УКРАЇНА
АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД ХМЕЛЬНИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ
Р І Ш Е Н Н Я
ІМЕНЕМ УКРАЇНИ
15 вересня 2010 року м. Хмельницький
( Додатково див. ухвалу Верховного суду України (rs14367733) )
Колегія суддів
судової палати у цивільних справах
Апеляційного суду Хмельницької області
у складі:
Самчука П.П. (головуючий)
Пастощука М.М., Варвус Ю.Д.
при секретарі Пещанюк Л.Ю.
з участю ОСОБА_4
розглянула у відкритому судовому засіданні за апеляційною скаргою ОСОБА_4 на рішення Хмельницького міськрайонного суду від 31 травня 2010 року цивільну справу за позовом ОСОБА_4 до Хмельницького обласного дочірнього підприємства Державної акціонерної компанії "Хліб України", ОСОБА_5 про стягнення недоплаченої суми вихідної допомоги, середнього заробітку за час затримки розрахунку при звільненні, зобов’язання здійснення нарахування сум допомоги по тимчасовій непрацездатності, зобов’язання надання довідки про заробітну плату, зміни дати звільнення, стягнення моральної шкоди.
Заслухавши доповідь судді, пояснення позивача, ознайомившись з доводами апеляційної скарги, дослідивши матеріали справи, колегія суддів
в с т а н о в и л а :
Звертаючись в суд з позовом ОСОБА_4 просила суд визнати факт порушення строку розрахунку при звільненні з вини виконуючого обов’язки директора Хмельницького обласного дочірнього підприємства Державної акціонерної компанії "Хліб України" ОСОБА_5, зобов’язати виплатити належну суму вихідної допомоги при звільненні в сумі 53 грн. 54 коп., стягнути з відповідача на її користь середній заробіток за 1653 робочих дні затримки розрахунку при звільненні в сумі 190822 грн. 32 коп., зобов’язати відповідача здійснити донарахування сум допомоги за листками непрацездатності, а також виготовити довідку про заробітну плату для визначення допомоги по безробіттю з врахуванням сум індексації заробітної плати за травень-вересень 2003 р., доплатити донараховану суму за листками непрацездатності за вересень, жовтень, листопад 2003 р. та подати до центру зайнятості довідку про заробітну плату з врахуванням індексації, змінити дату звільнення з 17.11.2003 р. на дату проведення розрахунку з заборгованої суми та визнати дні затримки розрахунку днями вимушеного прогулу, стягнути з відповідача заподіяну моральну шкоду в сумі 10000 грн.
До участі в справі в якості співвідповідача притягнуто Хмельницьке обласне дочірнє підприємство Державної акціонерної компанії "Хліб України",
рішенням Хмельницького міськрайонного суду від 31 травня 2010 року позов задоволений частково.
Постановлено визнати факт порушення проведення розрахунку з ОСОБА_4 при звільненні з боку Хмельницького обласного дочірнього підприємства Державної акціонерної компанії "Хліб України" та зобов’язати Хмельницьке обласне дочірнє підприємство Державної акціонерної компанії "Хліб України" виплатити ОСОБА_4 недоплачену вихідну допомогу при звільненні в сумі 53 грн. 54 коп.
Стягнуто з Хмельницького обласного дочірнього підприємства Державної акціонерної компанії "Хліб України" на користь ОСОБА_4 1000 грн. за затримку розрахунку при звільненні, моральну шкоду в сумі 500 грн.
Зобов’язано Хмельницьке обласне дочірнє підприємство Державної акціонерної компанії "Хліб України" здійснити перерахунок та виплату ОСОБА_4 сум допомоги по тимчасовій непрацездатності за вересень, жовтень, листопад 2003 р. з врахуванням сум індексації заробітної плати за травень-вересень 2003 р., надати довідку про заробітну плату для визначення допомоги по безробіттю, з врахуванням сум індексації заробітної плати за травень – вересень 2003 р.
В решті позовних вимог ОСОБА_4 до Хмельницького обласного дочірнього підприємства Державної акціонерної компанії "Хліб України" відмовлено.
В задоволенні позовних вимог ОСОБА_4 до ОСОБА_5 про стягнення коштів, зобов’язання вчинення дій, відшкодування моральної шкоди відмовлено.
Стягнуто з Хмельницького обласного дочірнього підприємства Державної акціонерної компанії "Хліб України" на користь держави судовий збір в сумі 59 грн. 50 коп. та 120 грн. витрат на інформаційно - технічне забезпечення розгляду цивільної справи.
В апеляційній скарзі ОСОБА_4 просить скасувати рішення суду в частині стягнення середнього заробітку за час затримки розрахунку при звільненні, зміни дати звільнення, стягнення в солідарному порядку з відповідачів моральної шкоди і ухвалити нове рішення про задоволення позовних вимог в оскаржуваній частині в повному обсязі.
На підтвердження незаконності рішення суду зазначається, що суд безпідставно, в порушення ст. 43 Конституції України, ст. 47 КЗпП України, ст.ст. 22, 36 Закону "Про оплату праці" відмовив стягнути всю суму недоплаченої вихідної допомоги, та на підставі ст. 117 КЗпП України зобов’язаний був стягнути з підприємства середній заробіток за весь час затримки розрахунку при звільненні. Крім того, суд першої інстанції проігнорував докази щодо характеру та обсягу заподіяних моральних страждань і значно занизив розмір такої шкоди.
В засіданні апеляційного суду ОСОБА_4 апеляційну скаргу підтримала з викладених у ній мотивів.
Представник Хмельницького обласного дочірнього підприємства Державної акціонерної компанії "Хліб України" в судове засідання не з’явився, про день, час і місце слухання справи повідомлявся у встановленому законом порядку за адресою реєстрації юридичної особи.
Відповідач ОСОБА_5 в судове засідання не з’явився, справу просив слухати у його відсутності. В своїх письмових запереченнях зазначав, що рішення суду слід скасувати і відмовити в задоволенні позову ОСОБА_4
Колегія суддів приходить до висновку, що апеляційна скарга підлягає частковому задоволенню з наступних мотивів.
Судом встановлено, що згідно наказу №55-к від 17.11.2003 р. ОСОБА_4 була звільнена з посади головного економіста Хмельницького обласного дочірнього підприємства Державної акціонерної компанії "Хліб України" у зв’язку з скороченням чисельності та штату працівників на підставі ч.1 ст. 40 КЗпП України з виплатою вихідної допомоги в розмірі середньомісячного заробітку в сумі 570 грн.
рішенням Хмельницького міськрайонного суду від 3.03.2008 р. встановлено, що при звільненні ОСОБА_4 не було виплачено індексацію згідно Закону України "Про індексацію грошових доходів населення" (1282-12) за травень 2003 р. – 4,02 грн., за червень 2003 р. -4,02 грн., за липень 2003 р. – 2,76 грн., за серпень 2003 р. -4,02 грн., за вересень 2003 р. – 4,02 грн., а всього не виплачено 18 грн. 84 коп.
Враховуючи наведене, суд прийшов до правильного висновку, що при виплаті вихідної допомоги ОСОБА_4 не була врахована недоплачена сума індексації заробітної плати, встановлена рішенням Хмельницького міськрайонного суду від 3.03.2008 р.
При цьому, визначивши розмір недоплаченої допомоги, суд безпідставно відмовив стягнути її на користь позивачки у повному обсязі, оскільки ОСОБА_4 в позовних вимогах просила суд стягнути на її користь суму невиплаченої вихідної допомоги і не відмовлялася на її отримання в правильно визначеному розмірі. Тому суд не мав підстав стягувати суму вихідної допомоги в розмірі, який помилково зазначався ОСОБА_4 в позові.
Тому рішення суду в цій частині підлягає скасуванню, а позов ОСОБА_4 задоволенню повністю.
Судом першої інстанції також зроблений правильний висновок про наявність підстав для виплати ОСОБА_4 в порядку ст. 117 КЗпП України середнього заробітку за час затримки розрахунку при звільненні. Проте суд необґрунтовано значно зменшив розмір стягнення. З урахуванням конкретних обставин справи, розміру невиплачених позивачці сум, істотності цієї частки в порівнянні з її середнім заробітком, колегія суддів приходить до висновку, що на користь ОСОБА_4 слід стягнути 10000 грн. середнього заробітку за час затримки розрахунку при звільненні.
Також колегія суддів частково погоджується з доводами апеляційної скарги ОСОБА_4 в частині визначеного розміру відшкодування моральної шкоди. При цьому суд враховує, що порушення трудових прав відбувалося протягом тривалого часу – з дня звільнення з роботи 17.11.2003 р. і до дня ухвалення рішення суду про відновлення порушеного права. Тривала протиправна поведінка відповідача спричиняла значні душевні страждання позивачці, а тому ОСОБА_4 має право на компенсацію моральної шкоди в сумі 5000 грн.
В іншій частині рішення Хмельницького міськрайонного суду від 31 травня 2010 р. не оскаржується, а тому апеляційним судом не перевіряється.
Керуючись ст.ст. 307, 309, 313, 314, 317 ЦПК України, колегія суддів
в и р і ш и л а :
Апеляційну скаргу ОСОБА_4 задоволити частково.
рішення Хмельницького міськрайонного суду від 31 травня 2010 року в частині позовних вимог ОСОБА_4 про зобов’язання виплатити вихідну допомогу при звільненні, стягнення середнього заробітку за затримку розрахунку при звільненні, відшкодування моральної шкоди скасувати.
Зобов’язати Хмельницьке обласне дочірнє підприємство Державної акціонерної компанії "Хліб України" виплатити ОСОБА_4 недоплачену вихідну допомогу при звільненні в сумі 1921 ( одна тисяча дев’ятсот двадцять одна) грн. 69 коп.
Стягнути з Хмельницького обласного дочірнього підприємства Державної акціонерної компанії "Хліб України" на користь ОСОБА_4 10000 ( десять тисяч) грн. 00 коп. середнього заробітку за час затримки розрахунку при звільненні та 5000 ( п’ять тисяч) грн. 00 грн. на відшкодування моральної шкоди.
В іншій частині рішення Хмельницького міськрайонного суду від 31 травня 2010 року залишити без змін.
рішення набирає законної сили з моменту його проголошення, але може бути оскаржене в касаційному порядку до Верховного Суду України протягом двадцяти днів з дня набрання ним законної сили.
Головуючий:
Судді:
/підпис/
/підписи/
З оригіналом згідно: суддя апеляційного суду П.П. Самчук
Головуючий в 1 інст.- Бондар В.В. Справа № 22ц-3572
оповідач в колегії - Пастощук ММ. Категорія: 53