь ОСОБА_1 моральні збитки в сумі 40000 (сорок тисяч) гривен.
В апеляційній скарзі представник ТОВ "Україна-2010" просить заочне рішення суду скасувати, тому що воно ухвалене з порушенням норм матеріального та процесуального права та ухвалити нове рішення, яким відмовити позивачу в задоволенні позову. При цьому апелянт посилається на те, що 23.02.2009 року між ОСОБА_1 та ЗАТ "Україна" був укладений договір оренди землі № 156 строком на три роки, який діє та не є розірваним, тому підстав для задоволення позову не має.
Заслухавши суддю-доповідача, доводи апеляційної скарги, заперечення на неї, перевіривши матеріали справи, законність і обґрунтованість заочного рішення суду в межах доводів апеляційної скарги і заявлених вимог колегія суддів вважає, що апеляційна скарга підлягає частковому задоволенню з наступних підстав.
Задовольняючи позов прокурора Овідіопольського району в інтересах ОСОБА_1 та зобов"язуючи ЗАТ "Україна" повернути ОСОБА_1 її земельну ділянку НОМЕР_1, площею 4,49 га., цільове призначення для ведення сільськогосподарського виробництва, яка розташована на території Овідіопольської селищної ради Одеської області, та стягуючи 40000 грн. моральної шкоди, суд першої інстанції посилався на те, що закінчився строк дії договору оренди землі №57 від 15.08.2003 року, який був укладений на п"ять років, та що неповерненням землі по договору оренди позивачці спричинено моральну шкоду у розмірі саме 40000 гривень.
Колегія суддів погоджується з висновками суду першої інстанції щодо зобов"язання відповідача повернути позивачці належну їй земельну ділянку НОМЕР_1, площею 4,49 га., цільове призначення для ведення сільськогосподарського виробництва, яка розташована на території Овідіопольської селищної ради Одеської області, оскільки закінчився строк дії договору оренди землі № 57 від 15.08.2003 року, укладений між ОСОБА_1 та ЗАТ "Україна" строком на п"ять років і власник землі не бажає подальшого його продовження.
Посилання апелянта на те, що 23.02.2009 року між сторонами був знову укладений договір оренди цієї ж землі № 156 не дає підстав для скасування рішення суду в цій частині позову, оскільки договір оренди землі № 156 від 23.02.2009 року, в порушення вимог законодавства, не зареєстрований Овідіопольським районним відділом Одеської регіональної філії ДП Центру Державного Земельного Кадастру. Відсутність державної реєстрації договору оренди землі свідчить про його нікчемність.
Колегія суддів погоджується з доводами апеляційної скарги в частині неправильності рішення суду першої інстанції про стягнення з відповідача на користь ОСОБА_1 моральної шкоди у розмірі 40000 гривень.
Стягуючи з відповідача на користь позивачки 40000 гривень моральної шкоди суд першої інстанції посилався на ст. 1167 ЦК України. Однак, висновки суду в цій частині позову не відповідають обставинам справи та судом неправильно застосовано норми процесуального та матеріального права.
Стаття 1167 ЦК України, на яку посилався суд першої інстанції, передбачає можливість стягнення моральної шкоди, завданої фізичній чи юридичній особі винними діями іншої особи.
Встановлено, що між сторонами виникли правовідносини за договором оренди земельної ділянки, а не відносини зі спричинення шкоди. Зазначеним договором оренди землі не передбачена можливість стягнення моральної шкоди за порушення умов договору.
Справа судом апеляційної інстанції розглянута на підставі ст. 11 ЦПК України, тобто в межах заявлених вимог, доводів апеляційної скарги та наданих сторонами доказів.
Встановлене відповідно до п.п. 3,4. ч. 1 ст. 309 ЦПК України є підставою для скасування рішення суду в частині стягнення моральної шкоди та ухвалення нового рішення про відмову в задоволенні позову про стягнення моральної шкоди.
Керуючись ст. ст. 209, 303, 304, 305, 307, 309 ч. 1 п. 3, 4, 313, 314, 316, 317, 319 ЦПК України, колегія суддів,
ВИРІШИЛА:
Апеляційну скаргу представника ТОВ "Україна-2010" - Шевчука Кирила Миколайовича задовольнити частково.
Заочне рішення Овідіопольського районного суду Одеської області від 02 червня 2010 року в частині задоволення позову ОСОБА_1 про стягнення з ЗАТ "Україна" моральної шкоди у розмірі 40000 гривень скасувати та ухвалити нове рішення в цій частині позовних вимог.
Відмовити ОСОБА_1 в задоволенні позову про стягнення з ЗАТ "Україна" моральної шкоди у розмірі 40000 гривень.
В решті заочне рішення Овідіопольського районного суду Одеської області від 02 червня 2010 року залишити без змін.
рішення суду набирає законної сили з моменту його проголошення та може бути оскаржене до суду касаційної інстанції протягом двадцяти днів з дня набрання ним законної сили.
Головуючий
Судді
К.П. Мартинова
О.Г. Журавльов
Л.І. Доценко