Справа № 22-527 Головуючий в 1 інстанції – Корекян Н.Р.
Категорія № 24 Доповідач Могутова Н.Г.
Апеляційний суд Донецької області
Р І Ш Е Н Н Я
Іменем України
18 березня 2010 року
( Додатково див. ухвалу Верховного суду України (rs14222577) )
Апеляційний суд Донецької області
в складі:
головуючого Кондратьєвої О.М.
суддів Ігнатової Л.Є.
Могутової Н.Г.
при секретарі Петрушенко А.О.
розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Донецьку апеляційну скаргу Відкритого акціонерного товариства "Донецькобленерго" на рішення Сніжнянського міського суду Донецької області від 5 листопада 2009 року по цивільній справі за позовом Відкритого акціонерного товариства "Донецькобленерго" до ОСОБА_2 про стягнення збитків, -
В С Т А Н О В И В:
ВАТ "Донецькобленерго" звернувся до апеляційного суду із апеляційною скаргою на рішення Сніжнянського міського суду Донецької області від 5 листопада 2009 року, яким їм відмовлено в задоволенні позову до ОСОБА_2 про стягнення збитків у розмірі 11005 грн. 70 коп.
ВАТ "Донецькобленерго" просить скасувати рішення суду, ухвалити нове рішення, яким повністю задовольнити їх позовні вимоги, посилаючись на порушення судом норм матеріального і процесуального права.
Представник позивача в судовому засіданні доводи апеляційної скарги підтримав.
Відповідач в судовому засіданні не приймав участі, про час і місце слухання справи був повідомлений належним чином.
Судом першої інстанції при розгляді цієї справи встановлено, що відповідач ОСОБА_2 проживає в будинку АДРЕСА_1 Донецької області.
18 березня 2009 року працівниками позивача в будинку відповідача було виявлено порушення Правил користування електричною енергією для населення (1357-99-п) – самовільне підключення проводів (електроустановок, токоприймачів) до мережі енергопостачальника прихованою електропроводкою, знайти яке представники енергопостачальника не мали можливості (безоблікова розетка), про що було складено Акт № 084051 від 18 березня 2009 року (а.с.11).
22 травня 2009 року ВАТ "Донецькобленерго" звернулось з позовом до ОСОБА_2 про стягнення суми збитку по акту у розмірі 11005 грн. 70 коп.
рішенням Сніжнянського міського суду Донецької області від 5 листопада 2009 року позивачу було відмовлено в задоволенні позову до ОСОБА_2 про стягнення збитків у розмірі 11005 грн. 70 коп. в зв"язку з тим, що відсутні підставі для задоволення позову, оскільки при складанні акту була порушена Інструкція про складання актів про порушення Правил користування електричною енергією для населення (1357-99-п) .
Заслухавши суддю-доповідача, пояснення представника позивача, дослідивши матеріали справи, апеляційний суд прийшов до таких висновків, що апеляційна скарга підлягає задоволенню з таких підстав.
Як вбачається із матеріалів справи позивачем по справі є відкрите акціонерне товариство "Донецькобленерго".
Відповідач ОСОБА_2 проживає в будинку АДРЕСА_1 Донецької області.
Згідно Акту № 084051 від 18 березня 2009 року про порушення Правил користування електричною енергією для населення (1357-99-п) 18 березня 2009 року працівниками позивача в будинку відповідача було виявлено порушення Правил користування електричною енергією для населення (1357-99-п) – самовільне підключення проводів (електроустановок, токоприймачів) до мережі енергопостачальника прихованою електропроводкою, знайти яке представники енергопостачальника не мали можливості (безоблікова розетка).
У вказаному акті було зазначено, що перевірка провадилась у будинку споживача – ОСОБА_2, в присутності ОСОБА_4 В"ячеславовича, який і підписав вказаний акт як споживач, при цьому ніяких зауважень не зробив (а.с.11).
Суд першої інстанції, відмовляючи позивачу у задоволенні позовних вимог, виходив з того, що дійсно було виявлено порушення Правил користування електричною енергією для населення (1357-99-п) , відповідач не спростовує доводи позивача про наявність вказаного порушення, а саме безоблікової розетки, але при складанні акту про порушення не були дотримані положення Інструкції про складання актів про порушення Правил користування електричною енергією для населення (1357-99-п) (акт підписаний не споживачем, на який відкритий особовий рахунок, а особа, яка не зареєстрована в будинку споживача.)
Апеляційний суд вважає, що з таким висновком суду не можна погодитись, рішення суду першої інстанції про відмову в задоволенні позову необхідно скасувати та ухвалити нове рішення, яким повністю задовольнити позовні вимоги ВАТ "Донецькобленерго" про стягнення збитків у розмірі 11005 грн. 70 коп.
Згідно зі ст. 1 Закону України "Про житлово-комунальні послуги" споживач – це фізична чи юридична особа, яка отримує або має намір отримати житлово-комунальну послугу.
В судовому засіданні відповідач ОСОБА_2 пояснював, що при складанні акту був присутній не він як власник будинку, а син його дружини від першого шлюбу – ОСОБА_4, який і підписав акт, погодившись з виявленим порушенням. При цьому сам факт відсутності реєстрації ОСОБА_4 в будинку відповідача ще не свідчить, що він не користується послугами електропостачання, оскільки він був єдиною особою, що знаходилась в будинку відповідача, дозволив працівникам позивача провести перевірку і підписав акт, тобто фактично виступав як споживач.
П. 48 Правил користування електричною енергією для населення (1357-99-п) передбачено, що споживач несе відповідальність згідно із законодавством за розкрадання електричної енергії у разі самовільного підключення до електромереж і споживання електричної енергії без приладу обліку.
Як вбачається з матеріалів справи, 18 березня 2009 року працівниками позивача в будинку відповідача було виявлено порушення Правил користування електричною енергією для населення (1357-99-п) – самовільне підключення проводів (електроустановок, токоприймачів) до мережі енергопостачальника прихованою електропроводкою, знайти яке представники енергопостачальника не мали можливості (безоблікова розетка), про що було складено відповідний акт, який містить також і схему порушення. Крім ОСОБА_4 акт був підписаний трьома працівниками ВАТ "Донецькобленерго", які засвідчили правильність його складання. Жодна з осіб, що підписала акт, не зробила зауважень і не заперечувала проти виявленого порушення. Тому судом не приймається до уваги доводи відповідача, що він як споживач і власник будинку не був присутнім при складанні акту і не підписував його.
За таких обставин апеляційний суд вважає, що встановлена вина відповідача у порушенні Правил користування електричною енергією для населення (1357-99-п) ,а тому з нього необхідно стягнути на користь позивача заподіяні у зв"язку з розкраданням електроенергії збитки у розмірі 11005 грн. 70 коп.
Відповідно до ст. 309 ЦПК України, підставою для скасування рішення в апеляційному порядку і ухвалення нового рішення є неправильне застосування судом норм матеріального права.
Апеляційний суд вважає за необхідне скасувати рішення суду першої інстанції, позовні вимоги ВАТ "Донецькобленерго" задовольнити в повному обсязі.
Керуючись ст.ст. 307, 309, 314, 316 Цивільного процесуального кодексу України, апеляційний суд,-
У Х В А Л И В:
Апеляційну скаргу Відкритого акціонерного товариства "Донецькобленерго" задовольнити.
рішення Сніжнянського міського суду Донецької області від 5 листопада 2009 року скасувати.
Стягнути з ОСОБА_2 на користь Відкритого акціонерного товариства "Донецькобленерго" заподіяні збитки у розмірі 1105 грн. 70 коп.
рішення апеляційного суду набирає законної сили з моменту його проголошення та може бути оскаржено в касаційному порядку до Верховного Суду України протягом двох місяців з дня набрання законної сили.
Головуючий:
Судді: