Вищий спеціалізований суд України з розгляду цивільних і кримінальних справ
РІШЕННЯ
ІМЕНЕМ УКРАЇНИ
2 березня 2011 р.
м. Київ
Колегія суддів судової палати у цивільних справах
Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ у складі:
головуючого Пшонки М.П.,
суддів: Гончара В.П., Євграфової Є.П.,
Журавель В.І., Леванчука А.О.,
розглянувши в судовому засіданні справу за позовом ОСОБА_3 до ОСОБА_4, треті особи: орендне підприємство "Запорізьке міжміське бюро технічної інвентаризації", орган опіки та піклування Ленінської районної адміністрації м. Запоріжжя, Друга державна нотаріальна контора м. Запоріжжя, про визнання права власності; за зустрічним позовом прокурора Ленінського району м. Запоріжжя в інтересах ОСОБА_4 до ОСОБА_3, третя особа – Друга державна нотаріальна контора м. Запоріжжя, про визнання права власності, за касаційною скаргою заступника прокурора Запорізької області на рішення апеляційного суду Запорізької області від 20 жовтня 2010 року,
в с т а н о в и л а:
У вересні 2008 року ОСОБА_3 звернулася до суду з позовом про визнання права власності на частину будинку в порядку спадкування, посилаючись на те, що її матері – ОСОБА_5 на праві власності належала 1/6 частина будинку та господарських споруд, які знаходяться за адресою: АДРЕСА_1. Право власності на цю 1/6 частину будинку її мати набула на підставі свідоцтва про право на спадщину після смерті свого батька – ОСОБА_6, який помер ІНФОРМАЦІЯ_1.
Разом із матір‘ю по 1/6 частині будинку успадкували ОСОБА_7 – її бабуся та ОСОБА_4 – її дядько. ОСОБА_7 померла ІНФОРМАЦІЯ_2, а її мати – ОСОБА_5 померла ІНФОРМАЦІЯ_3.
До смерті матері вона постійно проживала у спірному будинку, користувалася спадковим майном, підтримувала будинок в належному стані.
Посилаючись на те, що після смерті матері фактично прийняла спадщину, але не зверталася до нотаріальної контори у зв’язку з матеріальними труднощами, ОСОБА_3 просила визнати за нею право власності на 1/6 частину будинку.
У подальшому ОСОБА_3 уточнила позовні вимоги й просила визнати за нею право власності на Ѕ частину будинку, зазначаючи, що ОСОБА_4 після смерті матері прийняв спадщину за законом, а не за заповітом, оскільки не звертався до нотаріальної контори. Її мати проживала в будинку, а тому фактично прийняла спадщину після смерті своєї матері. Після смерті ОСОБА_5 вона фактично за свої кошти утримувала будинок. Крім того, до 2008 року вона доглядала свого дядька – ОСОБА_4, оскільки останні два роки він зловживав спиртними напоями, часто хворів, але коштів на лікування не мав.
ОСОБА_4 та прокурор Ленінського району м. Запоріжжя в його інтересах заявили зустрічні позови, посилаючись на те, що останньому належить 1/6 частина будинку. Після смерті ОСОБА_7 відкрилася спадщина на 2/3 частини будинку, яку ОСОБА_4 фактично прийняв, оскільки проживав із ОСОБА_7 на час її смерті.
У 2002 році померла рідна сестра ОСОБА_4 – ОСОБА_5, яка є матір‘ю ОСОБА_3 та після смерті якої відкрилася спадщина на 1/6 частину будинку. Спадкоємицею першої черги є ОСОБА_3, яка у спадковому будинку ніколи не проживала, а народилася і постійно проживає за іншою адресою.
З урахуванням того, що частка ОСОБА_3 складає 1/6, прокурор просив визнати за ОСОБА_4 право власності на спірний будинок, зобов’язавши його сплатити ОСОБА_3 вартість 1/6 частини будинку.
рішенням Ленінського районного суду м. Запоріжжя від 1 липня 2010 року визнано за ОСОБА_4 право власності на жилий будинок АДРЕСА_1 в порядку спадкування за заповітом та за законом. У позові ОСОБА_3 відмовлено. Доручено ОП ЗМБТІ погасити право власності ОСОБА_5 на 1/6 частину будинку. Доручено ОП ЗМБТІ погасити право власності ОСОБА_7 на 2/3 частини будинку. Доручено ОП ЗМБТІ зареєструвати за ОСОБА_4 право власності на будинок.
рішенням апеляційного суду Запорізької області від 20 жовтня 2010 року зазначене судове рішення скасовано. Ухвалено нове рішення, яким позови ОСОБА_3 та прокурора Ленінського району м. Запоріжжя в інтересах ОСОБА_4 задоволено частково. Визнано за ОСОБА_3 право власності на 1/6 частину жилого будинку АДРЕСА_1 в порядку спадкування після смерті ОСОБА_5 Визнано за ОСОБА_4 право власності на 2/3 частини будинку в порядку спадкування після смерті ОСОБА_7 Доручено ОП ЗМБТІ скасувати реєстрацію права власності ОСОБА_5 на 1/6 частину будинку. Доручено ОП ЗМБТІ скасувати реєстрацію права власності ОСОБА_7 на 2/3 частини будинку. Доручено ОП ЗМБТІ зареєструвати за ОСОБА_3 право власності на 1/6 частину будинку. Доручено ОП ЗМБТІ зареєструвати за ОСОБА_4 право власності на 2/3 частини будинку.
У поданій касаційній скарзі заступник прокурора Запорізької області просить рішення апеляційного суду скасувати, посилаючись на порушення судом норм матеріального і процесуального права, і залишити в силі рішення суду першої інстанції.
Касаційна скарга підлягає частковому задоволенню з таких підстав.
Згідно з ч. 1 ст. 26 ЦПК України у справах позовного провадження особами, які беруть участь у справі, є сторони, треті особи, представники сторін та третіх осіб.
Відповідно до ч. 1 ст. 30 ЦПК України сторонами в цивільному процесі є позивач і відповідач.
Суд першої інстанції, ухвалюючи рішення в частині доручення ОП ЗМБТІ погасити право власності ОСОБА_5 на 1/6 частину будинку; доручення ОП ЗМБТІ погасити право власності ОСОБА_7 на 2/3 частини будинку; доручення ОП ЗМБТІ зареєструвати за ОСОБА_4 право власності на будинок та апеляційний суд, доручаючи ОП ЗМБТІ скасувати реєстрацію права власності ОСОБА_5 на 1/6 частину будинку, скасувати реєстрацію права власності ОСОБА_7 на 2/3 частини будинку, зареєструвати за ОСОБА_3 право власності на 1/6 частину будинку та зареєструвати за ОСОБА_4 право власності на 2/3 частини будинку не звернули уваги на те, що орендне підприємство "Запорізьке міжміське бюро технічної інвентаризації" не є стороною в справі, а є третьою особою за позовом ОСОБА_3, а тому не можна покладати на нього будь-які обов’язки. У іншій частині рішення ухвалено з додержанням норм матеріального і процесуального права, підстав для його скасування немає.
Керуючись ст. 336 ЦПК України, колегія суддів Судової палати у цивільних справах Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ
в и р і ш и л а :
Касаційну скаргу заступника прокурора Запорізької області задовольнити частково.
рішення апеляційного суду Запорізької області від 20 жовтня 2010 року в частині доручення ОП ЗМБТІ скасувати реєстрацію права власності ОСОБА_5 на 1/6 частину будинку; доручення ОП ЗМБТІ скасувати реєстрацію права власності ОСОБА_7 на 2/3 частини будинку; доручення ОП ЗМБТІ зареєструвати за ОСОБА_3 право власності на 1/6 частину будинку; доручення ОП ЗМБТІ зареєструвати за ОСОБА_4 право власності на 2/3 частини будинку скасувати.
У решті рішення залишити без змін.
рішення оскарженню не підлягає.
Головуючий М.П. Пшонка Судді: В.П. Гончар Є.П. Євграфова В.І. Журавель А.О. Леванчук