Справа 22ц- 20096 
Головуючий у 1 інстанції Шаптала Є.Ю.
Категорія 46 Доповідач Солодовник О.Ф.
Апеляційний суд Донецької області
У Х В А Л А
І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И
25 жовтня 2010 року м. Донецьк
( Додатково див. ухвалу Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ (rs15729458) ) ( Додатково див. рішення Пролетарського районного суду м. Донецька (rs11089600) )
Апеляційний суд Донецької області в складі:
головуючого Червинської М.Є., суддів Лук’янової С.В., Солодовник О.Ф.,
при секретарі Перепечаєнко К.О.,
розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Донецьку цивільну справу за ОСОБА_1 до ОСОБА_2, треті особи ПАТ "Кредитпромбанк", ЗАТ СК "ВУСО", про встановлення факту мешкання однією родиною без реєстрації шлюбу та розподіл сумісно нажитого майна.
В С Т А Н О В И В :
Рішенням Пролетар сько го районного суду м.Донецька від 08 вересня 2010 року позов ОСОБА_1 задоволений: визнано, що сторони проживали однією родиною без реєстрації шлюбу з травня 2003 року по грудень 2007року; визнано об’єктом права власності сторін грошові кошти, які сплачені 27 вересня 2007 року ПАТ "Кредитпромбанк" в рахунок погашення кредиту в сумі 74955 грн, визнано за ним право власності на 1\2 частку вказаних коштів в сумі 37477,50 грн, стягнуто з ОСОБА_2 на користь ОСОБА_1 37477,50 грн, квартира АДРЕСА_1 у власності ОСОБА_2.
В апеляційній скарзі ОСОБА_2 просить рішення суду скасувати, у задоволенні позову відмовити з тих підстав, що судом першої інстанції порушено вимоги матеріального та процесуального права.
Представник позивача заперечувала проти задоволення апеляційної скарги, мотивуючи тим, що рішення суду ухвалено у відповідності з вимогами матеріального та процесуального закону, просила рішення суду залишити без змін.
Судом першої інстанції встановлено, що сторони проживали однією сім’єю без реєстрації шлюбу з травня 2003 року по грудень 2007 року. 27 вересня 2007 року між відповідачкою та ПАТ "Кредитпроибанк" було укладено кредитний договір 1\11.3ДС\0187\2007-Н Вклн, згідно з яким відповідачка отримала кредит загальною сумою 30000 доларів США на придбання квартири, розташованої за адресою : АДРЕСА_1 (а.с.102-105). Грошові кошти, сплачені відповідачкою 27 вересня 2007 року, ПАТ "Кредитпроибанк" у рахунок погашення кредиту в сумі 74955 грн, є об’єктом права спільної сумісної власності сторін.
Заслухавши суддю - доповідача, відповідачку ОСОБА_2, представника позивача ОСОБА_3, дослідивши матеріали цивільної справи, апеляційний суд вважає, що апеляційна скарга не підлягає задоволенню з таких підстав.
Згідно зі ст.74 СК України якщо жінка та чоловік проживають однією сім'єю, але не перебувають у шлюбі між собою або в будь-якому іншому шлюбі, майно, набуте ними за час спільного проживання, належить їм на праві спільної сумісної власності, якщо інше не встановлено письмовим договором між ними. На майно, що є об'єктом права спільної сумісної власності жінки та чоловіка, які не перебувають у шлюбі між собою або в будь-якому іншому шлюбі, поширюються положення глави 8 цього Кодексу (2947-14) .
На підставі ч.1 ст.71 СК України майно, що є об'єктом права спільної сумісної власності подружжя, ділиться між ними в натурі.
Відповідно з ч.1 ст. 60 ЦПК України кожна сторона зобов'язана довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог і заперечень, крім випадків, встановлених статтею 61 цього Кодексу.
На підставі наданих сторонами доказів суд першої інстанції прийшов до правильного висновку про те, що сторони проживали однією сім’єю без реєстрації шлюбу з травня 2003 року по грудень 2007 року і обґрунтовано задовольнив позовні вимоги ОСОБА_1.
При встановленні зазначених фактів і постановленні рішення судом не було порушено норм процесуального права та правильно застосовано норми матеріального права.
Доводи апеляційної скарги необгрутовані і не спростовують висновків суду.
У відповідності до ч.1 ст. 308 ЦПК України апеляційний суд відхиляє апеляційну скаргу і залишає рішення без змін, якщо визнає, що суд першої інстанції ухвалив рішення з додержанням норм матеріального і процесуального права.
Керуючись ст.ст. 303- 315 ЦПК України, апеляційний суд
У Х В А Л И В :
Апеляційну скаргу ОСОБА_2 відхилити.
Рішення Пролетар сько го районного суду м.Донецька від 08 вересня 2010 року залишити без змін.
Ухвала набирає законної сили з моменту її проголошення.
Касаційна скарга може бути подана безпосередньо до суду касаційної інстанції протягом двадцяти днів з дня набрання законної сили цією ухвалою.
Головуючий :
Судді: