У Х В А Л А
ІМЕНЕМ УКРАЇНИ
03 листопада 2010 року м. Івано-Франківськ
( Додатково див. ухвалу Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ (rs14698360) ) ( Додатково див. рішення Івано-Франківського міського суду Івано-Франківської області (rs11555336) )
Колегія суддів судової палати в цивільних справах Апеляційного суду Івано-Франківської області в складі:
головуючого Бойчука І.В.
суддів: Шишка А.І., Меленко О.Є.,
секретаря Кіндрата В.П.,
з участю: ОСОБА_1 та представників апелянтів – ОСОБА_2, ОСОБА_3,
розглянувши у відкритому судовому засіданні справу за позовом ОСОБА_4, ОСОБА_5, ОСОБА_1 до Житлово-експлуатаційної організації №3, Державного міського підприємства "Івано-Франківськтеплокомуненерго", виконавчого комітету Івано-Франківської міської ради про зобов’язання припинити надання комунальних послуг та нарахування розміру оплати таких послуг за апеляційними скаргами виконкому Івано-Франківської міської ради (далі - Івано-Франківського МВК) та Державного міського підприємства "Івано-Франківськтеплокомуненерго" (далі - ДМП "Івано-Франківськтеплокомуненерго") на рішення Івано-Франківського міського суду від 27 вересня 2010 року,-
в с т а н о в и л а :
Рішенням Івано-Франківського міського суду від 27 вересня 2010 року задоволено позовні вимоги ОСОБА_4, ОСОБА_5, ОСОБА_1
Зобов’язано ЖЕО №3 як балансоутримувача будинку АДРЕСА_1 та надавача послуг централізованого гарячого водопостачання та централізованої подачі теплоенергії припинити надання послуг з гарячого теплопостачання та гарячої теплоенергії в квартиру АДРЕСА_1, належну на праві спільної сумісної власності позивачам. Зобов’язано ДМП "Івано-Франківськтеплокомуненерго" з часу набрання рішенням законної сили припинити нарахування розміру сум по оплаті таких послуг позивачами.
Справа № 22-ц-5753/2010 р. Головуючий у 1 інстанції:Антоняк Т.М.
Категорія 24 Доповідач: Бойчук І.В.
Стягнуто з відповідачів в солідарному порядку на користь позивачів 37 грн. витрат по оплаті інформаційно-технічного забезпечення розгляду справи та 8 грн.50 коп. витрат по оплаті судового збору.
На дане рішення Івано-Франківський МВК та ДМП "Івано-Франківськтеплокомуненерго" подали апеляційні скарги, в яких посилаються на невідповідність висновків суду обставинам справи, порушення норм матеріального та процесуального права.
Представник міськвиконкому у апеляційній скарзі вказав, що відключення споживачів від мережі централізованого опалення та водопостачання здійснюється за умови безперебійної роботи інженерного обладнання будинку. При цьому відключення окремих квартир житлового будинку від централізованого опалення не передбачено Порядком відключення окремих житлових будинків від мереж…, затвердженого наказом Мінбуду №4 від 22.11.2005 року (z1478-05) . З метою відключення від мережі централізованого опалення та гарячого водопостачання, власник повинен звернутися до відповідної комісії, створеної органом місцевого самоврядування, а самовільне відключення від таких мереж не допускається. Представник ДМП "Івано-Франківськтеплокомуненерго" в апеляційній скарзі додатково вказав, що позивачі є належними споживачами їх послуг і мають переплату за надання цих послуг. Апелянти просили рішення суду скасувати та постановити нове рішення про відмову в задоволенні позову.
В судовому засіданні представники апелянтів вимоги своїх апеляційних скарг підтримали.
ОСОБА_1 в судовому засіданні вимог апеляційних скарг не визнала і вважає рішення суду правильним.
Вислухавши доповідача, пояснення представників апелянтів, перевіривши матеріали справи, колегія суддів приходить до висновку, що апеляційні скарги не підлягають до задоволення з наступних підстав.
Відповідно до ст. 213 ЦПК України рішення суду повинно бути законним і обґрунтованим. Законним є рішення, яким суд виконавши всі вимоги цивільного судочинства, вирішив справу згідно із законом. Обґрунтованим є рішення, ухвалене на основі повно і всебічно з"ясованих обставин, на які сторони посилаються як на підставу своїх вимог і заперечень, підтверджених тими доказами, які були досліджені в судовому засіданні.
Постановлене судом рішення відповідає цим вимогам закону виходячи з наступного.
Судом встановлено, що позивачам на підставі свідоцтва про право власності на житло від 23.01.1997 р. належить квартира АДРЕСА_1 Вказана квартира знаходиться в будинку, що перебуває на балансі ЖЕО-3, який є споживачем виробленої ДМП "Івано-Франківськтеплокомуненерго" теплової енергії та відповідно надає послуги з централізованого гарячого постачання і централізовану подачу теплової енергії до цієї квартири.
Згідно вимог ст.ст. 19, 26 Закону України "Про житлово-комунальні послуги" відносини між учасниками у сфері житлово-комунальних послуг здійснюються виключно на договірних засадах, а тому у разі зникнення потреби в отриманні послуги або відмови споживача від користування послугою виконавця (виробника) споживач має право розірвати договір у встановленому законом порядку.
З матеріалів справи вбачається, що позивачі 25.06.2009 р. звернулися до ДМП із заявою про відключення своєї квартири від мережі централізованого гарячого водопостачання та централізованої подачі теплоенергії посилаючись на встановлення в ній бойлера для підігріву води та обігріву квартири електричним масляним радіатором.
Задовольняючи позовні вимоги ОСОБА_4, ОСОБА_5, ОСОБА_1, суд першої інстанції правильно виходив з того, що вони вправі були відмовитись від зазначених послуг і за відсутності письмового договору про їх надання, а отже, відповідачі не вправі в односторонньому порядку вирішувати питання про примусове надання таких послуг з вимогою про отримання відповідної оплати.
Твердження апелянтів про те, що позивачкою порушено належний порядок вирішення спірного питання не заслуговує на увагу. Затверджений наказом № 4 Міністерства будівництва, архітектури та житлово-комунального господарства України від 22.11.2005 року (z1478-05) "Порядок відключення від мереж централізованого опалення та постачання гарячої води при відмові споживачів централізованого теплопостачання" стосується окремих житлових будинків і, крім того, обумовлений необхідністю влаштування в будинку системи індивідуального або автономного опалення.
Позивачі є співвласниками окремої квартири АДРЕСА_1 і питання про влаштування автономного опалення ними не порушувалося.
З врахуванням наведених обставин суд прийшов до правильного висновку, що право позивачів на відмову від надання послуг централізованого гарячого водопостачання та централізовану подачу теплової енергії відповідачами порушено, а тому вони вправі звернутись до суду за його захистом.
Колегія суддів приходить до висновку, що судом першої інстанції постановлено рішення з додержанням вимог матеріального і процесуального права, тому підстав для його скасування з мотивів, наведених у скарзі, не встановлено.
Керуючись ст. ст. 307, 308, 313- 315, 317 ЦПК України, колегія суддів, -
у х в а л и л а :
Апеляційні скарги виконкому Івано-Франківської міської ради та Державного міського підприємства "Івано-Франківськтеплокомуненерго" відхилити.
Рішення Івано-Франківського міського суду від 27 вересня 2010 року залишити без зміни.
Ухвала набирає законної сили з часу проголошення і може бути оскаржена в касаційному порядку безпосередньо до Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ протягом двадцяти днів.
Головуючий
Судді
І.В.Бойчук
А.І.Шишко
О.Є.Меленко
Згідно з оригіналом
Суддя: І.В.Бойчук