УКРАЇНА
АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД ЖИТОМИРСЬКОЇ ОБЛАСТІ
Р І Ш Е Н Н Я
Іменем України
3 листопада 2010 року
( Додатково див. ухвалу Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ (rs15729341) )
колегія суддів судової палати у цивільних справах апеляційного суду Житомирської області
в складі:
головуючого – судді Жизневської А.В.
суддів: Малахової Н.М., Матюшенка І.В.
при секретарі судового
засідання Жовновській О.О.,
розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Житомирі апеляційну скаргу селянського фермерського господарства "Лана" на рішення Червоноармійського районного суду Житомирської області від 30 листопада 2009 року у справі за позовом ОСОБА_2 до селянського фермерського господарства "Лана" про відшкодування шкоди, -
в с т а н о в и л а:
У червні 2009 року прокурор Червоноармійського району звернувся в інтересах ОСОБА_2 із позовом про відшкодування майнової шкоди у вигляді упущеної вигоди. Підставою звернення зазначає порушення прав власника земельної ділянки 2,509 га, який використовував її для своїх сільськогосподарських потреб. Просив стягнути на користь ОСОБА_2 1217 грн. не отриманого доходу, який він міг би отримати за звичайних обставин. В ході розгляду справи позовні вимоги підтримали і прокурор і ОСОБА_2, розмір позовних вимог не змінювали.
рішенням Червоноармійського районного суду Житомирської області від 30.11.2009 року позов задоволено. Стягнуто з селянського фермерського господарства "Лана" (далі-СФГ) на користь ОСОБА_2 заподіяні збитки у розмірі 4260 грн.
В апеляційній скарзі апелянт, посилаючись на порушення норм матеріального та процесуального права, просить скасувати вказане рішення, справу направити на новий розгляд до суду першої інстанції. Зазначає, що судом не з’ясовано дійсні обставини справи, не перевірено де в натурі (на місцевості) знаходиться земельна ділянка, належна ОСОБА_2, та її межі, чи дійсно саме на його земельній ділянці мало місце самовільне використання і заподіяння збитків.
Колегія суддів вважає, що апеляційна скарга підлягає до часткового задоволення з наступних підстав.
Справа №22ц/6200 Головуючий у суді 1-ї інстанції Кулик П.О.
Категорія 34 Суддя-доповідач Жизневська А.В.
Судом встановлено, що ОСОБА_2 є власником земельної ділянки розміром 2,509 га, розташованої на території Кошелівської сільської ради, на підставі державного акту на право власності на земельну ділянку ЖТ №118662, виданого 12.04.2004 року із зазначенням на ньому схеми земельної ділянки, її місце знаходження, розміри та її межі. Земельна ділянка виділялася йому в натурі, оскільки ОСОБА_2 відмовився заключити договір оренди з СФГ "Лана". На вказаній земельній ділянці він випасав худобу та заготовляв сіно для господарських потреб.
За актом комісії у складі спеціаліста-землевпорядника, депутата сільської ради, мешканця села від 09.06.2009 року (а.сп.6) встановлено, що земельна ділянка розміром 2,51 га, належна ОСОБА_2, передискована неналежним чином, внаслідок чого на ній утворилися ями і горби, тому на даний час вона не використовується власником. Знаходження земельної ділянки у непридатному стані та необхідність приведення її у придатний для використання стан підтверджено і актом комісії Червоноармійської РДА (а.сп.72).
Голова СФГ "Лана" Вікарчук В.Ю. при розгляді справи у суді І інстанції не заперечував, що визначив в натурі земельну ділянку, належну ОСОБА_2, і у травні 2009 року передискував її для того, щоб не допустити розповсюдження бур’янів на інші посіви.
Згідно представленого розрахунку (а.сп.1,38) розмір не отриманого прибутку у вигляді врожаю сіна за 2009 рік складає 1217 грн. При проведенні розрахунку використовувалися методичні рекомендації, затверджені наказом державного агентства земельних ресурсів України, Державною інспекцією з контролю за використанням і охороною земель №110 від 12.09.2007 року (v0110489-07) .
У відповідності до ст. 22 ЦК України особа, якій завдано збитків у результаті порушення її цивільного права, має право на їх відшкодування. Доходи, які вона могла б реально одержати за звичайних обставин, якби її право не було порушене (упущена вигода), є збитками.
З огляду на викладене, суд І інстанції дійшов обгрунтованого висновку про підставність позову.
Проте, при визначенні розміру завданої майнової шкоди суд І інстанції вийшов за межі позовних вимог і стягнув суму більшу від заявлених вимог, хоча розмір позовних вимог не збільшував ні прокурор ні ОСОБА_2 Тому рішення підлягає зміні у частині розміру стягнутого відшкодування з 4260 грн. до 1217 грн. У решті рішення підлягає залишенню без зміни.
Керуючись ст.ст. 303, 304, 307, 309, 313, 314, 316 ЦПК України, колегія суддів,
в и р і ш и л а:
Апеляційну скаргу селянського (фермерського) господарства "Лана" задовольнити частково.
рішення Червоноармійського районного суду Житомирської області від 30 листопада 2009 року змінити, зменшивши розмір відшкодування з 4260 грн. до 1217 грн. У решті рішення залишити без зміни.
рішення набирає законної сили з моменту його проголошення і з цього часу може бути оскаржене у касаційному порядку протягом двадцяти днів безпосередньо до Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ.
Головуючий
Судді: