АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД ВІННИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ
Р І Ш Е Н Н Я
І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И
11 жовтня 2010 року м. Вінниця
( Додатково див. ухвалу Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ (rs15726461) )
Колегія суддів судової палати з цивільних справ Апеляційного суду Вінницької області у складі:
головуючого: Нагорняка В.А.
суддів: Пащенко Л.В., Мартьянової Л.І.
при секретарі: Пєтуховій Н.О.,
розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Вінниці справу за апеляційною скаргою ОСОБА_1
на рішення Замостянського районного суду м. Вінниці від 08 вересня 2010 року у справі за позовом комунального підприємства Вінницької міської ради "Вінницяміськтеплоенерго" до ОСОБА_1, ОСОБА_2 про стягнення заборгованості за надання послуг з централізованого теплопостачання, -
в с т а н о в и л а :
Комунальне підприємство Вінницької міської ради "Вінницяміськтеплоенерго" звернулося до суду з даним позовом в якому зазначило, що відповідачам, які проживають в АДРЕСА_1 позивачем надаються послуги з централізованого опалення та гарячого водопостачання, відповідно до умов, визначених "Правилами надання послуг населенню з централізованого опалення, постачання холодної та гарячої води і водовідведення" (630-2005-п) , Закону України "Про житлово-комунальні послуги" (1875-15) . Відповідачі порушують умови п. 18 вищевказаних Правил (630-2005-п) та Закону (1875-15) , у зв'язку з цим у них утворилася заборгованість за надані послуги, яка станом на 01 липня 2010 року складає 2 305 грн. 42 коп. В добровільному порядку відповідачі борг не погашають, тому позивач звернувся з позовом до суду. Також, позивач вважає, що з відповідачів повинно бути стягнено суму боргу з урахуванням індексу інфляції в розмірі 666 грн. 14 коп. та 3% річних від простроченої суми в розмірі 138 грн. 78 коп., а всього сума заборгованості складає 3 110 грн. 34 коп.
рішенням Замостянського районного суду м. Вінниці від 08 вересня 2010 року позов задоволено.
Стягнуто солідарно з ОСОБА_1 та ОСОБА_2 на користь комунального підприємства Вінницької міської ради "Вінницяміськтеплоенерго" заборгованість за спожиті послуги з централізованого теплопостачання станом на 01 липня 2010 року в сумі 2 305 грн. 42 коп., 666 грн. 14 коп. інфляційних, 138 грн. 78 коп. 3% річних, 30 грн. витрат на ІТЗ розгляду справи, а всього 3 140 грн. 34 коп. та 51 грн. судового збору в дохід держави.
В апеляційній скарзі ОСОБА_1 просить рішення суду скасувати та постановити нове, яким у задоволенні позову комунального підприємства Вінницької міської ради "Вінницяміськтеплоенерго" відмовити. Вважає, що при ухваленні рішення судом першої інстанції порушено норми матеріального та процесуального права.
Розглянувши матеріали справи, перевіривши законність і обгрунтованість рішення суду першої інстанції, доводи апеляційної скарги, колегія суддів вважає, що апеляційну скаргу слід задоволити частково з наступних підстав.
Судом встановлено, що станом на 01 липня 2010 року борг відповідачів перед позивачем становить 2 305 грн. 42 коп.
Згідно з ст. 64 ЖК України члени сім'ї наймача, які проживають разом з ним, користуються нарівні з наймачем усіма правами і несуть усі обов'язки, що випливають з договору найму жилого приміщення. Повнолітні члени сім'ї несуть солідарну з наймачем майнову відповідальність за зобов'язаннями, що випливають із зазначеного договору.
Відповідно до вимог ст. 68 ЖК України наймач зобов'язаний своєчасно вносити квартирну плату та плату за комунальні послуги.
Задовольняючи позов у повному обсязі, суд першої інстанції виходив з того, що відповідно до ст. 625 ЦК України боржник, який прострочив виконання грошового зобов'язання, на вимогу кредитора зобов'язаний сплатити суму боргу з урахуванням встановленого індексу інфляції за весь час прострочення та 3% річних.
З таким висновком суду не можна погодитися, оскільки, ст. 625 ЦК України, на яку посилається суд, не поширюється на дані правовідносини.
Відповідно до п. 4 ч. 1 ст. 309 ЦПК України підставами для скасування рішення суду першої інстанції і ухвалення нового рішення або зміни рішення є порушення або неправильне застосування норм матеріального або процесуального права.
За таких обставин та відповідно до п. 4 ч. 1 ст. 309 ЦПК України рішення суду підлягає зміні.
Керуючись ст. ст. 307, п. 4 ч. 1 ст. 309, 316, 317, 319 ЦПК України, колегія суддів, -
в и р і ш и л а :
Апеляційну скаргу ОСОБА_1 задоволити частково.
рішення Замостянського районного суду м. Вінниці від 08 вересня 2010 року змінити, виключивши з резолютивної частини стягнення з ОСОБА_1 та ОСОБА_2 на користь комунального підприємства Вінницької міської ради "Вінницяміськтеплоенерго" 666 грн. 14 коп. інфляційних та 138 грн. 78 коп. 3% річних.
В решті рішення суду залишити без змін.
рішення набирає законної сили з моменту його проголошення та може бути оскаржене в касаційному порядку протягом двадцяти днів з дня його проголошення до Верховного Суду України.
Головуючий:
Судді:
З оригіналом вірно: