Апеляційний суд Рівненської області
У Х В А Л А
І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И
08 квітня 2011 року м. Рівне
( Додатково див. ухвалу Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ (rs21115316) )
Колегія суддів судової палати в цивільних справах апеляційного суду Рівненської області в складі:
головуючого - судді Собіни І.М.
суддів: Малько О.С., Ковальчук Н.М.
при секретарі Колесовій Л.В.
з участю представників сторін,
розглянула у відкритому судовому засіданні в м. Рівне цивільну справу за апеляційною скаргою представника за довіреністю ОСОБА_1 - ОСОБА_1 на рішення Радивилівського районного суду від 3 березня 2011 року у справі за позовом ОСОБА_1 до Товариства з обмеженою відповідальністю "Агрофірма Трипілля"про поновлення на роботі та стягнення середнього заробітку за час вимушеного прогулу,
в с т а н о в и л а:
Р ішенням Радивилівського районного суду від 3 березня 2011 року в позові відмовлено за безпідставністю позовних вимог.
Не погодившись з цим рішенням суду, ОСОБА_1 подав на нього апеляційну скаргу, в якій вказує на його незаконність, ухвалення з порушенням норм матеріального та процесуального права.
Зазначає, що в оскаржуваному рішенні суд першої інстанції покликається на довідку відповідача про основні економічні показники підприємства за 2010 рік, яка суперечить наказу 13-А від 19 липня 2010 року, яким вводиться посада техніка-технолога у зв’язку зі збільшенням обсягу поставок та переробки готової продукції.
Вказує, що внаслідок незаконного відсторонення його від роботи, відповідач здійснив переміщення іншого працівника ОСОБА_2 на посаду техніка-технолога, посадові обов’язки якого ідентичні з посадовими обов’язками завідуючого складом. При цьому відповідачем не враховано вимог п. 2 ч. 2 ст. 42 КЗпП України, а саме того, що у порівнянні з ОСОБА_2, він має більший безперервний стаж роботи на підприємстві відповідача і однаковий освітній рівень.
Представник позивача просив рішення місцевого суду скасувати та ухвалити нове рішення, яким задовольнити його позовні вимоги.
Заслухавши суддю-доповідача, пояснення осіб, які беруть участь у справі і з’явилися в судове засідання, перевіривши подані докази та доводи апеляційної
С права № 22-832-11 Головуючий у І-ій інстанції –Бірук В.О.
Категорія 51.52. Суддя-доповідач –Собіна І.М.
скарги, колегія суддів приходить до висновку, що апеляційна скарга не підлягає до задоволення з таких підстав.
Судом першої інстанції встановлено, що 4 лютого 2008 року ОСОБА_1 було прийнято на роботу в ТзОВ "Агрофірма Трипілля"підсобним робітником, а 14 березня 2008 року відповідно до наказу №15 переведено на посаду завідуючого складом цього ж товариства.
Відмовляючи в задоволенні позову, суд першої інстанції правомірно виходив з того, що ОСОБА_1 5 листопада 2010 року було звільнено з посади завідуючого складом у зв’язку зі скороченням штату і чисельності працівників відповідно до п. 1 ст. 40 КЗпП України на підставі рішення загальних зборів товариства від 30 серпня 2010 року про дане скорочення та наказу директора ТзОВ "Агрофірма Трипілля"від 2 вересня 2010 року про скорочення штату з послідуючим вивільненням працівників за рахунок скорочення посад вагарів та завідуючого складом. Причому, про наступне звільнення ОСОБА_1 був письмово повідомлений 4 вересня 2010 року у відповідності із вимогами ст. 49-2 КЗпП України (а. с. 4, 5, 9).
В суді апеляційної інстанції представник відповідача пояснив, що ОСОБА_1 був звільнений з посади завідуючого складом у зв"язку із скороченням цієї посади.
Як вбачається з матеріалів справи, посада техніка-технолога із зберігання та переробки зерна була введена до штатного розпису товариства 19 липня 2010 року, тобто до видання наказу про звільнення позивача ОСОБА_1 У зв’язку з цим ОСОБА_2 оператора сушильних установок з 3 серпня 2010 року за його згодою переведено на посаду техніка-технолога із зберігання та переробки зерна (а. с. 6, 7).
В судовому засіданні місцевого суду свідок ОСОБА_2 показав, що крім основних обов’язків, передбачених посадовою інструкцією, на нього додатково покладені обов’язки по зберіганню зерна, які раніше виконував завідуючий складом.
Тому, доводи апеляційної скарги є необґрунтованими і не спростовують висновків суду першої інстанції. Порядок звільнення працівника з роботи власником порушений не був.
Виходячи з наведеного, рішення місцевого суду є законним і обґрунтованим, ухваленим з додержанням норм матеріального і процесуального права.Підстав для скасування рішення суду першої інстанції і задоволення апеляційної скарги колегія судів не вбачає.
Керуючись п. 1 ч. 1 ст. 307, ч. 1 ст. 308, ст. 315, ч. 1 ст. 325 ЦПК України, колегія суддів,
у х в а л и л а:
Апеляційну скаргу ОСОБА_1 відхилити.
Рішення Радивилівського районного суду від 3 березня 2011 року залишити без змін.
ухвала суду апеляційної інстанції набирає законної сили негайно. Сторони, інші особи, які беруть участь у справі, а також особи, які не брали участі у справі, якщо суд вирішив питання про їх права та обов’язки, мають право оскаржити у касаційному порядку ухвалу апеляційного суду до Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ протягом двадцяти днів, починаючи з дня набрання нею законної сили.
Судді:
Собіна І.М.
Малько О.С.
Ковальчук Н.М.