АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД ХМЕЛЬНИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ
РІШЕННЯ
ІМЕНЕМ УКРАЇНИ
16 грудня 2010 року м. Хмельницький
( Додатково див. ухвалу Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ (rs18636436) )
Колегія суддів судової палати у цивільних справах
Апеляційного суду Хмельницької області
в складі : головуючого – судді Костенка А.М.,
суддів : Ніколової Б.Ю., Харчука В.М.,
при секретарі : Гриньовій А.М.,
з участю : відповідача ОСОБА_1, її представника ОСОБА_2, представника Пилипохребтіївської сільської ради Солтик А.Ф.
розглянула у відкритому судовому засіданні цивільну справу № 22ц-4484 за апеляційною скаргою ОСОБА_1 на рішення Новоушицького районного суду від 6 травня 2010 року по справі за позовом ОСОБА_4 до ОСОБА_1, Пилипохребтіївської сільської ради про скасування рішення позачергової сесії сільської ради, визнання недійсним державного акта на право власності на земельну ділянку.
Заслухавши доповідача, пояснення сторін, перевіривши матеріали справи, ознайомившись з доводами апеляційної скарги, колегія суддів
в с т а н о в и л а :
Позивач, звертаючись до суду з позовом, вказувала, що згідно земельно-шнурової книги Пилипохребтіївської сільської ради за її матір'ю, яка померла 10 травня 1999 року, рахувалась земельна ділянка розміром 0,74 га. До її складу також входить 0,18 га земельної ділянки, яка межує з земельною ділянкою ОСОБА_5 Відповідно до земельно-шнурової книги Пилипохребтіївської сільської ради за відповідачкою рахується теж 0,74 га. рішенням позачергової сесії Пилипохребтіївської сільської ради №6 від 14 листопада 2008 року ОСОБА_1 надано дозвіл на розробку технічної документації із землеустрою на земельну ділянку для обслуговування житлового будинку – 0,25 га та для ведення особистого господарства – 0,49 га, всього 0,74 га. рішенням позачергової сесії Пилипохребтіївської сільської ради № 3 від 18 березня 2009 року затверджена документація щодо надання у власність ОСОБА_1 земельної ділянки розміром 1,116 га, з яких : 0,25 для обслуговування житлового будинку та ведення особистого господарства – 0,866 га. Позивачка вказувала, що збільшення загального розміру земельної ділянки ОСОБА_1 на 0,37 га. відбулось в результаті захоплення частини земельної ділянки, яка належала її матері. Тому, просила суд визнати недійсним та скасувати рішення позачергової сесії Пилипохребтіївської сільської ради № 3 від 18 березня 2009 року в частині затвердження технічної документації щодо надання ОСОБА_1 у власність земельної ділянки, визнати недійсним державний акт на право власності № ЯЖ 953434 від 20 травня 2009 року на земельну ділянку в розмірі 0,18 га, виданий ОСОБА_1
Згідно заяви позивачки належними відповідачами по справі визнано ОСОБА_1 та Пилипохребтіївськуї сільську раду.
Під час розгляду справи ОСОБА_4 уточнила позовні вимоги та просила суд визнати недійсним та скасувати рішення позачергової сесії Пилипохребтіївської сільської ради № 3 від 18 березня 2009 року в частині затвердження технічної документації щодо
Головуючий у першій інстанції – Бондарчук С.С. Справа № 22ц-4484
Доповідач – Костенко А.М. Категорія № 45
надання ОСОБА_1 у власність земельної ділянки, визнати недійсним державний акт на право власності № АЖ 953483 від 20 травня 2009 року на земельну ділянку в розмірі 0,45 га, виданий ОСОБА_1
рішенням Новоушицького районного суду від 6 травня 2010 року вказаний позов задоволено. Визнано недійсним та скасовано рішення позачергової сесії 5-го скликання Пилипохребтіївської сільської ради № 3 від 18 березня 2009 року "Про затвердження технічної документації із землеустрою щодо складання документів, що посвідчують право власності на земельну ділянку" в частині видання громадянці ОСОБА_1 в розмірі 0,8686 га для ведення особистого селянського господарства. Визнано недійсним та скасовано Державний акт на право власності на земельну ділянку № ЯЖ 953483 від 20 травня 2009 року, виданого на ОСОБА_1 в розмірі 0, 4542 га земельної ділянки.
В апеляційній скарзі ОСОБА_1 просить скасувати вказане рішення суду, посилаючись на недоведеність обставин, що мають значення для справи, які суд вважав встановленими, невідповідність висновків суду обставинам справи. Вказує, що під час розгляду справи не надано достовірних доказів факту виділення у 1987 році ОСОБА_4, ОСОБА_7 та ОСОБА_8 спірної земельної ділянки, яка прилягає до земельної ділянки апелянтки. Також ОСОБА_1 вказує, що приватизувала земельну ділянку на законних підставах. Так, в 1994 році на підставі рішення сесії Пилипохребтіївської сільської ради № 3 від 18 березня 2009 року їй виділено земельну ділянку розміром 0,30 га. До 18 березня її присадибна ділянка складала 0,44 га, тобто після виділення вказаних 0,30 га, стало 0,74 га. Однак, суд не врахував вказаного і прийшов до безпідставного висновку про право на приватизацію земельної ділянки розміром 0,44 га, яка виділена чоловікові. Крім того, апелянтка зазначає, що заявляла клопотання про виклик в судове засідання землевпорядника, проте суд безпідставно відхилив її клопотання.
Перевіривши матеріали справи, колегія суддів вважає, що апеляційна скарга підлягає задоволенню, а рішення суду скасуванню з постановленням нового рішення з таких мотивів.
У відповідності до п. 2 та п. 3 ч.1 ст. 309 ЦПК України підставою для скасування рішення суду першої інстанції і ухвалення нового рішення є недоведеність обставин, що мають значення для справи, які суд вважав встановленими та невідповідність висновків суду обставинам справи.
Так, судом встановлено, що рішенням 13 сесії Пилипохребтіївської сільської ради народних депутатів № 5 від 1 квітня 1994 року передано в користування до видачі державних актів земельні ділянки :
- ОСОБА_9 загальною площею 0,44 га, в тому числі для обслуговування житлового будинку 0,19 га та ведення особистого підсобного господарства 0,25 га.;
- ОСОБА_10 загальною площею 0,74 га, в тому числі, для обслуговування житлового будинку 0,49 га та ведення особистого підсобного господарства 0,25 га.
Після смерті ОСОБА_9 його спадкоємцем стала ОСОБА_1
Після смерті ОСОБА_10 її спадкоємцем стала ОСОБА_4
рішенням виконавчого комітету Пилипохребтіївської сільської ради народних депутатів № 9 від 18 березня 1994 року ОСОБА_1 виділено із земель запасу для ведення підсобного господарства у користування 0,30 га.
рішенням позачергової сесії Пилипохребтіївської сільської ради народних депутатів № 6 від 14 листопада 2008 року надано ОСОБА_1 дозвіл на розробку технічної документації із землеустрою, щодо складання документів, що посвідчують право власності на земельну ділянку для обслуговування житлового будинку та господарських будівель 0,25 га та ведення особистого селянського господарства 0,49 га.
рішенням позачергової сесії Пилипохребтіївської сільської ради народних депутатів № 3 від 18 березня 2009 року затверджено технічну документацію із землеустрою, щодо надання земельної ділянки у власність ОСОБА_1 для обслуговування житлового будинку та господарських будівель 0,25 га та ведення особистого селянського господарства 0,8686 га.
На підставі даного рішення ОСОБА_1 видано державні акти на право власності на земельні ділянки площею 0,4542 га серії ЯЖ №953433 для ведення особистого селянського господарства, площею 0,4144 га серії ЯЖ № 953434 для ведення особистого селянського господарства, площею 0,25 га серії ЯЖ № 953432 для будівництва та обслуговування жилого будинку та господарських будівель.
Вказані обставини підтверджуються рішеннями Пилипохребтіївської сільської ради, державними актами на право власності на земельну ділянку, виписками з земельно-кадастрової книги Пилипохребтіївської сільської ради, рішенням суду та іншими матеріалами справи.
Згідно Декрету Кабінету Міністрів України № 15-92 від 26 грудня 1992 року (15-92) , чинного на момент виникнення правовідносин, сільські, селищні, міські Ради народних депутатів зобов’язані забезпечити передачу протягом 1993 року громадянам України у приватну власність земельних ділянок, наданих їм для ведення особистого підсобного господарства, будівництва і обслуговування жилого будинку і господарських будівель (присадибна ділянка), садівництва, дачного і гаражного будівництва, у межах норм, установлених Земельним кодексом України (2768-14) .
Установлено, що передача громадянам України безплатно у приватну власність земельних ділянок для цілей, вказаних у статті 1 цього Декрету, провадиться один раз, про що обов'язково робиться місцевими Радами народних депутатів відмітка у паспорті або документі, який його замінює.
Право приватної власності громадян на земельні ділянки, передані їм для цілей, передбачених статтею 1 цього Декрету, посвідчується відповідною Радою народних депутатів, про що робиться запис у земельно-кадастрових документах, з наступною видачею державного акта на право приватної власності на землю.
У відповідності до ст. 81 Земельного кодексу України громадяни України набувають права власності на земельні ділянки на підставі: а) придбання за договором купівлі-продажу, ренти, дарування, міни, іншими цивільно-правовими угодами; б) безоплатної передачі із земель державної і комунальної власності; в) приватизації земельних ділянок, що були раніше надані їм у користування; г) прийняття спадщини; ґ) виділення в натурі (на місцевості) належної їм земельної частки (паю).
Ст. 116 Земельного кодексу України визначено, що громадяни та юридичні особи набувають права власності та права користування земельними ділянками із земель державної або комунальної власності за рішенням органів виконавчої влади або органів місцевого самоврядування в межах їх повноважень, визначених цим Кодексом, або за результатами аукціону.
Набуття права на землю громадянами та юридичними особами здійснюється шляхом передачі земельних ділянок у власність або надання їх у користування. Безоплатна передача земельних ділянок у власність громадян провадиться у разі: а) приватизації земельних ділянок, які перебувають у користуванні громадян; б) одержання земельних ділянок внаслідок приватизації державних і комунальних сільськогосподарських підприємств, установ та організацій; в) одержання земельних ділянок із земель державної і комунальної власності в межах норм безоплатної приватизації, визначених цим Кодексом.
Відповідно до ст. 118 Земельного кодексу України громадянин, зацікавлений у приватизації земельної ділянки, яка перебуває у його користуванні, подає заяву до відповідної районної, Київської чи Севастопольської міської державної адміністрації або сільської, селищної, міської ради за місцезнаходженням земельної ділянки.
рішення органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування щодо приватизації земельних ділянок приймається у місячний строк на підставі технічних матеріалів та документів, що підтверджують розмір земельної ділянки.
Районна, Київська чи Севастопольська міська державна адміністрація або сільська, селищна, міська рада у двотижневий строк з дня отримання погодженого проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки (а в разі необхідності здійснення обов'язкової державної експертизи землевпорядної документації згідно із законом - після отримання позитивного висновку такої експертизи) приймає рішення про затвердження проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки та надання її у власність.
Задовольняючи позовні вимоги суд першої інстанції в основу рішення поклав факт спільного користування спірною земельною ділянкою позивачем і відповідачем, який встановлений показанями свідків та актом обміру земельної ділянки ОСОБА_4
Однак, погодитись з такими висновками суду першої інстанції не можна.
Згідно з ч. 1 ст. 60 ЦПК України кожна сторона зобов’язана довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог і заперечень, крім випадків, встановлених статтею 61 цього Кодексу. Доказування не може грунтуватись на припущеннях.
Судом не здобуто, а позивачем не надано беззаперечних доказів того, що сторони спільно користувались спірною земельною ділянкою. Позивачем також не було надано доказів, що частина спірної земельної ділянки в розмірі 0,18 га була надана ще її матері ОСОБА_12 дирекцією радгоспу в 1987 році для ведення селянського господарства.
Крім того, згідно протоколу погодження та встановлення меж спірної земельної ділянки від 17 лютого 2009 року даний протокол був погоджений всіма землекористувачами суміжних земельних ділянок і спірних питань про розмір та межі спірної земельної ділянки не виникало.
При цьому, позивач не довела, що рішенням Пилипохребтіївської сільської ради № 3 від 18 березня 2009 року в частині видання громадянці ОСОБА_1 земельної ділянки в розмірі 0,8686 га для ведення особистого селянського господарства були порушені права позивача на користування чи володіння земельною ділянкою, що перебуває у її користуванні відповідно до рішень сільської ради.
За таких обставин рішення Пилипохребтіївської сільської ради № 3 від 18 березня 2009 року в частині видання громадянці ОСОБА_1 земельної ділянки в розмірі 0,8686 га для ведення особистого селянського господарства є законним і обґрунтованим, виданим сільською радою в межах своїх повноважень на підставі діючого законодавства.
Таким чином, висновки суду першої інстанції щодо обставин справи, які суд першої інстанції вважав встановленими, є недоведеними та не відповідають дійсним обставинам справи.
Приймаючи до уваги вищевикладене, колегія суддів вважає, що апеляційна скарга підлягає задоволенню, а рішення суду першої інстанції - скасуванню з постановленням нового рішення про відмову в задоволенні позову ОСОБА_4
Керуючись ст. ст. 307, 309, 316, 319 ЦПК України, колегія суддів
в и р і ш и л а :
Апеляційну скаргу ОСОБА_1 задовольнити.
рішення Новоушицького районного суду від 6 травня 2010 року скасувати і постановити нове рішення :
В позові ОСОБА_4 до ОСОБА_1, Пилипохребтіївської сільської ради про скасування рішення позачергової сесії сільської ради, визнання недійсним державного акта на право власності на земельну ділянку відмовити.
рішення набирає законної сили з моменту його проголошення, однак може бути оскаржене в касаційному порядку протягом двадцяти днів з дня набрання законної сили.
Головуючий: (підпис)
Судді: (підписи)
З оригіналом згідно : Суддя А.М. Костенко