Справа № 2-2602/11
Головуючий у 1 інстанції:Грушицький А.І.
Провадження № 22-ц/0390/802/11 Категорія:48
Доповідач: Русинчук М. М.
АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД ВОЛИНСЬКОЇ ОБЛАСТІ
У Х В А Л А
І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И
11 травня 2011 року
місто Луцьк
( Додатково див. ухвалу Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ (rs20202882) ) ( Додатково див. рішення Луцького міськрайонного суду Волинської області (rs15262428) )
Колегія суддів судової палати з розгляду цивільних справ апеляційного суду Волинської області в складі:
головуючого-судді Русинчука М.М.
суддів Мудренко Л.І., Антонюк К.І.
при секретарі Губарик К.А.
з участю прокурора –Ревухи І.В.
відповідача ОСОБА_2
представника органу опіки та піклування –Гладчук Л.Г.
третьої особи –ОСОБА_3,
розглянувши у відкритому судовому засіданні справу за позовом прокурора Луцького району в інтересах неповнолітніх ОСОБА_2, ОСОБА_4 до ОСОБА_5, ОСОБА_6 про стягнення аліментів, за апеляційною скаргою прокурора на рішення Луцького міськрайонного суду від 1 квітня 2011 року, -
в с т а н о в и л а:
Рішенням Луцького міськрайонного суду від 1 грудня 2011 року позов прокурора Луцького району в інтересах неповнолітніх ОСОБА_2, ОСОБА_4 до ОСОБА_5, ОСОБА_6 про стягнення аліментів позов задоволено частково.
Стягнуто з ОСОБА_5, ІНФОРМАЦІЯ_1 на користь ОСОБА_2, ІНФОРМАЦІЯ_2 та на користь ОСОБА_4, ІНФОРМАЦІЯ_3, аліменти в розмірі по 100 грн. на кожну дитину щомісячно, починаючи з 1 березня 2011 року і до досягнення дітьми повноліття.
Стягнуто з ОСОБА_6, ІНФОРМАЦІЯ_4 на користь ОСОБА_2, ІНФОРМАЦІЯ_2 та на користь ОСОБА_4, ІНФОРМАЦІЯ_3, аліменти в розмірі по 100 грн. на кожну дитину щомісячно, починаючи з 1 березня 2011 року і до досягнення дітьми повноліття.
В задоволенні решти позовних вимог відмовлено.
Стягнуто з ОСОБА_5, ОСОБА_6 в доход держави з кожного по 51 грн. судового збору та по 60 грн. витрат на інформаційно-технічне забезпечення розгляду справи з кожного.
Рішення суду в частині стягнення аліментів в межах платежу за один місяць допущено до негайного виконання.
В своїй апеляційній скарзі прокурор, посилаючись на невідповідність висновків суду обставинам справи, неправильне застосування норм матеріального та процесуального права, просив рішення суду скасувати з ухваленням нового рішення про задоволення позову.
Апеляційна скарга підлягає відхиленню, а оскаржуване рішення залишенню без змін з наступних підстав.
Судом першої інстанції встановлено і це відповідає обставинам справи, що відповідачі по справі ОСОБА_5 та ОСОБА_2 є батьками неповнолітніх дітей –ОСОБА_4, ІНФОРМАЦІЯ_3 та ОСОБА_2, ІНФОРМАЦІЯ_2, що підтверджується свідоцтвами про народження дітей (а.с.4-5).
З рішення Луцького міськрайонного суду від 15 вересня 2010 року, яке набрало законної сили 22 жовтня 2010 року, відповідачів ОСОБА_5 та ОСОБА_2 позбавлено батьківських прав щодо їх неповнолітніх дітей (а.с.9).
У відповідності до розпорядження Луцької РДА № 410 від 25.10.2010 року неповнолітні ОСОБА_2 та ОСОБА_4 знаходяться на обліку у службі у справах дітей Луцької РДА як діти позбавлені батьківського піклування, а відповідно до розпорядження Луцької РДА № 448 від 23 листопада 2010 року над ними встановлено опіку та призначено опікуном ОСОБА_3 (а.с.6-7).
Відповідно до ч. 2 ст. 166 СК України особа, позбавлена батьківських прав, не звільняється від обов’язку щодо утримання дитини.
Згідно ст. 182 СК України при визначенні розміру аліментів суд враховує стан здоров’я та матеріальне становище дитини, стан здоров’я та матеріальне становище платника аліментів, наявність у платника аліментів інших дітей, непрацездатних чоловіка, дружини, батьків, дочки, сина, інші обставини, що мають істотне значення.
Місцевим судом встановлено, що відповідачі офіційно не працюють, мають мінливий, нерегулярний дохід, а тому вірно вказав у рішенні, що розмір аліментів відповідно до правил ст. 184 СК України підлягає визначенню у твердій грошовій сумі.
Колегія суддів погоджується із розміром аліментів, які підлягають стягненню з відповідачів на користь неповнолітніх дітей, оскільки він відповідає нормам матеріального права та зроблений на основі наявних у справі доказів.
Колегією суддів не приймаються покликання апелянта на ту обставину, що судом безпідставно зменшена сума аліментів, яка підлягає стягненню в користь неповнолітніх з відповідачів, оскільки суд приймаючи оскаржуване рішення врахував ту обставину, що діти проживають з опікуном ОСОБА_3, матеріально забезпечені, а також те, що відповідачі по справі мають мінливий, нерегулярний дохід і не мають можливості сплачувати аліменти у розмірі, який просив апелянт.
За таких обставин, колегія суддів прийшла до висновку, що рішення суду ухвалено з додержанням норм матеріального та процесуального права. Підстави для його скасування чи зміни відсутні.
Керуючись ст. ст. 307, 308, 313 - 315, 317, 319 ЦПК України, колегія суддів, -
у х в а л и л а :
Апеляційну скаргу прокурора Луцького району відхилити.
Рішення Луцького міськрайонного суду від 1 квітня 2011 року в даній справі залишити без змін.
Ухвала набирає законної сили з моменту її проголошення і може бути оскаржена в касаційному порядку шляхом подання касаційної скарги безпосередньо до Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ протягом двадцяти днів з дня набрання нею законної сили.
Головуючий
Судді: